15 x mooiste bezienswaardigheden in Las Palmas de Gran Canaria: wat zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Las Palmas de Gran Canaria: wat zien en doen?

Op vakantie naar Las Palmas op Gran Canaria? De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Las Palmas

Las Palmas ligt aan de noordoostelijke kust van Gran Canaria. Het is de belangrijkste aankomsthaven voor bezoekers die op het eiland aankomen over zee. Las Palmas is een van de twee steden die samen de “dubbele hoofdstad” vormen van de Canarische Eilanden: Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife.

Benieuwd naar wat de hoofdstad van Gran Canaria te bieden heeft? Lees hier meer over de mooiste bezienswaardigheden in Las Palmas de Gran Canaria.

Inhoud artikel

 1. Plaza de Santa Domingo, het hart van de oude stad

Plaza de Santa Domingo is een goede startplaats om Vegueta te beginnen verkennen, de oudste buurt van Las Palmas de Gran Canaria. Het is een plek van vrede en rust in deze bruisende stad, en je vindt er de oudste kerk van de stad. De kerk werd bovenop een vroegere kapel gebouwd. Ooit stonden hier ook een klooster en een tuin. Het plein werd rond 1841 aangelegd.

VERBLIJFTIP: B&B Villa Santini is gelegen in Teror Barrio Del Pino, een van de mooiste schilderachtige plekjes op Gran Canaria, op zo’n 20 minuten van Las Palmas en het strand van Las Canteras. Meer info en boeken.

 1. Het Museo Canario en pre-Spaans Gran Canaria

El Museo Canario is een van de interessantste musea van Gran Canaria. Je vindt er een indrukwekkende collectie voorwerpen en artefacten uit de prehistorie, afkomstig van de inheemse bevolking van het eiland. Dit is de grootste collectie voor-Spaanse objecten van de Canarische Eilanden, uit de periode tussen 500 v.C. tot de 15de eeuw.

 1. Bewonder kunst in het CAAM

Achter de kathedraal vind je het centrum van het artistieke leven van de Canarische Eilanden. CAAM of het Atlantische Centrum voor Moderne Kunst geeft onderdak aan een collectie kunstwerken van internationale artiesten in een prachtig, gerenoveerd 18de -eeuws huis met drie verdiepingen.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download dan zeker onze stadswandeling door Las Palmas de Gran Canaria.

 1. De indrukwekkende kathedraal van Las Palmas

In het hartje van Vegueta, de oude stad van Las Palmas, vormt de kathedraal een van de belangrijkste punten van de stad. Het gebouw wordt beschouwd als een van de voornaamste religieuze gebouwen van de Canarische Eilanden. Werken aan de huidige structuur begonnen in 1500 volgens ontwerpen van de architect Don Diego Montaude, die later opgevolgd werd door Juan de Palacio. De kathedraal werd in 1570 afgewerkt en helemaal gerenoveerd in de 18de eeuw.

Dit was lang de enige kathedraal in de Canarische Eilanden, tot de La Laguna Kathedraal werd opgericht in 1819.

 1. Het Huis van Christoffel Columbus (Casa de Colón)

Het Huis van Christoffel Columbus is een toonbeeld van wat Gran Canaria op het gebied van architectuur te bieden heeft. Het heeft rijkelijk versierde ingangen, prachtige balkons, grote open binnenhoven en plafonds in houtsnijwerk.

Dit paleis was ooit de officiële residentie van de gouverneurs van het eiland

Christoffel Columbus zou hier in 1492 verbleven hebben terwijl een van zijn schepen gerepareerd werd. Het gebouw werd in 1777 heropgebouwd en sinds 1952 vind je hier een permanente collectie, alsook een bibliotheek en studiecentrum. Je ziet er tal van precolumbiaanse artefacten, en voorwerpen verbonden met Columbus en de geschiedenis van de ontdekkingsreizen.

 1. Winkeltjes en het Casa-Museo Pérez Galdós

In het Triana-district vind je niet alleen kleine winkeltjes, maar ook het Casa-Museo Pérez Galdós. Hier leer je schrijver Benito Pérez Galdós kennen, wiens sociaal-realisme wordt vergeleken met Charles Dickens en andere literaire zwaargewichten.

REISGIDS: Mis niets tijdens je vakantie op Gran Canaria en download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

 1. Poëzie in het Museo Poeta Domingo Rivero

Een ander cultureel hoogtepunt van het Triana-district is het Museo Poeta Domingo Rivero. Dit museum, gewijd aan het leven en werk van dichter Domingo Rivero, bevindt zich in het huis waar hij woonde tot 1929. Ben je de Spaanse taal wat machtig? Dan is het zeker interessant om eens te informeren naar welke evenementen en lezingen er op het moment van je bezoek plaatsvinden.

 1. Kikkers op de Plaza de las Ranas

Op Plaza de las Ranas, een schaduwrijk, mooi plein, vind je twee fonteinen in de vorm van kikkers. Rondom het plein vind je nóg meer prachtige historische gebouwen. Dit is de perfecte plek om even uit te rusten in de schaduw en de sfeer van de stad op te snuiven.

