Walvissen spotten in IJsland? Beste tijd & plaatsen om ze te zien, tips + tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Walvissen spotten in IJsland? Beste tijd & plaatsen om ze te zien, tips + tours

14 januari 2021 in IJsland2 reacties

IJsland wordt beschouwd als de beste plek in Europa om walvissen te spotten. Het hele jaar door kan je langs de kust van het eiland verschillende soorten dolfijnen en walvissen zien zoals bultruggen, vinvissen en orka’s. Boottochten om walvissen te spotten zijn dan ook erg populair onder toeristen. In de zomerperiode vertrekken er dagelijks verschillende boottochten uit verschillende IJslandse havens.

Lees hier meer over mijn walvistocht, welke walvissen je het beste wanneer spot en koop alvast online je tickets om zeker te zijn van je plaatsje.

Walvissen kijken? Waar je ticket of tours online boeken

De beste plaatsen om walvissen te zien is vanaf de hoofdstad Reykjavík, zo verder naar het noord-oosten tot aan de walvissenhoofdstad Husavik. Tours variëren in lengte en in type boot waarmee je op uitstap gaat (metalen boten, rubberen boten of houten boten).

Hoe kleiner de haven waaruit je vertrekt, hoe authentieker de ervaring meestal. Bekijk alle tours en prijzen online
Benieuwd naar welke tours je kan doen en wat het kost? Kijk eens naar deze mogelijkheden:

De belangrijkste plaatsen zijn: Reykjavik - Hauganes - Dalvik - Akureyri - Húsavík

Inhoud artikel

 1. Veelgestelde vragen: welke walvissen kan je spotten?

In totaal worden er zo’n 23 verschillende walvisachtigen langs de kustlijn van IJsland gespot. De meeste dieren tonen zich in de zomermaanden langs de noordkust, maar je kan het hele jaar door in alle wateren rondom het eiland verschillende walvissen spotten. De meest geziene walvissen zijn de dwergvinvis, de bultrug, de witsnuitdolfijn, de bruinvis en de orka, maar het is ook mogelijk om andere walvisachtigen zoals potvissen en zelfs beluga’s rond IJsland te zien opduiken.

1.1. De dwergvinvis

De dwergvinvis is de meest gespotte walvis in de wateren rondom IJsland. Het dier is het hele jaar door te zien omdat er altijd wel een aantal groepen dwergvinvissen rond IJsland blijven terwijl alle andere walvissen dan warmer water in andere oorden gaan opzoeken. Dwergvinvissen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, tamelijk klein in vergelijking met andere walvissen. Klein in walvistermen valt toch nog steeds behoorlijk groot uit, dwergvinvissen kunnen negen meter lang worden. Deze dieren zijn over het algemeen een beetje verlegen, maar omdat ze vaak in grote groepen zwemmen, zijn ze toch makkelijk te spotten.

1.2. De bultrug

Bultruggen komen in de zomer naar de wateren rondom IJsland op zoek naar voedsel. De meeste vertrekken in de herfst en in de winter opnieuw naar warmere wateren, maar er blijven altijd wel wat bultruggen hangen rondom IJsland. Bultruggen zijn, in tegenstelling tot dwergvinvissen, heel sociale dieren en het gebeurt dan ook dat ze je trakteren op acrobatische sprongen uit het water.

1.3. De witsnuitdolfijn

De witsnuitdolfijn blijft het hele jaar door vlak langs de kust van IJsland zwemmen. Het is de meest gespotte dolfijn. Ze zijn erg sociaal en speels en worden vaak rond de wateroppervlakte gezien terwijl ze op zoek zijn naar eten of met andere dolfijnen aan het spelen zijn.

1.4. De bruinvis

De bruinvis kan net als de witsnuitdolfijn het hele jaar door gespot worden. De bruinvis is wel één van de kleinste soorten walvissen. Ze zijn erg solitair en leven vaak alleen of in kleine groepen. Als ze zich aan het wateroppervlak tonen, is dat vaak maar voor heel eventjes. Toch wordt de bruinvis vaak gespot aangezien ze het hele jaar door rondom Ijsland vertoeven.

1.5. De orka

Orka’s zijn het hele jaar door rondom IJsland te vinden, al zijn ze in de zomermaanden vaker dichter bij de kust te zien. Deze soort walvis blijft niet vaak op dezelfde plek en daardoor is het moeilijker om ze te vinden tijdens een walvistocht. Wanneer je geluk hebt en je er eentje kan spotten, tonen orka’s af en toe eens hun bijzonder acrobatisch gedrag. Orka’s worden het meest gezien rondom de oostelijke fjorden, de zuidkust en de Westmaneilanden omdat er daar veel haring zwemt.

 1. Waar zijn de beste plaatsen om walvissen te zien?

Walvissen zijn rondom heel IJsland terug te vinden, maar de meeste worden aan de noordkust gespot. Daar liggen dan ook verschillende havens waar je van wal kunt steken om op walvistocht te vertrekken. Er zijn echter nog andere plekken waar je ook heel goed walvissen kan vinden. Vaak ga je met een oude, omgebouwde vissersboot het water op, waarop er plek is voor zo’n twintig man. Bij de meeste walvistochten ben je zo’n drie uur op het water.

