Welk Canarisch Eiland kiezen voor je vakantie? De 7 verschillen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Welk Canarisch Eiland kiezen voor je vakantie? De 7 verschillen

Dé mooiste bezienswaardigheden op de 7 Canarische eilanden + verblijftips

De Canarische Eilanden zijn één van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Dankzij hun ligging voor de West-Afrikaanse kust, ter hoogte van Marokko en ver weg van moederland Spanje, is het er het hele jaar door aangenaam warm, met zachte winters en aangename zomers.

De archipel bestaat naast heel wat kleine, onbewoonde eilandjes, uit 7 grotere eilanden die je kan bezoeken. Wij hebben alvast dé topbezienswaardigheden voor je opgelijst. Welk eiland past het best bij jouw vakantiegevoel?

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Canarische Eilanden

Duur5 - 14 dagen ()
VliegticketsJe kan het goedkoopste vliegtickets boeken bij TUIFly vanuit België of Transavia vanuit Nederland.
HuurautoJe huurauto online reserveren kan bij Sunnycars (alle verzerkeringen incl.), Eeasyterra (meestal de goedkoopste) of TUICars.
PakketreizenWil je graag een pakketreis naar de Canarische Eilanden boeken, kijk dan zeker even bij TUI, Sunweb of De Jong Intra
VerblijvenOvernachtingen per eiland:

Inhoud artikel

  1. Ontdek de veelzijdigheid van de Canarische Eilanden

Heel kort door de bocht zouden we kunnen stellen dat als je vooral op zoek bent naar een ontspannende strandvakantie, je op de prachtige eilanden Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote moet zijn. Wil je vooral veel wandelen in ongerepte natuur? Dan zijn La Gomera, La Palma en El Hierro "jouw" Canarische eilanden.

Hoewel hier zeker iets van aan is, houdt deze stelling geen rekening met de veelzijdigheid van elk Canarisch Eiland. Want naast grote resorts en stranden hebben bijvoorbeeld ook Gran Canaria en Tenerife prachtige plekken in de natuur. In wat volgt, geven we een kort overzicht van de 7 Canarische Eilanden, zodat je makkelijker kan kiezen naar waar jouw volgende vakantie gaat.

EILANDHOPPEN: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de Canarische Eilanden? Wat dacht je van eilandhoppen op de Canarische eilanden? Een aangename manier om de zon, zee, natuur en Spaanse cultuur te combineren met een ultiem vakantiegevoel wanneer je van het ene eiland naar het andere hopt. Bekijk zeker onze rondreis op de Canarische Eilanden.

Waar liggen de Canarische eilanden op de kaart?

  1. Gran Canaria

Gran Canaria is het derde grootste eiland van de Canarische Eilanden. Op dit eiland zijn er heel wat mogelijkheden voor wie houdt van zon, zee, strand en 's avonds graag een stapje in de wereld zet. Maar ook voor wie houdt van cultuur of de ongerepte natuurpracht, heeft het eiland veel te bieden. Er zijn niet alleen prachtige stranden, maar ook indrukwekkende zandduinen en ruige bergen met rustgevende dennenbossen, perfect voor wandelaars.

Er wordt wel eens gezegd dat Gran Canaria een continent in miniatuur is

Dit komt omdat je er verschillende landschappen en klimaten kan vinden, en dat allemaal binnen een oppervlakte zo groot als Groot-Londen. Omdat 1/3 van het eiland een beschermd biosfeerreservaat is, zijn enkele delen van het rustige noorden en binnenland heel anders dan de overbevolkte stranden en vakantieoorden in het zuiden van het eiland. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Gran Canaria met deze rondreis.

Wat mag je zeker niet missen op Gran Canaria?

