Blue Lagoon in IJsland bezoeken? Waar ligt het? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Blue Lagoon in IJsland bezoeken? Waar ligt het? Info, tips & tickets

28 augustus 2023 in IJsland0 reacties

De Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron van IJsland en één van de meest bezochte attracties van het eiland. Het warme en helderblauwe water zorgt voor een welness in de open lucht en voor prachtige plaatjes. Daarnaast zou het water een helende werking hebben en kan je met moddermaskers en massages heerlijk relaxen. Veel mensen beginnen of eindigen hun bezoek aan IJsland dan ook in de Blue Lagoon. Een dagje ontspannen in het water van het bad is zeker aan te raden!

Lees hier meer over mijn bezoek aan de Blue Lagoon en je online tours en tickets kan boeken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Blue Lagoon

Duur
Toegangsticket + busVanuit Reykjavik: toegang tot de Blue Lagoon met vervoer, boek je ticket hier online
Avontuurlijk 4x4Mag het iets avontuurlijker zijn? Dan kan je deze 7 daagse rondreis in 4x4 jeep met daktent (va. €690)
Huurauto
  • Wil je enkel Ringweg 1 volgen in de lente/zomer dan kan je perfect een normale personenwagen huren.
  • Wil je echter graag het binnenland in en de F-wegen nemen, dan is een 4x4 alle terreinwagen verplicht. Ook in de winter zou ik aanraden om voor een 4x4 te gaan.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van de Blue Lagoon

Veel mensen denken dat de Blue Lagoon een natuurverschijnsel is, maar die hebben het mis. Het bad werd gewoon aangelegd door de IJslanders zelf. De Blue Lagoon bevindt zich in een geothermisch lavaveld. De Svartsengi-krachtcentrale pompt warm water van zo’n zeventig graden warm omhoog. In eerste instantie dient het water om warmte en elektriciteit op te wekken, maar een deeltje van de warmte wordt dus ook gebruikt om de Blue Lagoon te verwarmen.

Het bad werd in 1991 geopend en werd al snel heel geliefd onder de toeristen die IJsland bezoeken. IJslanders bezoeken de Blue Lagoon tegenwoordig amper nog omdat zij het te toeristisch vinden.

  1. De Blue Lagoon

2.1. Helderblauw en helend zoutwater

De Blue Lagoon is gevuld met zoutwater dat geothermisch verwarmd wordt. Het natuurlijke water is afkomstig uit diepe gaten die soms wel twee kilometer diep zijn. De temperatuur van het water schommelt tussen de 37 en 40 graden, maar er zijn ook koudere plekken waar je even kan afkoelen. Het water heeft een prachtige lichtblauwe kleur, te danken aan de silica, sulfer, algen en mineralen die in het water zitten. Het is dankzij het zonlicht dat het water deze blauwachtige kleur krijgt. Je duikbril kan je alleszins thuis laten, want onder water zie je echter niets. Vreemd genoeg heeft het water een witte kleur, bijna zo wit als melk, wanneer je het in een glas zou gieten.

Het is niet alleen helderblauw, maar zou ook helende eigenschappen hebben! Het water is erg zout met een zoutgehalte van 12,5 procent. De baden zijn tussen de 80 centimeter en 1,6 meter diep en hebben handige zitranden aan de zijkant. Ook zijn er kleine grotten waar je wat meer privacy hebt.

TIP SLAPEN: Graag overnachten met zicht op het noorderlicht dan is zijn de Reykjavik Domes de gedroomde plaats om bijzonder te overnachten. In deze bijzondere bollen.

2.2. Een complete wellness

De Blue Lagoon is meer dan enkel een warmwaterbad. Er zijn ook verschillende sauna’s en stoomkamers en het is mogelijk om een massage te boeken. Je kan dan kiezen voor een korte behandeling in het water of een volledige massagebehandeling met alles erop en eraan.

Wanneer je aankomt bij de Blue Lagoon moet je je eerst inchecken. Dan kan je je omkleden en je spullen in een locker opbergen. Bezoekers moeten zich ook eerst douchen zonder badkleding aan. Eenmaal in het warme water, kan je zo lang genieten als je wil. Er is ook een gratis moddermasker beschikbaar dat gemaakt wordt van de afzettingen van het water.

LEESTIP: Zonder zorgen en zonder veel opzoekingswerk op rondreis in IJsland? Download onze reisgids IJsland, zo haal je het maximum uit je reis !

  1. Wat kan je verwachten tijdens je bezoek?

Wat mag je nu precies verwachten wanneer je de Blue Lagoon bezoekt? Eerst en vooral zal je waarschijnlijk even moeten wachten vooraleer je kan inchecken, aangezien de Blue Lagoon nogal druk bezocht is. Tijdens minder drukkere periodes kan dit snel gaan. Na het inchecken duik je in je badoutfit en kan je je spullen veilig in lockers opbergen. Vooraleer je in de baden mag, moet je eerst douchen. Dit is verplicht omwille van de hygiëne.

