23 x mooiste bezienswaardigheden op Kreta: wat zien & doen op dit Griekse eiland? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden op Kreta: wat zien & doen op dit Griekse eiland? + tips

5 maart 2023 in Griekenland39 reacties

De mooiste bezienswaardigheden Kreta, verblijftips en praktische info voor je vakantie op Kreta

Kreta is een groot eiland dat écht voor elk wat wils heeft. Dit is terecht één van de mooiste Griekse eilanden: een legendarische geschiedenis, diverse cultuur en tradities, en uiteraard, hemelse stranden. Daarbij heeft Kreta de langste zomers van heel Griekenland, perfect voor een vakantie in het najaar!

Ontdek alvast de must-see bezienswaardigheden op dit prachtige eiland: dé top bezienswaardigheden en highlights + waar je het best kan overnachten op Kreta.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Kreta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen naar Heraklion, Chania of Sitia - € 130 vanuit Brussel. Vergelijk prijzen TuiFly, Transavia en Cheaptickets
VerblijvenHotels voor deze rondreis zijn:
HuurautoBoek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Sunweb (va. € 469), bij TUI (va. € 449), Eliza was here (va. € 467) of Prijsvrij (va. € 389)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Knossos bezoeken: het labyrint en de Minotaurus

Knossos, zo'n 5 kilometer ten zuiden van Heraklion, is zonder twijfel één van Kreta’s topattracties. Het is de grootste archeologische site uit het Bronzen Tijdperk en wordt verondersteld Europa’s oudste stad te zijn. Het gebied wordt al bewoond sinds de neolithische periode, en het paleis van Knossos werd het hart van de Minoïsche beschaving en cultuur. Het is hier dat de mythe van Theseus, de Minotaurus (kop van een stier en lichaam van een man) en het labyrint zich heeft afgespeeld.

Tijdens de vroegste jaren van het paleis woonden hier zo’n 18.000 inwoners, maar zo’n 300 jaar later, tijdens zijn hoogdagen, was dit de thuis van maar liefst 100.000 inwoners. Het paleis was toendertijd het centrum van het ceremonieel en politiek leven, maar tegen het einde van het Bronzen Tijdperk, tussen 1380 en 1100 v.C., werd het verlaten om onbekende redenen.

TIP: Wil je de wachtrijen ontlopen, en niet staan bakken in de hete Griekse zon? Koop je voorrangsticket + begeleide gids € 40 voor het paleis van Knossos, zo kom je alles te weten over de Griekse Mythen en de bijzondere geschiedenis van dit bouwwerk.

Ticket + audiotour boeken? Je ticket online bestellen zodat je niet hoeft aan te schuiven ter plaatse? Koop je e-ticket + audiotour voor Knossos online € 16. Met de audiotour krijg je interessante info bij het bouwwerk, ... zo sta je niet gewoon naar een berg stenen te kijken.

 1. Gortys bezoeken: een vleugje Griekse mythologie

De archeologische site van Gortys (of Gortyn) is nog zo’n interessante, historische bezienswaardigheid op Kreta. Het ligt meer in het zuiden van het eiland. Gortys was de Romeinse hoofdstad van het eiland en wordt verondersteld voor het eerst bewoond geweest te zijn vanaf 3200 v.C. Hier werden zowel artefacten uit de Minoïsche als de Dorische periode gevonden. De nederzetting werd tevens vermeld door Homerus en later geloofd door Plato en anderen. De stad werd door de Arabieren vernield in 828 n.C.

In de Griekse mythologie was Gortys de plaats waar de affaire van Zeus met prinses Europa plaatsvond, aan wie Europa haar naam dankt. Het verhaal gaat dat het koppel 3 kinderen had, die elk koning werden van één van de drie Minoïsche paleizen op Kreta. De identificatie van Europa in deze mythe zet de stelling dat de Europese beschaving het levenslicht zag op Kreta, kracht bij.

