FB

Wat te doen op Malta? 12 x bezienswaardigheden die je moet zien

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onderdeel van de complete reisgids Malta

Wat te doen op Malta? 12 x bezienswaardigheden die je moet zien

12 november 2018 in Malta1 reactie

Malta is een eiland met heel veel geschiedenis en dat zorgt er ook voor dat er heel wat te doen is. Van het bezoeken van de megalithische tempels die 5000 jaar oud zijn tot het ontdekken van het Maltese nachtleven in Strait Street. Wij zetten even op een rijtje wat je zeker moet gezien hebben als je Malta bezoekt.

Inhoud artikel

 1. Zwemmen in kristalhelder water op Comino

Het eiland Comino mag dan wel het kleinst bewoonde eiland zijn van Malta. Toch is er heel wat te doen op het eiland met een oppervlakte van slechts 3,5 km² en 3 inwoners. De natuurlijke pracht en vele vogelsoorten zorgen er elk jaar voor dat er heel wat toeristen afzakken naar dit eiland. De kleine oppervlakte maakt het dan ook uitermate geschikt om het eiland te voet te bezoeken en maakt het een ideale dagtrip. De baaien op het eiland zorgen er voor dat het de ideale plaats is om te genieten op het strand of om te zwemmen in het kristalheldere water van de Blue Lagoon en de Crystal Lagoon.

Ontdek nog meer hidden spots op Comino.

 1. Gekleurde bootjes en markt bij Marsaxlokk

Bezoek het pittoreske stadje Marsaxlokk in het zuiden van Malta. Kende je de naam nog niet van dit Maltees dorpje? De foto's en afbeeldingen zullen je niet onbekend voorkomen. Felgekleurde bootjes kleuren de vissershaven van dit dorpje. Elk bootje is voorzien van een oog, het oog van Osiris die de vissers zou beschermen tegen de duivel.

Op zondagochtend kan je er de plaatselijke vismarkt bezoeken, waar al het lekkers uit de zee wordt aangeboden door de lokale vissers. Naast vis kan je er ook andere zaken kopen zoals fruit, groeten, kleding en natuurlijk souvenirs.

Wil je graag eten in Marsaxlokk? Probeer zeker eens restaurant La Reggia, waar je heerlijke visgerechten kan eten met zicht op het water en de bootjes, ... een van de beste restaurants op Malta tijdens ons verblijf.

 1. Geniet van de vele mooie stranden die Malta te bieden heeft

Malta heeft heel wat historische monumenten die het bezoeken waard zijn. Maar het gunstige klimaat dat Malta heeft zorgt er voor dat je dit niet constant wilt doen en ook wilt kunnen genieten van het mooie weer op Malta. Ook hiervoor heeft Malta de ideale oplossing. Dankzij de vele mooie stranden die het eiland heeft vind je bijna overal wel een plaats waar je kan genieten van de Middellandse zee met een fantastisch uitzicht rondom jou.

Denk maar bijvoorbeeld aan de Inland Sea, die alleen maar bereikbaar is via een tunnel of het prachtige goudrode strand van Ramla.
Wil je de toeristische plaatsen vermijden? Ga dan aan het strand gaan liggen samen met de locals in de Baai van Mistra.

Om jou te helpen om maximaal te kunnen genieten van de mooiste stranden die Malta te bieden heeft hebben wij een overzicht gemaakt.

 1. Valletta, de kleine hoofdstad met heel veel geschiedenis

Een bezoek aan Malta is niet compleet zonder de hoofdstad te bezoeken, Valletta. Deze historische stad maakt deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft haar plaats hierop zeker niet gestolen. De vele historische gebouwen hebben allemaal hun eigen verhaal die soms duizenden jaren teruggaan. Geniet van het uitzicht over de stad in de tuinen van Barrakka of ontdek meer over de impact van de Tweede Wereldoorlog op de stad in de Lascaris War Rooms.