Vervolgens leg je te voet de weg af naar het bad en tenzij je gewend bent aan ijsberen, wordt geen pretje. Al bibberend begeef je je naar de baden tot je vervolgens in het héérlijk warme water kan ploeteren.Ga vooral ook eens 'op stap' in het water en verken alle verschillende hoekjes. Indien je dat wenst kan je ook een gezichtsmasker opbrengen en/of een drankje bestellen tussendoor.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Openingstijden Blue Lagoon

  • De Blue Lagoon is het hele jaar door open. Van 1 januari tot en met 25 mei en van 21 augustus tot en met 1 oktober is de Blue Lagoon open tussen 8u en 20u
  • Van 26 mei tot 29 juni tussen 7u30 en 23u
  • Van 30 juni tot 20 augustus van 7u tot 24u
  • Van 2 oktober tot en op 31 december is de Blue Lagoon open tussen 8u en 20u.
  • Met kerst en ouderjaarsavond gelden er wel afwijkende openingstijden. Bekijk details online
  1. Tickets om de Blue Lagoon te bezoeken

De Blue Lagoon biedt verschillende tickets aan. Er zijn tickets die je enkel toegang geven tot de Blue Lagoon, terwijl bij andere ook een massage, de stoombaden of andere leuke extraatjes inbegrepen zijn. Prijzen variëren daarnaast ook nog per dag en tijdstip.

ONZE TIP: Het is een goed idee om je bezoek aan de Blue Lagoon te combineren met een bezoek aan de Golden Circle, een route langs de mooiste bezienswaardigheden. Het is een gebied vol indrukwekkende geisers, watervallen en prachtige natuur waar ook de Blue Lagoon in ligt. Er worden vanuit Reykjavik tours georganiseerd die je laten kennismaken met de mooiste plekjes in de Golden Circle en ook voor ontspanning zorgen in de helderblauwe wateren van de Blue Lagoon. Daarvoor kan je makkelijk online tickets kopen.

  1. Hoe de wachtrijen vermijden?

  • De Blue Lagoon houdt vast aan een maximum aantal bezoekers die tegelijkertijd het bad in kunnen. Het gebeurt daarom zelden dat er wachtrijen staan.
  • In het hoogseizoen kan het erg druk worden bij de Blue Lagoon en het is dan ook aan te raden om je toegangstickets online te boeken.
  • Bovendien is het 's avonds vaak rustiger in de Blue Lagoon omdat de grootste groepen dan al weg zijn.
  1. Hoe bereik ik de Blue Lagoon?

7.1. Met het openbaar vervoer

Er zijn shutllebussen naar de Blue Lagoon vanuit Reykjavik of vanaf het Keflavik International Airport.

7.2. Met de auto

De Blue Lagoon ligt tussen het Keflavik International Airport en Reykjavik. Het is gelegen aan de Nordurljosavegur 9 in Grindavik, en is gemakkelijk te bereiken vanaf de Highway 44 via de Highway 41. Vanaf Keflavik International Airport is het een goede twintig kilometer rijden naar de Blue Lagoon, en vanaf Reykjavik ben je een klein uurtje onderweg. Parkeren kan gratis bij de Blue Lagoon.

Kaartje met ligging

7.3. Georganiseerde tour

Er zijn verschillende tours die je langs alle highlights van de Golden Circle Route brengen. Dan hoef je natuurlijk enkel je ticket te kopen en op te stappen.

  1. Praktische tips voor je bezoek

Deze tips kunnen je zeker van pas komen wanneer je je bezoek aan de Blue Lagoon plant:

  • Een bezoek van een halve dag volstaat om helemaal tot rust te komen in de Blue Lagoon.
  • Een bezoekje aan de Blue Lagoon is niet goedkoop, maar het wordt pas echt duur als je ook nog handdoeken en slippers moet huren. Wees voorbereid en neem je eigen spullen mee indien je nog wat ruimte vrij hebt in je valies.
  • Laat je juwelen thuis of berg ze op in een locker. Het water van de Blue Lagoon heeft zo zijn werking op sieraden (door het zwavel in het water) en kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je zilveren sieraden kunnen verkleuren.
  • Maak gebruik van de crèmespoeling die wordt aangeboden of neem zelf een conditioner mee. Het zwavel in het water droogt je haar behoorlijk uit.
  • Je gsm of camera zijn toegelaten in de baden, maar wel op eigen risico. Als je graag foto's wil nemen, zorg er dan voor dat je een waterdichte tas hebt voor je camera of telefoon.
  • Plan je bezoek aan de Blue Lagoon tegen de avond. Doorheen de dag zijn er heel veel toeristen te vinden in de Blue Lagoon, mede doordat de georganiseerd trips tijdens deze uren komen. Wil je liever op een rustig momentje ploeteren in de Lagoon? Ga dan rond de avond. Leuk extraatje: het is er nóg mooier als je ondertussen kan genieten van een zonsondergang.
  • Ga je overdag naar de Blue Lagoon? Neem dan je zonnebril mee. Als de zon schijnt, reflecteert dit enorm op het water en zal je zonnebril echt wel van pas komen.
  • Je moet zonder badkledij douchen voor je het bad in gaat, maar in het bad is zwemkleding verplicht.
  • Gebruik zeker de helende witte modder en smeer je er zelf met in!
  • Kinderen moeten 2 jaar oud zijn om het water in te mogen.
  1. Filmpje: het helende water van de Blue Lagoon

Wat mag je verwachten van de Blue Lagoon? Dit filmpje laat zien hoe de Blue Lagoon eruitziet. Om dat alles in levenden lijve te bewonderen en te ontdekken of de helende werking van het water ook op jou een invloed heeft, zul je natuurlijk zelf het water in moeten duiken!

  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?