Dé 13 x mooiste kastelen van Schotland: Complete lijst + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 13 x mooiste kastelen van Schotland: Complete lijst + kaartje

9 februari 2023 in Schotland1 reactie

Wie een rondreis door Schotland maakt, kan niet voorbij de prachtige natuur, de heerlijke whisky en de eeuwenoude kastelen. De Schotse Highlands zijn bezaaid met prachtige burchten die dankzij hun unieke ligging aan een ‘loch’ of ‘glen’ iconische uitzichten opleveren.

Reis vanaf de authentieke hoofdstad Edinburgh door richting deze tijdloze monumenten en majestueuze landschappen. Ontdek hier de mooiste kastelen van Schotland!

Inhoud artikel

 1. Edinburgh Castle

Midden in het charmante hart van Edinburgh vind je bovenop een slapende vulkaan Edinburgh Castle. Het bouwwerk is zonder twijfel het beroemdste en meest indrukwekkende kasteel van Schotland. Vermijd wachtrijen, koop je ticket online vanaf € 21 voor Edinburgh Castle online.

Vanop Castle Rock heb je een mooi uitzicht op de Royal Mile, de hoofdstraat van de Old Town. Die straat loopt vanaf het kasteel in een rechte lijn tot aan het koninklijk paleis Holyrood Palace. De meeste gebouwen van het huidige kasteel zijn 17de eeuws.

Je vindt er de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny, de steen waarop alle Schotse koningen vanaf de 9de tot de 14de eeuw werden gekroond. Er is ook het beroemde 15de eeuwse reuzengeschut Mons Meg.

Schotse legendes

Het imposante gebouw is al eeuwenlang het onderwerp van verschillende Schotse legendes. Zo zouden er spookverschijningen in de wandelgangen zijn waargenomen, waaronder een dolende doedelzakspeler, een drummer zonder hoofd en een spookhond. Bezoek zeker ook de Vault, de ondergrondse gangen en gewelven waar de spookverschijningen zouden gespot zijn.

Onze tip: Kom alles te weten over de rijke geschiedenis van Edinburgh Castle tijdens een begeleide tour! Bekijk hier alle mogelijkheden!

Museum

Binnen in het kasteel is er een museum waar je alles leert over de geschiedenis en de renovatiewerken van Edinburgh Castle. Na je bezoek kan je ook iets eten en drinken in de Tea Room of het Redcoat café aan het museum. In de buurt van het kasteel vind je Grassmarket, vroeger een executieplek, nu een plaats waar je gezellig iets kan drinken.

 1. Glamis Castle

Glamis Castle is een kasteel in het dorpje Glamis, in het district Angus. Door de ligging in het zuidoosten van Schotland, dichtbij Cairngorms National Park, behoort een uitstap naar Loch Lomond of Edinburgh zeker tot de mogelijkheden.

Het kasteel is sinds de 14de eeuw het huis van de familie Lyon. De huidige woonst stamt evenwel uit de 17de eeuw. Glamis Castle straalt echte grandeur uit, met zijn vele kantelen en statige torens.

Invloedrijke Schotse figuren

De rode stenen van het kasteel zijn doorheen de jaren de thuishaven geweest van heel wat invloedrijke Schotse figuren. Zo was dit lange tijd de thuis van de overleden Queen Mum, die als Elizabeth Bowes-Lyon met George VI trouwde. Prinses Margaret, haar tweede dochter en de zus van de huidige Queen, werd in Glamis Castle geboren.

Het kasteel speelt ook een rol in William Shakespeare’s toneelstuk MacBeth, het hoofdpersonage woont namelijk in Glamis Castle. Het is ook een beschermd monument en de tuinen staan op de Inventory of Gardens and Designed Landscapes in Scotland.

 1. Braemar Castle

Braemar Castle bevindt zich in Aberdeenshire, midden in het Cairngorms National Park. Het 17de eeuwse kasteel met hoge torens, wenteltrappen, mystieke kelders en een kerker voldoet daarmee aan alle eisen van een typisch Schots kasteel.