 1. De Richtis kloof en waterval

De Richtis kloof ligt in het noorden van Kreta, tussen Agios Nikolaos en Sitia. Het startpunt van het pad ligt net buiten het dorp Exo Mouliana en eindigt op het strand van Richtis. De route is zo'n 3 km lang met een hoogteverschil van 350 m in totaal, reken op 2,5 uur enkele wandeling. De route begint bij de stenen boogbrug van Lachanas. Je wandelt er in een weelderig landschap langs de rivier, je komt er langs geurende kruiden en oude watermolens. Je kan de wandelroute hier bekijken.

Het hoogtepunt van de kloof is echter de prachtige 20 meter hoge Richtis waterval, ideaal om een frisse duik te nemen. De wandeling eindigt bij het prachtige Richtis kiezelstrand. Wil je graag de wandeling met kinderen doen, dan is het aan te raden om met de auto naar het Richtis strand te rijden en de wandeling in tegenovergestelde richting te doen (ongeveer 30 min wandelen).

TIP: Wil je graag deze Richtis kloof bezoeken met een gids? Boek hier je tour online.

 1. Verdiepen in het Bronzen tijdperk in Phaistos

Phaistos is een archeologische site uit het Bronzen Tijdperk in het zuidelijk centrale deel van het eiland. De naam is afkomstig van een oud-Griekse verwijzing naar een stad op of vlakbij de plaats van de huidige ruïnes. Tijdens opgravingen in de vroege 20ste eeuw werden de overblijfselen van een uitgebreid Minoïsch paleis gevonden, onder de latere ruïnes van een klein dorp.

 • Phaistos wordt verondersteld bewoond geweest te zijn sinds 4000 v.C.
 • Een paleis, daterend uit het Midden Bronzen Tijdperk, werd vernield in een aardbeving tijdens het Late Bronzen Tijdperk, waardoor ook grote delen van de rest van het eiland vernield werden. Het paleis werd heropgebouwd tegen het einde van het Bronzen Tijdperk.
 • De stad overleefde tot in de 3de eeuw n.C., maar toen werd ze vernield door het naburige Gortyn.
 • Hier werd ook de beroemde Phaistos Disc gevonden, een schijf van gebakken klei aan beide zijden bedekt met een spiraal van gestempelde hiërogliefen.
 1. Bewonder minoïsche nederzetting Agia Triada

Agia Triada is met haar sporen van een antieke Minoïsche nederzetting, nog zo’n belangrijke archeologische site op het eiland. Het is gesitueerd op een prominente heuvelrug aan de kust, waar ook Phaistos op het oostelijke eind ligt.

De site is bekend omwille van de Minoïsche tabletten – er zijn hier meer Lineair A-tabletten (één van twee antieke Griekse schriftsystemen die nog ontcijferd moeten worden) gevonden dan op eender welke andere Minoïsche site. Hier stond geen paleis, maar wellicht wel een welgestelde nederzetting of misschien wel een koninklijke villa.

Een catastrofe in 1450 v.C. vernielde Agia Triada, maar het werd heropgebouwd en bleef bewoond tot de 2de eeuw v.C. Later werd op deze plek een Romeinse villa gebouwd. Vandaag de dag vind je er zowel de resten van de stad als de villa, met een oud afvoersysteem voor beide, als vroeg-Minoïsche koepelgraven.

 1. Hiken langs de indrukwekkende Samariakloof

De Samariakloof is één van de mooiste locaties op Kreta en zonder twijfel één van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden hier. Met haar 16 km is het één van Europa’s langste kloven. Voor veel toeristen staat een wandeling door de kloof dan ook hoog op hun must-do lijst. Boek je wandeling door de kloof met een gids online

De wandeling langs de kloof begin net ten noorden van Omalos, op een hoogte van 1.240 m, en eindigt in het kustdorpje Agia Roumeli. Vanuit Agia Roumeli kunnen bezoekers een boot naar Sougia of Chora Sfakion nemen, van waaruit je kan terugkeren naar je startpunt of verblijfplaats met de bus of taxi. Hoewel de kloof het hele jaar door impressionant is, zijn april en mei misschien wel de beste maanden om er te wandelen, aangezien veldbloemen het pad dan opfleuren. Hou je ogen open voor de kri-kri – een schuchtere en bedreigde soort inheemse geitjes.

