Roadtrip Dolomieten: 11-daagse route voor je rondreis Dolomieten + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Dolomieten: 11-daagse route voor je rondreis Dolomieten + kaartje

5 januari 2024 in Dolomieten4 reacties

Een roadtrip door de Dolomieten & Zuid-Tirol? Uitgestippelde route voor je rondreis + verblijftips

De Dolomieten is een wondermooi natuurparadijs in Italië, aan de zuidkant van de Alpen. Tijdens deze schitterende 11-daagse roadtrip verken je de belangrijkste bezienswaardigheden die Zuid-Tirol te bieden heeft en je maakt kennis met de Dolomieten, de bergketen in het oostelijke deel van dit stukje Alpen. We nemen je mee op een rondreis die je langs de mooiste plekjes van moeder natuur in de regio. Er is daarnaast natuurlijk ook aandacht voor historische steden en culturele trekpleisters.

Kan je haast niet wachten om zelf een roadtrip te maken? Lees dan zeker verder en ontdek onze mooie roadtrip door de Dolomieten.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Dolomieten

Duur7 - 14 dagen ()
Afstand970 km vanuit Brussel (11 u rijden) of 1080 km vanuit Utrecht (12 u rijden) tot in Bolzano, bekijk hier de beste route naar Italië
Vliegtickets1u45 vliegen naar Milaan of Venetië, richtprijs € 79 vergelijk prijzen bij Vliegtickets.nl of Cheaptickets
HuurautoIn de Dolomieten is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
VakantiehuizenLiever een vakantiehuis huren in de Dolomieten? Kijk bij Belvilla voor vakantiehuizen va. € 95/nacht of een vakantiehuis bij Interhome € 575/week
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony

Inhoud artikel

Kaartje roadtrip Dolomieten en rondreis Zuid-Tirol

Dag 1: Bolzano

Deze prachtige 11-daagse roadtrip door de Dolomieten beginnen we in de hoofdstad van Zuid-Tirol, Bolzano. Bolzano, of Bozen in het Duits, is niet alleen de hoofdstad maar ook de grootste stad van Zuid-Tirol. Toch is de stad niet extreem groot en telt het slechts 100.000 inwoners. De stad ligt op het kruispunt tussen het Sarntal, Eisacktal en de Val Adige. Al in de middeleeuwen was dit een belangrijke stad, toen de 2 wegen over de Alpen hier elkaar ontmoetten.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Bolzano?

  • Bolzano heeft een middeleeuws stadscentrum waar nog verschillende gotische en romaanse bouwwerken te vinden zijn, zoals de kathedraal van Bolzano, verschillende kerken, en het kasteel Maretsch.
  • Aan het Piazza Walther kan je op een terrasje terecht om van de gekleurde huizen rondom het plein te genieten.
  • Daarnaast kan je in Bolzano ook een bezoek brengen aan het Zuid-Tiroler Archeologie museum. In dit museum zijn verschillende vondsten die gedaan zijn in de regio te zien, waaronder het lichaam van de ijsmummie Ötzi, die zo’n 5000 jaar bewaard is gebleven in het ijs van de Alpen.
  • Ook zou je zeker de Funivia del Renon kabeltram moeten nemen, die je naar een hoogte van 1222 m brengt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving.
  • Wil je ook Bolzano bezoeken? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Bolzano, zo mis je niets van deze prachtige stad.

VERBLIJFTIP: We brengen onze eerste nacht door in Bolzano. Verblijf in de gezellige B&B Il Battente 1862, gehuisvest in een 18e-eeuws gebouw dat diende als voormalige residentie van de Duitse Orde. De charmante B&B biedt ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort en een ontbijt met lokale producten. Meer info en boeken.

(Optioneel): Uitstappen vanuit Bolzano

Als je extra dagen aan je avontuur kan toevoegen, raden we je ten zeerste aan een uitstapje naar het noorden te overwegen. Merano is een charmante stad en je zou er ook voor kunnen kiezen om de Zuid-Tiroolse Wijnroute te verkennen en je weg te vervolgen naar Trento en Roverto.

Merano - Meran

Merano is een van de interessantste steden van Zuid-Tirol. De stad heeft een uitstekende reputatie als kuuroord. Merano ligt in een bekken, voor de Passeier-vallei, dat omringd wordt door bergen die tot meer dan 3300 meter hoog oprijzen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad behoren de middeleeuwse stadspoorten en de Ortensteintoren, ook Pulverturm (Poedertoren) genoemd, die bij de oude vestingwerken horen.

Er zijn twee belangrijke kerken, de Sint-Nicolaaskerk en de Sint-Barbarakapel, die uit de 15e eeuw dateren. Ook uit die periode stamt het Prinsenkasteel, ooit de residentie van aartshertog Sigismund van Oostenrijk. Een andere bezienswaardigheid is de stenen brug Steinerner Steg over de Passer, die in de 17e eeuw gebouwd werd. Ook indrukwekkend zijn de 19e-eeuwse toevoegingen aan de stad.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijf in Merano? Hotel Salgart, een gezellige accommodatie in alpine stijl op 15 minuten wandelen van het centrum van Merano. Je verblijft in een van de ruime, moderne kamers voorzien van een eigen badkamer en balkon. Meer info en boeken.