Sinds de grondige restauratie in 2008, is het kasteel toegankelijk voor het publiek. Braemar Castle is het onderwerp van enkele beruchte momenten uit de Schotse geschiedenis, waaronder die van de inval van de Zwarte Kolonel. Tijdens de Jakobitische opstand in 1689 liet deze het kasteel afbranden, om zo te voorkomen dat het kasteel zou gebruikt worden als uitvalsbasis door de Engelse troepen.

REISGIDS: Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Schotland? Download dan onze reisgids Schotland.

De geschiedenis van de clan Farquharson is nauw verweven met het verleden van Braemar Castle. De laird (het hoofd) van de clan verbleef hier tijdens het bewind van koningin Victoria, die hij vaak ontving tijdens een van zijn ‘Braemar gatherings’.

Zelf een Braemar Gathering bijwonen? Boek hier je tour vanaf € 43, en geniet van een indrukwekkend doedelzakspectakel.

Ook in de buurt van het kasteel is er veel te zien. Aangezien je je hier in het zuiden van Inverness bevindt, biedt deze locatie heel wat wandelmogelijkheden met prachtige uitzichten over de Schotse Highlands. Vanaf Braemar Castle is het ook slechts een korte uitstap richting Loch Ness.

 1. Eilean Donan

Het wondermooie Eilean Donan is door zijn mythische ligging wellicht een van de meest gefotografeerde kastelen ter wereld. De burcht is gelegen op een klein eilandje rondom Loch Duich en past zo op een prentkaartje.

Bekend in Hollywood

Dat is ook Hollywood niet ontgaan, want het kasteel en zijn omgeving kwamen voor in onder meer de Bondfilm ‘The World Is Not Enough’, ‘Highlander’ en ‘Bonnie Prince Charlie’.

Rondom het kasteel kruisen drie meren elkaar in het plaatsje Dornie: Loch Duich, Loch Alsch en Loch Long. Je vindt de plek langs de A87 die de Isle of Skye verbindt met het Schotse vasteland.

Het kasteel dateert uit de 13de eeuw en diende oorspronkelijk als buffer tegen de invallen van de Noormannen. In de vele publieke zalen in het kasteel zijn zeldzame artefacten en mooie kunstwerken verzameld. Het werd pas na een grondige restauratie in de 20e eeuw toegankelijk voor het publiek.

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Schotland? Download dan onze reisgids Schotland.

 1. Barcaldine Castle (hier kan je overnachten)

Barcaldine Castle wordt ook wel ‘The Black Castle of Barcaldine’ genoemd. Het is een 17de eeuws bouwwerk ten westen van Barcaldine, in de regio Argyll and Bute. Het kasteel mag dan niet de omvang en grandeur van andere vergelijkbare Schotse kastelen hebben, toch is het uitgestrekte uitzicht rondom dit kasteel absoluut de moeite waard.

Het is gelegen op de oever van Loch Creran met uitzicht op een van de mooiste plekken van de Schotse Highlands, namelijk Glencoe. Het is de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes naar de vele valleien in de omgeving of richting Loch Lomond, het grootste meer van het land. In de omgeving vind je ook the Isle of Mull.

Boottocht maken op Loch Lomond? Boek hier je tickets vanaf €15.

Tegenwoordig doet het kasteel dienst als bed and breakfast en kan je er dus gerust enkele dagen lang genieten van de rust en de prachtige natuur. Klik hier om te boeken en prijzen.

 1. Dollarbeg Castle (hier kan je overnachten)

Dollarbeg Castle is de ideale uitvalsbasis voor wie de omliggende steden en de prachtige omgeving rondom het kasteel en bij uitbreiding in Centraal-Schotland wil ontdekken.

Je kan hier namelijk blijven logeren. Voor een overnachting betaal je ongeveer 200 pond per nacht. Door de centrale ligging kan je leuke uitstapjes plannen richting de steden Perth, Glasgow en Edinburgh. Reserveer hier je verblijf in dit unieke kasteel.

