25 x mooiste meren van Duitsland: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

25 x mooiste meren van Duitsland: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

27 maart 2024 in Duitsland0 reacties

Overzicht van de bekende en minder bekende meren in Duitsland + tips

Trek je binnenkort op vakantie naar Duitsland en hou jij ook zo van die verrassend mooie natuur? Bezoek zeker eens de mooiste meren in Duitsland! Je vindt er het ene na het andere, het ene al wat blauwer dan het andere. Niets leuker dan na een flinke wandeltocht bij een meertje neer te ploffen en te relaxen in de zon of een verfrissende duik te nemen in het kristalheldere, turquoise water.. Ah, dat is puur genieten!

Wil je graag dit natuurschoon van dichtbij bewonderen? Wij hebben alvast de mooiste meren in Duitsland op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste meren in Duitsland

  1. Hennesee

Hennesee ligt op een uurtje rijden van Dortmund. In Duitsland vind je verschillende meren die ontstaan zijn door een stuwdam, de Hennesee is daar eentje van. Het meer is gelegen in Sauerland, op 10 minuten minuutjes rijden van Meschede. Je kan er prachtige wandelingen maken, bootje varen of even een verfrissende duik nemen in het heldere water. Een van de populairste wandelroutes rond het meer is het SinnePfad, een wandeling langs de oevers van het meer.

Verder kan je er ook plaatsnemen op een van de verschillende zandstrandjes die rondom het meer aangelegd zijn. Sluit je bezoek aan het schitterende meer af met een beklimming van de Hennedamm. Na het klimmen van de Himmelstreppe met 333 treden, kom je bij het uitzichtplatform Meschede Hennesee (bekijk ligging) vanwaar je geniet van een adembenemend zicht op de heuvelachtige omgeving. Mocht je dit willen, kan je ook een rondleiding met gids volgen in de stuwdam. Deze rondleiding worden voornamelijk gegeven in de zomer.

  1. Titisee

De bekende Titisee ligt aan de voet van de Feldberg (Zwarte Woud) en is erg populair bij watersporters. Sportievelingen kunnen er gaan zwemmen, windsurfen, kajakken en zeilen. Wie geen zin heeft om het water in te duiken kan ook gaan wandelen op de romantische promenade. Daar bevinden zich gezellige bars en restaurantjes en ook verschillende leuke winkeltjes.

Vlakbij de Titisee kan je het gigantische Badeparadies Schwarzwald zwembadencomplex bezoeken. Een waar zwemparadijs met exotische palmbomen, glijbanen, sauna’s en stoombaden. De ideale stop voor waterratten dus! Meer info voor openingsuren en tickets op de website.

VERBLIJFTIP: Wil je graag zo dicht mogelijk bij het meer verblijven? Dan raden we een overnachting aan in het Maritim Titisee Hotel direct aan het water van de Titisee, en beschikt over een zwembad, elegante kamers met een balkon en een restaurant met uitzicht op het meer. Meer info en boeken.

  1. Rursee

Middenin het unieke landschap van het Nationaal Park de Eifel, ligt de rustieke Rursee. Het meer is een van de grootste stuwmeren van Duitsland en is de ideale bestemming om even helemaal te ontspannen en tot rust te komen. Vervelen zal je hier zeker niet. Het meer biedt de mogelijkheid om diverse watersporten te ondernemen. Zo kan je er bootje varen, vissen, suppen, kajakken en natuurlijk ook zwemmen. Je kan zelfs leren zeilen in de zeilschool langs het meer.

Verder leent de groene omgeving met beboste heuvels zich ook uitstekend voor mooie wandelingen en fietstochten. Onderweg geniet je van schitterende uitzichten op het meer. In de buurt van de Rursee kan je Rurberg bezoeken, een gezellig dorpje met talrijke winkeltjes en terrasjes.