Verken de Zuid-Tiroolse wijnstreek

Een andere suggestie voor een leuke dagtocht is de Zuid-Tiroolse wijnstreek. Op de Zuid-Tiroolse Wijnroute heb je alle tijd om enkele wijngaarden en wijnhuizen te bezoeken. En natuurlijk om de heerlijke wijnen uit deze streek te proeven! Als je weinig tijd hebt, is een bezoek aan wijnhuis Manincor een aanrader.

Wijnhuis Manincor legt de nadruk op duurzaamheid en biodynamica. Dat maakt het een mooi voorbeeld van milieuvriendelijke wijnproductie. De wijnwinkel is een van de mooiste op de wijnroute. Bij Manincor kan je niet alleen genieten van verrukkelijke wijnen en biologische boerderijproducten, maar ook van schitterende uitzichten op de wijngaarden en het Kalternmeer. Je kan van tevoren contact opnemen om een persoonlijke rondleiding door de kelders onder de wijngaard te regelen.

Trentino - Trento

Trento staat vooral bekend om zijn hoge levenskwaliteit. Het is ook een van de rijkste en welvarendste steden van het land. Het ligt buiten het vizier van het massatoerisme en dat maakt Trento extra interessant. Je zal verbaasd zijn door de hoeveelheid interessante monumenten en culturele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Enkele niet-te-missen bezienswaardigheden in Trento

  • Begin je verkenningstocht op het Piazza Duomo, naast de romaans-gotische kathedraal van Sint-Vigilius.
  • Rond het kathedraalplein staan veel fraaie romaanse gebouwen en een laat-barokke 18e-eeuwse fontein.
  • Wie geïnteresseerd is in Romeinse ruïnes moet ook naar de verschillende ondergrondse overblijfselen van Romeinse straten en villa’s in de Via Prepositura en op het Piazza Cesare Battisti.
  • Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Castello del Buonconsiglio. Binnen vind je een museum en mooie gotische fresco's.
  • Er zijn ook veel paleizen en kerken, verspreid over de oudere delen van de stad.

TIP: Boek je een begeleide wandeltocht met gids door Trento en ontdek dé mooiste en verborgen plekjes van de stad.

Romantische stadje Rovereto

Rovereto, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Trento, is een charmant stadje waar veel te ontdekken valt. Het hoogtepunt van je bezoek aan Rovereto is waarschijnlijk het kasteel, dat over de stad uitkijkt. Dit complex werd gebouwd door de graven van Castelbarco in de 13e en 14e eeuw en later uitgebreid door de Venetianen tijdens hun heerschappijperiode.

Binnenin het kasteel vind je nu het Italiaans Oorlogsmuseum, waar wapens en documenten tentoongesteld worden die te maken hebben met oorlogen van de 16e tot de 20e eeuw.

Maak foto's vanop de charmante Forbato-brug, en apprecieer de interessante gebouwen, pittoreske kerken en de oude gevels in het historische stadscentrum. Het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst (MART) en zijn Casa d'Arte Futurista, dat gewijd is aan de Futuristische Beweging, zijn ook een bezoek waard.

Dag 2: Bolzano naar Nova Levante

Laat Bolzano achter je en trek richting Welschnofen/Nova Levante

Een prima uitvalsbasis om enkele van de boeiendste natuurlijke attracties van deze streek te bezoeken. Je moet in dit deel van Zuid-Tirol eigenlijk meerdere dagen doorbrengen om alle natuurwonderen in je op te kunnen nemen. Voor je je een weg naar Welschnofen/ Nova Levante baant, stellen we voor dat je een stop maakt om het UNESCO Geopark van Bletterbach Canyon te verkennen.

Geopark Bletterbach, UNESCO-werelderfgoedsite die bezoekers inzicht geeft in de binnenkant van bergen

In deze diepe kloof duik je in de wereld van rotsen en stenen en je leert over de structuur van de Dolomieten. De kloof is een open boek voor wetenschappers en wandelaars die gepassioneerd zijn door geologie. Ook natuurliefhebbers van alle leeftijden zullen de wandeling tussen meer dan 40 miljoen jaar geologische geschiedenis weten te smaken.

Obereggen + wandeling van de Oberholz naar berghut Torre di Pisa

Obereggen, aan de voet van de berg Latemar, is een van de meest geliefde ski- en wandelgebieden in de Dolomieten. Van hieruit kan je heel wat wandelingen maken die op de westelijke hellingen van de Latemar beginnen. Als je maar weinig tijd te besteden hebt, raden we je aan de panoramische stoeltjeslift Oberholz vanuit Obereggen te nemen. Wie tussen de bomen wil wandelen kan een stop maken bij het Parco Avventura Obereggen.

Eenmaal boven met de kabelbaan, kan je genieten van het 360-graden panoramisch terras Latemar (bekijk ligging), dat eveneens leidt tot de berghut Oberholz (bekijk ligging). Hier kan je iets eten of drinken voor je je avontuur voortzet. Een mooie wandeling van hieruit is het pad dat omhoog leidt naar de berghut Torre di Pisa (bekijk ligging) en terug. Het wandelpad wordt omzoomd door prachtige wilde bloemen en is bijna 8 kilometer lang.

Sluit de dag af in Welschnofen/Nova Levante

Genesteld tussen de Rosengarten en de Latemar ligt het schilderachtige dorp Welschnofen/Nova Levante. De omgeving is een waar paradijs voor gepassioneerde bergbeklimmers dat kan uitpakken met talrijke fantastische wandelroutes en bergtochten. Je zou hier gemakkelijk verschillende dagen kunnen doorbrengen en nog steeds niet alle prachtige natuurlijke attracties in de omgeving bezocht hebben.