  • Bezoek de grootste botanische Tuinen van Spanje. Hier vind je meer dan 500 plantensoorten, allemaal inheems van de Canarische Eilanden.
  • Beklim de Roque Nublo, hét symbool van Gran Canaria. Het is een gigantische basaltrots van maar liefst 80 meter hoog die zich op een hoogte van 1813 meter bevindt. Het landschap rondom de rots is ruig en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Ontdek het aanbod tours naar Roque Nublo.
  • Breng een bezoekje aan Teror, het mooiste dorpje van Gran Canaria.
  • Wandelen door de zandduinen Dunas de Maspalomas, een uniek duingebied dat lijkt op de Sahara en een absolute must-see op het eiland! Dunas de Maspalomas is een beschermd natuurgebied waar je mooie wandelingen kan maken. Maak je verblijf onvergetelijk en doe een kamelenrit door de duinen van Maspalomas.

VERBLIJFTIP: Overnacht in de gezellige B&B La Casona Roja in het historische centrum van Santa Brigida, tegenover Iglesia Parroquial de Santa Brígida. Het huis dateert uit de 17e eeuw en betovert je met zijn dikke stenen muren, houten vloeren en de typische binnenplaats. Meer info en boeken.

Praktische info & tickets voor je vakantie Gran Canaria

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Gran Canaria naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Gran Canaria zijn:
HuurautoWil je Gran Canaria zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Nog meer inspiratie opdoen? Lees nog meer blogberichten over Gran Canaria

  1. Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden én het populairste bij de toeristen. Maar laat je hier zeker niet ontmoedigen door het etiket ‘massatoerisme’. Tenerife is veel meer is dan een goedkope strandvakantie. Terwijl de volgebouwde zuidelijke strook van het eiland je een plaats biedt om te feesten of in de zon te liggen, zijn er nog tal van andere (on)bekende plekken om de natuur en cultuur van dit Canarische Eiland te leren kennen.

Van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife tot de hoge top van de Teide, de hoogste berg van Spanje, met tal van geweldige wandelpaden, is Tenerife een prachtige bestemming voor zowel de avontuurlijke en cultuurgezinde reiziger, als ook voor wie er gewoon eens tussenuit wil en een plek zoekt om uit te rusten en heerlijk te eten en drinken onder een stralende zon. Zelf dit eiland verkennen met onze uitgestippelde rondreis Tenerife.

Wat mag je zeker niet missen tijdens een vakantie op Tenerife?

  • Neem de kabelbaan naar de hoogste berg van Spanje: El Teide. Het unieke landschap van kraters, vulkanen en gefossiliseerde lava, alsook de indrukwekkende piek zelf, zijn een absolute must-see. Bestel je tickets voor je bezoek aan de El Teide online op voorhand!
  • Ga op zoek naar piraten in het pittoreske bergdorpje Masca.
  • Bewonder de overweldigende natuur in het Anaga Natuurpark en ontdek de Mirador Cruz Del Carmen. Geniet van de prachtige uitzichten over het eiland, de oceaan en El Teide.
  • Doflijnen en walvissen spotten langs de zuidwestelijke kust van Tenerife. Bekijk alle tours om dolfijnen en walvissen te spotten op Tenerife.

VERBLIJFTIP: Ooit al eens in een voormalige woning van een Markies willen overnachten? In het Hotel La Quinta Roja in Garachico, in het noordwesten van Tenerife kan het. Geniet er van het ontbijt op het terras en ontspan in de hot tub of sauna. Op slechts 50 meter van het hotel kan je een duik nemen in een van de natuurlijke zwembaden van Garachico. Meer info en boeken.

Praktische info & tickets voor je vakantie Tenerife

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Tenerife Zuid naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Tenerife zijn:
HuurautoWil je Tenerife zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Nog meer inspiratie opdoen? Ontdek nog meer blogberichten over Tenerife:

  1. Lanzarote

Lanzarote is een bestemming voor wie houdt van een actieve en ongerepte vakantie. Als uniek biosfeerreservaat met een buitengewoon vulkanisch kegellandschap en prachtige stranden heeft Lanzarote veel te bieden. Je staat er misschien versteld van te horen dat Lanzarote tegenwoordig een luxueuze vakantiebestemming is—niet opzichtig en ostentatief, maar zeer verfijnd. Het eiland staat mijlenver van zijn vroegere reputatie als low-cost reisbestemming.