VERBLIIJFTIP: Op zoek naar een leuk vakantiepark dichtbij de Rursee voor een onvergetelijke vakantie? Landal Vakantiepark Dormio Resort Eifeler Tor is een kindvriendelijk vakantiepark met een zwembad gelegen aan de Rursee! Meer info en boeken.

  1. Kronenburger See

De Kronenburger See, gelegen bij het gelijknamige middeleeuwse bergdorpje Kronenburg, is een ander leuk stuwmeer in de Duitse Eifel. Het meer biedt talloze recreatiemogelijkheden op en rond het water, een leuke plek voor het hele gezin. Behalve zwemmen kan je hier ook bootje varen, vissen, zeilen of een namiddagje kanoën.

Een van de populairste activiteiten hier is de waterklimbaan die 1 meter boven het water hangt. Na al deze leuke activiteiten kan je nog even zonnebaden en relaxen langs het meer. Rondom de Kronenburger See zijn er ook een aantal wandel, fiets en mountainbike routes aangelegd, waarbij je langs prachtige uitzichtpunten komt. In de winter kan je hier skiën en langlaufen door het besneeuwde landschap.

VERBLIJFTIP: Wil je graag verblijven aan de oevers van de Kronenburger See? Verblijf dan in een van de bungalows van het kindvriendelijke Roompot vakantiepark Eifelpark Kronenburger See met verwarmd zwembad. Meer info en boeken.

  1. Bodensee

Het unieke Bodenmeer, of Bodensee zoals ze in het Duits zeggen, grenst aan zowel Duitsland, Liechtenstein als Oostenrijk. Dit meer is een van de grootste van Europa en bestaat uit drie delen: de Obersee, de Untersee en een verbindingskanaal tussen de twee van meer dan 4 kilometer. Het immense zoetwaterreservoir dat hoofdzakelijk uit Rijnwater bestaat, is omringd door authentieke dorpjes uit de middeleeuwen.

Dit meer staat al lang bekend als de Rivièra van Duitsland en kan uitpakken met een aantal bloeiende badplaatsen langs de noordelijke oever en met de eilandstad Lindau. De Bodensee is een populair vakantieoord waar je van het frisse water kan genieten, maar ook het gebied rond het meer biedt veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Het is tevens de start van de gekende Duitse Alpenroute.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf langs de Bodensee? Bekijk het volledige aanbod hotel langs de Bodenmeer.
  1. Eibsee

Op ongeveer 100 km verwijderd van München, ligt de Eibsee. Dit verborgen meer wordt omringd door dichte bossen en schilderachtige bergen waaronder de Zugspitz, de hoogste berg van Duitsland. Het bergmeer is op zich niet bijzonder groot maar het is er erg gezellig vertoeven.

Neem een duik in het frisse, kraakhelder groene water of maak een wandeling door de pittoreske bergomgeving. Ook kan je er een waterfiets of roeiboot huren en de omgeving van het meer zelf verkennen. Zo kan je zelf naar het eilandje middenin het meer varen of de Frillensee, een klein groen meertje bezoeken.

Bij de Eibsee is er ook een restaurant gevestigd waar je eventueel een hapje kan eten. Houd er ook rekening mee dat het in de zomerperiode hier erg druk kan zijn. We raden je dan ook aan om het meer vroeg in de ochtend of laat op de dag te bezoeken.

VERBLIJFTIP: Wordt wakker aan de Eibsee! Hotel Eibsee is een modern 4* hotel, naast het meer de Eibsee in Grainau aan de voet van de Zugspitze. Het hotel biedt luxe kamers, een wellnessruimte en een gezellig terras. Meer info en boeken.

  1. Waldsee

De idyllische Waldsee ligt op slechts een paar minuten rijden van het centrum van Lindenberg. Dit bosmeer is een populaire zwemplek tijdens de warmere (zomer)maanden. Het is het hoogst gelegen veenmeer van Duitsland en het ligt middenin een uitgestrekt beschermd natuurgebied met veel wandelpaden en goed bewegwijzerde wandelroutes.