De Samariakloof bezoeken? Bekijk het aanbod aan tours in de Samariakloof vanaf € 29 die er zijn + ophalen vanuit je hotel met een shuttlebus !
 1. Agiofaragokloof bewandelen + gezellige kiezelstrandje

De Agiofaragokloof is een kleine, minder toeristische kloof aan de zuidkust van Kreta. De wandeling door de kloof is ongeveer 3 km (enkel). De kloof zelf is vrij smal en biedt veel schaduw. Onderweg kom je langs de kleine Kerk van Sint-Antonius en de grot van Goumenospilios. Aan het einde van de wandeling, kom je aan bij een kiezelstrand waar je kan zwemmen en zonnebaden.

 1. Bezoek de antieke stad Lato

Vlak bij Agios Nikolaos en Elounda, en nog dichter bij het stadje Kritsa, ligt de antieke stad Lato, nog een archeologisch wonder. Deze Dorische stadstaat ligt op een verdedigbare positie die uitkijkt over Mirabello Bay. De 2 naburige toppen werden acropolissen van de stad. Hoewel de oorsprong van de stad lang vóór de aankomst van de Doriërs ligt, dateren de meeste ruïnes hier toch uit de Dorische periode (5de-4de eeuw v.C.). De stad werd vernield rond 200 v.C., maar haar haven, dicht bij Agios Nikolaos, was nog in gebruik tijdens de Romeinse periode. De stad, Lato, zou vernoemd zijn naar de godin Leto.

TIP: Download onze gratis reisgids Kreta met alle top bezienswaardigheden en tips

 1. Lassithiplateau: Kreta jeep safari + witte windmolens bezoeken

De Lassithi-hoogvlakte is zo’n 25 km² groot en is daarmee ook meteen de grootste in Griekenland. Ga er even naartoe en wordt beloond met een waanzinnig uitzicht over Kreta. Ook de goed begaanbare weg naar de hoogvlakte is erg mooi, je passeert enkele mooie authentieke dorpjes en je komt ook een paar werkende molentjes tegen.

 • Het plateau is eigenlijk vooral bekend omwille van de vele kleine molentjes die er in vroeger stonden. De Lassithi-hoogvlakte wordt omgeven door bergen en vormt daardoor een prachtig uitzicht. Dit is ook de ideale spot voor een gezellige picknick! Doordat de vlakte op ongeveer 800 meter hoogte ligt, is het hier wel enkele graden koeler dan aan de kust.
 • Tourbussen rijden vaak langs het hoge Lassithiplateau (Lassithihoogvlakte), om de witte windmolens die de hoge vlakte bevloeien, te bezoeken. Veel toeristen komen even op adem in de tavernes langs de weg. Ondanks de dagelijkse toestroom van toeristen, blijft de streek een mooi en ongerept voorbeeld van het rustieke Kreta, met boerderijen die aardappelen, appels, vijgen, olijven en andere gewassen telen.
 • Als je de nacht doorbrengt in één van de kleine dorpjes op het plateau, beleef je pas echt de rust die er neerdaalt als de toeristen vertrekken en het echte leven terugkeert.
Wil je graag een jeep safari tour doen op Kreta langs de Lassithi-route? Bekijk hier de mogelijke tours en boek voordelig online!
 1. Melidoni grot: stalactieten & stalagmieten bewonderen

Vlak bij het dorpje Melidoni ligt de Melidoni grot, ook gekend als Gerontospilios. De grot bestaat uit verschillende kamers, allen met impressionante stalactieten en stalagmieten. Tegenwoordig is er maar een deel open voor publiek. De grot is ook beroemd omwille van haar tragische geschiedenis.