Lanzarote wordt minder ontsierd door hoogbouw dan bijvoorbeeld Gran Canaria of Tenerife. Het ongerepte landschap en de aantrekkelijke ontwikkeling zijn allemaal te danken aan de bekende architect en milieuactivist van Lanzarote, César Manrique. Je ziet zijn werk overal op het eiland, en in sommige gevallen, is het moeilijk om zijn resorts te onderscheiden van de traditionele pueblo’s waarop ze gebaseerd zijn.

Wat mag je niet missen tijdens je vakantie op Lanzarote?

  • Wandel door het centrum van de hoofdstad Arrecife, verdiep je in de geschiedenis van de stad en geniet van een namiddagje op het strand. Ontdek de mooiste stranden van Lanzarote.
  • Net voor de kust van Arrecife vind je het wrak van de Temple Hall (Telamon), een cargoschip dat zonk in de ondiepe wateren net voor de kust.
  • Flaneer door de witgekalkte straatjes van Teguise.
  • Bezoek de cactussentuin in Guatiza naar het ontwerp van architect César Manrique. Hier vind je meer dan 1500 cactussenbloemen van over de hele wereld.
  • Maak een daguitstap naar de vulkanen in Timanfaya Nationaal Park en Parque Naturale Los Volcanes. Ontdek nog meer daguitstappen en excursies in Lanzarote.

VERBLIJFTIP: Hotel Boutique Palacio Ico is een historische villa, omringd door geplaveide straten. Het hotel is zorgvuldig gerestaureerd om alle elementen van de traditionele Canarische architectuur te laten schitteren en te behouden! Verblijf in een van de unieke kamers die zorgvuldig en luxueus zijn ingericht. Meer info en boeken.

  1. Fuerteventura

Fuerteventura is het tweede grootste eiland van de Canarische Eilanden, en hoewel niet zo drukbezocht als Gran Canaria en Tenerife, is het toch ook een populaire vakantiebestemming. De meeste toeristen die op zoek zijn naar ontspanning en sport onder de zon gaan naar Corralejo, in het noorden van het eiland, of naar Morro Jable of Jandía, in het zuiden.

Maar het eiland heeft veel meer te bieden voor de avontuurlijke reiziger dan uitsluitend stranden en zonnebaden. Of je nu wil surfen of zeilen, of het kleurrijke vulkanische landschap wil intrekken, dat lijkt op dat van Lanzarote, maar dan in fellere kleuren, je kan het allemaal op Fuerteventura.

Wat mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Fuerteventura?

  • Bewonder de beeldhouwwerken en straatkunst in de moderne havenstad Puerto de Rosario.
  • Ga een namiddagje plonzen in het Krabbenfelsen Natural Pool, verborgen in de rotsachtige kliffen. Liever een dagje doorbrengen aan het strand? Ontdek de mooiste stranden van Fuerteventura
  • Breng een bezoekje aan het ongerepte natuurreservaat op Lobos Eiland. Boek je excursie naar het eiland Lobos.
  • Benieuwd naar de zoutwinning? Breng dan zeker eens een bezoekje aan het Zoutmuseum Salinas del Carmen.
  • Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Jandía Natuurpark en het wilde en ongestoorde landschap van Montaña Cardón.

VERBLIJFTIP: Verblijf in een vakantiehuisje zodat je zelf kan gaan en staan waar en wanneer je wil. Casa Alonso in Pájara is rustig gelegen en modern ingericht. Deze accommodatie is voorzien van alle moderne faciliteiten zoals een televisie, magnetron etc. Geniete er van het zonnetje met een heerlijk glaasje wijn op het zonneterras. Meer info en boeken.

