Roadtrip door Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk: mooiste route langs dé highlights

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip door Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk: mooiste route langs dé highlights

Op roadtrip door Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk? Gebruik onze complete voorbeeld route voor je rondreis.

Duitsland en Oostenrijk hebben vanzelfsprekend ontzettend veel te bieden. De grensstreek tussen beide landen behoort tot de meest indrukwekkende delen van de Alpen. Je vindt er steden die barsten van de geschiedenis, imposante kastelen en natuurlijk fantastische natuur. Onderweg kom je ook voorbij Luxemburg, een klein landje dat meer in haar mars heeft dan je misschien zou denken.

Een roadtrip door Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk is dan ook een uitstekend idee. Hieronder hebben we een roadtrip uitgestippeld die enkele van de mooiste plekjes van die drie landen verbindt.

Inhoud artikel

Kaartje met route rondreis Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk

Deze route is zo'n 2045 km lang, je kan deze zelf aanpassen naar eigen wensen, download onze reisgidsen met alle detailinformatie.

Luxemburg

Luxemburg is klein en wordt vaak overgeslagen als men op zoek gaat naar een leuke vakantiebestemming. Door de jaren heeft het een beetje een ouderwets en stoffig imago gekregen, maar toch is het niet zou oubollig als het lijkt. Daarom vinden we het absoluut de moeite om je roadtrip door Duitsland en Oostenrijk, te beginnen in Luxemburg. Je houdt er halt op de door- en terugreis. Terugkeren doe je via de hoofdstad, terwijl je op de doorreis stopt op twee mooie plekjes.

De eerste stop op onze route is het verborgen pareltje Vianden

Vianden is een klein, middeleeuws stadje aan de grens met Duitsland. Het staat vol met oude vakwerkhuisjes die uitkijken op straatjes met kasseien. Een pittoresk geheel dat overdonderd wordt door het enorme kasteel dat vanop een rots over de hele stad uitkijkt. Het is het bekendste kasteel van Luxemburg en werd gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw op de plek van een Romeinse constructie.

Verder kan je in Vianden nog een museum over Victor Hugo bezoeken, hij verbleef verschillende keren in de stad. Maak na je museumbezoek nog even een mooie wandeling langs de rivier de Our die door de stad en de vallei loopt en geniet van het uitzicht vanop een terrasje.

Bestel je tickets voor Kasteel Vianden hier

Larochette in het Müllerthal

Als opwarmertje voor al het natuurschoon dat je staat te wachten, raden we aan om tijdens je roadtrip te stoppen in Larochette. Het ligt middenin het Müllerthal. Deze vallei wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Kies een van de wandelroutes uit en strek de benen tussen de rotsen, rivieren en bossen. Je zal ook twee imposante kastelen boven de vallei zien uitsteken.

VERBLIJFTIP: Overnachten doe je in Larochette, klaar om de volgende dag de grens naar Duitsland over te steken.

Karlsruhe

Wil je graag op een rustig tempo je roadtrip maken, dan raden we je aan om te overnachten in Karlsruhe. Ben je eerder een natuurliefhebber, dan kan je deze stop overslaan en de lange rit naar München maken. Zo ben je sneller in de Alpen.

Karlsruhe is naar onze mening een ondergewaardeerde plek

Deze karaktervolle stad wordt omgeven door beboste bergen van het Zwarte Woud en de Vogezen. Het historische centrum, de Altstadt genaamd, is zo ontworpen dat alle straten uitkomen op het slot van Karlsruhe, meteen ook de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad.

De straten liggen bezaaid met barokke stadspaleizen, parken en imposante gevels die getuigen van de eeuwenlange geschiedenis van de stad. Begin je stadswandeling door Karlsruhe vanop de centrale Marktplatz, waar je ook kan neerploffen op een terrasje. Mooi meegenomen is dat nergens in Duitsland de zon meer schijnt dan hier. Zeker een stop waard dus of je kan hier ook overnachten!

VERBLIJFTIP: 133 Boutique Hotel ligt op een toplocatie in het centrum en biedt ruime kamers in boetiekstijl, een gezellig restaurant en een bar. 's Ochtends kan je bij het 133 Boutique Hotel genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

München

Sla je Karlsruhe toch liever over wegens tijdgebrek? Dan raden we je wel aan te stoppen in München. Het is na Berlijn de belangrijkste stad van Duitsland en de hoofdstad van Beieren. München is een stad vol geschiedenis.