 • Tijdens de Turkse bezetting van Kreta in 1824, vluchtten de inwoners naar de grot om aan het Turkse leger te ontsnappen.
 • Toen ze ontdekt werden, beval de Turkse commandant hun opsluiting. De inwoners verdedigden zich echter hevig, waardoor ze de Turken verhinderden de grot te bezetten.
 • Uiteindelijk besloot de Turkse commandant de inwoners uit te roken. Alle 370 inwoners stierven die dag door verstikking in de grot.
 • In 1834 werd de grot herontdekt en de overblijfselen van de slachtoffers werden gevonden. Die worden nu bewaard in een sarcofaag die van groot belang is voor de Kretenzers.
 • Aan de ingang van de grot vind je een kapelletje waar de slachtoffers ieder jaar herdacht worden.
 1. Rondwandelen in groene dorpje Spili

Spili is een behoorlijk groen dorpje, iets wat je niet vaak ziet in deze streek. Het groen is te danken aan de locatie van het dorp, aan de voet van de Kedrosbergen. Het staat bekend om zijn antieke Venetiaanse fonteinen. De fonteinen bestaan uit 19 leeuwenkoppen waaruit bronwater spuit. Je vindt hen op verschillende plekken in het dorp, maar allemaal op loopafstand van elkaar.

 1. ​Relaxen op Vai Beach

In het noordoosten van Kreta vind je een klein paradijs: Vai Beach. Gelegen op het schiereiland Sideros vind je dit mooie strand met wit zand (eigenlijk mini kiezelsteentjes, maar in normen van Kreta een zandstrand) en helderblauw water. Een erg idyllische plek om even te relaxen! Je wordt omringd door palmbomen en er is ook een uitkijkpunt op de rotsen, waar je prachtig zicht krijgt op de lagune.

Een ideale plek om te zwemmen of snorkelen, maar er zijn wel wat rotsen. Verder zijn er ook 2 restaurantjes waar je een hapje kan eten en een souvenirwinkeltje. Het is mogelijk om ligbedden te huren, je kan zelfs kiezen tussen gewone ligbedjes met parasol of grote bedden met kussens aan het water. Parkeren kost hier bovendien maar 2,50 euro voor een hele dag. Al bij al: een perfecte locatie voor een dagje rust. Ontdek hier nog meer mooie stranden op Kreta.

 1. Ontdek havenstad Agios Nikolaos

Gezellige havenstad Agios Nikolaos heeft heel wat te bieden. Deze ligt in het noordoosten van Kreta, op een klein uurtje van het vliegveld, vind je Agios Nikolaos: een populaire badplaats gebouwd tegen een heuvel.

 • Hier vind je nog de echte Griekse sfeer terug: pittoreske straatjes, smalle steegjes, kleine winkeltjes, gastvrijheid en veel locals die je zullen toelachen.
 • Bovendien is Agios Nikolaos bijzonder dankzij het binnenmeertje Voulismeni. Je kan rond het meer zitten of genieten op een van de terrasjes.
 • Ook 's avonds leeft het in Agios Nikolaos. Ga hier zeker eens lekker uit eten in een visrestaurant, want het is en blijft hier natuurlijk een havenstad!

OVERNACHTEN: Het kleinschalige Hotel Porto Maltese ligt verscholen midden in het gezellige havenstadje en straalt een uniek karakter en rustieke charme uit. Meer info en boeken.

 1. Griekse geschiedenis in het Archeologisch Museum Heraklion

Wil je graag wat meer te weten komen over de Griekse geschiedenis, neem dan een kijkje in het archeologisch museum van Heraklion. Dit museum bevat de meest opmerkelijke en meest complete verzameling van artefacten van de Minoïsche beschaving van Kreta.

