15 x bezienswaardigheden in Utrecht: wat zeker zien tijdens je bezoek?

15 x bezienswaardigheden in Utrecht: wat zeker zien tijdens je bezoek?

18 augustus 2020 in Utrecht0 reacties

Utrecht, het kloppende hart van Nederland en een eeuwenoude universiteitsstad gebouwd rondom de Domtoren! Wij maakten alvast een selectie van de leukste bezienswaardigheden in Utrecht.

Inhoud artikel

 1. Binnenhofjes

Het hart van Utrecht wordt overspoelt met gezellige steegjes, binnenhofjes en grachten.

Bruntenhof

Dit hofje bestaat uit slechts 15 kleine huisjes met een zeer mooi hoofdportaal. In de 17e eeuw liet, een rijke heer genaamd Brunt, dit hof uit de grond stampen omringd door éénkamerwoningen voor de armen en thuislozen. De bewoners van het Bruntenhof kregen naast een woonst ook brandstof en eten, dat was trouwens door zijn erfenis zo bepaald.

Doelenhofje

Het Doelenhofje was eerst een begijnhof en later pas een klooster. Wanneer je het hofje binnenstapt, zie je rechts een gaanderij die gebruikt werd door de kloosterlingen om naar de overkant van de straat te gaan, naar de plek waar hun kerk stond.

 1. Brouwerij de Boog

Jammer genoeg kan je hier geen bier proeven, maar je kan er wel het prachtige beschermd monument bezoeken. Eind de 16e eeuw werd hier bier gebouwen met het grachtwater als basisproduct. Maar in 1761 werd de brouwerij overgelaten aan de Armenkamer, een rooms-katholieke genootschap.

 1. Domkerk

Exterieur

Middenin het historische Domkwartier, staat de monumentale, gotische Domkerk die in de 13e eeuw gebouwd werd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht en gewijd werd aan Sint-Maarten. Van oorsprong was het dus een Rooms-Katholieke kerk, maar sinds de reformatie in de 16e eeuw is de Domkerk protestants.

Oorspronkelijk was de kerk ook een stuk groter. Op de plek van het Domplein stond het middenschip en was de kerk verbonden met de Domtoren via een korte brug. Op een dag stortte het schip in wegens een heftige tornado in 1674 en raakte de toren en de kerk van elkaar gescheiden.

Interieur

Binnenin de Domkerk vind je rijkversierde en gedetailleerde indrukwekkende grafmonumenten. Het kerkinterieur weet je steeds te verbazen met haar mooie gebrandschilderde ramen, en grafstenen. Ook hier heeft de geschiedenis enkele sporen achtergelaten. Tijdens de beeldenstorm in 1580 werden de hoofden van de beeldhouwwerken afgehakt en raakten veel beelden en altaren beschadigd. Het karakter van de kerk is sindsdien voorgoed verandert.

DomCafé & DomShop

Maak je bezoek compleet door na het bezoek aan de Domkerk een kopje koffie te drinken in het DomCafé. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op het middeleeuwse pandhof en directe toegang tot de DomShop waar je een breed assortiment vindt aan religieuze artikelen, kaarten en boeken.

 1. DOMunder

Onder het Domplein vind je deze historische attractie. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot het herbeleven van de storm van 1674 neemt de DOMunder je mee door 2000 jaar geschiedenis en archeologie van het Domplein. En dat op een zeer geanimeerde wijze.

 1. Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk is de prachtige oude kerk op het Janskerkhof in het centrum van Utrecht. De romaanse zuilenbasiliek is gewijd aan Johannes de Doper en functioneerde als kerk voor het kapittel van Sint Jan. In de Middeleeuwen was deze kerk één van de vijf kapittelkerken van de stad. De kerk werd gebouwd in de 11e eeuw samen met de Sint-Pieterskerk.

Het koor en de kapellen werden in de 16e eeuw in gotische stijl verbouwd. Van oorsprong had de kerk twee torens, maar die zijn in de loop van de tijd verdwenen en een van de deuren in het koor is een voorbeeld van optisch bedrog.

De Janskerk speelde ook een belangrijke rol in de Oecumene. Vanaf 1958 werden hier wekelijks op woensdagmiddag diensten gehouden waaraan alle protestantse kerken deelnamen. Tegenwoordig worden er regelmatig klassieke en koorconcerten gegeven.

 1. Sint-Pieterskerk

Net zoals de Sint-Janskerk, is de Pieterskerk ook gebouwd in de 11e eeuw en deed dienst als katholieke kerk tot 1580. Daarna werd ze gebruikt als militair hospitaal. Halfweg de 17e eeuw werd ze terug gebruikt voor religie. Het was de Waals Hervormde Gemeente die hier zijn erediensten hield. Deze geloofsgemeenschap werd opgericht omwille van de Franstalige protestanten die moesten vluchten uit Frankrijk en Wallonië.

Ga ook zeker eens een kijkje nemen in de kerk en op de rustige, groene binnenplaats.

