Hoe geld verdienen met bloggen? 12 x tips om reisblogger te worden

Volledige gids kopen voor € 10

Hoe geld verdienen met bloggen? 12 x tips om reisblogger te worden

10 juni 2021 in Reisinfo0 reacties

Het is voor velen een droom: de wereld rondreizen en de mooiste plekken op onze aardbol mogen ontdekken terwijl jij je geld verdient door te vertellen over je avonturen. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer reisblogs opduiken en steeds meer mensen travelblogger willen worden. Het is echter niet zo makkelijk om een succesvolle blog uit te bouwen, maar het is zeker niet onmogelijk. Je moet het wel slim aanpakken en om je daarbij te helpen, hebben wij hier wat tips voor je opgelijst.

Inhoud artikel

 1. Wees vastberaden

Het is niet makkelijk om een succesvolle travelblogger te worden. Het kan een tijdje duren voor je eindelijk geld begint te verdienen met jouw teksten en afbeeldingen en het brengt ook heel wat onzekerheid met zich mee. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat die obstakels het plezier niet wegnemen.

Je moet reizen niet alleen leuk vinden, je moet er echt een passie voor hebben. Je zal heel wat tegenslagen te verduren krijgen en je mag het werk zeker niet onderschatten. Er kruipt heel wat tijd in het schrijven en publiceren van nieuwe artikels en het updaten van je sociale media vooraleer je de vruchten van je werk kan plukken. Wees vastberaden en geef niet op. Succes komt niet van de ene op de andere dag. Hou rekening met 2 a 3 jaar tijd alvorens je echt resultaat zal zien.

 1. Geef je blog een duidelijke richting

Welk doel wil jij met je blog bereiken? Als je goed weet wat je wil doen met je blog is het een stuk makkelijker om serieus aan de slag te gaan en om jouw dromen ook werkelijkheid te doen worden. Geef je blog een duidelijke richting zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten.

Wil jij zoveel mogelijk gratis de wereld rondreizen door accommodaties, restaurants en bezienswaardigheden te benoemen op je blog? Wil je dat mensen bij jouw komen aankloppen voor reistips?

Of wil je een nog onbekende, maar o-zo-mooie reisbestemming op de kaart zetten bij het grote publiek? Een blog die alles door elkaar haalt, komt al snel chaotisch over en dat zal toekomstige lezers misschien afschrikken.
Zelf hebben we bij Reisroutes gekozen om gratis rondreizen, routes en stadswandelingen aan te bieden in combinatie met betalende reisgidsen.

 1. Weet jezelf te onderscheiden

Er zijn heel wat mensen die ervan dromen om hun geld te kunnen verdienen met een travelblog. Hoe zorg je er dan voor dat jouw travelblog meer bezocht wordt dan de andere? Door eruit te springen en op te vallen! Zoek een niche, een specifieker gebied waar jij je met je blog op richt. Reizen is een ruim begrip en is op veel manieren in te vullen. Probeer een eigen thema te vinden dat bij jouw reisstijl past.

Misschien weet jij hoe je maandenlang met enkel handbagage de wereld rond kan reizen of misschien weet je alles over één bepaald land, gebied of continent. Je kan je bijvoorbeeld ook richten op verborgen parels die de meeste reizigers nog links laten liggen.

 1. Investeer in je blog

Natuurlijk wil je het liefst geld gaan verdienen met je travelblog, maar om geld te kunnen verdienen zal je, zeker in het begin, ook geld moeten investeren. Er zijn verschillende elementen die je blog veel beter doen ogen:

 • Ten eerste komt een betaalde website met een eigendomsnaam een stuk professioneler over dan een gratis website.
  Je website zal er ook veel mooier en professioneler uitzien wanneer je speciale thema’s of features op je website hebt staan of ze laat ontwerpen door een webdesigner.

 • Daarnaast is het van cruciaal belang dat je investeert in marketing en zoekmachineoptimalisatietools waardoor je website hoger zal scoren in de resultaten van zoekmachines.

 • Met cursussen en e-books kan je zelf ook heel veel dingen bijleren die je blog een niveautje hoger zullen tillen. Dankzij een fotografiecursus zal je bijvoorbeeld mooiere foto’s op Instagram kunnen posten. Er bestaan ook workshops voor sociale media die je leren hoe je een blog goed in de markt kan zetten.
 1. Ga netwerken

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je een publiek hebt dat jouw blogartikelen leest. Met enkele honderden volgers op Instagram kan het lastig zijn om je blog van de grond te krijgen. Het is daarom heel belangrijk om een netwerk op te bouwen van andere bloggers die in hun artikels naar jouw blog verwijzen.

Het is een goed idee om samen te werken met een andere blog of om een artikel te schrijven voor een populaire travelblog. Bezoek ook zeker speciale netwerkevenementen voor bloggers. Je komt er niet alleen in contact met andere bloggers, maar ook met bedrijven en bestemmingen die interessante aanbiedingen hebben. Je kan er dan eventueel voor kiezen om met hen samen te werken.

