Enkel met handbagage vliegen? 20 x inpaktips: hoe krijg je er meer in + Video

Enkel met handbagage vliegen? 20 x inpaktips: hoe krijg je er meer in + Video

11 maart 2024 in Reisinfo2 reacties

20 beste tips om alleen met handbagage te reizen

Pak jij altijd een grote koffer mee die je incheckt en een extra klein tasje als handbagage voor in het vliegtuig zelf? Wist je dat het een stuk goedkoper, eenvoudiger en sneller is om enkel met handbagage te reizen? Ja, natuurlijk wist je dat ... maar je vraagt je waarschijnlijk af, hoe doe ik dit nu precies in de praktijk?

Je hebt misschien wel wat minder ruimte, maar met enkele handige inpaktips voor handbagage lukt dit meestal wel. Lees hieronder hoe je dit het best aanpakt.

Inhoud artikel

Hoe krijg je meer in je handbage? 13 x inpaktips

Tip 1: Maximale afmeting van je koffer

Het verschilt enigszins per vliegmaatschappij wat de maximale afmetingen zijn van je handbagage, maar over het algemeen geldt dat je één stuk bagage mee mag nemen van maximaal 55cm x 40cm x 25cm. Ga dit wel altijd even na bij de maatschappij waar je mee vliegt, want soms zijn de afmetingen kleiner (of juist groter) of mag je ook twee stukken bagage meenemen. Hou ook rekening met het maximale gewicht. In veel gevallen is dit 10 kg, maar dat kan ook 5, 7 of zelfs 12 kg zijn.

Tip 2: Klinkt logisch: maar pak alleen de kleding mee die je echt nodig hebt

Je hebt maar beperkte ruimte in je handbagage dus je kan niet je gehele kledingkast meenemen. Neem dan ook alleen de kleding mee die je daadwerkelijk nodig gaat hebben. Je kan wel je nieuwe jurk of goede overhemd meenemen voor het geval dat, maar als de kans groter is dat je het niet gaat dragen neemt het alleen maar ruimte in.

Ook heb je echt geen 7 broeken nodig als je maar voor een week op reis gaat. Zolang er geen modder of wijnvlek op zit kan je die ene broek wel meerdere keren dragen, en een t-shirt kan je een dag uit laten hangen zodat je die de volgende dag gewoon weer fris aan kan doen.

Tip 3: Kies voor combinaties en accessoires

Om nog even verder te gaan op de vorige tip; kies liever voor combinaties dan dat je elke dag een nieuwe outfit meeneemt. Neem bijvoorbeeld 2 broeken mee en 3 shirtjes die op allebei de broeken leuk staan, en je hebt meteen 6 combinaties de je kan dragen. Ook is het een goed idee om eerder voor accessoires te kiezen dan om nog een extra shirt of vest mee te nemen. Een sjaaltje neemt minder ruimte in én zorgt ervoor dat je outfit van gisteren er toch anders uit komt te zien.

Tip 4: Rol je kleding op

Gooi je kleding niet zomaar je koffer of tas in, maar rol het strak op. Door het oprollen pers je de meeste lucht eruit waardoor het minder ruimte inneemt. Rol niet alleen je broeken en shirts op, maar ook je sokken en ondergoed. Zulke kleine dingen zijn toch nog net iets kleiner opgerold dan als je ze op een normale manier opvouwt.

Tip 5: Trek dikke kleding aan bij vertrek

Wanneer je een extra dikke trui mee wil nemen voor de koudere dagen of een lekkere losse broek voor 's avonds kan je die het beste in het vliegtuig aan doen. Hoe dikker het kledingstuk, hoe meer ruimte het nou eenmaal inneemt in je koffer, dus als je er voor kiest om het aan te doen in het vliegtuig heb je net iets meer ruimte om bijvoorbeeld toch nog dat leuke shirt mee te nemen. Daarnaast wordt het soms nog best koud in het vliegtuig, dus dan komt die dikke trui alleen maar van pas.

