Hoe beter slapen op hotel? 21 tips voor een goede nachtrust op verlof

Hoe beter slapen op hotel? 21 tips voor een goede nachtrust op verlof

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Slapen in een hotel kan best lastig zijn. Niet alleen is de omgeving anders. Er hangen in een hotelkamer ook andere geuren of er klinken andere geluiden dan dat je gewoon bent. Het is dan ook niet voor iedereen even makkelijk om in slaap te vallen in een hotelbed.
Gelukkig kan je het een en ander proberen om beter te slapen op hotel. Wij geven je alvast 21 tips!

Inhoud artikel

 1. Reserveer een rustige hotelkamer om beter te slapen

Probeer, indien mogelijk, om een rustige hotelkamer te reserveren. Je kan bijvoorbeeld op voorhand doorgeven dat je in een bepaald deel van het hotel wilt verblijven.

Kamers op hogere verdiepingen en verder verwijderd van de liften zijn vaak een stuk rustiger dan een kamer op de begane grond of naast de lift. Ook kan een kamer ergens halverwege de hal een stuk minder gehorig zijn dan kamers aan het einde van de hal, aangezien bepaalde faciliteiten vaak aan het einde van de gang te vinden zijn.

Zorg ook dat je niet uitkijkt op het zwembad of een parkeerplaats, of probeer om een kamer te vragen die niet direct boven een publieke ruimte ligt.

 1. Ga na of het hotel recent gerenoveerd is of wordt

Zijn er verbouwingen of renovaties aan de gang in het hotel, dan kan dit voor een hoop overlast zorgen. Kijk op voorhand na of er werken gepland zijn, zodat je kan vragen om niet in de buurt van de verbouwingen geplaatst te worden.

Wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een bepaalde verdieping, dan kan je vragen om twee verdiepingen hoger of lager te verblijven, zodat je minder geluid opvangt in jouw kamer. Is de verbouwing in een bepaalde gang, dan verblijf je beter helemaal aan de andere kant van die gang, in plaats van direct naast de herrie van de verbouwing.

 1. Vraag of de hotelkamer verduisterende gordijnen heeft

Verduisterende gordijnen zorgen ervoor dat een kamer geheel donker blijft, zelfs als de zon direct op het raam schijnt. Dit komt prima van pas als je wil uitslapen, of wanneer het vroeg licht wordt. Ga daarom altijd na bij het hotel of de kamers zijn voorzien van verduisterende gordijnen. Is dit niet voor alle kamers zo, vraag dan specifiek naar een kamer met verduisterende gordijnen. Je slaapt nu eenmaal een stuk vaster wanneer het donker is.

 1. Kies voor twee bedden in plaats van één wanneer je samen met een vriend(in) reist

Reis je samen met een vriend(in)? Dan is het vaak een stuk fijner en beter voor de nachtrust om allebei in een apart bed te liggen. Zo hoeft geen van beide zich zorgen te maken dat de ander het hele bed inpalmt of tijdens het slapen tegen de ander aanstoot, waardoor de tweede persoon niet lekker kan liggen of halverwege de nacht wakker wordt gemaakt.

 1. Neem oordopjes mee om beter te slapen op hotel

Oordopjes zijn niet alleen handig om te slapen in een vliegtuig of andere ruimte waar veel andere mensen aanwezig zijn, ook in een hotelkamer kunnen ze goed van pas komen. Je loopt namelijk altijd de kans dat er ergens geluid vandaan komt, vanuit de gang of een naburige kamer. Door gebruik te maken van oordopjes hou je het meeste geluid tegen. Bestel je oordopjes online.

 1. Voorzie een oogmasker

Wat oordopjes doen voor geluid in een hotelkamer, kan een oogmasker doen voor licht. Een oogmasker maakt donker. Vergeet je oogmasker in ieder geval niet wanneer je weet dat de kamer geen verduisterende gordijnen heeft.

 1. Spuit een geurtje in je hotelkamer om beter te slapen

Hotelkamers worden over het algemeen behoorlijk grondig schoongemaakt, wat inhoudt dat het er vaak erg fris ruikt, en dit kan soms erg klinisch overkomen. Het spuiten van een klein beetje deodorant of parfum kan de kamer al een hele andere, meer huiselijke geur geven. Je kan ook een speciale spray met bijvoorbeeld lavendelgeur gebruiken, een geur die kalmeert en ontspant.

 1. Neem je eigen lakens of kussensloop mee

Je eigen lakens en kussensloop voelen bekend en ruiken vertrouwd, anders dan de lakens en kussenslopen die in hotels gebruikt worden. Heb je niet genoeg ruimte in je bagage om én je lakens én je kussensloop mee te nemen, neem dan enkel je kussensloop mee. Zo heb je toch nog die vertrouwde geur bij je. Of neem een eigen dekentje of zelfs een kleine knuffel mee als je hierdoor net wat beter kan slapen.