Ook wandelen in de Schotse Highlands is een optie. Je kan ook Loch Lomond verkennen, zonder twijfel het meest indrukwekkende meer van Schotland.

 1. Urquhart Castle

Urquhart Castle bevindt zich op de oevers van Loch Ness en je bereikt het kasteel via een ophaalbrug. Na Loch Lomond is Loch Ness het grootste meer van Groot-Brittanië, en het is ongetwijfeld ook een van de bekendste meren ter wereld. Tegenwoordig is Urquhart Castle niet meer dan een ruïne, maar ooit was het een van de belangrijkste kastelen van Schotland.

Een bezoek aan Urquhart Castle kan je combineren met een boottocht op Loch Ness, waar je zelf kan onderzoeken of dat befaamde monster van Loch Ness nu echt bestaat. Vanaf Inverness of Fort Augustus kan je een dergelijke trip boeken, bekijk de mogelijkheden online!

Wist je dat? Loch Ness bevindt zich in het Great Glen (groot dal), die ontstaan is door de breuklijn tussen twee tektonische platen. Het meer vormt samen met enkele andere meren het Caledonische Kanaal. Het gebied ten noorden van het meer was oorspronkelijk onderdeel van het Amerikaanse continent. Door de continentverschuiving is het nu deel van de Schotse Highlands. Bezoek het meer per boot vanaf € 18.

Wie na een bezoek aan Urquhart Castle en Loch Ness nog energie over heeft, kan in het aangrenzende Cairngorms National Park mooie wandelingen maken die langs indrukwekkende rotsformaties en lochs leiden. Combineer een wandeling door het nationaal park met een whiskyproeverij, boek hier je tour.

 1. Dunvegan Castle

Dunvegan Castle bevindt zich op de noordwestelijke oever van Loch Dunvegan op het Isle of Skye. Tot op vandaag is het kasteel nog steeds eigendom van de MacLeod clan. Het kasteel is gebouwd in een typisch 19de eeuwse Victoriaanse stijl en heeft een erg rijke geschiedenis.

Zo kan je een uitgebreide collectie familiestukken bewonderen, die allemaal een eigen verhaal hebben. Zo is er de Horn of Sir Rory Mor, een drinkhoorn waarvan de zoon van de clanleider de inhoud in één teug moest leegdrinken om als een waardige leider beschouwd te worden.

Van Dunvegan Castle is het een kleine trip richting enkele bekende bezienswaardigheden op het Isle of Skye, zoals de Quiraing, de Cuillins en The Old Man of Storr. Mis niets van de Isle of Skye, bekijk hier onze uitgestippelde route en boek online je tickets, zo ben je zeker van je toegang.

 1. Balmoral Castle

Koningin Victoria beschreef Balmoral ooit als haar 'lieflijke paradijs in de Hooglanden'. Al sinds de 19de eeuw is het kasteel de vaste zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Prins Albert en koningin Victoria huurden het landgoed initieel, waarna ze toch besloten het te kopen omdat hun eigen woonst te klein was geworden.

Het kasteel bevindt zich aan de rivier Dee in Aberdeenshire in de Schotse Hooglanden. Wanneer de koninklijke familie er niet aanwezig is, kan je als bezoeker genieten van interessante tentoonstellingen in de Ballroom, de grootste kamer van Balmoral Castle.

Engelse tuinen

Ook de typisch Engelse tuinen rondom het kasteel zijn een lust voor het oog. Om de privacy van de koninklijke familie te respecteren is slechts een deel van het kasteel en van de tuin opengesteld voor het publiek. Vanaf eind maart tot eind juli is Balmoral Castle vrij te bezoeken. De koninklijke familie verblijft er in de maand augustus. Boek hier je tour en ga op ontdekking.

 1. Inveraray Castle

Vanuit Glasgow of de Trossachs is het slechts een korte trip richting Inveraray Castle. Het kasteel bevindt zich in de regio Argyll, dichtbij Loch Fyne.

