12 x mooiste kastelen en burchten van de Dolomieten en Zuid-Tirol + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste kastelen en burchten van de Dolomieten en Zuid-Tirol + kaartje

5 januari 2024 in Dolomieten0 reacties

Overzicht met de mooiste kastelen en burchten in de Dolomieten en Zuid-Tirol + tips

Tijdens je vakantie in de Dolomieten en Zuid-Tirol zal je niet naast de vele indrukwekkende burchten en kastelen kunnen kijken. Aangezien hier zoveel indrukwekkende burchten en kastelen te zien zijn, wel 800 in het totaal (!), moet je even de tijd maken om er één of meerdere te bezoeken. De bekendste is wellicht kasteel Tirolo, ingericht als museum over de geschiedenis van Zuid-Tirol.

Ontdek hieronder nog meer van de mooiste kastelen en burchten in de Dolomieten en Zuid-Tirol.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Dolomieten

Duur7 - 14 dagen ()
Afstand970 km vanuit Brussel (11 u rijden) of 1080 km vanuit Utrecht (12 u rijden) tot in Bolzano, bekijk hier de beste route naar Italië
Vliegtickets1u45 vliegen naar Milaan of Venetië, richtprijs € 79 vergelijk prijzen bij Vliegtickets.nl of Cheaptickets
HuurautoIn de Dolomieten is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
VakantiehuizenLiever een vakantiehuis huren in de Dolomieten? Kijk bij Belvilla voor vakantiehuizen va. € 95/nacht of een vakantiehuis bij Interhome € 575/week
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony

Inhoud artikel

Kaartje met ligging van de mooiste kastelen in de Dolomieten & Zuid-Tirol

 1. Kasteel van Mareccio

Het kasteel van Mareccio ligt in het centrum van Bolzano, vlakbij de promenade Lungotalvera en de weides van Talvera. Het wordt omgeven door een uitgestrekte wijngaard en je hebt er een geweldig panoramisch uitzicht op de berg Catinaccio. Het oudste deel van het kasteel dateert uit de late 12e eeuw, maar het kreeg zijn huidige look pas tijdens verbouwingen tussen 1560 en 1570. De familie Römer stak het kasteel dan in een geslaagd renaissancistisch jasje.

In de jaren 1980 werd het gebouw gerestaureerd, maar het wordt niet meer bewoond. Tegenwoordig is het kasteel Mareccio (Schloss Maretsch in het Duits) een populaire plaats voor evenementen. Veel beurzen, concerten, bruiloften, en andere evenementen zoals de Wijnproeverij van Bolzano, in het voorjaar, vinden hier plaats. Rondleidingen en bezoeken zijn ook mogelijk na voorafgaande reservering.

STADSWANDELING: Verken nog meer van de stad met onze stadswandeling door Bolzano.
 1. Kasteel Roncolo

Het middeleeuwse kasteel Roncolo (in het Duits: Runkelstein) ligt op een beschermde uitloper van porfierrots aan de rand van Bolzano, langs de Val Sarentino. In de zomer is er een gratis pendeldienst vanaf Piazza Walther (bekijk ligging). Het oorspronkelijke complex werd in 1237 door de Heren van Wangen gebouwd. De rijke kooplieden Franz en Niklaus Vintler kochten het pand op in 1385. Die familie liet het kasteel met fresco's versieren en vervolledigde het complex met kelders en regenputten voor wateropslag.

Vanaf de 15e eeuw ging het kasteel door vele handen en werd het voortdurend aangepast aan de smaken van de nieuwe eigenaars. Er werden in die tijd onder andere veel meer fresco's en schilderingen toegevoegd. In 1520 werden delen van het zuidelijke deel van het kasteel verwoest door een buskruitontploffing. De cirkelvormige muur en donjon werden daarop herbouwd. Een blikseminslag in 1672 veroorzaakte dan weer een brand die de oostelijke delen van het complex verwoestte. Daarna hielden de talloze renovatiewerken op en viel het het bouwwerk stilaan in de vergetelheid.

Pas toen de Duitse schrijver Josef von Görres de waarde van de fresco's in het afbrokkelende kasteel inzag en zijn bevindingen met Ludwig I van Beieren deelde, begonnen architecten en kunstenaars de schilderingen te onderzoeken. Jammer genoeg stortten kort daarna delen van de noordmuur in en werden veel fresco's vernietigd. Het kasteel werd in 1883 aan Franz Joseph I van Oostenrijk geschonken en in 1893 schonk hij het aan de burgers van Bolzano.