Als je de Waldsee tijdens de zomermaanden bezoekt, zijn er ook heel wat recreatiemogelijkheden op en rond het meer en je kan er uitstekend afkoelen in de badzone. Als je in de winter komt, kan je de langlaufloipes en het ijsstadion verkennen. Kortom, vervelen zal je hier zeker niet!

RONDREIS: Graag op rondreis naar de Zuid-Duitse Alpen? Download onze rondreis langs de Beierse Alpen.

  1. Edersee

De Edersee is een stuwmeer middenin het natuurgebied Kellerwald-Edersee, bij het dorpje Waldeck. Het meer wordt omringd door beboste heuvels en is een leuke bestemming voor een ontspannen dagje. Er valt bovendien van alles te doen op en rondom de Edersee. Waterratten kunnen zich uitleven door een namiddagje te gaan surfen, duiken of zeilen. Verder zijn er ook gratis toegankelijke baaien waar je kan zwemmen of gezellig picknicken, een fijne plek voor het hele gezin.

Bij de Edersee kan je de kabelbaan nemen, die je naar een hoogte van 300 meter brengt. Op de rotsachtige heuvel kan je het imposante Schloss Waldeck bezoeken. Deze burcht dateert uit 1120 en werd ooit bewoond door de Graaf van Waldeck. Vandaag de dag herbergt het kasteel een museum. Maar ook het fantastische uitzicht over het meer is zeker de moeite waard. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Altijd al eens willen overnachten in een kasteel? Dan kan je altijd een overnachting boeken in het Hotel Schloss Waldeck. Het hotel biedt elegante kamers met zicht op de Edersee. Meer info en boeken.

  1. Königssee

Binnen het Nationaal Park Berchtesgaden ligt de Königssee, bij Schönau am Königssee ten zuiden van Berchtesgaden. Dit prachtige meer staat ook wel bekend als het Beierse Fjord, doordat het geheel ingeklemd ligt tussen steile rotswanden en daardoor enigszins wat weg heeft van een fjord.

De Königssee is het diepste meer van Duitsland en bereikt dan ook maar liefst een maximale diepte van 190 m. Het meer is ruim 7 km lang en zo’n 1 km breed.

Het meer bevat kristalhelder water dat de rotswanden eromheen weerspiegelt waarbij je de forellen onder het wateroppervlak kan zien zwemmen. De Königssee wordt gezien als het mooiste meer van Duitsland, waardoor er ook alleen maar ‘schone’ boten op het water worden toegelaten. Sinds 1909 worden alleen nog elektrische boten ingezet. Daarnaast zijn roeiboten en waterfietsen ook te huur bij het meer.

De beste manier om het meer te verkennen is door een rondvaart te maken met een boot. Tijdens een boottocht over het water heb je een prachtig zicht over het meer en de bergen die de Königssee omringen. De hoge en steile rotswanden rondom het meer zorgen daarnaast voor een zeer goede akoestiek, en tijdens de tochten wordt er even gestopt en op een flugelhorn of trompet gespeeld.

Het geluid wordt door de rotswanden weerkaatst en zorgt voor een bijzondere heldere echo, waarbij het soms kan lijken alsof er maar liefst 7 muzikanten aan het spelen zijn.
  1. Forggensee

De Forggensee ligt vlakbij Füssen en Schwangau, aan de grens met Oostenrijk. De Forggensee is het grootste stuwmeer van Duitsland en het op vijf na grootste meer van Beieren. Het meer wordt gevoed door de rivier de Lech. In de winter laat men het meer vrijwel volledig leegstromen, om vervolgens het smeltwater uit de bergen weer te kunnen opvangen.

