Blue Lagoon in IJsland bezoeken? Waar ligt het? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Blue Lagoon in IJsland bezoeken? Waar ligt het? Info, tips & tickets

12 december 2018 in IJsland0 reacties

De Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron van IJsland en één van de meest bezochte attracties van het eiland. Het warme en helderblauwe water zorgt voor een welness in de open lucht en voor prachtige plaatjes. Daarnaast zou het water een helende werking hebben en kan je met moddermaskers en massages heerlijk relaxen. Veel mensen beginnen of eindigen hun bezoek aan IJsland dan ook in de Blue Lagoon. Een dagje ontspannen in het water van het bad is zeker aan te raden!

Lees hier meer over mijn bezoek aan de Blue Lagoon en je online tours en tickets kan boeken.

Tours en tickets naar Blue Lagoon

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de Blue Lagoon

Veel mensen denken dat de Blue Lagoon een natuurverschijnsel is, maar die hebben het mis. Het bad werd gewoon aangelegd door de IJslanders zelf. De Blue Lagoon bevindt zich in een geothermisch lavaveld. De Svartsengi-krachtcentrale pompt warm water van zo’n zeventig graden warm omhoog. In eerste instantie dient het water om warmte en elektriciteit op te wekken, maar een deeltje van de warmte wordt dus ook gebruikt om de Blue Lagoon te verwarmen.

Het bad werd in 1991 geopend en werd al snel heel geliefd onder de toeristen die IJsland bezoeken. IJslanders bezoeken de Blue Lagoon tegenwoordig amper nog omdat zij het te toeristisch vinden.

 1. De Blue Lagoon

2.1. Helderblauw en helend zoutwater

De Blue Lagoon is gevuld met zoutwater dat geothermisch verwarmd wordt. Het natuurlijke water is afkomstig uit diepe gaten die soms wel twee kilometer diep zijn. De temperatuur van het water schommelt tussen de 37 en 40 graden, maar er zijn ook koudere plekken waar je even kan afkoelen. Het water heeft een prachtige helderblauwe kleur, te danken aan de silica, sulfer, algen en mineralen die in het water zitten.

Het is niet alleen helderblauw, maar zou ook helende eigenschappen hebben! Het water is erg zout met een zoutgehalte van 12,5 procent. De baden zijn tussen de 80 centimeter en 1,6 meter diep en hebben handige zitranden aan de zijkant. Ook zijn er kleine grotten waar je wat meer privacy hebt.

2.2. Een complete wellness

De Blue Lagoon is meer dan enkel een warmwaterbad. Er zijn ook verschillende sauna’s en stoomkamers en het is mogelijk om een massage te boeken. Je kan dan kiezen voor een korte behandeling in het water of een volledige massagebehandeling met alles erop en eraan.

Wanneer je aankomt bij de Blue Lagoon moet je je eerst inchecken. Dan kan je je omkleden en je spullen in een locker opbergen. Bezoekers moeten zich ook eerst douchen zonder badkleding aan. Eenmaal in het warme water, kan je zo lang genieten als je wil. Er is ook een gratis moddermasker beschikbaar dat gemaakt wordt van de afzettingen van het water.

 1. Openingstijden Blue Lagoon

 • De Blue Lagoon is het hele jaar door open. Van 1 januari tot en met 25 mei en van 21 augustus tot en met 1 oktober is de Blue Lagoon open tussen 08:00 en 22:00.
 • Van 26 mei tot 29 juni tussen 07:30 en 23:00 en van 30 juni tot 20 augustus van 07:00 tot middernacht.
 • Van 2 oktober tot en op 31 december is de Blue Lagoon open tussen 08:00 en 20:00.
 • Met kerst en ouderjaarsavond gelden er wel afwijkende openingstijden. Bekijk details online
 1. Tickets om de Blue Lagoon te bezoeken

De Blue Lagoon biedt verschillende tickets aan. Er zijn tickets die je enkel toegang geven tot de Blue Lagoon, terwijl bij andere ook een massage, de stoombaden of andere leuke extraatjes inbegrepen zijn. Prijzen variëren daarnaast ook nog per dag en tijdstip.

Onze tip: Het is een goed idee om je bezoek aan de Blue Lagoon te combineren met een bezoek aan de Golden Circle, een route langs de mooiste bezienswaardigheden. Het is een gebied vol indrukwekkende geisers, watervallen en prachtige natuur waar ook de Blue Lagoon in ligt. Er worden vanuit Reykjavik tours georganiseerd die je laten kennismaken met de mooiste plekjes in de Golden Circle en ook voor ontspanning zorgen in de helderblauwe wateren van de Blue Lagoon. Daarvoor kan je makkelijk online tickets kopen.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

De Blue Lagoon houdt vast aan een maximum aantal bezoekers die tegelijkertijd het bad in kunnen. Het gebeurt daarom zelden dat er wachtrijen staan. In het hoogseizoen kan het erg druk worden bij de Blue Lagoon en het is dan ook aan te raden om je toegangstickets online te boeken.

Bovendien is het 's avonds vaak rustiger in de Blue Lagoon omdat de grootste groepen dan al weg zijn.

 1. Hoe bereik ik de Blue Lagoon?

6.1. Met het openbaar vervoer

Er zijn shutllebussen naar de Blue Lagoon vanuit Reykjavik of vanaf het Keflavik International Airport.

6.2. Met de auto

De Blue Lagoon ligt tussen het Keflavik International Airport en Reykjavik. Het is gelegen aan de Nordurljosavegur 9 in Grindavik, en is gemakkelijk te bereiken vanaf de Highway 44 via de Highway 41. Vanaf Keflavik International Airport is het een goede twintig kilometer rijden naar de Blue Lagoon, en vanaf Reykjavik ben je een klein uurtje onderweg. Parkeren kan gratis bij de Blue Lagoon.

6.3. Georganiseerde tour

Er zijn verschillende tours die je langs alle highlights van de Golden Circle Route brengen. Dan hoef je natuurlijk enkel je ticket te kopen en op te stappen.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Een bezoek van een halve dag volstaat om helemaal tot rust te komen in de Blue Lagoon.
 • Neem zelf een handdoek en slippers mee. Je kunt die ook huren bij de Blue Lagoon, maar dat is redelijk duur.
 • In het water van de Blue Lagoon zit zwavel en dat kan sieraden verkleuren. Het is dan ook aan te raden om sieraden af te doen voor je het water ingaat.
 • Maak gebruik van de crèmespoeling die wordt aangeboden. Het zwavel in het water droogt je haar behoorlijk uit.
 • De zon kan behoorlijk weerkaatsen op het blauwe water en het is dan ook aan te raden om een zonnebril mee te nemen.
 • Je moet zonder badkledij douchen voor je het bad in gaat, maar in het bad is zwemkleding verplicht.
 • Gebruik zeker de helende witte modder en smeer je er zelf met in!
 • Kinderen moeten 2 jaar oud zijn om het water in te mogen.
 1. Filmpje: het helende water van de Blue Lagoon

Wat mag je verwachten van de Blue Lagoon? Dit filmpje laat zien hoe de Blue Lagoon eruitziet. Om dat alles in levenden lijve te bewonderen en te ontdekken of de helende werking van het water ook op jou een invloed heeft, zul je natuurlijk zelf het water in moeten duiken!

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 85 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?