Ontdek de prachtige architectuur van de Sint Janscokathedraal of ontdek het prachtige interieur van het Grandmaster's Palace in de binnenstad.
Valletta heeft heel wat te bieden en iedereen komt er wel aan zijn trekken. Om jou te helpen om deze stad te ontdekken hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden Valletta of kan je onze gratis stadswandeling downloaden.

Bijzondere excursies en uitstappen op Malta

 1. De charme van Gozo

Gozo heeft een oppervlakte van 67 km² en telt ongeveer 35.000. Gozo is heel eenvoudig te bereiken vanuit Malta en is de ideale locatie om één of twee dagen door te brengen bij een bezoek aan Malta. De vele bezienswaardigheden en prachtige landschappen zorgen er voor dat er altijd wel iets nieuw te ontdekken is op het eiland. Liefhebbers van architectuur kunnen terecht bij de Basiliek van de Gezegende Maagd van Ta' Pinu of kunnen de barokarchitectuur ontdekken van de St. George Basiliek.

Eerder op zoek naar rust? Breng dan zeker eens een bezoek aan het San Blas Strand of maak een wandeling langs de zoutpannen van Gozo. Het recent ingestorte Azure Window blijft nog steeds een trekpleister op Gozo en is nog steeds een bezoek waard. Voor nog meer hidden spots op Gozo kan je terecht op onze blog.

 1. Meer dan 5000 jaar terug in de tijd met de Megalithische tempels

Malta is een paradijs voor liefhebbers van historische monumenten. Ondanks de kleine oppervlakte staan er maar liefst drie Maltese locaties vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast de historische binnenstad van Valletta en het Ħal Saflieni Hypogeum zijn vooral de Megalithische tempels heel populair bij toeristen.

In totaal zijn er zeven tempels verspreid over het eiland met elk hun eigen typerende kenmerken. Zo zijn er bijvoorbeeld de tempels van Ġgantija die ouder zijn dan Stonehenge en de piramides van Egypte.
Wil je maar één locatie bezoeken? Dan bezoek je best de tempels van Ħagar Qim. Dit complex bestaat uit één hoofdtempel en meerdere bijgebouwen. Op slechts 500 meter hiervan zijn de tempels van Mnajdra te vinden.
Als je meer te weten wilt komen over de megalithische tempels en het UNESCO Werelderfgoed op Malta raden we je aan om verder te lezen op onze blog.

 1. Het authentieke Maltese leven in de Three Cities

De Drie Steden of Three Cities is de verzamelnaam die gebruikt worden voor de drie versterkte nederzettingen van Vittoriosa, Senglea en Cospicua. De oorsprong van deze steden is terug te vinden in de middeleeuwen en werden vooral ontwikkeld door de Orde van St. Jan. De Three Cities liggen aan de andere kant van de haven van Valletta en worden ondanks de nabijheid amper bezocht door de toeristen.

Nochtans is er hier heel wat te ontdekken en geven ze een fascinerende inkijken in het authentieke Maltese leven. Zo kan je bijvoorbeeld de stad ontdekken met een Dgħajsa, een typisch Maltese boot of kan je een kijkje nemen in het Inquisitor's Palace. Is je nieuwsgierigheid in de Three Cities toegenomen? Neem dan zeker een kijkje op onze blog over de Three Cities.

 1. Rust in Mdina

Mdina is de oude hoofdstad van Malta en is zeker en vast een bezoek waard. In de vele kleine en smalle straatjes kan je uren rondlopen en je niet vervelen. De gebouwen die hier al eeuwenlang staan zijn adembenemend en het valt vooral op hoe rustig het hier is. Mdina staat dan ook gekend voor zijn stilte en wordt dan ook de Stille Stad van Malta genoemd. Vergeet zeker niet iets te eten in één van de vele restaurantjes en laat je verbazen door de goedkopere prijzen in vergelijking met de hedendaagse hoofdstad Valletta.