 1. Castillo de Mata

Castillo de Mata, het ‘kasteel des doods’, is misschien niet het meest majestueuze gebouw, maar het biedt wel een fascinerende blik op de geschiedenis van de stad, het eiland en de Canarische Eilanden in het algemeen.

 • Het eerste kasteel op deze plek werd in 1577 gebouwd met een ronde toren.
 • Deze constructie werd door de Nederlandse Armada vernietigd, en weer heropgebouwd toen de Nederlanders werden verslagen.
 • Het kasteel kreeg toen zijn huidige naam en later werden er nog stukken aangebouwd, waaronder enkele grootse uitbreidingen in 1780.
 • Tot 1997 werd het gebouw gebruikt als logies voor het Spaanse leger.
 • In 2015 werd het toegankelijk voor het publiek. Er is een museum met vondsten van archeologische opgravingen in de buurt.
 1. Ontdek nog meer van Gran Canaria met een daguitstap!

Zin om meer van Gran Canaria te zien dan enkel Las Palmas, maar heb je niet al te veel tijd? Dan kan je een georganiseerde daguitstap boeken die je laat kennis maken met enkele unieke steden en dorpen van het eiland. Soms is er een ervaren gids aanwezig die je meer kan vertellen tijdens de uitstap.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours en excursies in Las Palmas de Gran Canaria

 1. Hedendaagse kunst in het Centro de Arte La Regenta

Centro de Arte La Regenta is een interessant museum van hedendaagse kunst dat zich in een vroegere tabaksfabriek bevindt. Behalve de gevarieerde collectie kunst, biedt het museum ook een druk programma vol evenementen.

 1. Palacete Rodriguez Quegles

Palacete Rodriguez Quegles is een belangrijk gebouw in Triana dat dienst doet als het cultureel centrum van de gemeenteraad. Hier vindt ook het internationale filmfestival van de stad plaats, en het is de thuishaven van het Filharmonisch Orkest van de stad.

 1. Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología

Een bezoekje aan het Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología is een must-do voor wanneer je met het gezin op vakantie bent in Gran Canaria. In dit interactieve wetenschapsmuseum vind je tal van interessante attracties waaronder een replica van een ruimtestation, een 3D-cinema en een planetarium. Een absolute aanrader als je interesse hebt in de wetenschap!

 1. Kunst in het Castillo de la Luz

Het fort Castillo de la Luz is ouder dan het Castillo de Mata. Dit ‘kasteel van het licht’ is zeker een stop waard als je het Isleta-deel van de stad bezoekt. De structuur die je hier nog kan zien, gaat terug tot 1494, en werd gebouwd op de fundamenten van een nog ouder houten fort.

Bij hoogtij konden de golven hier hoog komen, maar dankzij de constructie van de Puerto de la Luz, kwam er wat afstand tussen het kasteel en de branding. In de ruïnes vind je een installatie kunstwerken van Martín Chirino.

 1. Waar overnachten in Gran Canaria?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Gran Canaria? Wil je graag zoveel mogelijk de massa's toeristen vermijden en vooral het authentieke en ongerepte Gran Canaria vermijden? Dan is het een goed idee om het noorden of het westen van het eiland als uitvalsbasis te nemen. Bekijk hier alvast enkele van onze favoriete of bekijk het volledige aanbod hotels op Gran Canaria.

 • B&B Villa Santini is gelegen in Teror Barrio Del Pino, een van de mooiste schilderachtige plekjes op Gran Canaria, op zo’n 20 minuten van Las Palmas en het strand van Las Canteras. Meer info en boeken.
 • Het rustig gelegen Palm Oasis Maspalomas wordt omgeven door tropische tuinen en biedt uitzicht op de duinen van Maspalomas en de Atlantische Oceaan. De buitenbaden worden in de winter verwarmd en beschikken over watervallen, hot tubs en een glijbaan! Meer info en boeken.
 • Deze gezellige B&B La Casona Roja ligt in het historische centrum van Santa Brigida, tegenover Iglesia Parroquial de Santa Brígida. Het huis dateert uit de 17e eeuw en betovert je met zijn dikke stenen muren, houten vloeren en de typische binnenplaats. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis reisgids Canarische eilanden

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Gran Canaria downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 18 januari 2024 - Michel Smedts

De tips waren duidelijk beschreven zoals ze echt zijn te bezichtigen. Top.

- 16 augustus 2023 - Helma

Mooie duidelijke gids met mooie bezienswaardigheden. Bijzonder om als ex bewoner van het eiland te ontdekken dat ik niet van alles op de hoogte was. Gelukkig ga ik regelmatig terug en ga ik het eiland verder ontdekken. Aanrader is om de ongerepte natuur aan de noord- en westkust te ontdekken. Totaal anders dan het zuidelijke toeristische deel.

- 20 maart 2023 - Hans

Prima compacte reisgids. Veel plezier aan beleefd !

- 6 september 2021 - Lydia Rappé

Mooiste stadje is volgens onze mening niet correct. Voor ons is het Tejeda. Agree, Gáldar en Mirador del Balcon is ook niet echo super.

- 8 juni 2021 - Kristel

De reisgids was heel duidelijk en overzichtelijk. Interessante en nuttige info. Ik gebruikte hem voor een bezoek aan Las Palmas. De wandeling is heel duidelijk beschreven. Een echte aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?