We raden je aan om zeker naar de Karersee (Lago di Carezza) te gaan voor je de avond in het dorpje doorbrengt. De Karersee is een schilderachtig alpenmeer middenin een werkelijk adembenemend landschap. Mensen komen hier massaal foto’s nemen van de prachtige bergtoppen die in het water weerspiegeld worden. Je kan rond het meer wandelen en de talrijke paden verkennen die zich in het omringende landschap uitspreiden. Of neem gewoon het uitzicht in je op vooraleer je 's avonds naar Welschnofen/Nova Levante terugkeert.

Heb je nog genoeg tijd? Dan raden we je de beklimming van de Vajolet-torens aan. Het is een van de hoogtepunten in deze regio. Bekijk de wandeling naar de Torri del Vajolet

Dag 3: Nova Levante naar Corvara

Vandaag ga je verder op je avontuur door de Dolomieten. Je steekt de adembenemende Gardena-pas over en ontdekt de beroemde Gran Cir-wandeling, voordat je de dag eindigt in Corvara. De Gardena-pas, die hoog in de Dolomieten de Val Gardena aan de westkant verbindt met Corvara in de Val Badia. De Gardena-pas is echter meer dan een mooie autoroute, het is ook de perfecte uitvalsbasis voor veel spectaculaire wandelingen in de omringende bergen. Ten noorden van de pas kan je op een van de indrukwekkendste stukken, in het subgebergte Pizes de Cir, de 2592 meter hoge Gran Cir aanschouwen.

Gran Cir

Wil je een van de meest dramatische toppen van de Dolomieten van dichtbij bewonderen, dan is de beklimming van de Gran Cir een echte aanrader. Dit is echter niet de meest geschikte wandeling voor onervaren wandelaars. Er zijn uitdagende stukken en je moet een via ferrata overbruggen. De 360-graden uitzichten vanaf de top zijn de inspanning echter meer dan waard. Bekijk onze uitgestippelde hike naar de Gran Cir.

Als je kan, doe deze wandeling dan vóór zonsopgang. Zo kan je genieten van het geweldige uitzicht bij de opkomende zon. Vergeet dan niet om een hoofdlamp mee te nemen.

Alvorens je de dag afsluit in Corvara, houd je eerst nog halt in Colfosco (Calfosch). Dit dorpje ligt in het hart van de Dolomieten van Alta Badia, op 1645 meter boven de zeespiegel. Je bereikt Colfosco nadat je de Gardena-pas afdaalt en vooraleer je Corvara bereikt. Colfosco is een van de hoogstgelegen dorpjes van heel Alta Badia. Er is hier een geweldig avonturenpark voor kinderen en talrijke wandelpaden die door de omgeving slingeren.

Corvara, het toeristische centrum van Alta Badia

Corvara ligt aan het bovenste eind van de Val Badia, omgeven door de scherpe toppen die de Dolomieten karakteriseren. De Val Badia is de vallei van de rivier Gran Ega en strekt zich uit van het Sella-massief richting het noorden tot aan de Puster-vallei.

Deze vallei is een uitstekende plaats om deze etappe van je avontuur te beëindigen. Door zijn geografische ligging in het hart van de Dolomieten heeft Alta Badia zich geleidelijk ontpopt tot een eigentijds toeristisch gebied voor skiën in de winter en wandelen in de zomer. En toch heeft het zijn kenmerkende alpiene karakter weten te bewaren. Twee moderne bergliften liggen midden in het centrum van Corvara en brengen je moeiteloos naar hoogtes van meer dan 2000 meter. Daar heb je uitzicht op de pieken van de Alta Badia tot aan de Marmolada-gletsjer en de toppen van de Oostenrijkse Alpen.

TIP: Vanuit Corvara kan je de prachtige hike Piz Boè volgen. Hiervoor reken je best een dag extra.

Dag 4: Corvara naar Cortina d'Ampezzo

Vandaag baan je je een weg van Corvara naar Cortina d'Ampezzo. We stellen voor dat je wat tijd doorbrengt in de Tofano-berggroep en geniet van een wandeling naar een ander mooi bergmeer, Lago di Sorapis. In plaats van rechtstreeks naar Cortina d'Ampezzo te gaan, raden we je aan langs de Campolongo-pas naar het zuiden te reizen om Arabba te bereiken.

Arabba is een toeristenoord op 1602 meter in de bovenste Buchenstein-vallei, zoals de Cordevole-vallei in de hoger gelegen delen genoemd wordt. Arabba grenst direct aan de steile zuidelijke flanken van de Sella-bergen. De Pordoi-pas strekt zich van hier uit naar Canazei. Je kan ook een omweg maken langs deze pas om van de prachtige natuur te genieten voor je je rondreis voortzet.

De Fodom-vallei, waarin Arabba ligt, kan uitpakken met een heleboel interessante bezienswaardigheden, waaronder plaatsen die een belangrijke rol speelden in de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten in de streek. Er is een oorlogsmuseum en ook een Museum over het Ladinische volk in Pieve di Livinallongo, zeker een bezoekje waard als je er de tijd voor hebt.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Dolomieten en Zuid-Tirol

Nadien rijd je door naar Castello di Andraz, het symbool van de Fodom-vallei

Dit kasteel prijkt op de rotsachtige flank van de berg Setsass op 1800 meter. Het middeleeuwse gebouw werd rond 1000 gebouwd, maar er stond waarschijnlijk een ouder bouwwerk voordien. Rond het midden van de 19e eeuw werd het kasteel gedeeltelijk verwoest, maar een recente restauratie heeft het kasteel haar vroegere glorie teruggegeven. Na de grootschalige restauratiewerken van de laatste jaren herbergt het kasteel van Andraz een museum dat gewijd is aan het interessante verleden van de vallei, met als doel de plaatselijke tradities te beschermen.