  1. La Gomera

Ben je eerder op zoek naar een avontuurlijke vakantie, weg van het massatoerisme? Dan is La Gomera misschien wel jouw ideale vakantiebestemming. Vanop afstand lijkt La Gomera een onneembare vesting met zijn uitstekende rotsen. Piepkleine weggetjes en wandelpaden banen zich een weg langs kliffen en ravijnen, en gaan kronkelend door weelderig groene valleien en rotsen, gevormd door eeuwenoude vulkanische activiteit

La Gomera biedt geen traditioneel strandpakket maar wanneer je wilt vertoeven in de ongetemde natuur, is La Gomera zeker het overwegen waard.

Wat mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan La Gomera?

  • Bezoek de charmante hoofdstad van La Gomera, San Sebastián en treed in de voetsporen van Christoffel Columbus.
  • Bewonder de bijzondere basaltzuilen van Los Órganos. De basaltzuilen zitten in een schitterende natuurlijke klif die lijkt op een immens orgel van een kathedraal.
  • Zoek de zeldzame fauna en flora op in het Parque Natural de Majona is een ander adembenemend landschap op La Gomera.
  • Of wandel door het eeuwenoud laurierbos in Garajonay Nationaal Park.
  • Het bijzonder landschap van de Roque de Agando lijkt wel uit een fantasiewereld te komen. De uitstekende rots is een van de meest opvallende natuurmonumenten van het eiland La Gomera.

VERBLIJFTIP: Hotel Jardín Tecina bevindt zich te midden van 70.000 m² aan tuinen en kijkt uit op de Atlantische Oceaan en Tenerife. De ruime kamers zijn voorzien van moderne faciliteiten en beschikken over een eigen terras. Heerlijk ontspannen kan in het buitenzwembad en de hot tub. Geniet hier van de rust en de natuur. Meer info en boeken.

  1. La Palma

La Palma is het groenste eiland van de Canarische Eilanden, en is ongetwijfeld de ideale vakantiebestemming voor wie houdt van natuur en wil genieten van een ongerepte locatie om fauna en flora te ontdekken. Het hele eiland is een UNESCO-biosfeerreservaat, wat genoeg zegt over zijn biodiversiteit.

Net als La Gomera vind je hier geen goudgekleurde zandstranden. Dus wanneer je op zoek bent naar een typische strandvakantie, ga je best naar een van de andere eilanden. Voor wie echter graag afwijkt van het toeristische pad, heeft het eiland veel te bieden, met groen regenwoud in het noorden, rustgevende dennenbossen, en het ongelooflijke woestijnlandschap in het zuiden met zijn vulkanische kraters en gebogen rotsformaties.

Wat mag je zeker niet missen tijdens je vakantie op La Palma?

  • Ontdek de spectaculaire 8 meter wijde kloof van het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente.
  • Bezoek de hoofdstad Santa Cruz de La Palma dat bekend staat om haar hobbelige straatjes, mooie architectuur en bedrijvige haven.
  • Sterren en astronomie in het Roque de los Muchachos Astronomisch Observatorium.
  • Wandel langs de spectaculaire kustlijn van de Costa de Hiscaguán. De kliffen kijken uit boven het schitterend blauwe water langs de noordkust van La Palma.
  1. El Hierro

El Hierro is het kleinste van de 7 Canarische Eilanden en het is ook het meest zuidelijk en westelijk gelegen. El Hierro is erg afgelegen en laat dat ook meteen een van zijn grootste troeven zijn. Het leven volgt hier een traag ritme en er heerst een eenvoudige levensstijl, die grotendeels wordt bepaald door de ligging en geografische eigenschappen van het eiland.

El Hierro heeft een prachtige kustlijn vol lavarotsen waartegen de grote golven van de Atlantische Oceaan beuken en kolken. In het binnenland vind je pittoreske landbouwgrond en bloemenvelden, veenbessengaarden. En in het zuiden ligt er een bijna buitenaards vulkanisch landschap.

Wat mag je absoluut niet missen tijdens je bezoek aan El Hierro?