Je kan hier niet alleen heerlijk wandelen of fietsen rondom het meer. Je kan er ook uitstekend zonnebaden en watersporten uitoefenen. Overal heb je een prachtig uitzicht op de uitlopers van de Alpen. Liever zeilen of een gezellig boottochtje maken? Dat kan ook! Maar ook wanneer je hier in de winter op vakantie bent, is de Forggensee de moeite waard. Het stuwmeer is dan zo goed als leeg, waardoor je over de bodem kan lopen. Op sommige plekken kan je zelfs nog enkele sporen van oude gebouwen en straten opmerken.

  1. Großer Plöner See

Middenin het prachtige landschap van natuurpark Holsteiner Schweiz, vind je de Große Plöner See. Het meer ligt genesteld in glooiende heuvels in het merenlandschap en biedt een groot scala aan (water)activiteiten zoals zeilen, duiken, kanoën en stand-up paddling. Uiteraard kan je er ook gewoon lekker zwemmen en zonnebaden.

Verder leent de omgeving zich uitstekend voor een mooie wandel- en fietstocht of je kan tijdens een verblijf aan de Großer Plöner See ook een uitstapje maken naar het hooggelegen Kasteel van Plöner of de Hanzesteden Lübeck en Hamburg.

  1. Müritz

Müritz, gelegen in Mecklenburg-Vorpommen is het grootste meer van het gebied en na de Bodensee het tweede grootste van Duitsland. Het meer ligt aan de rand van het nationaal park Müritz, een uniek natuurgebied en wordt omringd door een prachtige groene omgeving. Er lopen verschillende wandel- en fietsroutes door het merenlandschap. Ook vogelliefhebbers zullen zich hier zeker vermaken. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen want je kan hier verschillende vogelsoorten spotten.

Verder biedt het meer de mogelijkheid om een dagje volledig te ontspannen. Neem een verfrissende duik in het water, maak een rondvaart met de boot door het gebied of ga een namiddagje kanoën. Urenlang plezier. Bezoek ook zeker eens de stad Waren met een sfeervolle oude binnenstad. Daarnaast zijn de gekleurde vakwerkhuizen, het gotische nieuwe raadhuis en het Müritzeum blikvangers.

  1. Hintersee

In het Nationaal Park Berchtesgaden kan je de schilderachtige Hintersee bezoeken, een van de mooiste bergmeren in het zuiden van Duitsland. Het meer wordt omringd door steile bergtoppen en groene bossen. Het kristalhelder en smaragdgroen water en de fantastische vergezichten maken het idyllische plek om te vertoeven.

In de zomerperiode is het een favoriete locatie om te zwemmen en te roeien door de idyllische locatie, waarnaast er in de winter goed geschaatst kan worden. Vlakbij het meer kan je het Beierse bergdorpje Ramsau bezoeken.

  1. Chiemsee

Chiemsee is het grootste meer van Beieren en staat bekend als "de Beierse zee". Het meer is zo’n tachtig vierkante kilometer groot en wordt gevoed door verschillende rivieren. Te midden van het Beierse meer vind je een aantal eilanden die je ook zeker eens moet bezoeken. Zo vind je op het Herreninsel eiland onder meer een schitterend paleis uit de 19e eeuw en een beroemd nonnenklooster. Verder kan je hier ook heerlijk kajakken, waterskiën, suppen en vissen.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Chiemsee? Hotel Unterwirt is een superieur 4* hotel en beschikt over gezellige kamers (waarvan sommige met balkon of terras), een sparuimte met Finse sauna en hot tub, een verwarmd buitenzwembad en een terras. Ben jij een wijnliefhebber? Ga dan zeker ook van de diverse wijnen proeven in de wijnkelder. Meer info en boeken.

  1. Grüntensee

Ga je graag op pad met je fiets? Dan is de Grüntensee de ideale plek om je tweewieler te bestijgen. Rondom dit meer ligt er namelijk een populair fiets- en mountainbikegebied waar je verschillende spannende parcours kan uitproberen. En geen zorgen, er is voor ieder wat wils, van gezinsvriendelijke fietsroutes tot lange en slopende fietstochten voor de fitte, ambitieuze wielertoeristen. Je vindt hier niet minder dan 580 kilometer aan fietspaden die samen een hoogteverschil van 12 000 meter bedwingen. Smeer alvast je kuiten in!