Je duikt hier jaren terug in de geschiedenis en kan een kijkje nemen naar originele Oudgriekse fresco's, opschriften op de Schijf van Phaistos, rituele bijlen en nog veel meer. Je maakt kennis met vele restanten uit het verre verleden van het eiland en kan talloze interessante objecten. Je kan hier makkelijk meerdere uren doorbrengen. Een aanrader voor geschiedenisliefhebbers!

TIP: Boek je tickets voor het museum hier online, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker van je toegang.

 1. Arkadi-klooster: het oudste in Kreta

Het oudste klooster van Kreta, het Arkadi-klooster, is anders dan andere kloosters dankzij de eigenzinnige architectuur. Bovendien is het Arkadi-klooster meer dan 1600 jaar oud (!) en nog steeds in goede conditie, omdat het goed onderhouden werd. Dit was niet alleen ooit een van de belangrijkste religieuze centra van het eiland, maar daarnaast vond een van de veldslagen op Kreta hier plaats. Dat was toen de lokale bevolking in opstand kwam tegen een Turkse invasie

Dit klooster is dus zonder meer een bezoek waard. Je betaalt ingang van 3 euro per persoon en kan vervolgens overal vrij rondlopen. Er is ook een museum dat je kan bezoeken en waar je meer te weten komt over de geschiedenis. Zelfs als je niet zo heel erg geïnteresseerd bent in geschiedenis, is deze plek toch nog een bezoek waard.

LEESTIP: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Kreta? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Kreta vol met toeristische info en bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten).
 1. Laat je charmeren door Chania

Het schilderachtige Chania is de ideale plek om volledig te voet te ontdekken. Je zal ongetwijfeld verliefd worden op dit stadje. Dwaal door de gezellige steegjes, tussen huisjes in alle kleuren van de regenboog, van het ene gezellige cafétje naar een ander koffiehuisje met kleurrijke tafelkleden... je hoort het al, Chania is erg charmant.

Het oude stadsgedeelte is gelegen rond de pittoreske Venetiaanse haven en dit deel van de stad is bovendien autovrij. Bezoekers komen graag naar Chania om hier gewoon wat rond te struinen, te winkelen in kleine boetiekjes of te genieten van lekker eten op een terrasje. Chania is wel duurder dan de rest van Kreta, maar dat nemen wij er graag bij in ruil voor de schoonheid en gezelligheid. Dit is tevens de ideale plek om je dag af te sluiten bij een prachtige zonsondergang.

TIP: Wil jij ook graag Chania gaan verkennen? Download onze reisgids met een complete stadswandeling in Chania.

 1. Het imposante Fortezza of Rethymno

Het Fortezza of Rethymno oftewel het fort van Rethymnon werd gebouwd in het jaar 1600 om de Turkse invasie te verweren. Vandaag kan je dit fort nog steeds bezoeken ter ere van deze vreselijke herinnering voor Kreta. Je kan een tour door het fort maken en zo meer te weten komen over de geschiedenis van het eiland. Nog maar eens een bewijs dat Kreta zoveel meer is dan enkel zon, zee, strand.

Het fort en het stadje Rethymnon zelf is bovendien een ideale stop tijdens je roadtrip op Kreta. Vanaf het Fortezza of Rethymno heb je ook prachtige uitzichten over de zee. Het terrein rond het fort is groot, wat zich ertoe verleend om een mooie wandeling te maken en te genieten van de uitzichten. Je kan ook de ondergrondse opslagkamer, oude moskee, kerkje en andere ruimtes bezoeken.

WANDELTIP: Zelf ook het fort gaan bezoeken? Download onze wandeling in Rethymno.

 1. Flower power in hippie-dorp Matala

In Matala kan je de hippietijd herbeleven. In dit voormalige hippie-dorp schuilen heel wat verborgen schatten en plekken. Hoewel dit een kustplaats is, zal je hier geen vijfsterrenhotels of ressorts vinden, maar wel een prachtige baai met heel wat rotsen en grotten en prachtig uitzicht. Matala Beach is een erg relaxt en gezellig strand met heel wat leuke restaurantjes.

