14 daagse zeilvakantie Kroatië, tips en info over zeilen in Kroatië

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 daagse zeilvakantie Kroatië, tips en info over zeilen in Kroatië

22 december 2023 in Kroatië1 reactie

Kroatië is een van de mooiste landen van Europa, de duizenden eilanden, de Adriatische Zee, de mediterrane sfeer, de architectuur, de cuisine en het weer maken het een fantastische bestemming voor een zeilvakantie! Het is dan ook niet verwonderlijk dat Kroatië de afgelopen jaren snel is uitgegroeid tot een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. In dit artikel delen wij de mooiste bestemmingen tijdens een 2-weekse zeilvakantie in Kroatië.

Inhoud artikel

Kroatië: droombestemming voor zeilvakanties

Of het nu gaat om een zeilboot, een motorboot of een luxe catamaran. Bijna geen enkel ander land in Europa biedt een grotere keuze aan vaargebieden en zo’n goede infrastructuur voor zeilers. We starten onze zeilvakantie in Zadar, een van de bekendste steden van Kroatië.

Voorafgaand aan onze vakantie hebben wij een zeilboot gehuurd via Click&Boat. Via het platform kun je de perfecte boot huren op basis van je voorkeuren en wensen. Of het nu gaat om een dagtocht of een langere vaar- of zeilvakantie. Daarnaast worden veel boten ook aangeboden met schipper.

Onze reis: Zadar - Kornati Archipel - Primošten - Split - Makarska - Korčula - Dubrovnik - Mljet - Hvar - Trogir - Skradin - Šibenik - Zadar

Dag 1: Zadar en Iz

Zadar is wellicht een van de bekendste steden in Kroatië, direct gelegen aan de kust. De stad heeft een fascinerende geschiedenis en is onderdeel geweest van het Romeinse- en Byzantijnse rijk. Zadar behoorde vroeger tijdelijk tot Hongarije, het Venetiaanse Rijk, Frankrijk, het Oostenrijkse rijk en Italië. En dat is aan alles terug te zien! Zadar heeft een adembenemende kustlijn, omringd door prachtige dorpen en turquoise baaien. De stad is een mix van historische cultuur, uitstekende stranden en unieke charme!

Op het einde van de middag rond 16u kunnen we onze zeilboot ophalen in de jachthaven. Niet ver van Zadar, ongeveer 10 zeemijlen ver en gemakkelijk bereikbaar per zeilboot, ligt het eiland Iz. Omringd door meerdere kleinere en grotere eilanden rond Zadar is Iz het ideale startpunt van je zeilvakantie. Het eiland combineert Kroatische tradities met een moderne vakantiesfeer en staat bekend om zijn lange pottenbakkerstraditie.

Dag 2: Kornati Archipel en Primošten

Zeil via de Kornati Archipel (Nationaal Park), ook wel bekend onder de naam ‘Stomorski Islands’, richting Primošten. De Archipel bestaat uit zo’n 120 eilanden en riffen, gelegen ten zuiden van Zadar. Aangezien de eilanden beschermd worden, kan je hier helaas niet zelfstandig rondlopen. Primošten is een charmant en sfeervol schiereilandje aan de Dalmatische kust. Primošten staat bekend om de oude huisjes en het kerkje op de top van de heuvel. Je kan te voet helemaal rond het eilandje lopen, waarbij je aan de ene kant de gezellige oude huisjes en steegjes ziet, en aan de andere kant de zee tegen de rotsen hoort slaan.

Dag 3 en 4: Split

s’ Ochtends staat het vertrek richting Split gepland. Split is de grootste Kroatische stad gelegen aan de Adriatische zee en een stadswandeling brengt je langs alle bezienswaardigheden. Het oude centrum met het paleis van Diocletianus dat gebouwd is rond 300 na Christus mag tijdens je bezoek zeker niet overslaan! Het paleis van Diocletianus is een van de best bewaarde Romeinse villa’s ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1979.

