Silfra kloof IJsland: snorkelen & duiken tussen 2 continenten. Mijn tips + tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Silfra kloof IJsland: snorkelen & duiken tussen 2 continenten. Mijn tips + tours

7 december 2023 in IJsland0 reacties

Duiken & snorkelen in de Silfra kloof tussen 2 continenten? Tips + tours

De Silfra kloof in het Thingvellir National Park in IJsland wordt gezien als één van de belangrijkste snorkel- en duikplekken ter wereld. Hier ontdek je een helderblauwe onderwaterwereld tussen het Europese en Amerikaanse continent. Silfra behoort tot de plaatsen met het helderste en schoonste water ter wereld.

Wij gingen zelf snorkelen in de Silfrakloof, lees alles over deze bijzondere ervaring die je zeker niet mag missen tijdens je rondreis op IJsland.

Boek je snorkel- of duiktour in de Silfrakloof online

Wil jij ook graag snorkelen of duiken in Silfra? Je kan best online je snorkel- of duiktour boeken via GetYourGuide, hierdoor kan je ook tot 24u voor aankomst kosteloos annuleren. Alle zijn via deze link te boeken, vanaf € 80.

Inhoud artikel

 1. Snorkelen in de Silfra kloof

Unieke plek ter wereld om te snorkelen

Het snorkelen in de Silfra kloof mag je eigenlijk niet missen tijdens je rondreis op IJsland. Dit is de enige locatie ter wereld waar het mogelijk is om je direct tussen 2 tektonische platen te bevinden. Combineer dit met het ontzettend heldere water waarbij je ruim 100 m zicht hebt en de blauwe kleur van het water en je hebt een zeer bijzondere ervaring voor handen.

Onder water varieert het kleurenpalet afhankelijk van de stand van de zon en de al dan niet aanwezigheid van de wolken, maar het water is altijd meerdere kleuren blauw en wordt gecombineerd met felgroene algen en goudgele en oranjegekleurde rotsen.

Snorkelen in het ijskoude water

Het water heeft een gemiddelde temperatuur van zo’n 2 tot 4°C, ongeacht het seizoen waarin je de kloof bezoekt. Door deze lage temperaturen is het gevaarlijk om de kloof zonder goede voorbereiding te bezoeken en het is daardoor alleen mogelijk om de Silfra kloof te bezoeken met een tour.

Hierbij komt ook nog dat er een stroming in de kloof is die richting het meer sterker wordt, en zonder de juiste begeleiding kan je met de stroom meegetrokken worden. Door de grootte van het meer, de wisselvallige weersomstandigheden en de lage temperatuur van het water kan dit fataal zijn, en een bezoek aan de kloof op eigen houtje is dan ook strikt verboden.

 1. FAQ en veelgestelde vragen over tours naar de Silfra kloof

Hoe snorkeltours online boeken?

3 bedrijven die hoog staan aangeschreven zijn DIVE.is, Adrenaline Hunter en Adventure Vikings. Alle tours komen uiteindelijk op hetzelfde neer. Ze duren gemiddeld zo’n 3 uur, waarbij je je maar zo’n 30 tot 40 minuten in het water bevindt. Bij aankomst krijg je eerst een briefing over het materiaal dat je gegeven wordt en hoe je dit gebruikt, maar ook hoe je je in het water warm kan houden. Vervolgens trek je de speciale pakken aan die je van de touroperators krijgt.

Je kan best online je tour boeken via GetYourGuide, hierdoor kan je ook tot 24u voor aankomst kosteloos annuleren. Alle snorkeltours zijn hier te boeken, vanaf € 80.

Aan te bevelen tours zijn

Onder begeleiding naar de kloof

Als iedereen er klaar voor is trek je onder begeleiding naar de kloof. De Silfra kloof is maar een klein gebied van zo’n 600 m bij 200 m, welke verdeeld is in 4 gebieden. Per gebied mag er maar 1 groep aanwezig zijn, en doordat sommige delen best smal zijn is het niet mogelijk om anderen in te halen. Je blijft dus altijd bij je groep, zodat de begeleider iedereen ook goed kan bijstaan.

Als je alles wat meer op je eigen tempo wilt doen is het aan te raden om als laatste het water in te gaan, zodat er geen groep achter je aan komt.

Hoe verloopt een snorkeltour?

Na ongeveer 30 minuten snorkelen verlaat je terug het water en wandel je naar de parkeerplaats terug. Hier kleed je je weer om, met de hulp van de gidsen, waarna je je nog even kan opwarmen met een kop warme chocolademelk en een snack.

