Alleen op reis gaan als vrouw? 8 x redenen om jezelf te overtuigen

Alleen op reis gaan als vrouw? 8 x redenen om jezelf te overtuigen

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Steeds meer mensen gaan alleen op reis, maar voor vrouwen lijkt de drempel toch een stukje hoger te liggen dan voor mannen. Mensen vinden het gevaarlijk als een vrouw alleen op reis trekt en men maakt zich vaak heel wat zorgen op voorhand, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is.

Lees de 8 meest gestelde vragen en geven we daarbij tips om de solo reis vlot te laten verlopen.

Inhoud artikel

 1. Is alleen reizen als vrouw nou echt zo anders dan alleen reizen als man?

Wanneer je alleen reist maak je dingen mee die je niet zo snel met z’n tweeën of in een groep mee zou maken. Je ontmoet nieuwe mensen, zowel andere reizigers als de lokale bevolking, je wordt uitgenodigd om bij iemand thuis wat te komen eten, je krijgt veel nieuwe ervaringen en komt thuis met nog meer verhalen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, en op vele manieren loopt het alleen reizen dan ook voor beide geslachten hetzelfde. Dit neemt echter niet weg dat vrouwen net andere belangen en zorgen hebben dan mannen.

In heel veel landen is het ongewoon voor vrouwen om alleen rond te reizen en is het juist normaal om als vrouw afhankelijk te zijn van een man. Wanneer jij ginds vervolgens alleen over straat loopt, zal je soms raar aangekeken worden. In veel gevallen zullen lokale mensen je onder hun hoede nemen, maar als je toch alleen rondloopt en er loopt iets mis, zal het gezien worden als je eigen schuld.

Hoe rekening met de veiligheidsmaatregelen

Als vrouw dien je dus soms net iets anders te handelen dan als man. Er zijn andere veiligheidsmaatregelen die je moet nemen en bepaalde situaties waarvoor je op je hoede moet zijn. Waar je als man gewoon normaal gekleed over straat kan, zal je als vrouw andere kleding moeten aanschaffen om de lokale kledingregels te respecteren. Lees hier onze tips om oplichting te voorkomen op reis.

Daarbij moet vrouwen ook vaker hun motieven voor alleen reizen verdedigen dan mannen. Wanneer een man aangeeft in z’n eentje op reis te gaan wordt dit al snel als stoer en gaaf gezien, terwijl bij een vrouw al snel gevraagd wordt of het niet gevaarlijk is.

 1. Is het wel veilig om als vrouw alleen op reis te gaan?

Alleen op reis gaan als vrouw hoeft echt niet gevaarlijk te zijn. Natuurlijk kan je in situaties komen die als onveilig aanvoelen, maar dat kan thuis ook gebeuren. Zelf kan je heel veel voorzorgsmaatregelen nemen om je reis zo veilig mogelijk te laten verlopen, maar het belangrijkste is om je gezond verstand te gebruiken. Als iets niet koosjer aanvoelt, moet je het niet doen.

 • Een goede voorbereiding is het halve werk, en wanneer je vooraf goed onderzoek doet naar de locatie(s) die je wilt bezoeken krijg je alvast een idee waaraan je je kan verwachten en wat je zou kunnen doen om vervelende situaties te voorkomen.
 • In veel landen in Azië is het bijvoorbeeld aangeraden om niet te veel bloot te laten zien en kleding te dragen die je schouders en knieën bedekken.
 • Ook kunnen er bepaalde gebaren zijn die als suggestief kunnen worden opgevat of zijn er wijken of straten waar de criminaliteit net iets hoger is.

Toon respect voor de cultuur van het land

Het is belangrijk om respect te tonen voor de cultuur van het land en om vriendelijk te blijven. Vraag de mensen bij het hotel waar je verblijft om informatie over dingen die je zou moeten vermijden en om andere tips. Ga in het openbaar vervoer zitten naast een andere vrouw en probeer eventueel een gesprek aan te knopen.

Ook is het verstandig om een paar woorden van de lokale taal te spreken en rond te lopen alsof je weet waar je naartoe gaat. Moet je toch even op een kaart kijken, doe dit dan niet op straat maar loop even een restaurant of winkel in. Hoe onzekerder je bent over de plek waar je bent, hoe meer je overkomt als een makkelijke prooi voor dieven.

Loop ook niet over straat met dure spullen. Houd die IPhone of tablet dus maar in je tas, laat dure sieraden thuis en probeer zo veel mogelijk met kleingeld te betalen.

Weet wat je te wachten staat op je bestemming en neem genoeg voorzorgsmaatregelen om je een veiliger gevoel te geven, maar nogmaals, je gevoel is het belangrijkste. Loop dus niet één of andere nare steeg in. Het lijkt kinderachtig, maar laat voor de zekerheid altijd aan iemand weten waar je heen gaat en wat je plannen zijn, zodat er altijd iemand is die ongeveer weet waar je bent als er toch iets mis gaat.

 1. Kan je ook alleen reizen als je het eng vind?

In je eentje op reis gaan is altijd spannend, zeker als je het voor het eerst doet. Je zal merken dat je je eenmaal op de bestemming al een stuk beter voelt, en na een paar dagen met leuke ervaringen en nieuwe mensen, ben je al een pak minder alleen.