Het hooggebergte Passo di Falzarego verbindt Agordo met Cortina d'Ampezzo. De pas bereikt een hoogte van 2105 meter en wordt doorkruist door de SR48 (de Grote Dolomietenweg), met 38 steile haarspeldbochten in een prachtig landschap.

De Oostenrijkers en Italianen leverden zware veldslagen voor deze pas tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vandaag is het nog steeds een bekend oorlogsmonument. Een kabelbaan stijgt naar de Lagazuoi (2762 meter), die eveneens het decor vormde voor een zware mijnenoorlog in de Eerste Wereldoorlog. Een tunnel die door Italianen onder Oostenrijks-Hongaarse linies werd gegraven, is vandaag opengesteld voor het publiek.

Wil je graag meer te weten komen over de tunnels uit WO I? Download dan zeker onze wandeling door de Lagazuoi-tunnels.

Van Castello di Andraz is het zo'n 10 kilometer rijden naar Lago Bai di Dones. Dat is de startplek voor de wandeling naar de Cinque Torri. Laat je auto achter op de parkeerplaats Passo Falzarego 3. Vandaar ga je met de kabelbaan 5 Torri omhoog en stap je uit aan de Rifugio Scoiattoli, waar de wandeling begint. Als je de kabelbaan wil vermijden, kan je ook met de auto omhoog rijden naar de Rifugio Scoiattoli.

Tijdens deze wandeling rond de Cinque Torri passeer je informatiepanelen over de Eerste Wereldoorlog met historische foto's en verhalen. Het openluchtmuseum maakt deel uit van deze korte en gemakkelijke wandeling, die perfect geschikt is om te te doen met kinderen.

Cortina d'Ampezzo

Cortina d'Ampezzo staat bekend om de prachtige landschappen, het waardevolle erfgoed, en de vele sportactiviteiten die je hier kan uitproberen. Cortina wordt een van de gaststeden voor de Olympische Winterspelen in 2026. Het ligt aan de rivier de Boite, in een alpiene vallei, en is een bekend zomer- en wintersportgebied. Behalve toeristische voorzieningen heeft Cortina ook culturele en historische troeven.

Het werd een opmerkelijk regionaal centrum voor kunstnijverheid; de plaatselijke handgemaakte producten werden gewaardeerd door vroege Britse en Duitse vakantiegangers toen het toerisme aan het eind van de 19e eeuw op gang kwam. De stad specialiseerde zich in het vervaardigen van houten meubels, tegelkachels, en ijzeren, koperen en glazen voorwerpen.

  • De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad zelf is de Basilica Minore dei Santi Filippo e Giacomo, die tussen 1769 en 1775 gebouwd werd op de plaats van twee vroegere 13e- en 16e-eeuwse kerken.
  • In de stad bevindt zich ook het Rinaldo Zardini Paleontologisch Museum opgericht in 1975, en het Etnografisch Museum Regole d’Ampezzo.
  • Bij de brug over de Bigontina-rivier staat het stadhuis, een paleis in Tiroolse stijl.
  • Op het Piazza Angelo Dibona vind je nog meer bezienswaardigheden zoals de Ciasa de ra Regoles, een van de opmerkelijkste gebouwen in Ampezzo. Oorspronkelijk werd het in Oostenrijkse stijl neergepoot als school, vandaag herbergt het gebouw het Mario Rimoldi Museum voor Moderne Kunst.
Weetje: Er zijn verschillende films opgenomen in dit stadje. De beroemdste zijn The Pink Panther (1963), For Your Eyes Only (1981), en Cliffhanger (1993). En er zijn nog veel meer films zijn geïnspireerd op de prachtige omgeving.

(Optioneel): Lago di Sorapis

Heb je nog wat tijd extra? Plan dan een dag extra in voor een excursie en wandeling vanuit Cortina naar Lago di Sorapis.

Het Lago di Sorapis is een verborgen pareltje. Dit meer is namelijk alleen te bereiken met een wandeling van zo’n 2 uur vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Het meer ligt aan de voet van de 3205 m hoge berg genaamd Sorapis in de provincie Veneto, naast Zuid-Tirol.

Het meer ligt op een hoogte van 1926 en bestaat uit het smeltwater van de 3 gletsjers die rondom de berg gelegen zijn. De gehele rondwandeling is zo’n 13,5 km en brengt je over bospaden en een aantal smalle richels waarbij je de hulp krijgt van metalen kettingen. Het is daardoor niet de makkelijkste wandeling, maar de uitzichten over de Dolomieten en het meer zijn meer dan de moeite waard.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Dolomieten en Zuid-Tirol

Dag 5: Cortina d'Ampezzo naar Tre Cime di Lavaredo

Trek minstens een dag - en liefst meer - uit voor een wandeling in het prachtige natuurpark Tre Cime di Lavaredo, waar enkele van de indrukwekkendste toppen en de meest iconische uitzichten op de Dolomieten je opwachten. De Drie Pieken (Tre Cime of Drei Zinnen) zijn drie indrukwekkende toppen in de Dolomieten. Het is een van de bekendste (en meest gefotografeerde) berggroepen in de hele Alpen.