Tip 6: Pak economisch in

Wanneer je alles klaar hebt liggen moet het nog in je koffer komen te passen. Leg zachte dingen op de bodem in stop ze in hoeken om zo zoveel mogelijk ruimte te benutten. Wanneer je een extra paar schoenen mee wilt nemen kan je daar ook weer kledingstukken zoals sokken instoppen.

BONUS: Wil je een reisgids meenemen? Bespaar gewicht en plaats in reiskoffer door onze gratis 140 digitale gidsen te downloaden. Handig om te lezen op tablet of smartphone.

Tip 7: Hou ruimte over

Je hebt misschien in je handbagage niet heel veel ruimte, maar prop die zeker niet meteen helemaal vol. Je komt toch bijna altijd terug met net iets meer dan dat je in eerste instantie meenam, en dan wil je wel dat je souvenirs ook gewoon nog in je handbagage passen.

Tip 8: Heb je een handdoek nodig?

Waar je ook terecht komt op je bestemming, ga even na of je zelf nog een handdoek mee moet nemen. Wanneer je bij andere mensen in huis komt of vrienden opzoekt kan je vast wel een handdoek lenen, en hotels en hostels bieden meestal ook gewoon handdoeken aan. Wanneer je toch zelf een handdoek meeneemt, laat je grote badhanddoek thuis liggen en kies liever voor een reishanddoek. Die neemt niet alleen weinig ruimte in maar is vaak ook nog eens snel opgedroogd.

Tip 9: Zorg dat je makkelijk bij vloeistoffen en elektronica kan

Je tasje met vloeistoffen en je elektronische apparaten dien je er bij de douane uit te halen, dus zorg er dan ook voor dat je niet je hele koffer leeg hoeft te maken om bij je tablet en shampoo te komen. Plaats deze bovenaan of maak gebruik van de vakken aan de buitenkant, zodat je er makkelijk bij kan en het ook weer makkelijk kan opbergen.

Tip 10: Hou belangrijke spullen dicht bij je

Je paspoort, boardingpass en eventuele andere documenten moet je natuurlijk ook niet onderin je handbagage neerleggen. Stop die liever in een vak aan de voorkant of in een jaszak (als deze dicht kan). Zorg ook dat je makkelijk bij je portemonnee kan en hou natuurlijk je telefoon bij je.

Tip 11: Vloeistofregels

Over het algemeen geldt dat je maximaal 10 flesjes of potjes van 100 milliliter aan vloeistoffen mee mag nemen (let op! van en naar Amerika is dit maximaal 75 milliliter). Houd hierbij rekening dat niet alleen shampoo of parfum als vloeistoffen gezien worden, maar ook haargel, je dag/nachtcrèmetje én ja, ook je make-up. Je dient de vloeistoffen te verpakken in een doorzichtige, hersluitbare zak, zodat ze bij de douane meteen kunnen zien wat je meeneemt.

Nog een tip: schaf hervulbare flesjes en/of potjes aan. Deze kan je elke keer dat je op reis gaat opnieuw vullen met jouw favoriete shampoo die je toch al in huis hebt, zodat je niet steeds de dure reisverpakkingen hoeft te kopen.

Tip 12: Geneesmiddelen

 • Meestal mag je alleen de medicijnen in handbagage meenemen die je tijdens je vlucht nodig hebt en dien je de rest in je ruimbagage te doen, maar het is toch vaak geen probleem om meer mee te nemen in je handbagage. Zeker als je aangeeft dat je niet met ruimbagage reist en je een doktersvoorschrift kan laten zien zou er geen probleem moeten zijn, maar vraag het voor de zekerheid altijd na bij de vliegtuigmaatschappij.
 • Trouwens, dat geldt echt alleen maar om medicijnen die je voorgeschreven krijgt door je huisarts of dokter krijgt. Paracetamol, hoesttabletten en dergelijke kan je gewoon in je handbagage meenemen.

