Kreta bezoeken? 10 x bezienswaardigheden, tips + gratis reisgids

Kreta bezoeken? 10 x bezienswaardigheden, tips + gratis reisgids

30 december 2019 in Griekenland8 reacties

Kreta is een groot eiland dat écht voor elk wat wils heeft. Dit is terecht één van Griekenlands populairste eilanden: een legendarische geschiedenis, diverse cultuur en tradities, en uiteraard, hemelse stranden. Hoewel sommige delen van het eiland zichtbaar geleden hebben onder de grote toestroom toeristen in de laatste 50 jaar is het binnenland en de kustlijn heerlijk ongerept gebleven en stralen ze een rustige en traditionele vibe uit. Daarbij heeft Kreta de langste zomers van heel Griekenland, perfect voor een vakantie in het najaar!

Lees hier mijn tips over wat je allemaal kan doen op het eiland, de top bezienswaardigheden en waar je het best kan overnachten op Kreta.

Inhoud artikel

 1. Knossos bezoeken: het labyrint en de Minotaurus

Knossos, zo'n 5 kilometer ten zuiden van Heraklion, is zonder twijfel één van Kreta’s topattracties. Het is de grootste archeologische site uit het Bronzen Tijdperk en wordt verondersteld Europa’s oudste stad te zijn. Het gebied wordt al bewoond sinds de neolithische periode, en het paleis van Knossos werd het hart van de Minoïsche beschaving en cultuur. Het is hier dat de mythe van Theseus, de Minotaurus (kop van een stier en lichaam van een man) en het labyrint zich heeft afgespeeld.

Tijdens de vroegste jaren van het paleis woonden hier zo’n 18.000 inwoners, maar zo’n 300 jaar later, tijdens zijn hoogdagen, was dit de thuis van maar liefst 100.000 inwoners. Het paleis was toendertijd het centrum van het ceremonieel en politiek leven, maar tegen het einde van het Bronzen Tijdperk, tussen 1380 en 1100 v.C., werd het verlaten om onbekende redenen.

 1. Gortys bezoeken: een vleugje Griekse mythologie

De archeologische site van Gortys (of Gortyn) is nog zo’n interessante, historische bezienswaardigheid op Kreta. Het ligt meer in het zuiden van het eiland. Gortys was de Romeinse hoofdstad van het eiland en wordt verondersteld voor het eerst bewoond geweest te zijn vanaf 3200 v.C. Hier werden zowel artefacten uit de Minoïsche als de Dorische periode gevonden. De nederzetting werd tevens vermeld door Homerus en later geloofd door Plato en anderen. De stad werd door de Arabieren vernield in 828 n.C.

In de Griekse mythologie was Gortys de plaats waar de affaire van Zeus met prinses Europa plaatsvond, aan wie Europa haar naam dankt. Het verhaal gaat dat het koppel 3 kinderen had, die elk koning werden van één van de drie Minoïsche paleizen op Kreta. De identificatie van Europa in deze mythe zet de stelling dat de Europese beschaving het levenslicht zag op Kreta, kracht bij.

 1. Verdiepen in het Bronzen tijdperk in Phaistos

Phaistos is een archeologische site uit het Bronzen Tijdperk in het zuidelijk centrale deel van het eiland. De naam is afkomstig van een oud-Griekse verwijzing naar een stad op of vlakbij de plaats van de huidige ruïnes. Tijdens opgravingen in de vroege 20ste eeuw werden de overblijfselen van een uitgebreid Minoïsch paleis gevonden, onder de latere ruïnes van een klein dorp.

Phaistos wordt verondersteld bewoond geweest te zijn sinds 4000 v.C. Een paleis, daterend uit het Midden Bronzen Tijdperk, werd vernield in een aardbeving tijdens het Late Bronzen Tijdperk, waardoor ook grote delen van de rest van het eiland vernield werden. Het paleis werd heropgebouwd tegen het einde van het Bronzen Tijdperk. De stad overleefde tot in de 3de eeuw n.C., maar toen werd ze vernield door het naburige Gortyn. Hier werd ook de beroemde Phaistos Disc gevonden, een schijf van gebakken klei aan beide zijden bedekt met een spiraal van gestempelde hiërogliefen.