Tot 1919 maakten deze drie scherpe pieken deel uit van de grens tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije. Ze liggen nu op de grens tussen Zuid-Tirol en Belluno en markeren nog steeds de taalgrens tussen het overwegend Duitstalige Zuid-Tirol en het Italiaanssprekende Belluno.

WANDELING: Wil je graag een wandeling maken rond de indrukwekkende toppen? Maak het jezelf gemakkelijk en bekijk onze uitgestippelde wandelroute naar de Drei Zinnen.

De drie indrukwekkende rotstorens hebben verschillende groottes

  • De westelijk-gelegen toren is de Cima Ovest of de Westliche Zinne. Deze rijkt tot 2973 m hoogte.
  • De middelste toren is de grootste van de twee en wordt de Cima Grande of Grosse Zinne genoemd. Deze is maar liefst 2999 m hoog.
  • De meest oostelijke toren is de Piccola Cima of de Kleine Zinne, die met een hoogte van 2856 m de kleinste formatie is.
  • De 3 rotstorens zijn grijsbruin van kleur maar hebben ook rode en gele tinten in het gesteente. Aan de voet van de formaties ligt heel wat los puin dat door erosie los is komen te liggen en daardoor in contrast staat met de scherpe rotstorens.

Dag 6: Tre Cime di Lavaredo naar Kronplatz

Nadat je de Drei Zinnen en omgeving hebt bezocht, zet je je rondreis verder naar het bergstadje San Candido (of Innichen in het Duits). San Candido ontstond uit een Keltische nederzetting uit de 4e eeuw v. Chr. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in de bergen boven San Candido, waar meer dan 70 kilometer aan genetwerkte wandelpaden uitgestippeld werden.

Ook wie weinig tijd heeft of niet wil wandelen, moet naar het stadje afzakken voor het uitzicht op de bergen alleen. Er zijn ook verschillende bezienswaardigheden.

  • Van bijzonder belang is de Collegiata dei Santi Candido e Corbiniano, een van de belangrijkste romaanse sacrale gebouwen in de oostelijke Alpen.
  • Het collegiale museum binnenin is uitgerust met interessante displays.
  • Je kan ook overwegen het Dolomythos Museum te bezoeken, een schat aan informatie over de Dolomieten.

Reis je met kleine kinderen? In San Candido kan je met de stoeltjeslift naar de Wereld van de Reus nemen

Dat is de thuis van een plaatselijke reus, Gigante Baranci genaamd. Wie zijn rijk betreedt, leert de reus kennen via verschillende interactieve standjes, die vooral bedoeld zijn om jonge gasten te vermaken. Kinderen kunnen zich hier ook uitleven op de grote speelplaats met schommels, trampolines en een klimpark of een ritje maken op de 1730 meter lange zomer-rodelbaan.

Lago di Braies, de Parel van de Alpen

Alvorens je de dag afsluit in Kronplatz, bezoek je eerst nog Lago di Braies of Pragser Wildsee, dat ook wel eens de "Parel van de Alpen" wordt genoemd. Dit prachtige meer ligt een stuk noordelijker en wordt daarbij ingeklemd door hoge bergen en rotspartijen. De felblauwe kleur van het meer steekt daarbij strak af tegen de grijze rotsen en de groene bossen van het Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies. Het meer is zo’n 31 hectare groot en is hiermee het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten.

  • Wat het meer nog spectaculairder maakt is het oude houten botenhuis dat aan de rand van het meer ligt. Hier kan je overdag boten huren om tochtjes over het meer te maken.
  • Het beeld van dit huisje op het meer met de bergen op de achtergrond is veel gefotografeerd en zeer herkenbaar.
  • Wanneer je dit beeld in alle rust op de foto wilt zetten is het aan te raden om vroeg te bezoeken.
  • Het is mogelijk om rondom het meer te lopen, waarbij het wandelpad grotendeels ook daadwerkelijk langs de oevers van het meer loopt. Je bent in ongeveer 1 uur rondom het gehele meer gelopen.

Nadat je het adembenemende landschap van het Lago di Braies en omgeving hebt kunnen bewonderen, rijd je tenslotte verder westwaarts naar de Kronplatz. De Kronplatz is een berg met een hoogte van 2275 meter boven de zeespiegel. Kronplatz is niet alleen de naam van de berg, maar ook van de hele toeristische streek. Kabelliften zijn hier zowel in de zomer als in de winter open om de toppen te kunnen bereiken voor wandelaars en skiërs.

Duik in de geschiedenis en de verschillende facetten van bergfotografie

In het berg-/skigebied Kronplatz vind je niet alleen prachtige natuur en mogelijkheden voor buitenactiviteiten het hele jaar door, maar ook het boeiende LUMEN - Museum van Bergfotografie.

Als je honger hebt, ga dan naar het restaurant van de beroemde chef-kok Norbert Niederkofler naast het museum. Daar kan je genieten van een maaltijd of een snack met een verbluffend uitzicht over de omgeving. Meer info.

Ook kinderen zullen zich hier geen seconde vervelen

Hoewel de Kronplatz vooral bekend is voor wintersport, wordt het gebied ook steeds meer een gezinsvriendelijk vakantieoord in de zomer. Jongere bezoekers kunnen ook genieten van (nieuw sinds zomer 2021) een schattenjacht en een gloednieuwe houten ballenbaan, waar ze met houten knikkers door een hindernisbaan kunnen racen. Het uitzicht vanaf de Kronplatz-berg op de Dolomieten en de Alpen is spectaculair, en je kan de kabelbaan helemaal naar boven nemen om een van de vele wandelpaden te trotseren.