Vertrek je binnenkort op fietsvakantie? Met deze checklist voor de fietser laat je niets aan het toeval over. Een goede uitrusting is namelijk belangrijk, welk type fietser je ook bent.

  1. Sylvensteinsee

De Sylvensteinsee is een fjordachtig meer genesteld tussen de bergen van het Karwendel-gebergte. Het fantastische bergpanorama en de idyllische locatie maken het reservoir tot een populaire stop op onze Duitse Alpenroute. De prachtige, schilderachtige omgeving van de Sylvensteinsee is een waar paradijs voor wandelaars. Er zijn verschillende plekken vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op het kraakheldere meer.

Merk hier ook de stuwdam van 44 meter hoog en 180 meter lang op! Het stuwmeer mag dan wel door mensenhanden gemaakt zijn, toch ziet het er adembenemend mooi uit in deze bergachtige omgeving. Geniet van het prachtige uitzicht op de bergen die weerspiegelen in het water. Het landschap doet hier enigszins denken aan de Noorse fjorden.

  1. Großer Alpsee

De Großer Alpsee is een charmant meer op een hoogte van 724 meter en beslaat een oppervlakte van maar liefst 247,3 hectare. Het wordt voornamelijk gevoed door de Konstanzer Ach, maar ook verschillende andere rivieren vloeien hier samen.

Op verschillende plaatsen kan je ook het water in om te zwemmen. Dit is een populaire plaats om even af te koelen of een gezellig boottochtje te maken. Elk jaar vinden hier een aantal zeilregatta's plaats. Graag even uitwaaien? Bij het stadje Bühl kan je op een mooie strandpromenade wandelen en op het sfeervolle grasveld genieten van de zon. Net ten westen van dit grote meer ligt een kleiner exemplaar, de Teufelssee, en in het oosten vind je nog een meertje, de Kleiner Alpsee.

  1. Walchensee

De Walchensee is een van de diepste en grootste alpenmeren in Duitsland. De Walchensee is opnieuw een perfect meer voor liefhebbers van watersport en als je op een warme dag op zoek bent naar verfrissing. Dankzij de thermische winden komen hier in de zomermaanden veel mensen windsurfen en zeilen.

De rotswanden van de noordwestelijke oever van het meer tonen hoe verschillende rotslagen op elkaar gerangschikt liggen. Dit is wellicht een van de oudste meren van Duitsland. Het meer wordt omgeven door beboste bergen en gevoed door de rivier Obernach. Het water van het meer heeft vaak een turquoise-groenige tint dankzij het relatief hoge gehalte aan calciumcarbonaat in het water.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van de Duitse Alpen? Download onze rondreis langs de Duitse Alpenroute hier ontdek de mooiste bekende en minder bekende plekjes.

  1. Kochelsee

De Kochelsee is een kleiner meer waarin het water van de Walchensee-krachtcentrale wordt geloosd. De waterkrachtcentrale is een van de grootste in zijn soort in Duitsland. In de zomer komen veel zwemliefhebbers naar een van de stranden, en het is ook een populaire bestemming voor mooie fietstochten.

Kochel am See, het dorp aan de oever van het meer, staat bekend om de idyllische omgeving en ook om de legende van de smid van Kochel, die naar verluidt in de Spaanse Successieoorlog een Beierse boerenopstand leidde tegen de Oostenrijks-Hongaarse bezetters in Sendling.

  1. Mummelsee

De Mummelsee ligt op 1032 meter boven het zeeniveau en is een prachtig gletsjermeer in de gemeente Seebach. De dag van vandaag is de Mummelsee een populaire bestemming waar je heel wat plezier kan beleven. Maak een korte wandeltocht en beklim de Hornisgrinde, de hoogste berg met een 1164 meter in het noordelijke deel van het Zwarte Woud.

