De top 13 x bezienswaardigheden in Elzas en Vogezen: info & tips voor je vakantie

Volledige reisgids kopen voor € 10

De top 13 x bezienswaardigheden in Elzas en Vogezen: info & tips voor je vakantie

19 juli 2019 in Elzas - Vogezen0 reacties

Tot in de achttiende eeuw behoorde de Elzas tot het Duitse Rijk, maar sindsdien is het de meest noordoostelijke regio van Frankrijk. In het oosten ligt de Rijn, die de grens met Duitsland vormt, en in het westen grenst Elzas aan de streek Lotharingen.

De Elzas is een veelzijdige bestemming. Je kan er mooie wandelingen maken in de bergketen Vogezen, historische stadjes bezoeken en heerlijke streekproducten eten. Genoeg te zien en te doen dus!

Om je te helpen bij het plannen van je reis naar de Elzas en de Vogezen hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges

Het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges is een prachtig natuurpark in de Vogezen. Het park wordt al sinds 1989 beschermd, maar de 187 dorpjes met hun 240 duizend inwoners maken van dit regionale park wel het dichtst bevolkte van Frankrijk.

Toch wonen er ook heel wat wilde dieren in de hoge bergtoppen van het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges. Je kan er onder andere lynxen, valken, uilen en nog heel wat andere vogelsoorten spotten. Er werden ook heel wat wandelroutes uitgestippeld die je langs historische dorpjes en mooie natuurgebieden gidsen.

 1. Route des Crêtes

De Route des Crêtes verbindt de hoogste bergtoppen van de Vogezen. De populaire wandel- en fietsroute is in totaal 89 kilometer lang en loopt van Sainte-Marie-aux-Mines tot het zuidelijkere Cernay. De Route des Crêtes werd in 1914 aangelegd in opdracht van het Franse leger om de Franse troepen te kunnen bevoorraden.

Tijdens de wandeling heb je een prachtig uitzicht over het Rijndal, het Zwarte Woud en bij goed weer zelfs de Alpen. Je passeert enkele bekende bergtoppen waarvan de Grand Ballon met zijn 1424 meter de hoogste is. Andere bergen zijn de Storkenkopf met een hoogte van 1366 meter, de Hohneck van 1364 meter hoog en de Kastelberg van 1350 meter.

 1. Gérardmer

Het stadje Gérardmer is een populaire uitvalsbasis om de bergtoppen van de Grote Vogezen te verkennen. Populaire wandelingen gaan naar het uitkijkpunt Observatoire de Merelle en de bergpas Col de Crosse Pierre.

Gérardmer ligt aan het meer Lac de Gérardmer vanwaar ook heel wat wandelingen door de omgeving vertrekken. In de winter is Gérardmer een populair skioord waar je kilometerslange pistes kan afdalen.

 1. Épinal

De stad Épinal is de hoofdstad van de Vogezen. De stad staat vooral bekend om de kinderprenten Images d’Épinal. Dat zijn populaire gekleurde drukprenten die militaire en nationalistische taferelen uitbeelden en die vooral veel als muurversieringen gebruikt worden. Je kan in de stad het Musée de l’Image bezoeken, een museum gewijd aan de drukkunst.

Een andere bezienswaardigheid in de stad is het dertiende-eeuwse Château d’Epinal. Vandaag blijven van het kasteel enkel nog ruïnes over, maar toch is het Château d’Epinal een bezoekje waard. Je hebt er namelijk een prachtig uitzicht over de rest van de stad. Bezoek verder ook zeker het centrale plein van de stad, het Place des Vosges, en de Basilique Saint-Maurice.

 1. Vittel

Ten westen van Épinal ligt het stadje Vittel. De stad staat natuurlijk vooral bekend om het mineraalwater dat hier gebotteld wordt, maar Vittel is ook een beroemd kuuroord waar je helemaal tot rust kan komen in één van de thermische baden. Andere bezienswaardigheden zijn het casino en de paardenrenbaan. Vittel heeft ook een bruisend nachtleven.

 1. Domrémy-la-Pucelle

Domrémy-la-Pucelle ligt in het westen van de Vogezen en verdiende een plekje in de geschiedenisboeken als het geboortedorp van Jeanne d’Arc. Je kan hier ook het geboortehuis van de Franse heldin bezoeken, het Natale de Jeanne d’Arc. In het huis is een museum gevestigd waar je alles over haar te weten komt.

Het dorpje heette oorspronkelijk gewoon Domrémy, maar na de Honderdjarige Oorlog voegde men er la Pucelle aan toe, de bijnaam van Jeanne d’Arc. Zo blijft de herinnering aan haar levendig.