  • Een mooie wandeling is bijvoorbeeld het Corones-wandelpad, een relatief gemakkelijke tocht van 6,6 kilometer rond de top van de berg Kronplatz.
  • Je kan ook een kortere, gezinsvriendelijke wandeling maken, de Concordia 360, een wandeling van 2,4 kilometer rond de top die je naar het Messner Bergmuseum brengt. Op de top zie je de vredesklok Concordia 2000 waarop de omringende bergtoppen staan afgebeeld en een reuzenschommel genaamd "Skyscraper".

Dag 7 & 8: Kronplatz naar Campo Tures

De rondreis door de Dolomieten brengt je vandaag in en rond het uitgestrekte natuurpark Vedrette di Ries-Aurina, voor je de dag eindigt in Brunico. Het natuurpark Vedrette di Ries-Aurina (Rieserferner-Ahrn) heeft het grootste aantal gletsjers van alle beschermde gebieden in de Dolomieten en wordt gekenmerkt door de overvloed aan watervallen en meren.

Hier kan je ook een korte wandeling maken naar een aantal watervallen—de Egger-waterval, via een korte omweg van de hoofdwandelroute, en even verderop de Klammbach-waterval, die je kan bewonderen vanop een uitkijkplatform. Download onze wandeling (6,4 km) hier.

Het meer van Anterselva

Het schilderachtige Lago di Anterselva is een van de mooiste bergmeren in Zuid-Tirol. Je vindt deze parel aan het einde van de Anterselva-vallei. Het pad rond het meer is een natuur-avonturenpad met 16 interessante stopplekken.

Bij iedere stop vind je een vakkundig opgesteld informatiepaneel waar je onder andere meer te weten komt over de lokale flora en fauna, de verschillen tussen de soorten dennenappels en de soorten rotsen, welke vissoorten er in het water van het meer zitten enzovoort. Wie de wandeling wil verlengen, kan verder wandelen naar het kleinere meer Obersee am Staller Sattel. Parkeer je auto bij de Parkplatz Enzianhütte am Antholzer See (bekijk ligging).

VERBLIJFTIP: Hotel Seehaus ligt aan de oever van de Antholzer See en tegenover het natuurpark Rieserferner-Ahrn en biedt prachtige kamers met een balkon en uitzicht op de bergen en de tuin. Het hotel beschikt ook over een heerlijk ontbijtbuffet, een biotooptuin en een gratis welnesscentrum. Meer info en boeken.

De bijzondere Erdpyramiden von Platten

Het duurt een half uurtje om vanuit de parking Erdpyramiden (zie locatie op de kaart) de piramides te bereiken, na een wandeling door het bos. Deze rondwandeling van ongeveer een uur is zeker de moeite waard. De aardpiramiden in Zuid-Tirol zijn een bijzonder en erg zeldzaam natuurverschijnsel.

De aardpiramiden in Zuid-Tirol zijn een bijzonder en erg zeldzaam natuurverschijnsel. Er zijn nog een aantal andere plekken op onze planeet waar dergelijke aardpiramiden gevormd zijn, maar de aardpiramiden van Platten (Erdpyramiden von Platten) zijn de indrukwekkendste. Ze zien er ruig en tegelijk erg kwetsbaar uit.

Zet je reis door richting het dorpje Gais

Na het bekijken van de aardpiramiden keer je terug naar beneden, naar Percha, en ga je noordwaarts de Valle d'Aurina in. De plaatse bevolking van de Valle d'Aurina houdt de eeuwenoude lokale tradities nog steeds in leven. Het landschap van hooggelegen Alpenweides ligt bezaaid met molens, oude kachels, en hooischuren voor de dieren. En overal waar je kijkt, herken je het onmiskenbare karakter van Zuid-Tirol.

Het natuurpad Valle di Rio Molino boven het dorp Gais neemt je mee op reis door de tijd. Het interpretatieve natuurpad, Mühlbacher Talele / Valle di Rio Mollino in het natuurpark Rieserferner-Ahrn / Vedrette di Ries-Aurina is nauw verbonden met de geschiedenis van het dorp Mühlbach / Rio Mollino, boven Gais. Je ziet langs de wandeling bijvoorbeeld de ruïnes van het kasteel Kehlburg. Het vrijstaande kasteelcomplex is bijna helemaal overwoekerd door planten en je kan het vanuit de vallei nog nauwelijks zien. Bekijk de wandeling Valle di Rio Molino.

Campo Tures, Zand in Taufers in het Duits, is een ander stadje binnen het natuurpark Ries-Aurina dat je absoluut een prioriteit moet maken. De belangrijkste bezienswaardigheid hier, die het stadje overigens volledig domineert, is het indrukwekkende kasteelcomplex van Kasteel Taufers. Het is een enorm middeleeuws fort dat op een rots boven het dorp uittorent. Het werd gebouwd in het begin van de 13e eeuw en er werden heel wat films opgenomen. Boek je rondleiding door Kasteel Taufers online.