 1. Bewonder minoïsche nederzetting Agia Triada

Agia Triada is met haar sporen van een antieke Minoïsche nederzetting, nog zo’n belangrijke archeologische site op het eiland. Het is gesitueerd op een prominente heuvelrug aan de kust, waar ook Phaistos op het oostelijke eind ligt. De site is bekend omwille van de Minoïsche tabletten – er zijn hier meer Lineair A-tabletten (één van twee antieke Griekse schriftsystemen die nog ontcijferd moeten worden) gevonden dan op eender welke andere Minoïsche site. Hier stond geen paleis, maar wellicht wel een welgestelde nederzetting of misschien wel een koninklijke villa.

Een catastrofe in 1450 v.C. vernielde Agia Triada, maar het werd heropgebouwd en bleef bewoond tot de 2de eeuw v.C. Later werd op deze plek een Romeinse villa gebouwd. Vandaag de dag vind je er zowel de resten van de stad als de villa, met een oud afvoersysteem voor beide, als vroeg-Minoïsche koepelgraven.

 1. Hiken langs de indrukwekkende Samariakloof

De Samariakloof is één van de mooiste locaties op Kreta en zonder twijfel één van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden hier. Met haar 16 km is het één van Europa’s langste kloven. Voor veel toeristen staat een wandeling door de kloof dan ook hoog op hun must-do lijst.

De wandeling langs de kloof begin net ten noorden van Omalos, op een hoogte van 1.240 m, en eindigt in het kustdorpje Agia Roumeli. Vanuit Agia Roumeli kunnen bezoekers een boot naar Sougia of Chora Sfakion nemen, van waaruit je kan terugkeren naar je startpunt of verblijfplaats met de bus of taxi. Hoewel de kloof het hele jaar door impressionant is, zijn april en mei misschien wel de beste maanden om er te wandelen, aangezien veldbloemen het pad dan opfleuren. Hou je ogen open voor de kri-kri – een schuchtere en bedreigde soort inheemse geitjes.

De Samariakloof bezoeken? Bekijk het aanbod aan tours in de Samariakloof die er zijn + ophalen vanuit je hotel met een shuttlebus !
 1. Agiofaragokloof bewandelen + gezellige kiezelstrandje

De Agiofaragokloof is een kleine, minder toeristische kloof aan de zuidkust van Kreta. De wandeling door de kloof is ongeveer 3 km (enkel). De kloof zelf is vrij smal en biedt veel schaduw. Onderweg kom je langs de kleine Kerk van Sint-Antonius en de grot van Goumenospilios. Aan het einde van de wandeling, kom je aan bij een kiezelstrand waar je kan zwemmen en zonnebaden.

 1. Bezoek de antieke stad Lato

Vlak bij Agios Nikolaos en Elounda, en nog dichter bij het stadje Kritsa, ligt de antieke stad Lato, nog een archeologisch wonder. Deze Dorische stadstaat ligt op een verdedigbare positie die uitkijkt over Mirabello Bay. De 2 naburige toppen werden acropolissen van de stad. Hoewel de oorsprong van de stad lang vóór de aankomst van de Doriërs ligt, dateren de meeste ruïnes hier toch uit de Dorische periode (5de-4de eeuw v.C.). De stad werd vernield rond 200 v.C., maar haar haven, dicht bij Agios Nikolaos, was nog in gebruik tijdens de Romeinse periode. De stad, Lato, zou vernoemd zijn naar de godin Leto.

 1. Lassithiplateau: Kreta jeep safari + witte windmolens bezoeken

Tourbussen rijden vaak langs het hoge Lassithiplateau (Lassithihoogvlakte), om de witte windmolens die de hoge vlakte bevloeien, te bezoeken. Veel toeristen komen even op adem in de tavernes langs de weg. Ondanks de dagelijkse toestroom van toeristen, blijft de streek een mooi en ongerept voorbeeld van het rustieke Kreta, met boerderijen die aardappelen, appels, vijgen, olijven en andere gewassen telen. Als je de nacht doorbrengt in één van de kleine dorpjes op het plateau, beleef je pas echt de rust die er neerdaalt als de toeristen vertrekken en het echte leven terugkeert.