De beklimming is meer dan de moeite waard, je krijgt namelijk een prachtig uitzicht over de omgeving vanuit de uitkijktoren. Of je kan ook op een zonnige dag is het heerlijk om met een waterfiets nog wat rond te dobberen op het meertje. Nadien kan je nog een heerlijk kopje koffie drinken op het terras van het Berghotel Mummelsee.

Er ontstonden heel wat mythen en legendes over de Mummelsee waarin watermeerminnen en onderwaterkoningen een grote rol speelden. Dit kwam onder meer door de ongewone ligging en de ongerepte vegetatie van het meer.

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in het Berghotel Mummelsee, op een steenworp afstand van Mummelsee. Meer info en boeken.

  1. Schluchsee

De Schluchsee is met zijn hoogte van 930 meter boven de zeespiegel het hoogstgelegen stuwmeer van Duitsland en tevens het grootste meer in het Zwarte Woud. Het meer is frisjes, maar toch erg populair bij zwemmers en iedereen die watersporten wil uitproberen. Vooral in de zomermaanden kan het hier druk worden.

Je kan het meer te voet afwandelen via een 18 kilometer lang wandelpad. In de omgeving werden er nog veel meer wandelroutes uitgestippeld en kan je ook het Aquapark bezoeken met een verwarmd zwembad aan de oevers en een heuse wildwaterbaan.

  1. Tegernsee

Een ander mooi meertje is de Tegernsee. Tegernsee is niet alleen de naam van het meer zelf, maar ook van een stadje aan de oever. Tegernsee is een van de mooiste meren van Beieren en staat ook bekend als een luxe vakantieoord. Op en rond het meer is er van alles te beleven.

Het is een geweldige plek om te verkennen, want naast de mooie locatie aan het meer kan je er ook verschillende belangrijke bezienswaardigheden bezoeken. Het meest in het oog springend is de abdij van Tegernsee, een voormalig benedictijnenklooster.

VERBLIJFTIP: Graag eens wat luxueuzer overnachten? Verblijf in het Das Tegernsee. Dit luxe hotel beschikt over twee zwembaden, moderne kamers, een wellness en een gezellig restaurant. Maar het allerbeste: het hotel biedt een adembenemend uitzicht over het meer. Meer info en boeken.

  1. Soiernsee

De Soiernsee is nog relatief onbekend bij de grote toeristenmassa maar toch zeker het vernoemen waard. Het bergmeertje ligt op zo’n 1552 meter hoog en wordt omgeven door prachtige bergtoppen en schitterende groene natuur. Wil je het meer bereiken, dan moet je wel eerst een flinke hike maken. Maar eens je op de sprookjesachtige locatie aankomt, geniet je van een adembenemend uitzicht en kan je even verfrissen in het meer.

  1. Bostalsee

Bostalsee is een stuwmeer van maar liefst 120 hectare groot en wordt deels gebruikt om elektriciteit op te wekken. Maar het is vooral een populair recreatiegebied. Het is er ideaal om te zeilen, surfen, waterfietsen, suppen en zwemmen.

Rond het meer liggen er ook honderden kilometers aan fiets- en wandelpaden. Verder zijn er ook verschillende stranden die uiterst geschikt zijn voor een dagje kuieren aan het water.

REISGIDS: Bostalsee is gelegen in de kleinste deelstaat van Duitsland, download je reisgids Sauerland en ontdek nog meer van deze regio.

  1. Met de auto naar Duitsland: waaraan denken?

Ga je op rondreis naar Duitsland weet dat in de grote steden een Umweltzone van toepassing is. Hiervoor moet je verplicht een milieuvignet of milieusticker (Umweltplakette) aankopen. Wil je dus op rondreis door Duitsland dan is het een goed idee om dit even na te kijken of je een milieusticker nodig hebt, check de site hier. Voor steden langs de Duitse Alpenroute is dit momenteel niet het geval.

Nog meer info over Duitsland?

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstrasse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?