 1. Een adembenemend uitzicht van op de Dingli Kliffen

De Dingli Kliffen rijzen uit de azuurblauwe oceaan tot het hoogste punt van het eiland, 253 meter boven zeeniveau. Het uitzicht is adembenemend. Je kijkt uit over de kliffen en terrasvormige velden richting zee en kunt gemakkelijk Filfla, een klein onbewoond eilandje, zien liggen. Of het nu een kalme dag is of als het stormt, de Dingli Kliffen blijven een overweldigende plek. Neem zeker en vast de tijd om van het uitzicht te genieten.

 1. Sterker dan een bom, de Dom van Mosta

De Dom van Mosta of Mosta Rotunda is ook wel bekend als Rotunda of Santa Marija Assunta. Het is de op twee na grootste Dom zonder ondersteuning in de wereld. De Dom Van Mosta werd bijna helemaal vernietigd in de Tweede Wereldoorlog door een voltreffer: de bom kwam op de kerk neer tijdens een dienst met meer dan 300 aanwezigen, maar gelukkig ontplofte de bom niet. De onschadelijk gemaakte bom wordt nu tentoongesteld als herdenking aan dit wonder. De Mosta Rotunda is ontworpen door een Fransman die in Mosta woonde, Giorgio Grognet de Vassé, en werd gebouwd tussen 1833 en 1860.

 1. Wandelen langs de Victoria Linie

De Victoria Linie staat ook wel gekend als de Grote Muur van Malta. Het zijn verdedigingswerken die lopen langs een natuurlijke, geografische barrière, de Grote Breuklijn. Grote delen van de Victoria Linie zijn inmiddels ingestort maar dit gedeelte in de Bingemma vallei is nog intact. De muren en torens zijn gebouwd op het einde van de 19de eeuw door het Britse leger om aanvallende legers uit het noorden van het eiland tegen te houden. De Victoria Linie is nooit effectief gebruikt geweest tijdens een oorlog. Nu geven ze een fascinerende blik in de militaire strategie uit die tijd en langs de muur lopen, is populair bij toeristen. Hier kun je langs één van de mooiste gedeeltes van Malta wandelen.

 1. Sta op wacht tegen aanvallers in de Ghajn Hadid en Redin Torens

Te klein en te slecht bewapend om echt een vijand te kunnen stoppen van een invasie op Malta, deden de Redin Torens vooral dienst als vroege waarschuwingssystemen als er een aanval plaatsvond. De wachttorens zijn allemaal gebouwd volgens hetzelfde ontwerp en waren geschikt om kleine aanvallen af te slaan, maar niet een langdurig beleg. In plaats daarvan konden de Redin Torens snel de bevolking waarschuwen voor het aankomende gevaar door middel van een systeem van vlaggen en vuren op de top van platte torens. Ze waren rond de 9 meter breed en 12 meter hoog.

De Redin Torens zijn gebouwd in opdracht van Grootmeester Fra' Martin de Redin in 1658 en 1659. Bij de eerste ronde werden er 13 gebouwd. Vier mannen deden dienst in elke Redin Toren en hun soldij werd betaald door de universiteiten van Notabile en Valletta.

Vandaag is het vooral de Ghajn Hadid die nog bezocht wordt. Oorspronkelijk bekend als Torre di Salomone, is de Ghajn Hadid nog één van de weinige Redin Torens die kan bezocht worden.

 1. Waar overnachten op Malta?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Malta is het grootst in het oude stadscentrum van Valletta. Gezien de kleine oppervlakte is het aanbod beperkt waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen.
Op 4 km van het stadscentrum van Valletta kan je Saint Julians terugvinden waar prijzen voor hotels aanzienlijk lager zijn.

Bekijk onze selectie hotels en appartementen op Malta (onze 5 favorieten)!

 1. Mis niets tijdens je verblijf op Malta met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 september 2018 - miyako.ellegiers

SUPER organisatie, mooi hotel, leuke bezienswaardigheden. Kleine bemerking qua middageten. Een 3 gangenmenu mag gerust gereduceerd worden naar één gang. We merken op dat het dessert en koffie niet door iedereen geconsumeerd wordt. In ieder geval een dikke pluim :) Grtjes, Miyako

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?