Tip 13: Elektronica wat neem ik wel of niet mee?

Tenzij je een lithium batterij mee wilt nemen of een powerbank met een vermogen van meer dan 100 Wh kan je je elektronische voorwerpen gewoon meenemen in handbagage. Vraag jezelf wel goed af of je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Heb je je laptop echt nodig? Waarschijnlijk is het antwoord daarop nee, tenzij je je laptop nodig hebt om te werken.

Misschien kan je in plaats daarvan een tablet mee nemen, of kan je alles waarvoor je je laptop denkt nodig te hebben ook gewoon op je smartphone doen. Je kan echt wel zonder Netflix of je favoriete spelletje op je tablet op reis. En heb je echt 3 verschillende lenzen voor je camera nodig, of kan je het ook met eentje doen?

Bonus video: Hoe stop je 100 items in je handbagage?

Wist je dat je gemakkelijk 100 items in je handbagage kan stoppen? Geloof je het niet, of weet je niet direct hoe dit moet? Bekijk onderstaande filmpje, ... ongeloofelijk hé?! Nu is het aan jou op het te proberen.

De voordelen van enkel met handbagage te reizen

1. Geen extra kosten

Bij heel veel vliegtuigmaatschappijen moet tegenwoordig extra worden betaald om ruimbagage mee te nemen. Vaak betaal je al snel € 15 à € 20 euro extra voor een enkele reis voor je bagage als je dit vooraf online aangeeft, en al snel ruim het dubbele als je je bagage pas op het vliegveld incheckt. daarentegen mag je gewoon een klein koffertje meenemen als handbagage zonder daar iets extra’s voor te hoeven betalen. Nog meer tips om goedkope vliegtickets te boeken vind je hier.

2. Niet nodig om vroeg op de luchthaven te zijn om bagage in te checken

Inchecken kan je in veel gevallen gewoon online doen voor je naar het vliegveld vertrekt. Waarom zou je dan alsnog 2 of 3 uur van te voren op het vliegveld zijn alleen maar om je bagage af te geven? Als je er voor kiest om alleen voor handbagage te gaan kan je vaak 1 uur van te voren aankomen en meteen doorlopen naar de douane, waarna je niet heel lang zal moeten wachten tot je het vliegtuig in kan stappen.

3. Je hoeft niet te wachten aan de bagageband bij het uitstappen

Waar je vooraf tijd bespaard door niet je bagage in te hoeven checken doe je dit ook bij aankomst door niet te hoeven wachten tot je bagage de band oprolt. Je wacht toch al snel een 30 minuten tot een uur tot je jouw bagage op de bagageband voorbij ziet komen nadat je geland bent, terwijl je met alleen handbagage soms wel al binnen een kwartier buiten kan staan. Daarnaast maak je komaf met die lichte angst die steeds ontstaat wanneer je iedereen al weg ziet lopen met hun bagage, terwijl die van jou nergens te bespeuren is.

Wil je een reisgids meenemen? Bespaar gewicht en plaats in reiskoffer door onze gratis digitale gidsen te downloaden. Handig om te lezen op tablet of smartphone.

4. Geen gezeul met koffers

Nog een voordeel is dat je alleen een rugzak of klein koffertje mee hoeft te nemen en niet moeilijk hoeft te doen met én de tas die mee gaat als handbagage én die grote koffer die je incheckt. Moet je met die drukke shuttlebus naar je eindbestemming waar je als sardientjes in blik komt te staan? Jij zal in ieder geval geen moeite hebben met je bagage door de menigte krijgen. Zeker als je in je eentje reist zal dit veel comfortabeler aanvoelen. Ben je toe aan nieuwe bagage? Lees dan zeker onze tips voor het kopen van een nieuwe reistas of trolley.

Wat moet zeker niet mee in de handbagage?