Ook het dorpje is super tof. Iedereen is heel open en vriendelijk, er heerst een fijne sfeer en je kan er goedkoop en lekker eten. In de kleine straatjes zijn er soms hippiemarktjes, zeker een aanrader om te ontdekken!

 1. Roze zandstrand in Elafonisi

Een van de populairste stranden in Kreta - en dat is natuurlijk met een reden - is Elafonisi Beach. Dit strand is gewoon heel erg mooi, maar heeft daarnaast ook een speciale eigenschap: wanneer er veel schelden aanspoelen, kleurt het zand tijdelijk roze. Dat creëert natuurlijk een bijzonder plaatje en heel wat mensen willen hier foto's van nemen. Heel erg tof om eens te zien, je voelt je meteen in een paradijs! Onze tip: vertrek op tijd als je het liever niet te druk hebt. Zo kan je ook nog in alle rust van de rest van de prachtige omgeving genieten.

TOUR: Boek je dagtocht naar het strand van Elafonisi op voorhand online en mis niets van deze bijzondere plek.

 1. Een bezoekje aan eiland Spinalonga

Spinalonga niet gelegen in Kreta, maar wel vlakbij. Het is een apart eilandje en het leukste is om hier een daguitstap van te maken. Zo kan je 's morgens met een boot naar Spinalonga varen en keer je aan het einde van de dag terug naar Kreta. Wat valt er zoal te beleven in Spinalonga? Er is voor elk wat wils! Wat meteen opvalt, is het Venetiaans Fort, maar los van een staaltje geschiedenis vind je hier ook nog prachtige natuurgebieden en voor de liefhebbers uiteraard ook een paar mooie strandjes.

TIP: Veel mensen kiezen ervoor om Spinalonga te bezoeken met een georganiseerde tour, zo hoef je zelf niet te regelen. Interesse? Bekijk het aanbod dagtours naar eiland Spinalonga.

 1. Ploeteren en zwemmen aan het Kournas meer

Kournas is een gezellig dorpje, maar vooral speciaal en een van de mooiste plekken op Kreta dankzij het Kournas meer. Het is heel leuk om dit zoetwatermeer eens te bezoeken en vooral met kinderen. Als je geluk hebt, kan je hier schildpadden spotten. Er zijn ook tal van winkeltjes en restaurantjes in de buurt. Wil je echt lekker eten, ga dan iets verder op zoek naar een restaurant.

Het meer is ideaal om te snorkelen, waterfietsen of met bootjes te varen. Het water is tot ver in het meer zeer ondiep en er staat geen stroming, daardoor kan je er heerlijk zwemmen en het is geschikt voor kinderen. Een daguitstap naar het Kournas-meer is een absolute aanrader tijdens je vakantie op Kreta.

 1. Het pittoreske & traditionele Loutro

Loutro is een van de meest pittoreske dorpjes van Kreta. Dit dorp is geheel autovrij, wat natuurlijk een gezelligheid met zich meebrengt. Loutro is een traditioneel vissersdorp waar je de authentieke Griekse sfeer nog zal voelen. Dit is de perfecte plek om tot rust te komen, om straatje in straatje uit te slenteren en te genieten van de mooie omgeving. Je kan ook de veerboot nemen naar Loutro. Deze rustige plek in Kreta mag niet ontbreken op je to-do lijstje!

 1. Het bijzondere Seitan Limania strand

Kreta is erg geliefd omwille van de vele mooie stranden en in dat lijstje kan Seitan Limania écht niet ontbreken. Deze kleine baai vlakbij Chania is heel bijzonder, maar je moet er wel behoorlijk wat moeite voor doen. De weg ernaartoe is niet duidelijk en je moet bovendien eerst nog een redelijke klim maken. Maar, eenmaal je dit strand uiteindelijk bereikt hebt, zal je de moeite niet beklagen.

