Wandelen in het Müllerthal + bezoek de bezienswaardigheden van Klein-Zwiterserland

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wandelen in het Müllerthal + bezoek de bezienswaardigheden van Klein-Zwiterserland

Bezienswaardigheden en praktische info om het Müllerthal te bezoeken

Het Müllerthal is een mooie regio in Luxemburg, dat ook wel eens het Klein Zwitserland genoemd wordt. Dit onder meer door het prachtige natuurlandschap wordt gekenmerkt door mooie wandelroutes door sprookjesachtige groene bossen en langs bijzondere rotsformaties, indrukwekkende watervallen.

Het Müllerthal is de ideale bestemming voor een dagje in de buitenlucht of een wandelvakantie dichtbij huis. In dit blogartikel ontdek je alles over je bezoek aan het Müllerthal.

Inhoud artikel

 1. Wat is de ligging van het Müllerthal?

Het Müllerthal is gelegen in het oosten van Luxemburg, dichtbij de grens met Duitsland. Het Müllerthal ligt op 30 minuten rijden van de hoofdstad Luxemburg-Stad, en dichtbij het stadje Echternach. Ideaal voor een weekendje.

 1. Wandelen in het Müllerthal

Het Müllerthal is een uniek stukje natuurgebied en biedt enkele mooie wandelroutes door prachtige landschappen, langs kronkelende rivieren, grillige rotsformaties en watervallen. Dit alles, en de rotsformaties in het bijzonder, doet men erg denken aan het mooie landschap van Zwitserland, vandaar dat men de regio ook wel eens het Klein Zwitserland noemt.

In dit blogartikel kom je meer te weten over de wandelroutes en de mooie bezienswaardigheden in het Müllerthal. Trek je meest comfortabele wandelschoenen aan en verken deze prachtige regio.

 1. Mullerthal Trail

Een van de grootste redenen waarom men naar het Müllerthal trekt, is omwille van de Mullerthal Trail. Deze wandeling is in totaal maar liefst 112 kilometer lang en wordt in drie verschillende etappes afgelegd. Tijdens de wandeling kom je langs het gevarieerde landschap van de regio dat uit onder meer bekend staat om zijn bizarre rotsformaties.

Heb je niet zoveel tijd of wil je maar een stukje van de trail doen? Dat kan ook. De regio biedt een uitstekend netwerk aan (lokale) wandelroutes die je langs sprookjesachtige landschappen brengt met prachtige uitzichtpunten.
Alle wandelingen worden telkens aangegeven. Bekijk alles wandelroutes online.

Müllerthal Trail Route 1

 • Vertrekpunt: Echternach, het centrum van de regio.
 • Hoogtepunten op deze route: Tijdens deze wandeling kom je langs indrukwekkende rotsen, het dorpje Rosport, het Tudorslot, de bedevaartkapel Girsterklaus met prachtig zicht over de akkers in het dal van de Beneden-Sauer en het meer van Echternach.
 • Lengte van de wandeling: 36 km

Müllerthal Trail Route 2

 • Vertrekpunt: bij het busstation van Echternach in de richting Berdorf.
 • Hoogtepunten op deze route: uitzichtpunt Trooskneppchen, Wollefsschlucht (Gorges du Loup - een steile kloof, waarin wolven vroeger hun toevluchtoords vonden), de indrukwekkende Perekop en Wëlkeschkummer, Schéissendëmpel (een kleine maar zeer schilderachtige waterval), en de fascinerende rotsformaties Eilebuerg, Goldfralay en Goldkaul.
 • Lengte van de wandeling : 38 km
 • Stevige wandelschoenen zijn vereist voor deze wandelroute.

Müllerthal Trail Route 3

 • Vertrekpunt: Vanuit het dorp Müllerthal gaat de route richting Beaufort
 • Hoogtepunten op deze route: romantische dalen van de beek de Zwarte Ernzen, Halerbaachtal met zijn indrukwekkende steile rotswanden, kasteel van Beaufort, imponerende Burchtruïne in Larochette, de indrukwekkende Kallektuffquell en de bekende waterval Schéissendëmpel.
 • Lengte van de wandeling: 38 km
 1. Echternach

Echternach is gelegen in het oosten van Luxemburg aan de grens van Duitsland aan de Sûre rivier. De stad is de oudste van Luxemburg en ontstond al in 698 rondom het klooster van Echternach. Er zijn ook overblijfselen gevonden uit de Romeinse Tijd.

 • De stad werd deels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen was Echternach namelijk het front tijdens de Slag om de Ardennen. Na de oorlog werd een groot deel van de stad goed gerestaureerd. In 2010 werd de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.
 • In de stad kan je de oude basiliek van St Willibrordus, die onderdeel was van het oude klooster, bezoeken, waar de restanten van de heilige Willibrordus liggen.
 • Ook een bezoek aan de kerk van St Peter en Paulus is de moeite.
 • Je kan ook langs de overblijfselen van de oude stadsmuur lopen of een bezoek brengen aan de restanten van de Romeinse Villa die buiten de stad te zien zijn.
 • Bij mooi weer is het ook de moeite om eens een bezoekje te brengen aan het meer van Echternach. Dit recreatiemeer is vrij toegankelijk, ideaal om even te zonnebaden en heerlijk te wandelen door het park eromheen.