München is een cocktail van imposante bezienswaardigheden, weelderige barokkerken en musea van wereldklasse. Kunstliefhebbers hebben hier de keuze uit zoveel kunstmusea dat ze niet zullen weten waar te beginnen. De onschatbare collecties werden verzameld door de Wittelsbachse vorsten die tot in de 20e eeuw over Beieren regeerden. Het zijn dezelfde heersers die verantwoordelijk zijn voor alle paleizen in de stad.

Wat nog meer zien & doen tijdens je bezoek aan München?

  • Tot de niet-te-missen hoogtepunten behoort de Alte Pinakothek, al sinds 1836 open voor het publiek en daarmee een van de oudste kunstmusea ter wereld. Er hangen beroemde schilderijen.
  • Dat geldt ook voor zijn tegenhanger, de Neue Pinakothek, waar zo'n 400 schilderijen uit de jaren 1800 te zien zijn.
  • Het bekendste paleis is Residenz München, waar hertogen, keizers, prinsen en koningen een mengelmoes van architecturale stijlen hebben gecreëerd.
  • Het stadhuis van München op de Marienplatz, is een pareltje in gotische stijl.
  • Download zeker onze stadswandeling München, de ideale leidraad voor een eerste ontdekking van München.

Maar de meest pakkende bezienswaardigheid is echter het concentratiekamp Dachau, op een half uurtje van München. Het was het eerste concentratiekamp in Duitsland en werd gebruikt als model voor alle kampen die daarna kwamen. Een tour met audiogids doet je meer bijleren over de zwartste pagina in de Duitse geschiedenis. Boek je tour naar Dachau vanuit München hier.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan München in het designvolle Motel One München Sendlinger Tor, geïnspireerd op de Beierse kastelen van Ludwig II. Het hotel heeft een prachtig turquoise interieur en biedt iedere ochtend een gezond ontbijtje met het schilderachtige Neuschwanstein op de achtergrond. Meer info en boeken.

Salzburg

Vervolgens gaat de roadtrip over de grens met Oostenrijk over naar het mooie Salzburg. Hier werd de Sound of Music opgenomen en het is de geboortestad van de legendarische Mozart. Je zal aan die twee feiten niet kunnen ontsnappen tijdens je bezoek aan Oostenrijks mooiste stad.

  • In heel Salzburg zie je de Festung Hohensalsburg boven de daken uitsteken. Deze burcht staat al meer dan 1000 jaar overeind en werd slechts één keer succesvol belegerd. Het is met andere woorden uitstekend bewaard gebleven. Tickets voor het Festung Hohensalzburg bestel je makkelijk hier.
  • Verder moet je zeker naar de Salzburger Dom en het 17e-eeuwse paleis Schloß Mirabel.
  • De populairste trekpleister is echter het huis van Mozart, gelegen middenin de belangrijkste winkelstraat van de stad.
  • ’s Avonds kan je een klassiek concert bijwonen, die worden overal in de stad georganiseerd. Boek hier je klassiek concert in Salzburg.
BESPAARTIP: Ben je van plan om zoveel mogelijk te bezichtigen, dan raden we de Salzburg Card aan! Met deze handige pass (keuze uit 24, 48 of 72 uur) heb je toegang tot alle toeristische attracties en musea, inclusief kortingen. Bovendien kan je ook gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Bestel je Salzburger kaart hier.

Wil je liever niet rondwandelen in een grote stad of heb je alles intussen wel al gezien? Dan kan je naar enkele kleine stadjes en dorpjes rijden in de buurt. We stellen je er hieronder drie voor. Je kan de reis ook met een dagje uitbreiden om ze allemaal af te vinken of er morgen eentje op de route opnemen.

Hallstatt

Hallstatt is het beroemdste dorpje van Oostenrijk. Het was een belangrijk centrum voor zoutproductie, en dat al sinds de Romeinse tijd. Je neemt hier fantastische vakantiefoto’s. De barokke huizen die uitkijken op de oever van het meer steken bijzonder fotogeniek af tegen de groene hellingen op de achtergrond. Ook de route naar Hallstatt zal je aangenaam verrassen. Je zal het dorpje niet voor jezelf hebben, maar dat zou geen dealbreaker mogen zijn.

Dürnstein

Dürnstein is een ander absoluut pareltje. Hier komen amper bezoekers in vergelijking met het beroemde Hallstatt. Dürnstein ligt aan de Donau en heeft een schilderachtig centrum. Je kan hier ook een wandeling maken naar de ruïnes van een kasteel.