Geniet van een prachtig strand met helderblauw water waar je kan zwemmen of snorkelen en waar het lang niet zo druk is als op andere stranden in Kreta. Je kan iets drinken in een pittoreske bar, maar zorg zeker dat je voldoende water, eten en zonnecrème bij je hebt. En als je geluk hebt, word je begroet door de geiten op het strand. Een uniek strandje!

 1. Wat is de ligging van Kreta op de kaart?

Kreta is het grootste van de Griekse eilanden, en is in grootte het vijfde eiland in de Middellandse Zee. Het eiland vormt, samen met een paar kleine nabijgelegen eilanden, tevens de zuidelijkste van de dertien Griekse regio's.

VLIEGTICKETS: Reken op een 3,5 uur vliegen naar Heraklion, Chania of Sitia - € 130 vanuit Brussel of Amsterdam. Vergelijk prijzen TuiFly, Transavia en Cheaptickets

 1. Welke auto huren voor je rondreis op Kreta?

Wil je graag Kreta verkennen dan is een huuauto eigenlijk onmisbaar. Je hebt meer vrijheid dan met het openbaar vervoer en als je met 2 of meer personen bent is het al snel goedkoper dan het huren van een taxi. Je kan gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets gemakkelijker op de kleine wegen rijden.

Aan te raden is niet te besparen op een omnium verzekering. Dieren lopen er soms los over de weg en een schaap aanrijden kan je wagen lelijk schade bezorgen. Het laatste wat je wil tijdens je vakantie op Kreta is een factuur van een paar duizend euro omdat je onvoldoende dekking hebt van je verzekering.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor vakantie op Kreta?

 1. Waar verblijven op Kreta? Welk hotel kiezen?

Heraklion

Heraklion is de grootste stad op Kreta, een drukke en hectische plek, maar met een aantal mooie toeristische trekpleisters. Hoewel de stad niet bepaald de meest relaxte bestemming op het eiland is, is het wel de moeite waard wat tijd uit te rekken om de historische noordoostelijke hoek en de oude stad te verkennen. Er zijn sfeervolle, oude steegjes om in te verdwalen, een leuke markt en indrukwekkende versterkingen. Een overzicht van de accommodaties + prijzen vind je hier.

De noordkust van Kreta

De noordkust van Kreta is de streek die het best gekend is bij toeristen. De centrale regio rond Heraklion is de meest ontwikkelde strook van de kustlijn. Hier vind je een hele rij resorts met reisarrangementen, vooral in Hersonissos en Malia. Zij ontvangen vooral jonge toeristen en hebben een bruisend nachtleven. Er zijn hier ook een paar leuke bezienswaardigheden te vinden. Ten westen van Heraklion, richting Rethymnon, ligt nog zo’n strook toeristenresorts. Platanes, Adelianos Kampos en Bali zijn slechts 3 bekende voorbeelden.

Resortgebieden Agios Nikolaos & Elounda

Verder naar het oosten van het eiland liggen de rustigere en luxueuze resortgebieden van Agios Nikolaos en Elounda. Agios Nikolaos, door de lokale bevolking kortweg Agios genoemd, ligt in een pittoreske omgeving aan de rand van een zoutmeer, welke verbonden is met de zee via een binnenhaven. Deze vakantiebestemming heeft klasse, goede restaurants en een aantal goede musea. Het kleine en vaak drukke Kitroplatia Beach ligt net achter de zuidwestelijke hoek van de haven, en een groter, gemeentelijk strand ligt 1 km verderop.