WANDELTIP: Bekijk hier onze uitgestippelde stadswandeling in Echternach.

 1. Rotsformatie Huel Lee of Hohllay

De Huel Lee of Hohllay, wat ‘holle steen betekent, is een van de vele spectaculaire rotsformaties in het Müllerthal. De rots werd jaren geleden door de mensen uitgehold en werd in de tijd van de Romeinen gebruikt om molenstenen uit te houwen voor de molens in het Müllerthal. De dag van vandaag kan je hier nog steeds enkele sporen van de uitgehakte molenstenen terugvinden. Het is een bijzondere plek in het Müllerthal. Bekijk de ligging.

 1. Het amfitheater Breechkaul

Naast de rotsformaties van de Hohllay grot vind je het Amfitheater de Breechkaul dat dateert uit 1979. Vandaag de dag wordt het gebruikt als openluchttheater. Zo vindt hier ieder jaar de Sint-Hubertusmis plaats. Tijdens deze mis wordt Sint-Hubertus herdacht, de beschermheilige van de jagers. Bekijk de ligging.

 1. Schiessentümpel waterval

De Schiessentümpel waterval is misschien wel een van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden in Luxemburg. De waterval is gelegen onder een brug en bestaat uit 3 verschillende watervalletjes. Langs de waterval lopen verschillende wandelingen, waarbij het mogelijk is om direct vanaf de parkeerplaats in de buurt naar de waterval te lopen of een langere wandeling te maken door de omgeving.

Je komt bij deze waterval uit als je de Stairway Mëllerdall volgt, een prachtige houten trap. Bekijk de ligging.

WANDELING: Met onze uitgestippelde luswandeling in het Müllerthal en Consdorf kom je onder meer langs de Schiessentümpel waterval, de Buddelerkummer, de Versteinerter Dino en de Goldfralay die verwijst naar verwijst naar de legende van een gouden vrouw die de sleutel bezit tot de goudkuil.

 1. De indrukwekkende Perekop

De Perekop is een andere indrukwekkende rots in het Müllerthal en is ook erg populair bij de toeristen. De Perekop is een hoge rotsformatie met een smalle kloof waar je door kan lopen. Eens je de Perekop bereikt hebt, kan je de via de traptreden naar de top van de Perekop wandelen. Vanaf hier heb je zicht op de omgeving. Door de bossen kan het echter wel zijn dat je niet al te veel ziet.

Heel wat toeristen stoppen hier om het unieke rotslandschap te bewonderen. Bekijk de ligging. Niet ver van de Perekop, vind je ook de Grotte Piteschkummer.

 1. De Priedegstull

De Priedegstull rotsformatie dankt zijn naam aan z'n bijzondere vorm die doet denken aan een preekstoel. Als je met de auto op de weg 364, Rte de Grundhof rijdt kom je er langs, stop even aan de parkeerplaats om er ook de Werschrummschlüff te bezoeken. Ligging van de Priedegstull vind je hier.

 1. Kallektuffquell

Op dezelfde weg van de Schiessentümpel waterval, ligt de Kallektuffquell. Kallektuffquell, in de vallei van de Zwarte Ernz, is een kalktufbron met kristalhelder kalkhoudend water dat over de rotsen naar beneden stroomt. Deze indrukwekkende plek is iets minder bekend bij de toeristen maar zeker wel een bezoekje waard! Achter de waterval is er ook een natuurlijk schilderij ontstaan dankzij de combinatie van de kleuren van het water, de rotsen achter de waterval en de verschillende soorten mos.

 1. Praktische informatie voor je bezoek aan het Müllerthal

 • Trek je beste wandelschoenen aan om deze verrassend mooie regio te verkennen.
 • Op zonnige dagen, vergeet je best je zonnecrème niet.
 • Voor informatie over het wandelnetwerk kan je terecht in een van de informatiecentra verspreid over de verschillende dorpjes.
 • Vanuit het informatiecentrum vertrekken verschillende wandelroutes en kan je de Mullerthal Trail volgen.
 • De wandelroutes staan steeds aangegeven. Houd er wel je aandacht bij, het kan al eens zijn dat je een kloof voorbij wandelt zonder dat je het weet.
 • Zaklampen kunnen soms handig zijn.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf en download onze reisgids Luxemburg.

 1. Filmpje: Wandeling in het Müllerthal vanuit Consdorf

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je wandeling in het Müllerthal? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Consdorf!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 november 2022 - John Smekens

mooie wandelroute

- 2 november 2022 - Wendy Van Dyck

Luxemburg was zooooo de moeite ! Met de reisgids hebben we vele leuke plaatsjes bezocht. Het was een mooie leidraad met als hoogtepunt onze wandelingen in het Müllerthal. Prachtig gewoon in de herfst !

- 20 september 2022 - Linda De Bie

Top gids! Leuke plaatsen ontdekt!

- 10 september 2022 - Lidy

Wat een schitterende omgeving met mooie duidelijke paden. Elke seconde genoten en heel wat foto's gemaakt. Geniet je zoals ik van het maken van mooie foto's, tja, dan hoef ik niet te zeggen om extra tijd in te calculeren. Luxemburg! We komen terug!!!!

- 4 september 2022 - De Bie Linda

Weerom een zeer mooie gids met heel veel tips. We gaan hem volgende week zeker kunnen gebruiken in het Mullerthal.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?