Gmunden

Gmunden is het kleine broertje van Hallstatt. Het is eveneens prachtig gelegen aan een meer en de huizen in de geplaveide straten kleuren er in pasteltinten. Wandel in de straatjes rondom de markt en stop hier in een cafeetje voor een koffie met een typisch Duits gebakje. Hier lijkt niemand haast te hebben en loopt het leven een slakkengangetje. Er hangt een vakantiesfeer.

LEESTIP: Mis niets tijdens deze prachtige roadtirp met onze reisgids Oostenrijk, inclusief bezienswaardigheden en (stads)wandelingen.

Zell am See

Na de steden en historische dorpen is het nu tijd om de natuur in te duiken. Dat is natuurlijk de ware trekpleister van het prachtige Salzburgerland. We raden je aan om door te rijden naar Zell am See of het nabijgelegen Kaprun. Vandaaruit kan je daguitstappen maken naar enkele adembenemende plekken in de buurt. Je rijdt hier door het nationaal park Hohe Tauern, met de berg Grossglockner, en over de panoramische route Großglockner Hochalpenstraße.

Onze voorkeur gaat eerder uit naar Zell am See. Het meer en de schilderachtige bergen die de stad omringen zijn niet de enige reden waarom Zell am See zo een geliefde bestemming is, ook de stad zelf is erg mooi om te zien. Zell am See is een levendige stad met een gezellig centrum en enkele topbezienswaardigheden zoals de 23 meter hoge oude stadstoren, de gotische St. Hippolyt kerk, Schloss Rosenberg en de Stadsbrunnen. Uiteraard raden we ook een leuke boottocht aan op de Zeller See!

VERBLIJFTIP: Graag overnachten in Zell am See? Boutique Hotel Martha ligt op een rustige locatie naast de hellingen van het skigebied Schmittenhöhe. Het hotel biedt uitzicht op de Zeller See en de Alpen en beschikt over een spa in romeinse stijl. Meer info en boeken.

Nationaal park Hochtauern

Het nationaal park Hohe Tauern is het grootste nationale park van Oostenrijk en naar onze mening ook het mooiste. Het is een van de meest ongerepte stukken Alpennatuur. De kroon van de regio is de Großglockner, met zijn 3789 meter de hoogste berg van het land. Andere trekpleisters in het nationaal park zijn de Pasterzengletsjer en de Krimmler-watervallen.

  • De Pasterzengletsjer is de grootste gletsjer van Oostenrijk en het leuke is dat je de gletsjer kan bewandelen. Een absolute aanrader waar je zeker tijd voor moet maken.
  • De wandeling is geschikt voor beginners, geen excuses dus!
  • Er zijn in de buurt nog verschillende andere wandelingen die je langs de gletsjer gidsen, bijvoorbeeld vanuit de Kaiser-Franz-Josef-Höhe.
  • Ook een ritje op de Gletscherbahn behoort tot de mogelijkheden.

Großglockner Hochalpenstraße

De Großglockner Hochalpenstraße staat bekend als één van de mooiste autoroutes ter wereld. Wie op roadtrip is door Duitsland en Oostenrijk moet deze route dan ook absoluut verkennen. Het bekendste stuk van de weg is ongeveer 48 kilometer lang. De route telt 36 haarspeldbochten en langs de weg zal je heel wat fantastische uitkijkpunten tegenkomen. Op het hoogste punt rijd je 2500 meter boven de zeespiegel. Je hebt uitzicht op de hoogste berg van het land en je passeert ook de Pasterzengletsjer.

Het is de langste gletsjer van Oostenrijk en je kan de gletsjer ook bewandelen. Je moet tol betalen om de weg op te gaan, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Dit is een fantastisch stuk Oostenrijk. Lees meer over de tolwegen in Oostenrijk.

Innsbrück

Na je overnachting in Kaprun of Zell am See rijd je richting Innsbrück

Tijdens je roadtrip dien je absoluut een stop te maken bij de Krimmler watervallen. Die watervallen, gelegen aan het stadje Krimml, zijn 380 meter hoog en vallen in drie verdiepingen naar beneden. Dat maakt ze de hoogste watervallen van Europa en een van de hoogste ter wereld. Een absolute must-see in dit gebied dus.

Nadien rijden we verder door naar Innsbrück

Innsbrück is de hoofdstad van Tirol en een van de belangrijkste steden in Oostenrijk. Het staat vooral bekend als skioord, maar er valt het hele jaar door ontzettend veel te beleven. Innsbrück draagt een eeuwenlange geschiedenis met zich mee. Het historische centrum, de Altstadt, staat vol middeleeuwse gebouwen en huizen in pastelkleuren.