Verder vind je hier ook het bezoekerscentrum van het natuurpark Vedrette di Ries-Aurina, waar je meer te weten komt over andere wandelroutes en bezienswaardigheden in het park. Wie meer tijd heeft, kan hier gerust enkele extra dagen doorbrengen. Vlakbij moet je zeker tijd maken voor de korte wandeling door een schilderachtig bos om bij de Cascate Di Riva te komen (bekijk ligging), zelfs als je tijd beperkt is. Deze grote watervallen zijn de kroon op dit natuurgebied.

Dag 9: Campo Tures naar nationaal park Fanes

Vandaag breng je een bezoekje aan Bruneck/Brunico. Deze stad staat vooral bekend voor de vele beroemde markten en festivals, zoals de populaire Stegener-markt eind oktober, de grootste markt van Tirol. Enkele topbezienswaardigheden dat je in deze stad kan bezichtigen:

  • Het kasteel van Bruneck, dat vanop een heuvel over de rest van de stad uitkijkt. Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd voor de bisschop van Bressanone, Bruno von Kirchberg. In de eeuwen daarna groeide het stadje langzaam rondom de versterkte burcht.
  • Het Messner Bergmuseum in het kasteel huist een interactieve collectie die betrekking heeft op de alledaagse cultuur van de bergbewoners.
  • Wandel onder de imposante poorten door naar de centrale straat van Brunico en verken de oude stad.
  • Voor je vertrekt, moet je ook nog richting de buitenwijken trekken om het openlucht folkloremuseum van Zuid-Tirol te bezoeken.
  • In de residentie Mair am Hof weerspiegelen etnografische verzamelingen, oude boerderijen en werkplaatsen het dagelijkse leven van de boerenbevolking en de adel.

Nationaal park Fanes

Vervolgens trek je richting een ander deel van het prachtige nationaal park Fanes. Het park prijkt al sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de Dolomieten. Het grootste deel van het park is bedekt met bergweiden en weiden, die gekenmerkt worden door een unieke verscheidenheid aan planten. Luipaardwortel, gentiaan, orchideeën, bistort, en gouden havikskruid vinden hier allemaal hun thuis.

Rijd daarna naar de parking Pederü (bekijk ligging), waar je je auto kan achterlaten, naast het Albergo Alpino Pederü Berggasthaus. Dit is een prima startpunt voor wandelingen en andere avonturen in de omringende bergen. De wandeling naar de Rifugio Lavarella Berghütte is hier een absolute aanrader. Je kan er genieten van een heerlijke maaltijd of er overnachten als je tijd hebt voor meer avontuur. Je vindt er ook de hoogstgelegen microbrouwerij van Europa, waar je een zelfgemaakt ambachtelijk gebrouwen biertje kan proeven.

CAMPING: Op zoek naar een camping in de buurt van het nationaal park Fanes? Camping Al Plan Dolomites ligt op 15 minuten rijden van de ingang. Meer info en boeken.

Dag 10: Nationaal park Fanes naar Ortisei

Pittoreske kerkjes in Val di Funes bezoeken

Vandaag verken je de in rust gehulde troeven van de vallei Val di Funes vooraleer je enkele trekpleisters in de Val Gardena passeert om de dag te eindigen rond Ortisei en te genieten van de fenomenale uitzichten bovenop de bergtop Seceda.

De schilderachtige kerkjes van Val di Funes, genesteld in glooiende groene weiden onder de gekartelde spitsen van het Puez-Odle-massief, leveren prachtige foto’s op en bewijzen de diversiteit van de landschappen in de Dolomieten. Landelijke charme en eigenzinnige architectuur ontmoeten hier de dramatische rotstorens. Dit is een rustige plek waar je aan de drukte kan ontsnappen en enkele mooie wandelingen kan maken.

  • Een beroemde fotoplek in Val di Funes is de kerk van Santa Maddalena. De kerk is opgetrokken uit een traditionele lichtgrijze steen en heeft een spitse toren. Volgens de plaatselijke legende is dit de plek waar een beeld van de heilige Magdalena is aangespoeld op de oevers van de rivier Fopal. Download je panoramische wandeling Santa Maddalena Val di Funes.
  • Even verderop ligt de kerk van San Giovanni in het kleine dorp Ranui, dat dateert uit de jaren 1740. Het heeft een typische uivormige koepel met een ster en ligt middenin een uitgestrekte groene weide.
  • Aan het westelijke uiteinde van de vallei ligt de kerk St Valintiner Kirche.

Klausen is een romantisch middeleeuws stadje met mooie gevels, gotische kerken, en natuurlijk een schilderachtig landschap rondom. Vanaf de parking kan je naar het historische centrum wandelen, waar je de 13e-eeuwse Burg Branzoll kan bezoeken. Bovenop een rotsachtige heuvel (zie locatie hier) ligt de Säben-abdij, opgericht in 1687 door nonnen van de Nonnberg-abdij in Salzburg. De abdij ligt hoog boven de stad Klausen, bovenop een heuvel die al sinds de steentijd bewoond wordt.

Kasteel van Trostburg en Ortisei

Je volgende halte is het kasteel van Trostburg, boven Ponte Gardena, dat dateert uit de 12e eeuw en onderdak biedt aan het Zuid-Tiroolse Kastelenmuseum. Dit kasteel zie je van overal opduiken in het landschap. Het complex kan bezocht worden via een rondleiding en biedt een interessante permanente tentoonstelling met de naam "Kastelen, historische gebouwen" met schaalmodellen van Zuid-Tiroolse kastelen.