 1. Paushuis

Het 16e eeuwse Paushuis is één van de oudste gebouwen in het historische hart van Utrecht en werd gebouwd in opdracht van Adrianus VI. De enige geestelijke uit Nederland die het ambt van paus zou uitoefenen. Wanneer hij de opdracht gaf dit paleisje te bouwen, verbleef hij in Spanje en dacht snel terug te keren naar Utrecht. Toen hij paus werd, was dit echter niet mogelijk en stierf hij enkele jaren later in Rome. Adrianus VI heeft dus zijn paleisje jammer genoeg nooit gezien. Vandaag de dag kan je het huis bezoeken en afhuren voor evenementen. Meer informatie? Bezoek www.paushuize.nl

 1. Centraal Museum

Het Centraal Museum behoort tot het oudste stedelijke museum van Nederland. Sedert 1838 beheert het museum een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst. Zelfs Nijntje, het bekende Nederlandse stripfiguurtje, vierde hier zijn 60ste verjaardag met een tentoonstelling.

 1. Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum staat in de top tien van de meest bezochte musea in Nederland. Het is dan ook geen ‘gewoon’ of ‘saai’ museum met enkele opgestelde treinen. Integendeel. Het museum is gevestigd in een voormalig treinstation dat volledig in originele staat gerestaureerd is. In het stationsgebouw kan je alles terug vinden over hoe het vroeger was. Sinds 2005 is het een echt belevingscentrum geworden dat bestaat uit verschillende werelden: je gaat terug in de tijd van de stoommachines tot het uitvinden van de trein. Je krijgt hier een spectaculair bezoek voor zowel jong als oud.

Tip: Wanneer je van plan bent dit museum te bezoeken, raden we je aan hiervoor een halve dag vrij te houden.

 1. Universiteitsmuseum

Bezoek het universiteitsmuseum en ontdek de wetenschapper in jezelf. Dit ‘onderzoeksmuseum’ is een familiemuseum waar je actief kan kennis maken met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht zowel in het heden als het verleden. Er zijn verschillende collecties te bezichtigen zoals collecties over Natuurwetenschappen, Geneeskunde, Archeologie en de Geschiedenis van de Unief. Een plek waar je geïnspireerd wordt om jezelf en de wereld om je heen in vraag te stellen.

Naast het museum is het bijhorende terrein met de Oude Hortus, als botanische tuin ingericht. Hier vind je onder andere een Japanse notenboom en een gedeelte met medicinale kruiden. Meer info over de openingsuren van het Universiteitsmuseum? Bezoek dan zeker https://umu.nl/.

 1. Museum Speelklok

Ben je op zoek naar een ietwat culturele activiteit? Bezoek dan zeker Museum Speelklok! Dit museum is een typische Nederlandse must-see. Je stapt hier namelijk in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten van alle soorten en maten. Van de kleinste speeldoosjes en speelklokken tot enorme dans-en straatorgels. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om muziek te beluisteren, hier krijg je de kans om te ontdekken hoe men dit vroeger deed.

Na een indrukwekkend rondleiding, kan je ook altijd even pauzeren in het Museumcafé Klok voor een verfrissend drankje of heerlijk kopje koffie. Meer info op www.museumspeelklok.nl

 1. Kasteel de Haar

Dit kasteel dateert uit een periode rond de Eerste Wereldoorlog. Ooit stond hier een middeleeuws kasteel, maar dat is reeds meer dan 300 jaar verdwenen. Een deel van de restanten van het oude kasteel werden nog gebruikt bij de bouw. Het is een uniek kasteel met een prachtig historisch interieur en met ‘moderne’ voorzieningen. Wanneer je Kasteel de Haar bezoekt, zal je alleszins versteld staan van de pracht en praal!

 1. Werfkelders van Utrecht

Langs de grachten van Utrecht, vind je zo’n 732 ‘werfkelders’. Dit zie je nergens anders ter wereld en dat maakt het extra uniek! Om dit te verklaren, moet je enkele eeuwen terug in de tijd. Vroeger stroomde hier de Rijn en regelmatig waren er overstromingen. Om het risico van de overstromingen tegen te gaan, werden er sluizen gebouwd en tunnels gegraven vanop die kade tot in de kelders van de huizen ernaast. Dit maakte het ook veel makkelijker voor de schepen om alle goederen te laden en lossen. De dag van vandaag worden deze kades en werfkelder verhuurd aan horeca-uitbaters waar zij hun eigen gezellige terrasjes op plaatsen.

 1. Trajectum Lumen

Trajectum Lumen is een lichtkunstroute door het hart van Utrecht. Uiteraard kan je deze route alleen maar zien als het donker is. De mooiste plekjes zijn onder andere de Sint-Janskerk en de verlichte bomen, de Kromme Nieuwegracht en de Domkerk. Meer info op www.trajectumlumen.com

 1. Filmpje: ontdek de gezelligheid van Utrecht

Ben je benieuwd naar Utrecht? In onderstaand filmpje kan je alvast wat gezelligheid in de stad opsnuiven! Als je Utrecht zelf wilt ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Nederland.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Utrecht met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Utrecht? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Download onze compleet uitgestippelde wandeling door Utrecht en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

Utrecht stadswandeling

Gratis reisgids Utrecht downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?