 • Standaard begint de tour op de parkeerplaats in het Þingvellir Nationaal Park, maar de meeste aanbieders van de tours naar de Silfra kloof bieden ook de mogelijkheid voor een transfer uit Reykjavik. Deze tours duren in totaal zo’n 5 uur, met 1 uur reistijd van Reykjavik naar het park en 1 uur terug. Boek hier je tour vanuit Reykjavik naar Silfra.
 • De tours naar de Silfra kloof zijn niet goedkoop. Wel zijn alle kosten inclusief de pakken die je draagt en de snorkelbenodigdheden, evenals inclusief de warme dranken na afloop. Wanneer je een tour met een transfer vanuit Reykjavik boekt zijn deze vanzelfsprekend wat duurder dan wanneer je zelf naar Þingvellir Nationaal Park gaat.

Hoeveel kost een snorkeltour in Silfra?

De prijzen zijn redelijk vergelijkbaar tussen de verschillende aanbieders. Belangrijk om te weten is wel dat er bepaalde voorwaarden aan het snorkelen in de Silfra kloof verbonden zijn. Bekijk hier de tours en prijzen, deze starten bij zo'n € 80.

Wat zijn de voorwaarden om te gaan snorkelen?

 • Zo is een goede fysieke conditie vereist om mee te mogen met een tour. Als je enige medische problemen hebt dien je deze altijd voor te leggen aan de touroperator zodat zij je kunnen vertellen of het mogelijk is om de tour te doen. Je dient ook altijd een online medisch attest in te vullen.
 • Ben je ouder dan 60 jaar, dan dien je een doktersattest voor te kunnen leggen. Wanneer je zwanger bent is het niet mogelijk om met de tours mee te gaan.
 • Daarnaast moeten reizigers minstens 14 jaar zijn, minstens 1,50 meter en maximaal 2 meter, en minstens 45 kg en maximaal 120 kg.
 • Daar komt ook nog bij dat je comfortabel in het water moet zijn en moet kunnen zwemmen, een strak droogpak moet kunnen aantrekken en je in het Engels dient te kunnen communiceren.
 1. Wat moet je voorzien om te snorkelen?

Welke kledij dragen om te snorkelen?

 • Vergeet niet dat je ook kledij voor onder het droogpak dient te voorzien.
 • Denk hierbij aan thermo-ondergoed, een thermolegging, een thermoshirt met lange mouwen en dikke wollen sokken.
 • Neem ook warme kleding zoals een dikke comfortabele broek en warme trui mee voor zowel voor als na het snorkelen.

Wat anders heb ik nog nodig tijdens en na het snorkelen?

 • In principe zorgt het droogpak dat je door de touroperator krijgt ervoor dat je droog blijft maar het kan gebeuren dat er toch wat water door het pak lekt, en een extra set kleding is dan ook niet overbodig. Ook een handdoek kan van pas komen. Zorg verder voor wat te drinken en te eten en vergeet je onderwatercamera niet.
 • Draag je normaal een bril? Zorg dan dat je contactlenzen in doet wanneer je gaat snorkelen. Het is namelijk niet mogelijk om een bril te dragen onder de duikbril.

Luister aandachtig naar de briefing

 • Alvorens je kan gaan snorkelen zal je toch eerst een aansprakelijkheidsvrijstelling dienen te ondertekenen.
 • Vervolgens krijg je eerst een uitgebreide briefing over de materialen die de aanbieder aan je levert en hoe je deze gebruikt.
 • Zo kom je ook te weten wat de omstandigheden in het water zijn en hoe je jezelf warm kan houden, evenals zaken waar je tijdens de tour op moet letten.

Eet voldoende maar drink niet teveel alvorens te starten

 • Alvorens je snorkelpak (droogpak) aan te trekken is het aan te raden om nog even naar het toilet te gaan, aangezien dit niet meer gaat wanneer je eenmaal het pak aan hebt.
 • Zorg ook dat je het een en ander gegeten hebt voor je start met snorkelen, zodat je lichaam genoeg voedingsstoffen hebt ... op slappe beentjes zal je niet ver snorkelen.
TIP: Het is af te raden om veel te drinken alvorens je gaat snorkelen.

Is het niet te fris om in het ijskoude water te snorkelen?

 • Over je eigen thermokleding trek je als eerste een overall aan voor extra isolatie.
 • Hier doe je vervolgens nog een droogpak over aan. Dit is een vrij stroef en strak pak dat met een rubberen band bij de polsen en de nek strak wordt getrokken om te zorgen dat er geen water binnen het pak kan komen. Op land is dit vrij oncomfortabel.
 • Het is belangrijk om rustig en normaal te blijven ademen. Heb je echter last van claustrofobie, dan is het af te raden om deze tour te doen aangezien de nauwe pakken regelmatig mensen in paniek brengen. Als je eenmaal het pak aanhebt krijg je nog een rubberen muts en rubberen handschoenen aan, en vervolgens nog flippers, een duikbril en een snorkel.
 • Uiteindelijk is het dus alleen een klein deel van je gezicht dat onbedekt blijft, en je krijgt hierdoor geen kou als je in het koude water ligt.