De strakke buitenkant van het kasteel contrasteert fel met de weelderige inrichting van het neoklassieke 18de eeuwse gebouw. Inverray castle is de vaste zetel van de hertogen van Argyll en van clan Campbell.

In 2012 werden hier ook enkele afleveringen van Downtown Abbey opgenomen. Bezoek Inveraray Castle het beste in het voorjaar, dan staan alle bloemen in het park in bloei. In het fascinerende groene kasteel met kegelvormige torens kan je ook de wandtapijten van Beauvais bewonderen heb je een uniek uitzicht op Loch Fyne.

Inveraray Castle bezoeken vanuit Edinburgh? Boek hier je tour vanaf € 59 en bezoek enkele van de meest iconische tv- en filmlocaties in Schotland!

 1. Dunottar Castle

Dunottar Castle nabij Stonehaven ligt op een noordwestelijke landtong over zee, wat zonder meer een spectaculaire ligging genoemd kan worden.Vooral bij zonsopkomst en bij zonsondergang heeft het geheel een betoverende aanblik. Om die reden is het een van meest gefotografeerde plaatsen van Schotland, hoewel het kasteel tegenwoordig eerder een ruïne is.

Schotse geschiedenis

Het middeleeuwse kasteel was het toneel van enkele cruciale momenten in de Schotse geschiedenis. Al in de 12de eeuw werd hier voor het eerst een kapel gebouwd. Later, tot in de 16deeeuw, werd het kasteel steeds verder uitgebreid.

Tijdens de Engelse Burgeroorlog was het een belangrijke Schotse vesting. In 1651 werden de Schotse kroonjuwelen er ondergebracht. Daarna deed de plek onder meer dienst als gevangenis.

Vanaf de late 18de eeuw raakte het in verval. Toch is Dunottar Castle nog steeds een bezoek waard, al is het maar om van het formidabele uitzicht te genieten.

 1. Stirling Castle

Stirling Castle, gelegen in de regio Stirling, werd gebouwd op vulkanische steen waardoor het een robuuste en oninneembare vesting lijkt. Het kasteel was al vanaf de 12de eeuw de verblijfplaats van de Stewart-dynastie, die lange tijd over Schotland regeerde. Het huidige kasteel dateert uit de 15de eeuw, hoewel enkele zijgebouwen nog uit de 14de eeuw stammen.

Het kasteel onderging acht belegeringen en was een iconische plek tijdens de eeuwenlange strijd om de Schotse onafhankelijkheid. Koningin Mary (Queen of Scots) werd hier in de Chapel Royal gekroond. Later werd ook haar zoon James VI hier gedoopt.

Tijdens de Jakobitische opstand van 1746 werd het kasteel belegerd vanaf Gowan Hill. Het werd doorheen de jaren zorgvuldig gerestaureerd, waardoor het nu nog de pracht en praal van de Renaissance weerspiegelt.

Onze tip: Boek je tickets voor Stirling Castle online vanaf € 18 en vermijd wachtrijen.

 1. Kilchurn Castle

Kilchurn Castle is tegenwoordig een ruïne, maar ooit was het een indrukwekkend 15de eeuws kasteel. Het bevindt zich aan de noordoostelijke oever van Loch Awe in de Schotse regio Argyll and Bute.

Oorspronkelijk was het bouwwerk een fort, dat als residentie gebruikt werd door Colin Campbell, de eerste Lord van Glenorchy. Nadien werd het gebruikt als garnizoensburcht. Het bevat momenteel nog de oudste bestaande kazerne op het Britse vasteland.

Tips voor je bezoek

Wie het kasteel wil bezoeken, kan maar beter stevig schoeisel dragen want de weg ernaartoe kan verraderlijk zijn. Het kasteel is van 1 april tot 30 september gratis te bezoeken.

 1. Kaartje met de mooiste Kastelen van Schotland

 1. Filmpje: bekijk hier de indrukwekkende Braemar Gathering

 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 augustus 2023 - Marieke

Heel veel inspiratie opgedaan voor onze camperreis die komend weekend gaat beginnen. Zoveel te zien en te verdelen over 14 dagen :-).

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?