Dag 5: Korčula

Na 2 dagen doorgebracht te hebben in Split hijsen we de zeilen en vertrekken we richting Korčula. Korčula is met een lengte van bijna 50 kilometer een van de grootste eilanden in Kroatië en volgens een legende is het de geboorteplaats van wereldreiziger Marco Polo. Het eiland staat bekend om de vele tradities, oude dorpjes, bossen, wijngaarden, olijfgaarden en prachtige stranden.Tijdens je stop op dit eiland mag je een bezoek aan St. Mark’s kathedraal zeker niet overslaan.

Dag 6 en 7: Dubrovnik

Na 2 dagen op dit prachtige eiland door te hebben gebracht lichten we het anker en vertrekken we naar Dubrovnik. Met zijn historische oude stad, mooie kiezelstranden, kleine eilandjes in de omgeving en de wijnbouw in het Konavle-dal is Dubrovnik een van de bekendste en meest bezochte steden van Kroatië. Het is een perfecte plek om een dag of twee te bezoeken.

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Dubrovnik is een wandeling over de stadsmuren.

Dag 8 en 9: Mljet

Met 5400 hectare land en zee aan de westkant van het eiland Mljet, biedt dit nationale park schaduwrijke wandel- en fietspaden, een ruige kustlijn, oude ruïnes en zoutwatermeren.

Dag 10: Hvar

Dag 10 van onze rondreis brengen we bezoek aan het eiland Hvar. Hvar heeft 2 gezichten: aan de ene kant staat het bekend als party-eiland, met zijn talloze feesten. Maar aan de andere kant is het ook erg ongerept, met prachtige lavendelvelden en veel honingbijen, boerderijen en fruitgaarden.

Dag 11: Trogir en Skradin

Vandaag zeilen we vanaf Hvar naar Skradin met een tussenstop in Trogir. In Trogir hebben we het prachtige historische centrum bezocht, dat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het centrum is niet heel groot, maar er zijn talloze kleine gezellige straatjes dwars door de stad, langs de kathedraal, het kasteel van Kamerlengo en de klokkentoren. Op het einde van de middag lichten we het anker en varen we tussen de twee schiereilanden door naar Skradin.

Dag 12: Skradin en het Krka Nationaal Park

Je kan deze ochtend invullen zoals je zelf wil; word langzaam wakker in de zon op het dek of zwem of snorkel bij de strandjes net buiten de haven. Naar de middag toe brengen we een bezoek aan het Krka Nationaal Park. Het Nationale Park is enorm divers. Hier vind je de grootste concentratie lavendel van Europa, veel watervallen en een klooster op een eiland. Je kan er heerlijk zwemmen in kristalheldere vijvers. Op het einde van de middag vertrekken we richting Šibenik.

Dag 13: Šibenik

De volgende dag maken we ‘s ochtends een prachtige wandeling vanaf Šibenik. Het pad is iets meer dan drie kilometer lang en loopt van het Sv. Nikola fort langs het kanaal van St. Ante naar de Vidikovac heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving. ‘s Middags hijsen we voor de laatste keer de zeilen en varen we terug naar Zadar.

Dag 14: Zadar

‘s Ochtends worden we wakker na ons laatste nacht op de boot. We moeten voor 9 uur de zeilboot weer netjes achterlaten in de haven. De rest van de dag is er is genoeg tijd over om de stad te bezoeken, voordat we ‘s avonds weer terug naar huis vliegen.

Via Click&Boat kun je heel gemakkelijk een boot huren in Kroatië. Kies uit een selectie van catamarans, zeilboten en motorboten. Via het platform kun je rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar van de boot. Ben je niet in het bezit van een vaarbewijs maar wil je wel de prachtige Kroatische kust verkennen? Dan kan je er ook voor kiezen om een boot te huren met een schipper!

Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 januari 2023 - Carel van der Wal

Prima reisgids, geeft heel veel nuttige informatie. Concentreert zich op de kust, wat logisch is in Kroatië, maar kan nog beter als er iets meer info in zit voor zeilers. Kroatie is een topland om te zeilen en daarvoor kan iets meer aandacht zijn. Veel succes met het nog beter maken van jullie gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?