 1. Straatsburg

Straatsburg is de grootse stad en ook de hoofdstad van de regio Grand Est. Het is ook politiek een belangrijke stad omdat hier de Raad van Europa en het Europees hof voor de Rechten van de Mens zetelen. Ook de zittingen van het Europees Parlement gaan hier om de maand door. Straatsburg grenst aan Duitsland en er wordt zowel Frans als Duits gesproken.

Het Grande Île, het historische centrum van de stad, wordt door UNESCO beschermd en loopt over van de bezienswaardigheden. Wandel hier zeker eens rond op de smalle straatjes tussen de oude vakwerkhuizen en langs de middeleeuwse bouwwerken. De blikvanger is de gotische kathedraal Notre-Dame de Strasbourg waar je ook de wereldberoemde astronomische klok kan bewonderen. Straatsburg is ook een belangrijke studentenstad vol musea en groene parken.

Volg onze stadswandeling door Straatsburg zodat je geen niet-te-missen bezienswaardigheden overslaat!
 1. Mulhouse

De stad Mulhouse heeft net als Straatsburg een mooi historisch centrum. De stad bestond al in de negende eeuw en draagt dus eeuwen geschiedenis met zich mee. De niet-te-missen bezienswaardigheden zijn het stadhuis uit 1551 en het Bollwerk, een overblijfsel van de veertiende-eeuwse stadsmuur. Een ander hoogtepunt is de neogotische Temple Saint-Étienne.

In Mulhouse kan je ook heel wat musea bezoeken. De bekendste daarvan zijn de Cité du Train, een museum over de geschiedenis van de spoorwegen, en de Cité de l’Automobile, gewijd aan oude auto’s. Wie geïnteresseerd is in mode moet zeker langsgaan bij het Musée de l’impression sur étoffes waar je alles leert over het bedrukken van textiel.

 1. Colmar

Colmar ligt tussen Straatsburg en Mulhouse en is misschien wel het mooiste stadje van de regio. Het middeleeuwse centrum katapulteert je terug in de tijd. Bezoek er zeker het Maison Pfister en de dertiende-eeuwse Eglise Saint-Martin. In Colmar kan je ook proeven van de lokale wijnen proeven of één van de omliggende wijngaarden bezoeken. Een aanrader!

Ben je van plan om Colmar te bezoeken? Lees ons blogartikel waarin we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Colmar op een rijtje zetten.
 1. De wijnen van de Elzas

De Elzas is de meest noordelijk gelegen wijnstreek van Frankrijk. De uitgestrekte wijngaarden liggen vooral tussen Straatsburg en Mulhouse in het Rijndal. Er worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd, maar je kan er ook enkele frisse rode wijnen proeven.

Daarnaast staat de regio ook bekend om de mousserende wijn Crémant d’Alsace, één van de drie beschermde oorsprongsbenamingen in de Elzas. Ga zeker eens langs bij één van de wijnhuizen als je naar de Elzas trekt om er de unieke wijnen te proeven.

Online kan je tickets boeken om mee te gaan op een leuke wijntour. Een echte aanrader!
 1. Écomusée d’Alsace

Het Écomusée d’Alsace, in de buurt van Mulhouse, is een openluchtmuseum waar je wandelt in de Elzas van de 19e en 20e eeuw. Er staan ruim 70 authentieke en nagebouwde traditionele boerderijen en je kan er ook andere gebouwen bezoeken die dateren uit de periode van 1850 tot 1950.

Er worden nog steeds oude ambachten uitgeoefend en bezoekers kunnen er deelnemen aan workshops. In het Écomusée d’Alsace worden ook tentoonstellingen gehouden waarin je meer te weten komt over de Elzas.

 1. Neuf-Brisach

Neuf-Brisach is een stadje vlakbij de grens met Duitsland dat in 1697 ontworpen werd door Sébastien le Prestre, de huisarchitect van koning Lodewijk XIV. Het stadje moest de grens tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk bewaken na de Vrede van Rijswijk. Sinds 2008 staat Neuf-Brisach op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Neuf-Brisach werd opgetrokken in militaire barokstijl in de vorm van een achthoek met een groot plein in het midden. De straten werden aangelegd in een roosterpatroon. Een dubbele vestingmuur en grachten moesten de stad beschermen, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de stad wel wat schade op.

 1. Parc Naturel Régional des Vosges du Nord

Het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord ligt in het noorden van de Vogezen tegen de grens met Duitsland. In tegenstelling tot het eerder genoemde reservaat Ballons des Vosges vind je hier geen hoge bergtoppen, maar je kan hier wel mooie wandelingen maken tussen draslanden, bossen en glooiende weides.

Het Parc Natural Régional des Vosges du Nord staat ook op de lijst van natuurreservaten van UNESCO. Daarnaast liggen in het natuurgebied ook middeleeuwse ruïnes en enkele pittoreske dorpjes verstopt.

 1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas - Vogezen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?