 1. Gebruik je bed alleen om te slapen

Gebruik je bed alleen maar om te slapen, en dus niet om er in te zitten om wat te lezen of om aan je computer te werken. Dit kan lastig zijn, want niet elke hotelkamer biedt meer zitmeubels naast het bed. Door enkel te slapen in je bed, gaan je hersenen het bed ook alleen koppelen aan slapen, waardoor je gemakkelijker in slaap zal vallen.

 1. Eet niet te veel voor je gaat slapen

Het is soms heel verleidelijk om voor het slapen gaan nog snel wat te eten, maar naar bed gaan met een volle maag is geen goed idee. Niet alleen lig je niet lekker door het opgeblazen gevoel, maar wanneer je lichaam nog druk bezig is met verteren, kan dit diepe slaap tegengaan.

 1. Hang het ‘do not disturb’ bordje op

Zeker wanneer je wil uitslapen, is het belangrijk dat je de hanger aan de buitenkant van je hotelkamerdeur ophangt waarop je aangeeft dat je niet gestoord wilt worden. Sommige schoonmaaksters beginnen al vroeg aan hun schoonmaakronde, en zo vermijd je dat je 's ochtends uit je bed "gestofzuigd" wordt...

 1. Zet meerdere alarmen

Moet je rond een bepaalde tijd wakker worden, omdat je bijvoorbeeld met een groepsreis meegaat of een vlucht moet halen? Zet dan niet één alarm, maar twee verschillende wekkers. Zo heb je niet alleen veel minder kans dat je door je wekker heen slaapt, maar het geeft ook meteen een beetje rust in je hoofd voor je gaat slapen, omdat je weet dat de kans van overslapen zo goed als nihil is.

 1. Drink iets rustgevends voor je gaat slapen

Anders dan bij eten, doe je er juist wel weer slim aan om net voor het slapengaan nog iets te drinken. Sommige mensen vinden het fijn om een klein glaasje alcohol te nuttigen voor ze gaan slapen, omdat dit helpt in om slaap te vallen. Anderen vinden een warme drank dan juist veel fijner. In het laatste geval kan je bijvoorbeeld kamillethee of warme melk drinken, omdat deze dranken rustgevend werken. Drink echter niet te veel, anders wordt je ’s nachts weer wakker omdat je naar het toilet moet.

 1. Zet het geluid van je telefoon uit

Zorg dat je telefoon geen geluid kan maken wanneer je slaapt. Zet bijvoorbeeld het geluid uit en vergeet ook de trilstand niet, zodat je niet hoort wanneer je nieuwe berichtjes ontvangt. Zelfs de kleinste geluiden kunnen je ’s nachts wakker maken, en je wilt waarschijnlijk niet de hele tijd wakker worden gepiept doordat anderen berichtjes naar elkaar blijven sturen in een groepschat.

 1. Neem een warm bad of sauna om beter te slapen op hotel

Heb je een bad of sauna bij je hotelkamer? Neem dan voor het slapengaan nog even een bad of ga even in de sauna. Het warme water van het bad of sauna werkt rustgevend, waardoor je vervolgens een stuk gemakkelijker in slaap zal vallen.

 1. Verander de kamertemperatuur

Slapen in een te warme of te koude kamer is niet alleen onaangenaam maar zorgt ook voor een onrustige nacht. Zet daarom de thermostaat net wat kouder als het erg warm is, of juist iets warmer als het erg koud is, tot je een fijne temperatuur hebt waarbij je goed kan slapen. Zet eventueel het raam een klein stukje open, maar vergeet daarbij niet dat een open raam ook voor meer geluidshinder kan zorgen.

 1. Kijk naar een ontspannende film of luister naar rustige muziek

Wil je nog even een film kijken of muziek luisteren voor je gaat slapen? Zet dan niet iets te heftig aan. Bij een drukke oorlogsfilm, bloederige thriller of harde muziek is je lichaam sneller geneigd om meer adrenaline aan te maken, terwijl je bij een ontspannende komedie of instrumentale muziek tot rust komt.

 1. Rapporteer excessief geluid bij de receptie van het hotel

Zijn je buren wel heel luidruchtig, of staat er iemand op de parkeerplaats te schreeuwen? Wacht het niet af, maar bel de receptie van het hotel. Zij zullen er direct wat aan proberen doen, zodat jij rustig kan slapen, in plaats van je op te jagen tot het weer rustig wordt.

 1. Wissel van kamer in het hotel om beter te slapen

Blijft het geluid voortduren en blijf je wakker liggen, dan kan je altijd vragen om van kamer te wisselen. Als het hotel niets aan het geluid kan doen, willen ze er zeker wel voor zorgen dat jij alsnog een aangenaam verblijf hebt. Ze zullen daarom proberen om je een andere kamer te geven waarin je wel rustig kan slapen.

 1. Ga iets doen als je echt niet kan slapen

Lukt het echt niet om in slaap te vallen? Blijf dan niet liggen, maar stap uit bed, wandel een rondje of pak er even een tijdschrift of ontspannend boek bij. Wanneer je blijft woelen in bed werkt dit juist onrustig, terwijl je met een kleine afleiding al heel snel je brein kan kalmeren en weer tot rust kan komen.

 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de complete inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?