 1. Kasteel Trautmansdorff

Op 10 minuten rijden van het centrum van Merano, kan je het kasteel Trautmansdorff en zijn prachtige tuinen bezoeken. Wat ons betreft, zou je tijdens je vakantie in de Dolomieten zeker eens de tijd moeten nemen om dit bouwwerk te verkennen. Ooit verbleef hier de beroemde Oostenrijkse keizerin Sissi wanneer ze in Merano was om te kuren maar vandaag huisvest er een museum over toerisme in Zuid-Tirol in. Het Touriseum illustreert de historische ontwikkeling van het toerisme in de provincie.

Vooral de prachtige tuinen die het kasteel omringen zijn de moeite waard. Meer dan 80 tuinlandschappen uit de hele wereld liggen in de vorm van een natuurlijk amfitheater rondom de centrale vijver met waterlelies. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf nabij het kasteel en het stadscentrum van Merano? Hotel Pienzenau Am Schlosspark biedt ruime kamers voorzien van een eigen balkon, een gastronomisch restaurant en een wellnesscentrum met een binnenzwembad. De tuin is uitgerust met een tuinhuisje en een verwarmd zwembad. Meer info en boeken.

 1. Kasteel Tirolo

Ten noordwesten van Merano moeten bezoekers zeker naar kasteel Tirol gaan. Dit was de voorouderlijke zetel van de graven van Tirol en het gaf zijn naam aan de hele streek. De kasteelheuvel is al sinds de oudheid bewoond. Archeologen hebben hier een kerk met drie apsissen ontdekt uit de vroegchristelijke periode.

Het eerste kasteel op deze plaats werd vóór 1100 gebouwd. Daarna werd het bouwwerk uitgebreid in 1139-1140 en in de tweede helft van de 13e eeuw. Het kasteel bleef de zetel van de Tiroolse vorsten tot 1420. In de moderne tijd raakten delen van het kasteel in verval en een deel van het bouwwerk stortte zelfs te pletter in de steile kloof van de Köstengraben.

Uiteindelijk werd het kasteel verkocht om als steengroeve gebruikt te worden. Gelukkig werd het in de 19e eeuw gerestaureerd en de donjon werd in 1904 herbouwd. Het kasteel is sinds de jaren 1980 een museum, en sinds 2003 herbergt het het Zuid-Tirools Geschiedenismuseum. Naast het kasteel ligt een valkerij waar gewonde roofvogels verzorgd worden.

 1. Kasteel Rametz

Een ander kasteel dat de moeite waard is om te bezoeken in de buurt van Merano is, kasteel Rametz. Vooral wijnliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. Het kasteel wordt namelijk omringd door uitgestrekte wijngaarden. Vandaag de dag huisvest er dan ook een boeiend wijnmuseum in het kasteel dat werd opgericht in 1980 op de begane grond en in de kelders.

Tijdens je rondleiding van 90 minuten kom je alles te weten over wijnbouw. In de zalen worden onder andere oude werktuigen en gereedschappen voor grondbewerking, druivenoogst en transport tentoongesteld. De rondleiding eindigt uiteindelijk in de moderne wijnmakerij waar je kan proeven van de heerlijke wijnen.

 1. Burg Andraz

Castello di Andraz is het symbool van de Fodom-vallei. Dit kasteel prijkt op de rotsachtige flank van de berg Setsass op een hoogte van 1800 meter. Het middeleeuwse gebouw werd rond 1000 gebouwd, maar er stond waarschijnlijk een ouder bouwwerk voordien. Rond het midden van de 19e eeuw werd het kasteel gedeeltelijk verwoest, maar een recente restauratie heeft het kasteel haar vroegere glorie teruggegeven. Na de grootschalige restauratiewerken van de laatste jaren herbergt het kasteel van Andraz een museum dat gewijd is aan het interessante verleden van de vallei, met als doel de plaatselijke tradities te beschermen. Meer info op de website.

 1. Kasteel van Rovereto

Wanneer je het charmante stadje Rovereto bezoekt, is het hoogtepunt van je bezoek waarschijnlijk het kasteel, dat over de stad uitkijkt. Dit imposante complex werd gebouwd op een rotsachtige klif door de graven van Castelbarco in de 13e en 14e eeuw en later uitgebreid door de Venetianen tijdens hun heerschappijperiode. Binnenin het kasteel vind je nu het Italiaans Oorlogsmuseum, waar wapens en documenten tentoongesteld worden die te maken hebben met oorlogen van de 16e tot de 20e eeuw.

Ontdek in de torens van Marino en Malipiero een uitgebreide collectie wapens van de moderne tijd: harnassen, witte en vuurwapens, duel- en jachtwapens die tussen de 16de en 18de eeuw werden gebruikt.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol inclusief stadswandelingen, hikes en een rondreis.

