8 x top bezienswaardigheden in Vianden: Wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 12

8 x top bezienswaardigheden in Vianden: Wat zien en doen tijdens je verblijf?

De mooiste bezienswaardigheden in Vianden (Luxemburg) + bezoek aan Kasteel van Vianden

Vianden is een kleine pittoreske stad in Luxemburg, dat vooral bekend staat om haar indrukwekkende kasteel dat boven de stad uittorent. Het middeleeuwse stadje heeft een schilderachtige ligging, aan de oevers van de rivier de Our. Je kan hier prachtige wandelingen maken of rondwandelen in het charmante centrum.

Ben jij ook benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Vianden!

Praktische info voor je bezoek aan Vianden

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Vianden:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van Vianden?

Het middeleeuwse stadje Vianden is gevestigd in het noordoosten van Luxemburg, op de grens met Duitsland. Gelegen in het dal van de rivier de Our en omgeven door prachtige natuur, is het een ideale bestemming voor mooie wandel- en fietstochten. Wil je graag Vianden en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Luxemburg als leidraad

  1. Kasteel van Vianden bezoeken

Het kasteel van Vianden is het bekendste kasteel van Luxemburg en is het best bewaarde voorbeeld van middeleeuwse architectuur in het land. Het kasteel werd tussen de 11de en de 14de eeuw gebouwd op de funderingen van een voormalig Romeins castellum.

Ben jij een kasteelliefhebber? Bekijk dan zeker onze selectie mooiste kastelen in Luxemburg.

Een woordje geschiedenis over het Kasteel van Vianden

  • Het kasteel was voor lange tijd de zetel van de graven van Vianden, tot de vestiging in 1417 over werd genomen door het huis van Nassau.
  • In de 16de eeuw was het kasteel het centrum van de macht van de Oranje-Nassau familie.
  • Later werden grote delen van het kasteel verkocht onder koning Willem I, waarna kasteel Vianden halverwege de 19de eeuw in verval raakte.
  • In 1977 maakte de groothertogelijke familie het kasteel tot staatsbezit, waarna het bouwwerk werd gerestaureerd. De kamers zijn teruggebracht naar hoe ze er in voorgaande eeuwen uitgezien zouden hebben en zijn ingericht met historische voorwerpen, waarnaast je er ook harnassen en wapens kan aanschouwen.
  • Vanaf het kasteel heb je daarnaast ook een prachtig uitzicht over de stad.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, vermijd wachtrijen aan de kassa en bestel je tickets voor het Kasteel van Vianden online op voorhand.

Wat mag je allemaal verwachten van je bezoek aan het kasteel van Vianden?

  • Eerst en vooral kan je even stilstaan bij het prachtige middeleeuwse uiterlijk van kasteel.
  • Eenmaal je het kasteel binnenwandelt, kan je tijdens je bezoek onder andere ridderzalen, eetzalen, wapenkamers, kapellen, wachttorens en woonvertrekken bezichtigen.
  • Je kan er ook middeleeuwse meubels, archeologische opgravingen, gobelins, enorme haarden en harnassen van ridders bewonderen.
  • Beklim ook één van de oude muren of torens en geniet van het uitzicht over de stad en omgeving.
  • Verder is er ook een taverne en een shop gevestigd op het terrein van het kasteel.

Boek je toegangstickets

Praktische info voor je bezoek aan het Kasteel van Vianden

  • In de ingangshal bevindt zich een modern, interactief bezoekerscentrum. Hier krijg je de audio-tour en de plattegrond van de historische site.
  • Je kan het kasteel individueel bezoeken of met een ervaren gids.
  • Toegangsprijs bedraagt €10 per persoon en een audio guide kost €2.
  • Het Kasteel van Vianden is dagelijks te bezoeken vanaf 10u.
  • Meer info op de website.

REISGIDS: Ben je benieuwd naar nog meer Luxemburg? Download dan onze gratis preview reisgids Groothertogdom Luxemburg en kom langs de mooiste plekjes en indrukwekkende kastelen.