1. Alles wat als wapen gebruikt kunnen worden

Je weet waarschijnlijk wel dat je geen wapens mee mag nemen in het vliegtuig, maar ook objecten die gebruikt zouden kunnen worden als wapen mogen niet mee in je handbagage. Wanneer je dus alleen met handbagage reist kan je je nagelknippertje, schaartje, pincet maar ook je scheerapparaat en een puntige vijl beter thuis laten. Niet alleen zullen ze worden afgepakt, je kan zo ook voorkomen dat je een boete krijgt of dat je toegang tot het vliegtuig wordt ontnomen.

2. Ontvlambare producten

Let ook op ontvlambare producten. Aanstekers mogen bijvoorbeeld niet mee, maar je moet ook oppassen met bijvoorbeeld haarspray en sommige deodoranten.

3. Laat voedingswaren thuis

Neem geen of weinig eten mee in je handbagage. Niet alleen neemt het ruimte in, je zal het ook niet veel nodig hebben. Als je een korte vlucht hebt zal je überhaupt niet heel veel reden hebben om eten mee te nemen, tenzij je bijvoorbeeld een pakje koekjes aan je buitenlandse vrienden wilt geven (dan moet je het vooral doen natuurlijk), en bij lange vluchten krijg je vaak vanuit de maatschappij een maaltijd (al is dat niet altijd inbegrepen).

Dierlijke producten mogen meestal niet worden geïmporteerd, maar soms is een appel in je handbagage al genoeg om in overtreding te staan.

Afmetingen handbagage per vliegmaatschappij

Je zou denken dat een hangbagage gewoon een klein valiesje is, maar niets is minder waar als het van de regels van de vliegtuigmaatschappijen afhangt. De toegestane afmetingen van je handbagage zijn voor elke vliegmaatschappij verschillend. Meestal hoef je je valies niet te passen in het rekje dat de afmetingen checkt op de luchthaven, maar wanneer je pech hebt, kunnen ze dit wel vragen.

Sommige maatschappijen hebben namelijk erg strenge regels. Is je valies te groot? Dan mag je natuurlijk bijbetalen en niet weinig ook. Daarom zetten we per vliegtuigmaatschappij even alle correcte afmetingen op een rijtje + maximum gewicht. Heel handig om te weten!

Lengte = l / Breedte = b / Diepte = d. Alle afmetingen zijn in centimeter.

 • Ryanair: 55 l x 40 b x 20 d - max. 10 kg
 • TUI Fly: 55 l x 40 b x d 25 - max. 10 kg
 • Brussels Airlines: 55 l x 40 b x d 25 - max. 12 kg
 • Corendon: 55 l x 35 b x 25 d - max. 7 kg
 • KLM: 55 l x 35 b x 25 d - max. 12 kg
 • EasyJet: 50 l x 40 b x 20 d - geen max. gewicht
 • Transavia: 55 l x 40 b x 25 d - max. 10 kg
 • Lufthansa: 55 l x 40 b x 23 d - max. 8 kg
 • Wizzair: 55 l x 40 b x 23 d - max. 10 kg
 • ArkeFly: 50 l x 40 b x 20 d cm - geen max. gewicht

Nog een tip:: Je mag naast je handbagage ook altijd nog één persoonlijke tas meennemen (bv een handtas). Hierin kan je dus je telefoon, portemonnee, leesboek etc. bijhouden. Check dit wel van te voren bij je vliegmaatschappij zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Waar de goedkoopste vliegtickets vinden?

Nog meer tips als je gaat vliegen

Lees ook onze andere interessante artikels ivm vliegen en reizen met het vliegtuig:

Inpaklijst + reisapotheek

Download: Vergeet niets met de handige inpaklijst


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 juni 2023 - Corrie Creuwels-Fijten

Heel erg handig. Ik heb de lijst uitgeprint en in mijn koffer gelegd. Altijd handig voor een volgend reisje

- 6 juni 2019 - Vicky

Handige tips!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?