2.1. Húsavík

Het plaatsje Húsavík in het noorden van IJsland wordt beschouwd als de walvisspothoofdstad van Europa. Het is dan ook de meest populaire plek om op zoek te gaan naar walvissen in de zomerperiode. In de winter heb je minder kans om walvissen te zien, al zijn dwergvinvissen vaak ook dan nog te spotten. Tussen april en november vind je er ook vaak bultruggen, bruinvissen, blauwe walvissen en witsnuitdolfijnen. Een walvistocht vanuit Húsavík kan je goed combineren met een bezoek aan Lundey eiland, waar je veel papegaaiduikers kan spotten. Omdat Húsavík geldt als de populairste plek om walvissen te spotten, is het er vaak erg toeristisch en zijn er al snel grotere groepen mensen op de boot.

Een walvissafari boeken vanuit Husavik? Kijk hier voor het overzicht en tours.

2.2. Akureyri

Akureyri is vlakbij Húsavík gelegen aan de noordkust van IJsland, en daardoor zie je hier net zoals in Húsavík veel bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen, blauwe walvissen en witsnuitdolfijnen, maar ook orka’s worden regelmatig gespot vanuit Akureyri. Daarnaast is het rustiger in Akureyri dan in Húsavík omdat het stadje nog iets minder bekend is dan de walvishoofdstad Húsavík.

Een walvissafari boeken vanuit Akureyri? Kijk hier voor het overzicht en tours.

2.3. Dalvik

Dalvik ligt in dezelfde baai als Akuyreyri, maar is nog een stukje kleinschaliger. Aangezien je op hetzelfde stuk water vaart als vanuit Akuyreyri, spot je ook hier in de zomer veel bultruggen, blauwe walvissen, dwergvinvissen, bruinvissen en witsnuitdolfijnen.

Een walvissafari boeken vanuit Dalvik? Kijk hier voor het overzicht en tours.

2.4. Hauganes

Hauganes ligt tussen Akureyri en Dalvik in. Dit plaatsje is ook tamelijk klein, maar toch vertrekken hier ook regelmatig walvistochten tussen april en december op zoek naar bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen, witsnuitdolfijnen, blauwe walvissen en orka’s.

Een walvissafari boeken vanuit Hauganes? Kijk hier voor het overzicht en tours.

2.5 Ólafsvík

Ólafsvík is gelegen aan de westkust van IJsland, boven Reykjavik. Net als in het noorden kan je hier veel bultruggen, bruinvissen, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen spotten tussen april en oktober, maar ook orka’s.

2.6. Reykjavik

Ook vanuit de hoofdstad Reykjavik vertrekken het hele jaar door walvistochten. Zo kan je hier vandaan bruinvissen, dwergvinvissen en dolfijnen spotten, maar ook bultruggen worden vaak gespot in het water voor Reykjavik.

Graag een walvistour vanuit de haven van Reykjavik doen? Je gaat op walvissafari vanaf € 79 per persoon.
 1. Wat is de beste tijd van het jaar om walvissen te zien?

In principe kan je het hele jaar door walvissen zien. Zowel de zomer- als de winterperiode hebben hun voor- en nadelen.

3.1. Zomer of winter?

In principe zijn de meeste walvissen in de zomer te vinden in de periode van eind april en begin mei tot aan oktober. In die periode is het water namelijk voedselrijker. Dat komt omdat IJsland in de zomer veel zonne-uren klopt en bovendien zorgt de combinatie van de koude en warme zeestromen ervoor dat er dan extra veel krill en plankton te vinden is rond IJsland. Krill en plankton zijn voor veel walvissoorten een belangrijk onderdeel van hun dieet. Walvissen die vissen en andere walvissoorten eten zijn ook gebaat met de aanwezigheid van die extra krill en plankton omdat het veel vissen aantrekt.

De meeste walvissen eten in de zomer hun buik helemaal vol zodat ze in de koudere maanden richting Zuid-Afrika kunnen zwemmen, waar ze in het warme water paren en babywalvissen baren. De meeste walvissen hebben voor het baren van hun kinderen het warme water nodig, want in het koude water rondom IJsland zouden de meeste kleine walvisjes het moeilijk hebben om te overleven.

3.2. Voordelen van de zomer

In de zomer zijn er veel meer walvissen te spotten dan in de winter. De grootse kans om walvissen te spotten heb je meestal in juni. In deze periode kan je tot wel 23 verschillende walvissoorten spotten, zoals orka’s, dwergvinvissen, bultruggen en dolfijnen, maar ook potvissen en blauwe vinvissen.

Nog een voordeel van de zomer is dat je in deze periode beter weer en rustigere winden hebt, waardoor de boottochten in dan minder snel afgeblazen worden. Ook zijn de meeste tourkantoren alleen in de zomermaanden open. Bovendien bieden sommige maatschappijen dan walvistochten onder de middernachtzon aan.