 1. Geef je bezoekers nuttige informatie

Het is altijd leuk om over je eigen reiservaringen op je blog te vertellen, je familie en vrienden zullen je verhalen met veel plezier lezen, maar andere mensen zijn daar vaak niet naar op zoek. De meeste bezoekers van je blog zullen namelijk op zoek zijn naar informatie over een bepaalde bezienswaardigheid, stad of land. Zij zullen snel wegklikken als ze alleen maar over jouw verhalen kunnen lezen, hoe spannend die ook zijn.

Verwerk daarom belangrijke en nuttige informatie in je blog. Het is een goed idee om iets te vertellen over de geschiedenis van een plek of over de openingstijden en toegangsprijzen van een bezienswaardigheid. Als je wil weten waar mensen vooral op zoek naar zijn, kan je in Google kijken welke informatie vaak opgezocht wordt over een bepaalde plek. Op die vragen kan je dan in je blogartikel antwoorden.

 1. Gebruik sociale media

Met een blog alleen is het moeilijk om enige bekendheid te vergaren. Sociale media zijn van cruciaal belang om publiek te winnen. Bijna iedereen heeft een account op verschillende sociale media en het is vaak op die manier dat nieuwe mensen je blog zullen ontdekken. Door middel van sociale media kan je je eigen blog makkelijk promoten.

Post dus regelmatig op Facebook en maak een Twitter-account waar je mensen naar je blog kan doorverwijzen. Instagram is ook onmisbaar. Het is het ideale medium om mooie foto’s te delen die mensen naar je blog lokken. Sociale media gebruiken is de ideale manier om contact te onderhouden met je publiek en om nieuwe mensen aan te trekken.

 1. Laat je passie voor reizen zien

Wat een blog maakt of kraakt is de geloofwaardigheid die de blogger uitstraalt. Iemand die af en toe een kort artikel schrijft en slechts enkele weken per jaar op reis gaat, zal minder geloofwaardig overkomen dan iemand die al twee jaar wekelijks blogt over zijn avonturen.

Natuurlijk kan het in het begin lastig zijn om steeds op reis te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om enkele lange vakanties per jaar te maken en tussendoor over bestemmingen te bloggen die dichtbij huis zijn. Als je laat zien dat je steeds ergens anders bent, laat dat je passie voor reizen zien, zelfs al is het een plek in je eigen land.

 1. Focus op één doelgroep

Wil je een zo groot mogelijk publiek proberen te bereiken of wil je juist zo groot mogelijk worden bij een specifiek publiek? De keuze in welke taal je gaat bloggen is heel belangrijk. In het begin is het beter om op 1 taal te focussen en dus ook op 1 doelgroep. Je kan je blog later altijd laten vertalen als je succesvoller wordt.

Kies je ervoor om je blog in het Nederlands te schrijven, dan heb je het voordeel dat het schrijfproces een stuk sneller gaat en je je waarschijnlijk beter zal kunnen uitdrukken. Met een Engelstalige blog kan je een groter publiek aantrekken, maar het is lastiger schrijven en er is heel wat concurrentie.

 1. Leer uit de cijfertjes

Een travelblog maken en onderhouden is meer dan reizen, foto’s maken en teksten schrijven. Het is ook belangrijk om de cijfers van je blog in de gaten te houden. Bezoekersaantallen geven bijvoorbeeld weer hoe populair jouw blog ondertussen is. Andere cijfers vertellen je meer over welke content mensen leuk vinden en wat ze minder graag lezen. De hoeveelheid likes op je berichten op Instagram kan aangeven wat jouw publiek mooier en interessanter vindt en leert je heel wat bij over wat je publiek precies wil.

Als een bepaald onderwerp dus veel bezoekers trekt en vaak gedeeld wordt, kan je dat item verder uitdiepen en meer gelijkaardige teksten schrijven. Is er plots een dip in je bezoekersaantal nadat je een nieuw artikel hebt geschreven? Laat dat artikel dan beter voor wat het is en ga verder met andere content.

 1. Zoek zelf sponsors

Als je net begint met een travelblog zal je niet meteen gevraagd worden om een safari door Zuid-Afrika te promoten. Daarvoor moet je blog eerst een groot aantal fans hebben. Je zal dus eerst een stevige basis trouwe volgers moeten opbouwen voordat reisaanbieders je gratis vakanties zullen geven in ruil voor een vermelding op jouw blog.

Kijk daarom bijvoorbeeld eerst of een museum bij jou in de buurt bereid is om je een gratis toegangsticket te geven voor een recensie op jouw blog of vraag een hotel in de buurt of jij er een weekend mag overnachten in ruil voor een vermelding. Hoe groter je publiek wordt, hoe meer je kan vragen voor een vermelding op je blog. Werk in stapjes.

 1. Durf te vragen

Dit sluit eigenlijk aan bij de vorige tip. Je zal in het begin geen aanbiedingen krijgen om ergens gratis te overnachten voor een vermelding, maar je zal er zelf naar op zoek moeten gaan. Durf te vragen en laat de negatieve antwoorden je niet uit het lood slaan. Probeer jezelf te verkopen en het zal je zeker lukken om eens raak te schieten.

 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?