Reisgids Las Palmas de Gran Canaria: 15 tips & bezienswaardigheden!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Reisgids Las Palmas de Gran Canaria: 15 tips & bezienswaardigheden!

Op vakantie naar Las Palmas op Gran Canaria? Mis geen bezienswaardigheden dankzij onze 15 tips!

Las Palmas ligt aan de noordoostelijke kust van Gran Canaria. Het is de belangrijkste aankomsthaven voor bezoekers die op het eiland aankomen over zee. Er is ook een luchthaven. Las Palmas is een van de twee steden die samen de “dubbele hoofdstad” vormen van de Canarische Eilanden: Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife.
Vlieg naar Gran Canaria met Tui Fly voor € 49.

Inhoud artikel

 1. Plaza de Santa Domingo, het hart van de oude stad

Plaza de Santa Domingo is een goede startplaats om Vegueta te beginnen verkennen, de oudste buurt van Las Palmas de Gran Canaria. Het is een plek van vrede en rust in deze bruisende stad, en je vindt er de oudste kerk van de stad. De kerk werd bovenop een vroegere kapel gebouwd. Ooit stonden hier ook een klooster en een tuin. Het plein werd rond 1841 aangelegd.

 1. Het Museo Canario en pre-Spaans Gran Canaria

El Museo Canario is een van de interessantste musea van Gran Canaria. Je vindt er een indrukwekkende collectie voorwerpen en artefacten uit de prehistorie, afkomstig van de inheemse bevolking van het eiland. Dit is de grootste collectie voor-Spaanse objecten van de Canarische Eilanden, uit de periode tussen 500 v.C. tot de 15de eeuw.

 1. Bewonder kunst in het CAAM

Achter de kathedraal vind je het centrum van het artistieke leven van de Canarische Eilanden. CAAM of het Atlantische Centrum voor Moderne Kunst geeft onderdak aan een collectie kunstwerken van internationale artiesten in een prachtig, gerenoveerd 18de -eeuws huis met drie verdiepingen.

 1. De indrukwekkende kathedraal van Las Palmas

In het hartje van Vegueta, de oude stad van Las Palmas, vormt de kathedraal een van de belangrijkste punten van de stad. Het gebouw wordt beschouwd als een van de voornaamste religieuze gebouwen van de Canarische Eilanden. Werken aan de huidige structuur begonnen in 1500 volgens ontwerpen van de architect Don Diego Montaude, die later opgevolgd werd door Juan de Palacio. De kathedraal werd in 1570 afgewerkt en helemaal gerenoveerd in de 18de eeuw.

Dit was lang de enige kathedraal in de Canarische Eilanden, tot de La Laguna Kathedraal werd opgericht in 1819.

 1. Het Huis van Christoffel Columbus (Casa de Colón)

Het Huis van Christoffel Columbus is een toonbeeld van wat Gran Canaria op het gebied van architectuur te bieden heeft. Het heeft rijkelijk versierde ingangen, prachtige balkons, grote open binnenhoven en plafonds in houtsnijwerk.

Dit paleis was ooit de officiële residentie van de gouverneurs van het eiland. Christoffel Columbus zou hier in 1492 verbleven hebben terwijl een van zijn schepen gerepareerd werd. Het gebouw werd in 1777 heropgebouwd en sinds 1952 vind je hier een permanente collectie, alsook een bibliotheek en studiecentrum. Je ziet er tal van precolumbiaanse artefacten, en voorwerpen verbonden met Columbus en de geschiedenis van de ontdekkingsreizen.

 1. Winkeltjes en het Casa-Museo Pérez Galdós

In het Triana-district vind je niet alleen kleine winkeltjes, maar ook het Casa-Museo Pérez Galdós. Hier leer je schrijver Benito Pérez Galdós kennen, wiens sociaal-realisme wordt vergeleken met Charles Dickens en andere literaire zwaargewichten.


 1. Poëzie in het Museo Poeta Domingo Rivero

Een ander cultureel hoogtepunt van het Triana-district is het Museo Poeta Domingo Rivero. Dit museum, gewijd aan het leven en werk van dichter Domingo Rivero, bevindt zich in het huis waar hij woonde tot 1929. Ben je de Spaanse taal wat machtig? Dan is het zeker interessant om eens te informeren naar welke evenementen en lezingen er op het moment van je bezoek plaatsvinden.

 1. Kikkers op de Plaza de las Ranas

Op Plaza de las Ranas, een schaduwrijk, mooi plein, vind je twee fonteinen in de vorm van kikkers. Rondom het plein vind je nóg meer prachtige historische gebouwen. Dit is de perfecte plek om even uit te rusten in de schaduw en de sfeer van de stad op te snuiven.