  • Mis zeker Neues Hof 1 niet, een bouwwerk uit de 16e eeuw dat versierd werd met honderden vergulde koperen tegels. Dat alles om het huwelijk van de keizer te vieren.
  • Andere trekpleisters zijn het Kaiserliche Hofburg, de imposante kerk Hofkirche, de Sint-Jakobsdom en het Ambras-kasteel.
  • Je kan in de stadsmusea veel bijleren over de lokale geschiedenis en cultuur.
  • Download zeker onze stadswandeling door Innsbrück, kom je alvast langs de mooiste plekjes van de Tiroolse stad.

Op amper 30 kilometer van de stad ligt het mooie meer Achensee. Het is al eeuwenlang een populaire vakantiebestemming. Je kan er in de winter skiën en in de zomer verschillende wateractiviteiten op het meer uitproberen. Wandelaars en fietsers kunnen zich helemaal uitleven op de wandel- en fietsroutes die rond het meer uitgestippeld werden.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht dan in het traditionele, historische Altstadthotel Weißes Kreuz. Meer info en boeken.

Neuschwanstein

Op een roadtrip door Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk kan een bezoek aan Neuschwanstein niet ontbreken. Dit is een kasteel dat regelrecht uit een Disneyfilm lijkt te komen (het ontwerp van het kasteel zou zelfs het Disney-kasteel geïnspireerd hebben). Dit sprookjeskasteel heeft een ontzettend interessante geschiedenis en lokt heel wat toeristen dankzij de dromerige setting en natuurlijk het prachtige bouwwerk.

  • Het kasteel werd opgetrokken in opdracht van koning Ludwig II van Beieren, in 1869. Zijn nieuwe, ambitieuze bouwwerk was geïnspireerd op opera’s en de Wartburg in Saksen.
  • De bouwwerken verliepen echter langzaam, mede door de afgelegen ligging van het kasteel. Hij woonde er amper 172 dagen, vooraleer hij stierf, nog voordat het kasteel kon afgewerkt worden.
  • Amper 14 van de 200 ruimtes waren toen afgewerkt. Hij pleegde mogelijk zelfmoord omdat hij van de troon gezet werd toen bleek dat het kasteel koning Ludwig opgezadeld had met een enorme schuldenberg.
  • Vlak na zijn dood werd het kasteel geopend voor het publiek, als toeristische trekpleister, om de schulden te verlichten.

Schloss Neuschwanstein is langs buiten rijkelijk versierd met torens en spitsen en binnenin gedecoreerd met schilderijen, goud en bijzonder houtwerk. Van de 14 afgewerkte ruimtes is de Zangershal de bekendste. Het is een grote balzaal die oorspronkelijk bedoeld was als een ode aan de middeleeuwse ridders uit de regio. Mis zeker de slaapkamer niet waarin het oorspronkelijke bed van koning Ludwig staat, waaraan 14 houtbewerkers maar liefst 4 jaar werkten.

Klik hier om je tickets te reserveren

VERBLIJFTIP: Overnachten kan in Füssen of in Schwangau, beide vlakbij het kasteel. We raden je aan om in Füssen te verblijven, een bijzonder karaktervol dorpje vol prachtige bouwwerken. Je kan er ook een boottochtje maken op het meer.

Bodensee

De volgende stop is het Bodensee, een van de grootste meren van Europa. Je komt zowel voor het meer als voor de prachtige stadjes en dorpjes die de oevers versieren, lees ook ons artikel met de mooiste meren in Duitsland.

Lindau en Meersburg

Een van onze favorieten is het historische Lindau. Het ligt op een klein eilandje dat je kan bereiken via een brug. Het middeleeuwse stadscentrum met haar barokke kerken is een waar pareltje. De bergen op de achtergrond en de tuinen, die in het voorjaar en de zomer volop in bloei staan, maken het plaatje compleet.

Mis ook Meersbrug niet, een klein stadje dat bekend staat om de lokale wijn, geproduceerd in de omringende heuvels. Geen betere plek om die wijn te proeven dan op een terrasje in de eeuwenoude romantische straatjes. Geschiedenisliefhebbers moeten ook naar het kasteel van Meersbrug, waar je rondwandelt in een middeleeuws interieur, inclusief ridderzaal, kerker en martelkamer.

Konstanz

De grootste stad aan het Bodenmeer is echter Konstanz, op de grens met Zwitserland. De binnenstad werd gespaard tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en dat maakt Konstanz erg bijzonder. Hier staan nog eeuwenoude kloosters en kerken overeind. Je kan ook een boottochtje maken naar het eiland Reichenau, een absolute aanrader.