Wanneer de gevoelens van angst toch blijven komen, zelfs als je aan het genieten bent van prachtige locaties en mooie bezienswaardigheden, zoek dan andere mensen op die in hetzelfde bootje zitten. Er zijn zoveel mensen die alleen reizen, maar zelfs als je die niet tegenkomt (al is die kans erg klein) kan je altijd een tijdje verblijven bij een vriendelijke lokale familie.

Vind je het allemaal wel erg spannend, kies dan voor een bestemming waar minder criminaliteit voorkomt, waar je al eens bent geweest, of waar je de taal van spreekt. Door voor de eerste keer naar een locatie te gaan die je bekend is, krijg je zelf meer vertrouwen en ga je al snel meer durven.

 1. Kan je niet beter met een groepreis mee?

Misschien vind je het idee van reizen met anderen veel fijner klinken, maar er zijn ook heel veel voordelen aan alleen op reis gaan. Bij een groepsreis zit je vast aan een bepaald schema en bepaalde activiteiten, maar in je eentje bepaal jij zelf alles. Wil je nog wat langer op een locatie blijven, wil je die ene wandeling maken, of wil je een bezienswaardigheid bezoeken die veel mensen altijd vergeten? Er is niemand met wie je hoeft te overleggen en je kan doen wat jij zelf wil. Kom je ergens laat aan en heb je nog geen verblijf geboekt? Het is veel makkelijker om voor één persoon nog een bed vrij te maken dan voor twee of meerdere personen.

En denk je dat je in een groep meer contact hebt met anderen? Niets is minder waar. Juist omdat je met een groep reist zal je alleen interacties hebben met mensen binnen die groep, terwijl je in je eentje heel wat nieuwe mensen leert kennen.

 1. Is het soms niet heel erg alleen?

Ondanks dat je in je eentje reist, hoor je je niet constant alleen te voelen. Er is nog amper een plek op de wereld waar geen andere reizigers te vinden zijn die ook alleen reizen, en juist daarom kan je altijd wel contact maken met iemand. En dan is een hostel toch wel 'the place to be'. Als er verder nog niemand in de slaapzaal zit, hoef je alleen maar in een gezamenlijke ruimte te gaan zitten om met iemand in gesprek te raken. Voor je het weet zit je samen met andere mensen van het hostel in een auto naar een museum, of ga je met z’n alleen een lange wandeling maken.

Natuurlijk zullen er momenten zijn wanneer je je alsnog alleen voelt. Je mist misschien je familie en vrienden van thuis of je kan geen connectie maken met de mensen op dezelfde slaapzaal. Je hoeft echter niet te verwachten dat dit vaker gebeurt dan thuis, en de volgende dag of op een andere locatie ontmoet je misschien weer andere mensen met wie het wel klikt.

TIP: Wil jij ook graag meer genieten en bewuster gaan reizen? Lees onze blogpost over mindfulness reizen

 1. Hoe kom je in contact met anderen?

Door te verblijven in hostels of te logeren bij lokale mensen door bijvoorbeeld aan couchsurfing te doen, kom je al snel in contact met anderen. Je kan echter ook gewoon een praatje maken met de mensen die in het hostel werken. Zoek restaurants op waar veel toeristen komen of stap naar iemand toe die net als jij alleen rondloopt in een museum. Ook zijn er genoeg online fora en applicaties die je in contact kunnen brengen met andere alleen reizende vrouwen.

Ben je zelf wat meer introvert en vind je het lastig om zelf op iemand af te stappen? Geen zorgen, er zal altijd wel iemand zijn die jou in je eentje in de cafetaria van het hostel ziet zitten en besluit om je te vergezellen.

 1. Kan je in je eentje reizen als je een relatie hebt?

Wanneer je een relatie hebt ben je een stuk minder snel geneigd om er in je eentje op uit te gaan, maar het kan soms juist heel fijn zijn om even op jezelf te zijn. Het is zeker zo dat de meeste mensen die alleen op reis zijn geen relatie hebben, maar het omgekeerde komt ook best vaak voor. Het kan zijn dat één van de twee geen vakantiedagen kon opnemen, maar een solo reis kan evengoed bewust tot stand komen.

Natuurlijk overleg je wel even met je wederhelft, maar een gezonde relatie hoeft zeker niet te betekenen dat je nooit meer in je eentje weg kan.

 1. Waar kan ik best naar op reis?

De hele wereld ligt aan je voeten, en de keuze waar naartoe te gaan ligt helemaal bij jou. Misschien wil je je hele leven al Indonesië bezoeken, of staat een stedentrip langs alle Europese hoofdsteden al jaren op jouw bucketlist. Je kan het allemaal doen, want je hoeft nu eenmaal niet met iemand anders te overleggen.

Er zijn natuurlijk locaties die bij solo reizigers iets populairder zijn dan anderen, bestemmingen die perfect zijn voor een eerste keer alleen op reis, en bestemmingen waar je in groep nooit zo snel heen zou gaan. Veel mensen gaan bijvoorbeeld backpacken in Zuidoost-Azië, dus daar hoef je niet gek op te kijken als je andere vrouwen uit dezelfde regio als jij tegenkomt. Voor een eerste keer op reis kan je het dichterbij huis zoeken en bijvoorbeeld naar Ierland gaan, waar de bevolking gezien wordt als één van de vriendelijkste ter wereld. Of wat dacht je van Ijsland? Eén van de veiligste landen ter wereld. De keuze is aan jou.

 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de complete inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?