Je kan best online je tour boeken via GetYourGuide, hierdoor kan je ook tot 24u voor aankomst kosteloos annuleren. Alle snorkeltours zijn hier te boeken, vanaf € 80.

Een drysuit of een wetsuit dragen?

 • Het droogpak zorgt ervoor dat je droog blijft maar laat je ook op het water drijven, waardoor het lastig is om wat verder het water in te duiken.
 • Bij sommige tours is het echter ook de mogelijkheid aan om in plaats van een droogpak een wetsuit te dragen. Dit is een stuk kouder dan een droogpak, en je moet er rekening mee houden dat het koude water ervoor zal zorgen dat je lichaam na het snorkelen helemaal rood zal zijn.
 • Met een wetsuit is het echter wel mogelijk om wat meer het water in te duiken en op de diepere gedeeltes van de kloof meer richting de bodem te kunnen zwemmen.
 1. En nu het water in ...

Hoe verloopt een snorkeling precies?

 • Je trekt met groepen van maximaal 6 personen en onder begeleiding van een ervaren instructeur de kloof in.
 • Het eerste contact met het koude water kan wat pijnlijk aanvoelen op je gezicht (dit is het enige deel van je lichaam is dat onbedekt blijft). Echter trekt dit na een minuut wel weer weg. Ook het oncomfortabele gevoel van het strakke pak valt in het water weg.
 • Het droogpak zorgt ervoor dat je lichaam droog blijft, maar je handen kunnen wel licht nat worden door water dat door de handschoen heen komt. Door het droogpak blijf je ook op het water drijven, en de stroming in het water zorgt er al voor dat je vooruit wordt geduwd, echt veel moeite zal je niet moeten doen om je te verplaatsen.

Uit welke 4 delen bestaat de Silfra kloof?

 • Je begint bij de Silfra Big Crack. Dit deel is diep maar redelijk smal, en het is hier zelfs mogelijk om beide tektonische platen tegelijkertijd aan te raken.
 • Vervolgens kom je in Silfra Hall terecht, waar de kloof weer een stuk breder is, maar nog steeds behoorlijk diep.
 • De Silfra Cathedraal is vervolgens een lang stuk van de kloof van zo’n 100 m waar je recht door de hele kloof heen kan kijken.
 • In het laatste deel kom je in de de Silfra Lagoon. Dit deel is minder diep maar geeft je de gelegenheid om zelf dit laatste stuk nog verder te ontdekken.

Je kan best online je tour boeken via GetYourGuide, hierdoor kan je ook tot 24u voor aankomst kosteloos annuleren. Alle snorkeltours zijn hier te boeken, vanaf € 80.

Wat is er onderweg in de Silfra kloof te zien?

 • Onderweg zal je niet veel leven onderwater zien. het Þingvallavatn meer zelf zit vol leven en men komt er graag om te vissen, maar deze vissen zwemmen niet vaak de Silfra kloof in.
 • In de kloof vind je daardoor vooral veel groene algen. Het water is echter ontzettend helder en het is aan te raden om een slok water te nemen wanneer je je in de lagoon bevindt.
Ben je met je eigen vervoer naar het Þingvellir Nationaal Park gekomen dan is het aan te raden om nog een wandeling door het park zelf te maken of verder te rijden naar andere haltes langs de Golden Circle.
 1. Duiken in de Silfra kloof

Naast snorkelen is het ook mogelijk om te duiken in de Silfra kloof. Ook hiervoor geldt dat dit alleen onder begeleiding van gecertificeerde gidsen mogelijk is. Het is ook niet toegestaan om grotten in de kloven in te trekken of om dieper dan 18 m te duiken.

Duiken is enkel mogelijk met een dry suit

 • Om te mogen duiken in de Silfra kloof heb je een duikbrevet en een dry suit certificaat nodig, of dien je in de laatste 2 jaar minstens 10 geregistreerde dry suit duiken gemaakt te hebben.
 • Het behalen van een dry suit certificaat is mogelijk in België en Nederland maar kost zelf al zo’n €200. Wanneer je een dergelijk certificaat nog niet op zak hebt is het niet aan te raden om dit alleen voor het duiken in de Silfra kloof te behalen, aangezien een dergelijke tour ook al zo’n €175 kost.
 • Wanneer je wel al in het bezit bent van deze certificaten is het echter wel de moeite waard, aangezien je dieper de kloof in kan trekken.
 • Ook is het mogelijk om in de Silfra kloof je PADI-certificaat te behalen. Duiken in de Silfra kloof kan je online boeken via GetYourGuide, een duik kost zo'n €200.
 1. Hoe is de Silfra kloof ontstaan?