Elounda, nog zo’n bevallig resort, ligt in het noorden. Dit is de ideale plek als je van zwemmen houdt, er heerst een perfecte balans tussen niet te druk maar ook niet te geïsoleerd. Rondom dit gezinsvriendelijke resort liggen er veel aangename, kleine strandjes. Je kan het eiland Spinalonga bezoeken of gaan zwemmen bij het schiereiland van Kolokitha. Landinwaarts kan je in de kleine dorpjes een glimp opvangen van lang vervlogen tijden.

Resortstadje Sitia

Sitia is de doorgang naar de prachtige en minder gekende oostkust van Kreta. Deze resortstad heeft heel wat te bieden: gezellige restaurantjes, accommodatie, een lang zandstrand en een ontspannen sfeer, zelfs tijdens het hoogseizoen. Het strand is de ideale plek om te zwemmen, te windsurfen of te duiken. Langs de oostkust en in het oostelijke deel van het binnenland, dat vlot toegankelijk is vanuit Sitia, vind je een overvloed aan ongerepte dorpjes en idyllisch platteland. Overzicht accommodaties + prijzen hier.

Charmante Rethymnon & Chania

Eén van de belangrijkste nederzettingen aan het westelijke deel van de noordkust is Rethymnon. Dit is een enorm ontwikkelde streek met veel grote hotels en andere toeristenfaciliteiten. Deze charmante oude stad met een labyrint van Venetiaanse en Turkse huizen, afgewerkt met exotische minaretten, verwelkomt je graag. Er is een weids zandstrand en een met palmbomen bezaaide promenade.

Chania is één van de weinige steden op Kreta die met Rethymnon kan wedijveren als het op charme aankomt. De wonderlijke wirwar van de oude stad die rond de haven ligt, spreekt het voornamelijk moderne karakter van de stad tegen. Hier besluipt je gemakkelijk het gevoel dat je in Venetiaanse tijden bent terechtgekomen.

De rust opzoeken in het zuiden & Agia Galini

Hoewel Kreta jaarlijks een duizelingwekkend deel van Griekenlands bezoekers verwelkomt, is het nog steeds mogelijk om de drukte te ontlopen door je simpelweg naar het zuiden te begeven. De ruige bergen scheiden er het zuiden van het eiland van de overontwikkeling van het noorden. Zuid-Kreta heeft een compleet ander karakter. Een waar paradijs om te ontdekken! De leukste plekjes in het zuiden zijn eiland Paleochora, Loutro, Agia Roumeli, Triopetra en Agios Pavlos. Overzicht accommodaties + prijzen Kreta hier.

Als je op zoek ben naar een rustigere plek, dan zou AgiaGalini wel eens ideaal kunnen zijn. Dit pittoresk en vriendelijk havendorpje ligt eveneens aan de zuidkust van Kreta. Niet ver hiervandaan is er heel wat te zien en te doen, dus je zal je zeker niet vervelen!

 1. Boek voordelig je vakantie naar Kreta

Wil je graag deze reis als pakketreis boeken? Vergelijk dan volgende aanbieders:

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

 1. Video: de ongerepte natuur van Kreta

Wegdromen bij een aardig staaltje ongerepte natuur, dat kan allemaal in Kreta! In dit filmpje krijg je een adembenemend zicht op de stranden, de helderblauwe zee en nog veel meer. Puur genieten!

 1. Mis niets met onze gratis reisgids Kreta

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Kreta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Kreta met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kreta.

Kreta rondreis

Gratis reisgids Kreta downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 juli 2024 - Johan Fevery

zeer mooi overzicht met historische achtergrond

- 8 juli 2024 - Han

KRETA een absolute aanrader. Vooral Chania

- 2 januari 2024 - rita

Zoals altijd een heel interessante reisgids vol handige informatie. Wij bezoeken de regio Rethymnon met uitstappen eerder naar het westen maar natuurlijk ook Knossos. Bedankt!

- 24 juli 2023 - christine van der sype

méér restauranttips per streek

- 9 juli 2023 - Willem

Dit leest lekker weg - draagt ook bij aan de voorpret voor een komende vakantie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?