Middeleeuws festival bijwonen

Bezoek je Vianden eind juli/begin augustus? Dan kan je het jaarlijkse Middeleeuws Festival meemaken. Tijdens dit grootse evenement draagt men middeleeuwse klederdracht en verzamelt men zich in en rond het kasteel. Je kan er tijdens het festival riddergevechten, roofvogeldemonstraties en toneelstukken bijwonen. Je kan de dag afsluiten met een heerlijk zomerbuffet.

  1. Maak een ritje op de kabelbaan

Je kan je auto vlakbij het kasteel van Vianden parkeren maar we raden je aan om deze achter te laten en een spectaculair ritje te maken op de kabelbaan. Je geniet namelijk van een panoramisch uitzicht over de stad, burcht, de stuwdam en het Ourdal. Dit is trouwens de enige stoeltjeslift in Luxemburg. De kabelbaan vertrekt bij het centrum en brengt je naar de hoogste heuvel van Vianden. De rit duurt ongeveer 20 minuten en kost je voor een enkeltje ongeveer € 4,30 (retour € 5,80).

  1. Wandel door het charmante centrum van Vianden

Vianden is in eerste instantie een populaire bestemming omwille van de schilderachtige ligging en het mooie kasteel. Maar ook een bezoekje aan het charmante centrum is zeker de moeite waard. Wandel door de smalle kronkelige straatjes en bewonder de pittoreske huizen of breng een bezoekje aan een van de boeiende musea zoals het museum van Victor Hugo. Wandel langs de rivier de Our die door de stad en de vallei loopt en geniet van het uitzicht vanop een terrasje.

VERBLIJFTIP: Tijdens je bezoek aan Vianden raden we een verblijf aan in het door een familie beheerde Hotel Heintz. Deze accommodatie beschikt over moderne accommodatie, een tuinterras op de binnenplaats en een rustieke wijnbar. Meer info en boeken.

  1. Église Trinitaire

Wanneer je door de straten van Vianden wandelt, komt je bij het pittorske kerkje Trinitaire. Deze kerk werd gebouwd tussen 1248 en 1252 voor de Orde van de Trinitariërs en is de oudste kerk van Vianden. Het gebouw behoort tot de mooiste gotische gebouwen in Luxemburg.

Loop ook even naar binnen waar je het hoofdaltaar in rococostijl dat gemaakt is door de Luxemburgse beeldhouwer Michel Weiler en een barok orgel kan bezichtigen. Naast de kerk zie je het voormalige Trinitarier klooster met kruisgang.

STADSWANDELING: Ontdek het charmante stadscentrum (incl. het kasteel) met onze uitgestippelde wandelroute door Vianden.

  1. Musée Littéraire Victor Hugo

In het centrum van de stad, kan je het Musée Littéraire Victor Hugo bezoeken. Victor Hugo (1802-1885) was een beroemde Franse schrijver die vooral bekend is van zijn beroemde werken 'Les Misérables' en 'De klokkenluider van de Notre-Dame'.

In het Victor Hugo Museum duik je als het ware in het leven van de Franse schrijver. Zo kan je tijdens een bezoekje aan het museum zijn slaapkamer bezoeken met oorspronkelijke meubelen en hologram-projecties. Bewonder ook de originele documenten, manuscripten, tekeningen en kom alles te weten over zijn biografie en zijn betrekkingen met het Groothertogdom Luxemburg

  • Openingsuren van het museum: 11u tot 17u (winterperiode) en 12u tot 18u (zomerperiode)
  • Er zijn gratis audioguides beschikbaar in het Duits, Engels, Frans en Nederlands.
  • Meer info op de website.
  1. Bezoek het stadsmuseum van Vianden

Een ander museum dat je in Vianden kan bezoeken is het stadsmuseum Musée d’Histoire de la Ville de Vianden. In dit historisch museum, gevestigd in twee oude herenhuizen in het centrum van de stad, kom je alles te weten over de 1000-jarige geschiedenis van Vianden. Tijdens je rondleiding kom je onder meer in prachtige kamers met antieke meubels en gebruiksvoorwerpen uit de 18e en 19e eeuw. Je krijgt een mooi beeld over hoe de inwoners hier leefden.

