13 x bezienswaardigheden Reykjavík: IJslandse Hot-dogs en meer !

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x bezienswaardigheden Reykjavík: IJslandse Hot-dogs en meer !

13 maart 2019 in IJsland0 reacties

Reykjavík is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Het is een kleine, hippe stad en perfect om te voet te verkennen. Kenmerkend zijn de gekleurde huizen opgetrokken uit metalen golfplaten. De bouw van deze huizen gaat terug tot de 19de eeuw toen de Britten naar de stad kwamen om er schapen te kopen en metalen golfplaten meebrachten. Door het gebrek aan hout op het eiland (erg weinig bossen) vormden deze golfplaten het perfecte alternatief.

Ontdek alvast welke bezienswaardigheden je in Reykjavík moet gezien hebben.

Inhoud artikel

 1. De fel gekleurde huizen

Ga op ontdekking in de straten van Reykjavik. Deze stad (groot dorp) bestaat uit een bont allegaartje van gekleurde huisjes. De meeste zijn opgetrokken uit metalen golfplaten. Bij gebrek aan bossen op IJsland werd vooral vroeger metaal gebruikt bij de bouw van de huizen. Om de boel wat op te vrolijken kregen ze elke een andere kleurtje.

 1. Hallgrímskirkja kerk

De Hallgrímskirkja (kerk van Hallgrímur) heeft een 73 meter hoge toren en staat vlakbij het oude centrum. De kerk is gebouwd op de Skólavörðuholt heuvel. De start van de bouwwerken begonnen in 1945. Het duurde echter tot 1986 alvorens de kerk werd ingehuldigd. Het opvallende ontwerp is van de hand van architect Guðjón Samúelsson. Hij heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de basaltstructuren die je overal op IJsland kan terugvinden.

De kerk werd gebouwd ter nagedachtenis van de bekendste IJslandse hymneschrijver Hallgrímur Pétursson (17de eeuw). De 3 klokken in de toren symboliseren Hallgrímur, zijn vrouw en hun dochter die jong gestorven is. De kerk is zeer sober ingericht, met een indrukwekkend kerkorgel met meer dan 5000 orgelpijpen. Je kan naar de top van de toren met een lift (te betalen) vanwaar je een uitzicht hebt over de stad en de haven.

Hallgrímskirkja behoort tot de Evangelisch-Lutherse Kerk. Meer dan dan 90% van de IJslandse bevolking hangt deze strekking aan. Op het plein voor de kerk staat het standbeeld van Leif Eriksson, die Noord-Amerika zowat 500 jaar voor Columbus “ontdekte”.

 1. Sun Voyager of Sólfarið

Sun Voyager (Sólfarið) is een kunstwerk in roestvrij staal en is van de hand van Jón Gunnar Árnason. Het werd onthuld in 1990 en heeft de vorm van een boot. Het brengt een ode aan de zon en staat voor hoop, vooruitgang en vrijheid. Je kan het vinden nabij Sæbraut aan de promenade langs het water.

 1. Nationaal Museum van IJsland

In het Nationaal Museum van IJsland vind je een chronologisch overzicht van de sociaal-historische ontwikkeling van het land, van de Vikingen tot nu. Er worden ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Dit is zeker een aanrader als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van IJsland.


 1. De wereldberoemde hotdogs van Bæjarins Beztu Pylsur

Bestel een “ein með öllu” (ééntje met alles op) bij het wereldberoemde kraam van Bæjarins Beztu Pylsur. Je krijgt dan een zoete bruine mosterd (pylsusinnep), ketchup, rauwe uien, gefrituurde uien en een licht pittige mayonaise. Liever wat eenvoudiger? Ga dan voor de Clinton-stijl met alleen mosterd, zoals de voormalige Amerikaanse president hier deed in augustus 2004.

TIP: Bestel er direct twee, want na je eerste wil je er waarschijnlijk nog eentje en de wachtrij kan er soms lang zijn.

 1. Ráðhús Reykjavíkur of stadhuis van Reykjavík

Vlakbij het Tjörnin meertje ligt het stadhuis van Reykjavík. Op de eerste verdieping bevindt er zich een café van waaruit je een mooi uitzicht hebt over het Tjörnin meer. Binnen is er ook een (indrukwekkende!) maquette van IJsland te bezichtigen.

 1. IJslands parlementsgebouw of Alþingishúsið

In het IJslands parlementsgebouw komt de Alþing (het parlement) samen. Het werd gebouwd in 1880 en is gelegen aan het Austervöllurplein. Het Alþingishúsið werd gebouwd met de donaties van IJslanders.

 1. Höfðihuis

In de jaren 1940 en 1950 was de ambassade van Groot-Britannië gevestigd in het Höfðihuis. Het huis werd echter bekend door de besprekingen tussen Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov in 1986. Het plaatsen van de handtekeningen ging op het laatste ogenblik niet door. Ter herdenking aan deze historische gelegenheid hangen de vlaggen van de Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet-Unie in het gebouw.

 1. Oude Haven van Reykjavík en walvisspotten

In de Oude Haven van Reykjavík vind je een groot aantal gezellige restaurants, cafés en toeristische bureau’s (walvisrondvaarten vertrekken hier). Loop er langs de kade en bewonder er de aangemeerde schepen: van kleine gekleurde zeilbootjes tot walvisjagers. Slenter door de pittoreske steegjes met oude gerenoveerde vissershuisjes en proef er de lokale visspecialiteiten.

Probeer de kreeftensoep bij Sægreifinn eens, je herkent het restaurant op de hoek aan zijn turquoise kleur, Geirsgata 8 (bekijk op een kaart). Er zijn diverse galerijen en ambachtelijke winkels, evenals tal van plekjes om souvenirs te kopen. Je vindt er ook het Vikin Maritime Museum dat dieper ingaat op de maritieme geschiedenis van IJsland.

 1. Reykjavík 871 +/-2 Settlement Museum

Het Reykjavík 871 +/-2 Settlement Museum toont op interactieve manier de geschiedenis van de Vikingen. Het is geen grote tentoonstelling, maar de boeiende manier van presenteren maakt het een bezoekje waard.

 1. IJslands Fallologisch Museum (penismuseum)

In het IJslands Fallologisch Museum of penismuseum kan je meer dan 150 penissen (en onderdelen) van IJslandse land- en zeezoogdieren waaronder walvissen, walrussen en ijsberen bewonderen. Je kan er zelfs een exemplaar van meer dan 1,5 meter vinden, afkomstig van een potvis.

 1. The Culture House (Safnahúsið)

Het Culture House of Safnahúsið focust op cultuur in de brede zin van het woord, van IJslandse kunst en fotografie tot design en geschiedenis. Er zijn ook tal van interactieve displays voor kinderen voorzien.

 1. Harpa concert- en congrescentrum

Het Harpa concert- en congrescentrum nabij de haven, opende in 2011 de deuren. In 2013 won het gebouw de Mies van der Rohe-prijs, bekroning voor moderne architectuur. Het gebouw valt direct op door het vele gekleurde glas dat is gebruikt. Loop er even binnen om de architectuur van dichtbij te bewonderen.

 1. Waar overnachten in IJsland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in IJsland? Je boekt best jouw slaapplaats op voorhand want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 85 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?