Het Þingvellir Nationaal Park

De Silfra kloof is gelegen in het Þingvellir Nationaal Park, 1 van de 3 nationale parken van het eiland. Dit park is zowel van historisch als geologisch belang voor het eiland en is daardoor ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Daarnaast ligt het park aan de Golden Circle route, de toeristische route in het westen van het land die in 1 dag vanuit de hoofdstad Reykjavik gereden kan worden. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat het Þingvellir Nationaal Park dan ook één van de grootste toeristische bezienswaardigheden van IJsland is.

Breuklijn tussen de Amerikaanse en Europese tektonische platen

Het gebied binnen het Þingvellir Nationaal Park is gelegen in een breuktrog waar zich ook de Mid-Atlantische rug bevindt. Dit is een divergente plaatgrens, wat wil zeggen dat het de grens is tussen 2 tektonische platen die uit elkaar bewegen.

De Mid-Atlantische rug doorsteekt bijna de gehele Atlantische Oceaan maar komt alleen op IJsland boven water te liggen. De breuklijn tussen de Euraziatische en Amerikaanse platen loopt hier dan ook over het eiland, en dit is het beste in Þingvellir te zien. Het uit elkaar schuiven van de platen heeft hier voor een vallei van 6 km breed en 40 km lang gezorgd, waarin allerlei kloven, spleten en verzakkingen te zien zijn die hier ook door zijn ontstaan.

Jaarlijks schuiven de platen nog eens zo’n 1 tot 18 mm uit elkaar. Het gehele park wordt gezien als de scheiding tussen de platen, en doet daardoor ook dienst als de geologische grens tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent.

TIP: Download zeker onze reisgids IJsland, hierin hebben we een volledig rondreis door IJsland uitgestippeld die je ook langs Thingvellir brengt.

Het indrukwekkende Þingvallavatn meer

In het zuiden van het Þingevellir Nationaal Park is het meer Þingvallavatn gelegen. Dit meer is in totaal zo’n 84 km² groot en is hiermee het grootste meer van IJsland. Het water in het meer is afkomstig van de Langjökull gletsjer, de op een na grootste ijskap van het land die zich op zo’n 50 km ten noorden van het meer bevindt.

Het smeltwater van deze ijskap liep in eerste instantie via een rivier naar het meer, maar een paar duizend jaar geleden werd deze rivier geblokkeerd door de lavastromen van de Skjaldbreiður vulkaan. Sindsdien sijpelt het smeltwater de grond in waar het zo’n 30 tot 100 jaar door verharde poreuze lavarotsen heen stroomt en zo ook gefilterd wordt, om vervolgens weer bij de bronnen in de spleten rondom het meer terug bovengronds komt.

Door de filterende werking van het lavagesteente is het water dat in het meer terecht komt zeer helder en puur.

De kloof is constant in beweging en verandering

Aan de noordelijke rand van het Þingvallavatn meer is de Silfa kloof te vinden. Deze kloof is gelegen tussen de Amerikaanse en Euraziatische platen en is dan ook ontstaan door het uiteenschuiven van deze platen. Waar de rest van het park langzaam uit elkaar schuift en dit ook al duizenden jaren doet, is de Silfrakloof pas in 1789 ontstaan, toen de tektonische activiteiten voor een serie aardbevingen zorgden die resulteerden in een plotselinge scheur in het aardoppervlak.

Doordat deze scheur aan de rand van het meer was gelegen kwam ook deze vol te liggen met het smeltwater van de Langjökull gletsjer dat in het meer uitkomt. Op het punt waar de kloof is gelegen bewegen de 2 platen met zo’n 2 cm per jaar uit elkaar, en de kloof is dan ook constant in beweging.

Het is daardoor zeker mogelijk dat de kloof er bij een tweede bezoek heel anders bijligt, doordat het verschuiven van de platen ook voor aardbevingen zorgt waarbij rotsen los komen te zitten en de diepere delen van de kloof in kunnen vallen.

 1. Waar ligt de Silfrakloof op de kaart?

Je snorkeltour of duiktour online boeken?

Je kan best online je tour boeken via GetYourGuide, hierdoor kan je ook tot 24u voor aankomst kosteloos annuleren. Alle snorkeltours zijn hier te boeken, vanaf € 80.

Aan te bevelen tours zijn

 1. Filmpje: snorkelen in de Silfra kloof

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je snorkeltour in de Silfra kloof? In onderstaand filmpje kan je ons avontuur bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar IJsland!

 1. Waar overnachten in het zuiden van IJsland

Onze tip: Overnachten in het zuiden van IJsland? Probeer dan zeker Hotel Laki, budgetvriendelijk, zeer flexibel en lekker ontbijt!
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis preview reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?