  • Wandelen naar het hoogste punt van El Hierro: Pico de Malpaso. Bij een heldere dag kan je vanop de top het eiland La Palma zien en andere eilanden van de Canarische Eilanden.
  • Spot de fotogenieke bomen in El Hierro Sabinar. Tijdens een wandeling door dit natuurgebied zal je prachtige foto’s kunnen maken.
  • Bezoek de huizen uit stro in het piepkleine dorpje Pozo de las Calcosas. Het geeft je een mooi beeld van het traditionele leven op El Hierro.
  • En uiteraard mag een bezoekje aan de charmante, kleine hoofdstad Valverde niet ontbreken.
  • In de buurt van Valverde vind je de natuurlijke zwembaden van Tamaduste, een van de beste en bijzondere plekken van het eiland om van de oceaan te genieten.

VERBLIJFTIP: Verblijf in het vakantiehuisje Gran Drago, gelegen aan de rand van het natuurreservaat Tibataje. Het bevindt zich in een gerestaureerd 19e-eeuws huis met een tuin met fruitbomen en een terras met tuinmeubels en uitzicht op zee. Meer info en boeken.

  1. Wat is de beste reistijd om de Canarische eilanden te bezoeken?

Je hoort meestal dat de Canarische Eilanden het hele jaar door mooi en aangenaam zijn. Toch kan het geen slecht idee zijn om je bezoek tussen maart-mei of september-november te plannen. In deze tussenseizoenen zijn de stranden niet zo druk, er zijn minder toeristen, en de prijzen van hotels en andere zaken zijn ook wat goedkoper.

In de zomer en de winter komt het grootste aantal toeristen, waardoor het ook moeilijker wordt om de juiste accommodatie te vinden, en nog veel moeilijker is om de ‘echte’ Canarische Eilanden te ontdekken, zonder de hordes toeristen.

  1. Waar best een auto huren op de Canarische eilanden?

Welk eiland je ook kiest, een huurauto raden we zeker aan. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook onderweg naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Begin meteen aan je vakantie met een huurauto

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

  • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
  • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
  • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!

HUURAUTO: Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

  1. Praktische tips voor je vakantie op de Canarische eilanden

Zoals je kan zien, valt er heel wat te zien en te beleven op de Canarische eilanden. Ieder eiland heeft zo zijn eigen charme! We hebben nog enkele praktische tips samengesteld om je reis naar de Canarische eilanden zorgeloos te laten verlopen.

  • Ben je van plan om veel te wandelen? Dan raden we je aan om goede wandelschoenen mee te nemen.
  • Als je van plan bent om af en toe eens te gaan zwemmen, dan is het altijd handig om waterschoenen bij je te hebben.
  • Neem ook altijd je zwemkleding mee, ook wanneer je niet verwacht te kunnen zwemmen. Je weet maar nooit waar je met een wandeling passeert!
  • Zorg dat je altijd zonnecrème bij je hebt en smeer je goed en regelmatig in als de zon zich laat zien. Ook een zonnebril kan altijd van pas komen.
  • Wanneer je gaat wandelen, neem je ook altijd best een extra trui mee. Door de hoogteverschillen (zoals bv. bij de El Teide) kan het soms wat kouder zijn.
  • Ga je eilandhoppen op de Canarische eilanen? Als je met de wagen op een ferry op wil, wees dan zeker op tijd. Tijdens het hoogseizoen kan het er namelijk erg druk zijn, met lange wachtrijen van een paar uur!
  • Bestel je tickets voor tours en excursies op de Canarische eilanden online op voorhand zodat je lange wachtrijen ter plekke kan vermijden.
  1. Download je gratis reisgids Canarische eilanden

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 12 juni 2022 - Miranda Truyers

Fuerteventura om zijn mooie witte stranden , hippe surfers en het is er ook wat rustiger. Lanzarote om zijn mooie vulkanen , de witte huisjes en de laagbouw. La Palma willen wij nog doen omwille van de groene natuur en de rust.

- 19 oktober 2021 - coene

meer dan de moeite alle maal

- 19 oktober 2021 - Liliane Van Uytven

Handig met nuttige tips !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?