Nadien breng je een bezoekje aan Ortisei (Urtijëi). Deze stad is vooral bekend geworden dankzij de kunstig versierde houten beelden die al generaties lang door de vaardige handen van de lokale houtsnijdersfamilies gemaakt worden. Het toerisme is hier al sinds de 19e eeuw een belangrijke bron van inkomsten. Het autovrije gebied van Ortisei wordt ook wel de mooiste winkelstraat in de Dolomieten genoemd.

Seceda

De top van de berg Seceda, op meer dan 2500 meter hoogte, lijkt de dorpjes beneden te bewaken. De berg maakt deel uit van het natuurpark Puez-Odle. De naam odle betekent "naalden" in het Engels, en als je de scherpe rotspunten hier ziet, zal je meteen het verband zien.

Seceda, met de grillige pieken van de zogenaamde Fermeda-torens die achter de berg naar de hemel reiken, is een van de meest herkenbare uitzichten in de hele Dolomieten. Om je onder te dompelen in dit landschap neem je de kabelbaan Seilbahn Seceda van Ortisei naar de top van Seceda. Spoedig bereik je een uit ijzer gesmeed rond uitkijkpunt dat je helpt alle bergen te identificeren die vanaf de top van Seceda je ogen verwennen. Download de hike route van Seceda naar de Regensburger Hütte.

Als je van het uitzicht genoten hebt, keer je gewoon terug naar Ortisei. Terugwandelen naar Ortisei vanuit Seceda duurt ongeveer twee uur, of je kan gewoon de gemakkelijke weg terug naar beneden nemen en weer op de kabelbaan stappen. Boek je overnachting in Ortisei.

Dag 11: Ortisei naar Bolzano

De grootste alpenweide van Europa

Voor deze laatste dag van je reis, raden we je aan de tijd te nemen om de Seiser Alm, (Alpe de Siusi in het Italiaans) te verkennen voor je terugkeert naar Bolzano, waar je de rondreis begon. De spectaculaire weide ligt in het westelijk deel van de Dolomieten op een hoogte van 1680 meter tot 2350 meter. Je zal zeker onder de indruk zijn van de groene glooiende heuvels en de grillige pieken op de achtergrond.

Je kan dit hoge alpiene plateau te op verschillende manieren bereiken en bezoeken.

  • De eerste optie is om vanuit Ortisei rechtstreeks omhoog te gaan met de kabelbaan. Het benedenstation ligt op een paar minuten van het centrum van de stad (bekijk ligging). In de zomer kan je er wandelingen en ambitieuze excursies maken of gewoon rustig het prachtige uitzicht in je opnemen.
  • Er zijn ook andere liften die je nog hoger brengen naar verschillende delen van deze uitgestrekte weide. Je kan gemakkelijk de hele dag in de regio op verkenning gaan.
  • Je kan ook van Ortisei naar Siusi rijden en naar Compatsch gaan. Je moet wel opmerken dat de weg tussen 9u en 17u niet open is voor het publiek (tenzij je een pasje hebt van de accommodatie waar je op het plateau verblijft). Je kan op elk moment terug naar beneden rijden.
  • Een andere mogelijkheid is om vanuit Siusi een kabelbaan te nemen om het plateau via die kant te bereiken.
  • Als je langer kan blijven, raden we je de 3 uur durende wandeling aan van Compatsch naar Schlernhaus en Monte Petz, het hoogste punt van de Schlern, om de zonsondergang te bewonderen.

Kasteel van Prösels

Bekijk tenslotte, voor je naar Bolzano terugkeert, dit grotere kasteel in laatgotische en renaissance stijl. Het kasteel van Prösels werd gebouwd door Leonhard of Völs. Het werd kort door boeren bezet tijdens de Boerenoorlog van 1525, hoewel de opstand neergeslagen werd en de leiders geëxecuteerd werden. Leonhard was verantwoordelijk voor het verbranden van 9 lokale vrouwen wegens hekserij; de plaatselijke bevolking had hen de schuld gegeven van een hoge kindersterfte.

Het kasteel bleef in dezelfde familie tot het laatste lid in 1810 zonder erfgenaam stierf. Daarna stond het kasteel leeg en raakte het in verval. Maar uiteindelijk werd het in de jaren 1980 gerestaureerd. Binnen zijn permanente tentoonstellingen van schilderijen, wapentuig en harnassen te bewonderen, en het hele jaar door vinden hier ook een aantal culturele evenementen plaats.

EINDE ROADTRIP: En dat was het dan! Hoewel deze route slechts een inleiding tot de wonderen van Zuid-Tirol en de Dolomieten is, heb je wel alle mooiste plekjes gezien en je zou een goed idee moeten hebben van wat deze regio allemaal te bieden heeft. Tijd om alvast je volgende reis naar de Dolomieten te plannen!

Tips voor je roadtrip Dolomieten & Zuid-Tirol

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Filmpje: Sfeerbeelden van de Dolomieten & Zuid-Tirol

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Dolomieten & Zuid-Tirol? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar deze prachtige bestemming!

Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 2 februari 2024 - Francine

Vlotte ontvangst van de gevraagde gegevens. Reis zijn we aan het bekijken en ziet er heel mooi uit en waatschijnlijk veel energie gestoken in het opmaken van dit reisvoorstel

- 14 november 2023 - Daniel Vanden Eynde

Top brochure. We proberen die trip volgend jaar te maken.

- 16 april 2023 - Toon

Top beschrijving van de dolomieten

- 16 april 2023 - Toon

Altijd leuk om te lezen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?