Wil je graag een jeep safari tour doen op Kreta langs de Lassithi-route? Bekijk hier de mogelijke tours en boek voordelig online!
 1. Melidoni grot: stalactieten & stalagmieten bewonderen

Vlak bij het dorpje Melidoni ligt de Melidoni grot (ook gekend als Gerontospilios). De grot bestaat uit verschillende kamers, allen met impressionante stalactieten en stalagmieten. Tegenwoordig is er maar een deel open voor publiek. De grot is ook beroemd omwille van haar tragische geschiedenis.

Tijdens de Turkse bezetting van Kreta in 1824, vluchtten de inwoners naar de grot om aan het Turkse leger te ontsnappen. Toen ze ontdekt werden, beval de Turkse commandant hun opsluiting. De inwoners verdedigden zich echter hevig, waardoor ze de Turken verhinderden de grot te bezetten. Uiteindelijk besloot de Turkse commandant de inwoners uit te roken. Alle 370 inwoners stierven die dag door verstikking in de grot. In 1834 werd de grot herontdekt en de overblijfselen van de slachtoffers werden gevonden. Die worden nu bewaard in een sarcofaag die van groot belang is voor de Kretenzers. Aan de ingang van de grot vind je een kapelletje waar de slachtoffers ieder jaar herdacht worden.

 1. Rondwandelen in groene dorpje Spili

Spili is een behoorlijk groen dorpje, iets wat je niet vaak ziet in deze streek. Het groen is te danken aan de locatie van het dorp, aan de voet van de Kedrosbergen. Het staat bekend om zijn antieke Venetiaanse fonteinen. De fonteinen bestaan uit 19 leeuwenkoppen waaruit bronwater spuit. Je vindt hen op verschillende plekken in het dorp, maar allemaal op loopafstand van elkaar.

 1. In beeld: de ongerepte natuur van Kreta

Wegdromen bij een aardig staaltje ongerepte natuur, dat kan allemaal in Kreta! In dit filmpje krijg je een adembenemend zicht op de stranden, de helderblauwe zee en nog veel meer. Puur genieten!

 1. Waar verblijven op Kreta? Welk hotel kiezen?

12.1. Heraklion

Heraklion is de grootste stad op Kreta, een drukke en hectische plek, maar met een aantal mooie toeristische trekpleisters. Hoewel de stad niet bepaald de meest relaxte bestemming op het eiland is, is het wel de moeite waard wat tijd uit te rekken om de historische noordoostelijke hoek en de oude stad te verkennen. Er zijn sfeervolle, oude steegjes om in te verdwalen, een leuke markt en indrukwekkende versterkingen. Een overzicht van de accomodaties + prijzen vind je hier.

12.2. De noordkust van Kreta

De noordkust van Kreta is de streek die het best gekend is bij toeristen. De centrale regio rond Heraklion is de meest ontwikkelde strook van de kustlijn. Hier vind je een hele rij resorts met reisarrangementen, vooral in Hersonissos en Malia. Zij ontvangen vooral jonge toeristen en hebben een bruisend nachtleven. Er zijn hier ook een paar leuke bezienswaardigheden te vinden. Ten westen van Heraklion, richting Rethymnon, ligt nog zo’n strook toeristenresorts. Platanes, Adelianos Kampos en Bali zijn slechts 3 bekende voorbeelden.

12.3. Resortgebieden Agios Nikolaos & Elounda

Verder naar het oosten van het eiland liggen de rustigere en luxueuze resortgebieden van Agios Nikolaos en Elounda. Agios Nikolaos, door de lokale bevolking kortweg Agios genoemd, ligt in een pittoreske omgeving aan de rand van een zoutmeer, welke verbonden is met de zee via een binnenhaven. Deze vakantiebestemming heeft klasse, goede restaurants en een aantal goede musea. Het kleine en vaak drukke Kitroplatia Beach ligt net achter de zuidwestelijke hoek van de haven, en een groter, gemeentelijk strand ligt 1 km verderop.