Het herbergt daarnaast ook een bakkerijmuseum en een museum over Edmond de la Fontaine, alias Dicks, de Luxemburgse nationale dichter die in de 19e eeuw in Vianden leefde en werkte. Benieuwd naar de eeuwenoude geschiedenis van de stad en omgeving? Dan zit j hier alleszins aan het goede adres!

Ontdek nog meer over de bezienswaardigheden in Luxemburg.
  1. De waterkrachtcentrale van SEO

Wist je dat in Vianden al jarenlang de grootste waterkrachtcentrale van Europa gevestigd zit? Het is dan ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Noordoost-Luxemburg. Men bouwde de pompkrachtcentrale met een vermogen van 1100 megawatt om overtollige energie op te slaan en de ontbrekende energie te produceren. Het haalt onder meer de elektriciteit uit een 8 kilometer lang stuwmeer, dat zich uitstrekt van Vianden tot Stolzemburg.

Tijdens je rondleiding zie je maquettes en films die je meer vertellen over de manier waarop deze waterkrachtcentrale werkt. Er wordt ook aandacht besteed op de energieproductie en het energieverbruik in Europa. Als je hier interesse in hebt, raden we zeker een bezoekje aan deze waterkrachtcentrale aan.

  • Je kan de waterkrachtcentrale dagelijks bezoeken van 10u tot 16u.
  • Een rondleiding is gratis en duurt ongeveer 2 uur.
  • Meer info op de website
  1. Leuke uitstappen in de buurt van Vianden

Heb je nog tijd over? Dan raden we aan om de omgeving van het middeleeuwse stadje Vianden ook wat beter te leren kennen. Er zijn tal van mooie plekjes, steden en bezienswaardigheden in de buurt van Vianden die een bezoekje waard zijn. Hieronder sommen we alvast enkele interessante trekpleisters voor je op:

Maak een uitstap naar Clervaux en bezoek het kasteel van Clervaux

Clervaux, in het noorden van het land in de Luxemburgse Ardennen, ligt op een halfuurtje rijden van Vianden. Het wordt vaak genoemd als een van de leukste plekken van het land. Het plaatsje heeft meerdere kerken die je kan bezoeken evenals andere historische monumenten. Bovendien ligt het plaatsje vlakbij het drielandenpunt met België en Duitsland.

Bij Clervaux ligt ook het kasteel Clervaux. Dit kasteel stamt uit de 12de eeuw en het werd tot aan de 17de eeuw meerdere keren uitgebreid. Het wit gestucte kasteel huist tegenwoordig een klein oorlogsmuseum, een museum met maquettes van diverse kastelen in het land, en de Family of Man fotografietentoonstelling.

Uitstap naar het wondermooie Müllerthal

Het Müllerthal bereik je op 30 minuten rijden van Vianden. Het is een regio in het oosten van Luxemburg die ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd. De regio staat namelijk bekend om de prachtige natuur vol valleien, dichtbeboste wouden, grotten, rotsformaties en stroompjes met watervallen.

De natuur lijkt enigszins op die van Zwitserland, vandaar de bijnaam ‘Petite Suisse Luxembourgeoise’. Het gebied heeft veel wandelpaden die in totaal zo’n 112 km lang zijn, de zogenaamde Müllerthal Trail. Deze regio is dan ook het populairste wandelgebied van Luxemburg en de Müllerthal Trail is een must voor elke natuurliefhebber.

De wandeling bestaat uit 3 verschillende routes die elk uit 6 etappes bestaan, waarnaast er nog 4 extra routes zijn. Hierdoor is het makkelijk om een klein deel van de volledige wandelroute te lopen door het prachtige gebied, als je wat minder tijd hebt. Download onze wandeling in het Müllerthal hier.
  1. Waar overnachten in Luxemburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Luxemburg.

  • Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.
  • Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving in Echternach. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.
  • Hostellerie Stafelter ligt op 15 minuten rijden van het centrum van Luxemburg in de vallei van de Alzette. Het hotel heeft ruime luxekamers en een eigen gastronomisch restaurant waar je heerlijk kan dineren. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?