 1. Het Castillo de Mata

Castillo de Mata, het ‘kasteel des doods’, is misschien niet het meest majestueuze gebouw, maar het biedt wel een fascinerende blik op de geschiedenis van de stad, het eiland en de Canarische Eilanden in het algemeen.

Het eerste kasteel op deze plek werd in 1577 gebouwd met een ronde toren. Deze constructie werd door de Nederlandse Armada vernietigd, en weer heropgebouwd toen de Nederlanders werden verslagen. Het kasteel kreeg toen zijn huidige naam. Er werden later nog stukken aangebouwd, waaronder enkele grootse uitbreidingen in 1780.
Tot 1997 werd het gebouw gebruikt als logies voor het Spaanse leger. In 2015 werd het toegankelijk voor het publiek. Er is een museum met vondsten van archeologische opgravingen in de buurt.

 1. Meer Gran Canaria in een daguitstap!

Zin om meer van Gran Canaria te zien dan enkel Las Palmas, maar weinig tijd? Dan kan je een daguitstap maken die je laat kennis maken met enkele unieke steden en dorpen van het eiland.

Ontdek hier de leukste tours en excursies op Las Palmas!

 1. Hedendaagse kunst in het Centro de Arte La Regenta

Centro de Arte La Regenta is een interessant museum van hedendaagse kunst dat zich in een vroegere tabaksfabriek bevindt. Behalve de gevarieerde collectie kunst, biedt het museum ook een druk programma vol evenementen.

 1. Palacete Rodriguez Quegles

Palacete Rodriguez Quegles is een belangrijk gebouw in Triana dat dienst doet als het cultureel centrum van de gemeenteraad. Hier vindt ook het internationale filmfestival van de stad plaats, en het is de thuishaven van het Filharmonisch Orkest van de stad.

 1. Interactieve wetenschap in het Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología

Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología is een must voor families die Gran Canaria bezoeken. In dit interactieve wetenschapsmuseum vind je tal van interessante attracties waaronder een replica van een ruimtestation, een 3D-cinema en een planetarium. Een aanrader!

 1. Kunst in het Castillo de la Luz

Het fort Castillo de la Luz is ouder dan het Castillo de Mata. Dit ‘kasteel van het licht’ is zeker een stop waard als je het Isleta-deel van de stad bezoekt. De structuur die je hier nog kan zien, gaat terug tot 1494, en werd gebouwd op de fundamenten van een nog ouder houten fort. Bij hoogtij konden de golven hier hoog komen, maar dankzij de constructie van de Puerto de la Luz, kwam er wat afstand tussen het kasteel en de branding. In de ruïnes vind je een installatie kunstwerken van Martín Chirino.

 1. Waar overnachten in Las Palmas de Gran Canaria?

Aan accommodatie geen tekort in Las Palmas de Gran Canaria! Je kan overnachten in de grote hotels bij de stranden. Plaza España en Santa Catalina zijn ook leuke buurten om te verblijven. Of maak het jezelf gemakkelijk en ontdek onze favoriete verblijven in Las Palmas.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie op de Canarische eilanden?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Gran Canaria downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 6 september 2021 - Lydia Rappé

Mooiste stadje is volgens onze mening niet correct. Voor ons is het Tejeda. Agree, Gáldar en Mirador del Balcon is ook niet echo super.

- 8 juni 2021 - Kristel

De reisgids was heel duidelijk en overzichtelijk. Interessante en nuttige info. Ik gebruikte hem voor een bezoek aan Las Palmas. De wandeling is heel duidelijk beschreven. Een echte aanrader.

- 6 juni 2021 - alain de schacht

Prima gids, voor een eiland als Las palma die niet geschikt is voor massa toerisme , prachtige documentatie terug te vinden; het heeft me een stukje vooruit geholpen en over de streep getrokken om te boeken . door de gids ben ik nu al aan het aftellen om te vertrekken

- 8 december 2020 - Ivo vanden Berghe

Zeer handig en praktisch. Mijn vrouw dacht dat ik het bezoek aan hoofdstad las palmas helemaal voorbereid had terwijl ik niets gedaan had maar gewoon de handige stadsroute volgde op de kaart en de bijhorende beknopte maar essentiële uitleg gaf vanuit de reisgids. Groeten en merci! Ivo

- 13 januari 2020 - Maria margeurite

Beknopte gids met belangrijkste info

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?