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud mag uiteraard niet ontbreken op deze roadtrip. Het ligt op de terugweg richting Luxemburg. Wandelaars kunnen zich hier uitleven op honderden kilometers aan wandelpaden en cultuurliefhebbers zullen versteld staan van de stadjes en kastelen die tussen de bossen opduiken.

Freiburg im Breisgau

Je rijdt richting Freiburg im Breisgau, de belangrijkste stad in de regio waar je vandaag ook heel wat studenten ziet rondlopen. Langs de smalle straatjes van het historische centrum lopen goten die vroeger drinkwater vervoerden. Vandaag zijn het kleine beekjes die de stad extra romantisch maken.

Schwarzwaldhochstraße B500

In Freiburg start de Schwarzwaldhochstraße B500, een beroemde panoramaweg van 60 kilometer lang die niet mag ontbreken op deze roadtrip. De route gidst je naar Baden-Baden en komt langs sprookjesachtige dorpen, watervallen en doorkruist natuurlijk de uitgestrekte bossen van het Zwarte Woud.

Het mooiste dorpje langs de route is Gengenbach, een van de mooiste dorpjes in het Zwarte Woud. Neem de afslag en verken dit prachtige Duitse dorpje. Het rode stadhuis, het Kornhaus en de bijzondere architecturale mix van classicisme en rococo zal je zeker weten te verrassen. Je komt het centrum binnen via een van de twee oude stadspoorten. Een bijzondere plek.

VERBLIJFTIP: Je komt aan en overnacht in Baden-Baden. Dit was al in de Romeinse tijd een belangrijk kuuroord. Vandaag worden die badhuizen nog steeds gebruikt, zij het volledig gerestaureerd en opnieuw uitgevonden. Na al dat rondrijden kom je hier helemaal tot rust. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Baden-Baden.

Terug naar Luxemburg

En vervolgens staat je enkel nog het vervolg van Luxemburg te wachten. De laatste halte op deze roadtrip is de hoofdstad van dit kleine land, Luxemburg-stad. Het is een van de rijkste steden van Europa en dat zie je overal weerspiegeld in het straatbeeld.

Het pittoreske Luxemburg-stad verkennen

In Luxemburg-stad komen twee rivieren samen, de Alzette en de Petrusse. In het midden ligt het Parc Municipal, de groene long van de stad. Het hele historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Rondom de oude stad zie je de kazematten, militaire vestingwerken die de stad in een ver verleden tegen vijandige invallen moesten verdedigen.

Wandel rond in Luxemburg-stad en verken enkele van de bekendste trekpleisters, zoals Pont Adolphe, het prachtige plein Place de la Constitution, de kathedraal van de stad en de abdij van Neumünster. De reis afsluiten, dat doe je op een terrasje op het Place d’Armes. Geen betere plek om na te genieten van je roadtrip door Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk.

Tol en vignetten voor je roadtrip Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk

In Luxemburg heb je geen vignet nodig en je hoeft ook geen tol te betalen.

In Duitsland heb je eveneens geen vignet nodig en er zijn geen tolwegen, maar je hebt voor sommige steden wel een milieuvignet (Umweltplakette) nodig om door het stadscentrum te rijden. Enkel relatief milieuvriendelijke auto’s mogen het centrum binnen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Münich. Je koopt de groene sticker onder andere in tankstations of je kan ze vooraf online bestellen.

In Oostenrijk moet je een autowegenvignet aankopen om de snelwegen en Schnellstrassen te mogen gebruiken. Je kan een vignet van 10 dagen, twee maanden of een jaar kopen. Bovendien zijn er in Oostenrijk verschillende tolwegen. Houd daar dus rekening mee bij het budgetteren van je reis. De vignetten kunnen ook digitaal aan je kenteken gekoppeld worden, koop het hier online.

Download je gratis reisgidsen voor deze roadtrip

Wil jij ook graag Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk zo goed mogelijk verkennen tijdens je rondreis? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Groothertogdom LuxemburgZwarte WoudRomantische RijnRomantische StraßeDuitse AlpenstraßeBeierenOostenrijk
Reisgids Zwarte WoudReisgids Zwarte WoudReisgids Romantische RijnReisgids Romantische StraßeReisgids Romantische RijnReisgids BeierenReisgids Oostenrijk

Op reis naar Duitsland of Oostenrijk? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Stadswandeling Diekirch

Groothertogdom Luxemburg

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?