 1. Kasteel Taufers

Campo Tures, Zand in Taufers in het Duits, is een ander stadje binnen het natuurpark Ries-Aurina dat je absoluut een prioriteit moet maken. De belangrijkste bezienswaardigheid hier, die het stadje overigens volledig domineert, is het indrukwekkende kasteelcomplex van Kasteel Taufers. Het is een enorm middeleeuws fort dat op een rots boven het dorp uittorent. Het werd gebouwd in het begin van de 13e eeuw en er werden heel wat films opgenomen. Het werd in de 20e eeuw gerestaureerd en is vandaag een populaire toeristische trekpleister.

Hier vind je ook het bezoekerscentrum van het natuurpark Vedrette di Ries-Aurina, waar je meer te weten komt over andere wandelroutes en bezienswaardigheden in het park. Wie meer tijd, kan hier gerust enkele extra dagen doorbrengen. Vlakbij moet je zeker tijd maken voor de korte wandeling door een schilderachtig bos om bij de Cascate Di Riva te komen (bekijk ligging), zelfs als je tijd beperkt is.

Unieke ervaring om nooit te vergeten: Fly-Line in de buurt van het kasteel

Wie op zoek is naar een speciale ervaring, moet naar de Fly-Line, op 8 minuten rijden van het kasteel (bekijk ligging). Deze attractie vlakbij de waterval combineert de elementen van een zipline, een achtbaan en een zomerrodelbaan, maar dankzij de matige snelheid is het eerder een panorama-rit en dus geschikt voor alle leeftijden.

Langzaam glijd je in wijde en scherpe bochten op adembenemende hoogte, tussen de bomen door, omlaag naar de vallei, en over de watervallen. Tijdens deze rit zie je de hele omgeving vanuit vogelperspectief, veilig vastgehaakt in een comfortabel zitje. Meer info op de website.

 1. Kasteel van Bruneck

Cultuurliefhebbers zullen helemaal weg zijn van het kasteel van Bruneck, dat vanop een heuvel over de rest van de stad uitkijkt. Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd voor de bisschop van Bressanone, Bruno von Kirchberg. In de eeuwen daarna groeide het stadje langzaam rondom de versterkte burcht. Het Messner Bergmuseum in het kasteel huist een interactieve collectie die betrekking heeft op de alledaagse cultuur van de bergbewoners.

Weetje: Bruneck is bekend voor de vele beroemde markten en festivals, zoals de populaire Stegener-markt eind oktober, de grootste markt van Tirol.
 1. Kasteel van Trostburg

Het kasteel van Trostburg, boven Ponte Gardena, dat dateert uit de 12e eeuw en onderdak biedt aan het Zuid-Tiroolse Kastelenmuseum. Dit kasteel zie je van overal opduiken in het landschap. Het is al sinds 1977 opengesteld voor het publiek. Het complex kan bezocht worden via een rondleiding en biedt een interessante permanente tentoonstelling met de naam "Kastelen, historische gebouwen" met schaalmodellen van Zuid-Tiroolse kastelen. Parkeer je auto bij de Via Paese (bekijk ligging).

 1. Kasteel van Prösels

Het kasteel van Prösels werd gebouwd in laatgotische en renaissance stijl door Leonhard of Völs. Het werd kort door boeren bezet tijdens de Boerenoorlog van 1525, hoewel de opstand neergeslagen werd en de leiders geëxecuteerd werden. Leonhard was verantwoordelijk voor het verbranden van negen lokale vrouwen wegens hekserij; de plaatselijke bevolking had hen de schuld gegeven van een hoge kindersterfte. Veel plaatselijke legenden over Schlernse heksen dateren uit deze tijd.

Het kasteel bleef in dezelfde familie tot het laatste lid in 1810 zonder erfgenaam stierf. Daarna stond het kasteel leeg en raakte het in verval. Maar uiteindelijk werd het in de jaren 1980 gerestaureerd. Binnen zijn permanente tentoonstellingen van schilderijen, wapentuig en harnassen te bewonderen, en het hele jaar door vinden hier ook een aantal culturele evenementen plaats. Het is in de zomermaanden open voor rondleidingen.

 1. Castello di Andraz

Castello di Andraz is het symbool van de Fodom-vallei. Dit kasteel prijkt op de rotsachtige flank van de berg Setsass op 1800 meter. Het middeleeuwse gebouw werd rond 1000 gebouwd, maar er stond waarschijnlijk een ouder bouwwerk voordien.

Rond het midden van de 19e eeuw werd het kasteel gedeeltelijk verwoest, maar een recente restauratie heeft het kasteel haar vroegere glorie teruggegeven. Na de grootschalige restauratiewerken van de laatste jaren herbergt het kasteel van Andraz een museum dat gewijd is aan het interessante verleden van de vallei, met als doel de plaatselijke tradities te beschermen.

 1. Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Stuur me de gratis preview reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?