Elounda, nog zo’n bevallig resort, ligt in het noorden. Dit is de ideale plek als je van zwemmen houdt, er heerst een perfecte balans tussen niet te druk maar ook niet te geïsoleerd. Rondom dit gezinsvriendelijke resort liggen er veel aangename, kleine strandjes. Je kan het eiland Spinalonga bezoeken of gaan zwemmen bij het schiereiland van Kolokitha. Landinwaarts kan je in de kleine dorpjes een glimp opvangen van lang vervlogen tijden.

12.4. Resortstadje Sitia

Sitia is de doorgang naar de prachtige en minder gekende oostkust van Kreta. Deze resortstad heeft heel wat te bieden: gezellige restaurantjes, accommodatie, een lang zandstrand en een ontspannen sfeer, zelfs tijdens het hoogseizoen. Het strand is de ideale plek om te zwemmen, te windsurfen of te duiken. Langs de oostkust en in het oostelijke deel van het binnenland, dat vlot toegankelijk is vanuit Sitia, vind je een overvloed aan ongerepte dorpjes en idyllisch platteland. Overzicht accomodaties + prijzen hier.

12.5. Charmante Rethymnon & Chania

Eén van de belangrijkste nederzettingen aan het westelijke deel van de noordkust is Rethymnon. Dit is een enorm ontwikkelde streek met veel grote hotels en andere toeristenfaciliteiten. Deze charmante oude stad met een labyrint van Venetiaanse en Turkse huizen, afgewerkt met exotische minaretten, verwelkomt je graag. Er is een weids zandstrand en een met palmbomen bezaaide promenade.

Chania is één van de weinige steden op Kreta die met Rethymnon kan wedijveren als het op charme aankomt. De wonderlijke wirwar van de oude stad die rond de haven ligt, spreekt het voornamelijk moderne karakter van de stad tegen. Hier besluipt je gemakkelijk het gevoel dat je in Venetiaanse tijden bent terechtgekomen.

12.6. De rust opzoeken in het zuiden & Agia Galini

Hoewel Kreta jaarlijks een duizelingwekkend deel van Griekenlands bezoekers verwelkomt, is het nog steeds mogelijk om de drukte te ontlopen door je simpelweg naar het zuiden te begeven. De ruige bergen scheiden er het zuiden van het eiland van de overontwikkeling van het noorden. Zuid-Kreta heeft een compleet ander karakter. Een waar paradijs om te ontdekken! De leukste plekjes in het zuiden zijn eiland Paleochora, Loutro, Agia Roumeli, Triopetra en Agios Pavlos. Overzicht accomodaties + prijzen Kreta hier.

Als je op zoek ben naar een rustigere plek, dan zou AgiaGalini wel eens ideaal kunnen zijn. Dit pittoresk en vriendelijk havendorpje ligt eveneens aan de zuidkust van Kreta. Niet ver hiervandaan is er heel wat te zien en te doen, dus je zal je zeker niet vervelen!

 1. Mis niets met onze gratis reisgids Kreta

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Kreta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Kreta downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 oktober 2019 - Willeke

Maar liefst 112 pagina's aan interessante info hebben jullie me gestuurd. Een hele praktische gids om mijn reis te plannen en een sightseeing tour in elkaar te steken. Ik ben enthousiast en heb inmiddels al bijkomende reisgidsen besteld voor korte weekendtrips.

- 23 september 2019 - Trees Vanhecke

Ik vind het fantastisch om aan de hand van de Reisgidsen een keuze te kunnen maken en een reis vooraf te kunnen plannen en inschatten wat mogelijk is en wat niet, rekening houdend met de leeftijd en de mogelijkheden van de deelnemers.

- 6 september 2019 - LEA VAN DE GUCHT

een heel duidelijke uitleg van de bezienswaardigheden

- 12 augustus 2019 - vuylsteke johan

kort, bondig maar alle leuke bezienswaardigheden worden vermeld...doe zo verder

- 8 augustus 2019 - Vanbelle Kris

Misschien meer aandacht voor wandelingen die kunnen gedaan worden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?