3.3. Voordelen van de winter

In de winterperiode zijn er over het algemeen minder walvissen te spotten dan in de zomer. Er zijn echter ook walvissoorten die wel in het koudere water blijven. Zo vinden orka’s hun voedsel beter in kouder water dan in warmer water, en blijven zij dan ook vrijwel het hele jaar door in de wateren rondom IJsland zwemmen. Ook dwergvinvissen blijven het hele jaar door rond IJsland. De meeste bultruggen en andere walvissen zoeken wel de warmere wateren op, maar toch blijven er altijd wel een paar walvissen achter in IJsland.

 • In de winter bieden de meeste tourkantoren een andere leuke speciale walvistocht aan. Ze combineren de walvistocht dan ’s avonds met een zoektocht naar het noorderlicht.
 • Een ander voordeel van de winterperiode is dat het dan rustiger is en je je niet tussen de andere toeristen hoeft te dringen om de walvissen te kunnen zien.
 1. Het beste moment van de dag?

De beste tijd op de dag is vaak tegen het einde van de middag. Wanneer je de eerste boottocht van de dag neemt, spot je niet altijd walvissen. Walvissen die tijdens de eerste tochten gespot worden, blijven bovendien ook gevolgd zodat mensen ze opnieuw kunnen zien tijdens tochten later op de dag. Als je ’s ochtends echter een tocht neemt en je ziet geen walvissen, heb je wel weer de mogelijkheid om ’s middags weer met een tour mee te gaan voor een tweede kans.

Onze tip: boek je ticket voor een walvistocht vooraf online om zo zeker te zijn van je plaatsje!
 1. Wat is de kostprijs voor walvis spotten in IJsland?

De kostprijs van een Walvissafari is grotendeels afhankelijk van het type boot dat je kiest en de regio waar je gaat spotten.

 • Je kan met een grote omgebouwde vissersboot mee
 • Of je kiest voor een opblaasbare RIB boot waarmee je natuurlijk dichter bij de walvissen komt en ze hierdoor makkelijker kan spotten. Dit zal je dan ook duurder uitkomen dan wanneer je kiest voor met een vissersboot mee te gaan. Bovendien ben je op een RIB boot met minder mensen dan op een vissersboot wat ook de belevenis net iets specialer maakt.

Gemiddeld gezien betaal je zo'n € 75 voor een walvissafari in IJsland. Dat is zowat de normale prijs voor een tocht met de 'normale' vissersboten. Neem je liever de RIB boot? Dan betaal je al snel rond de €150 per persoon. Kinderen tem 6 jaar mogen over het algemeen gratis mee en kinderen tot 15 jaar krijgen korting op de prijs. Een activiteit als walvis spotten is niet zo goedkoop maar ongetwijfeld de moeite waard.

 1. Tickets voor een walvistocht online boeken

Om de walvissen niet weg te jagen, gaan er vaak slechts een beperkt aantal boten het water op. Daardoor zijn de tours snel uitverkocht. Het is dan ook aan te raden om op tijd een walvistocht te boeken. Je kan tickets snel en eenvoudig online boeken bij GetYourGuide (met garantie om te annuleren tot 24u voor afvaart).
De belangrijkste plaatsen zijn om walvissen te zien:

 1. Praktische info voor je walvistocht

 • Er is nooit garantie dat je walvissen gaat spotten. Wel bieden sommige toeristenbureaus een gratis 2de walvistocht of korting op een volgende walvistocht aan als je geen walvissen kunt spotten. Het is dan ook aan te raden om hier op te letten tijdens het boeken.
 • Op het water kan het behoorlijk koud worden, ook in de zomer. Zorg er dus voor dat je altijd warme kleding bij hebt. Vergeet ook je muts, sjaal en handschoenen niet! Bij de meeste tours krijg je sowieso een soort van overall, dat water- en winddicht is.
 • Neem een camera of extra lens mee waarmee je goed in kan zoomen. Je hebt niet altijd de kans om de walvissen van dichtbij te zien.
 • Word je snel zeeziek? De zee kan soms erg wild zijn en het is aan te raden om vooraf een pilletje tegen zeeziekte te nemen. (meestal verkrijgbaar bij afvaart)
 • Boek je ticket voor een walvistocht vooraf online, zo ben je zeker van je plaatsje, in de zomer lopen de boten immers snel vol.
 1. Filmpje: aanschouw de walvissen van IJsland

Wil je de walvissen die in de wateren rond IJsland vertoeven graag nu al eens zien van dichtbij? Bekijk dan zeker dit filmpje en aanschouw de prachtige walvissen. Buitengewone beelden die je écht even moet zien!

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 november 2023 - Kristien

Ik heb de gratis versie gedownload waar enkel 2 reisdagen waren beschreven. De wegbeschrijvingen zijn heel helder geformuleerd, en de uitleg over "niet te missen" plekjes en ToDo's geven zin om de hele reisgids aan te schaffen en nu al op reis te vertrekken.

- 14 april 2022 - sandra

mooi blad, met goede tips voor de vakantie die wij aan het plannen zijn!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?