10 x mooiste bezienswaardigheden op El Hierro: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden op El Hierro: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Overzicht met de mooiste bezienswaardigheden op El Hierro + verblijftips

El Hierro is het kleinste van de 7 voornaamste Canarische Eilanden en wordt dan ook vaak overgeslagen. Jammer want het eiland heeft meer te bieden dan je denkt. Het is vooral een ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het eiland beschikt namelijk over prachtige natuur zoals de rotsachtige kust vol lavarotsen en de Pico de Malpaso.

Bovendien is heerst hier een eenvoudige levensstijl, die grotendeels wordt bepaald door de ligging en geografische eigenschappen van het eiland. Benieuwd? Ontdek hieronder alvast de mooiste bezienswaardigheden op El Hierro.

Tours en excursies boeken op de Canarische Eilanden

Eilandhoppen of de mooiste bezienswaardigheden en plekjes op de Canarische Eilanden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies op de Canarische Eilanden en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

Wat is de ligging van El Hierro?

Het bergachtige eiland El Hierro is het kleinste en meest zuidwestelijk gelegen van alle Canarische eilanden. Met zijn kleine oppervlakte van 278 km² wordt het ook wel eens La Isla Chiquita genoemd.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden op El Hierro

  1. Wandel door de oude binnenstad van Valverde

Valverde is de charmante, kleine hoofdstad van El Hierro. Op een heldere dag zijn er enkele mooie uitzichten vanuit dit stadje dat op een bergrug ligt, en kan je de top van El Teide vulkaan zien schitteren in Tenerife, en ook het landschap van het prachtige eiland La Gomera.

Wandel even door de straten van de oude binnenstad van Valverde. Je kan er de 18de eeuwse kerk Santa María de la Concepción bezoeken, alsook het stadhuis, dat een mooi voorbeeld van de traditionele Canarische architectuur is.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in de hoofdstad? Verblijf in het vakantiehuisje Gran Drago, gelegen aan de rand van het natuurreservaat Tibataje. Het bevindt zich in een gerestaureerd 19e-eeuws huis met een tuin met fruitbomen en een terras met tuinmeubels en uitzicht op zee. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de charmante huizen uit stro in Pozo de las Calcosas

Pozo de las Calcosas is een piepklein dorpje aan de noordkust van het eiland en het is ook een van de charmantste. Het heeft unieke kenmerken die het traditionele leven op El Hierro verduidelijken. Je ziet hier ‘casas pajeras’, huizen uit stro, met muren van ruwe vulkaansteen en rieten daken, gemaakt van bundels rogge.

Het dorp doet dienst als een soort openluchtmuseum, waar je de architecturale tradities van El Hierro kan zien. Het is ook een populaire plek voor de lokale bevolking uit het nabijgelegen El Mocanal om de zomer door te brengen.

REISGIDS: Wil je graag meer ontdekken van El Hierro? Koop onze reisgids Canarische Eilanden en ontdek de mooiste plekjes.

  1. Wandel naar het hoogste punt van El Hierro: Pico de Malpaso

Trek je beste wandelschoenen aan en wandel naar het hoogste punt van El Hierro: Pico de Malpaso. De wandeling naar de top van de berg is een must voor wandelliefhebbers. Op een mooie heldere dag kan je vanop de top het eiland La Palma zien en andere eilanden van de Canarische Eilanden. De hellingen van de top zijn begroeid met veenbessen en heidebossen. Sommige veenbessenbomen zouden meer dan 1000 jaar oud zijn.

  1. Roque de la Bonanza

Roque de la Bonanza is een bijzondere rotsformatie in de baai van Las Playas. Deze rots kent door het water en de wind een eigenaardige vorm en is daarmee een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden op El Hierro. Op heldere dagen kan je op de achtergrond ook Tenerife en La Gomera zien liggen. Bekijk de ligging van de rots.

VERBLIJFTIP: Niet ver van de rotsformatie is Hotel Parador de El Hierro gevestigd. Het rustig gelegen hotel tussen een rotsklif en de zee biedt kamers met een elegant interieur in koloniale stijl en uitzicht op de Atlantische Oceaan. Meer info en boeken.

  1. Plonzen in de natuurlijke zwembaden van El Hierro

El Hierro staat onder meer bekend omwille van de natuurlijke zwembaden. In de loop der jaren hebben er zich verschillende natuurlijke zwembaden gevormd in de rotsachtige gebieden. Er is amper tot geen stroming aanwezig waardoor je er met een gerust hart kan ronddrijven. Houd er wel rekening mee dat je de natuurlijke zwembaden enkel kan bezichtigen bij laagtij.

Charco Azul en Tamaduste

De natuurlijke zwembaden liggen verspreid over het hele eiland maar een van de bekendste is echter Charco Azul in de vallei van El Golfo en op nog geen 5 minuten rijden van La Frontera. Bekijk de ligging. Plons even in het helderblauwe water van het natuurlijke zwembad. Nadien kan je nog even genieten van het zonnetje en het prachtige uitzicht. Ook in het kustdorpje El Tamaduste vind je een natuurlijk zwembad waar je in kan ploeteren. Bekijk de ligging. Nadien kan je hier nog even wandelen op de mooie promenade langs de baai.

  1. Historische huizen in het EcoMuseo de Guinea

Het EcoMuseo de Guinea is een van de belangrijkste musea op El Hierro. Tijdens je rondleiding zie je de overblijfselen van de huizen van de eerste kolonisten in de buurt van een inheems dorp, waarvan de huizen ook bewaard zijn gebleven. Archeologische overblijfselen uit deze regio werden opgegraven en heropgebouwd, zodat bezoekers kunnen zien hoe het leven van toen was. Je ontdekt er als het ware hoe de eerste bewoners, ook wel de Bimbaches genoemd, hier vroeger woonden en leefden.

Net naast het openluchtmuseum is er een centrum voor de bescherming van de grote hagedis van El Hierro, die momenteel met uitsterving wordt bedreigd. Dit is de beste plek op het eiland om meer te weten te komen over dit inheemse dier in zijn natuurlijke habitat. Meer info op de website.

In Parque Cultural de El Julan kan je ook nog enkele opgravingen en talloze rotstekeningen van de zogenaamde Bimbaches terugvinden. Een absolute must-see voor de geschiedenisliefhebber onder ons. Je bezoekt deze plek best met een ervaren gids die je de nodige uitleg kan geven.
  1. Spot de fotogenieke bomen in El Hierro Sabinar

Het bijzondere landschap van Sabinar in La Dehesa, lijkt wel uit een mysterieus sprookje te komen. Het landschap toont je kracht van de wind die over het eiland en de Atlantische Oceaan kan razen. Wandel door dit natuurgebied langs de oude jeneverbesbomen. De bomen zijn hier namelijk erg fotogeniek: ze werden in de meest vreemde vormen gewrongen door de kracht van de wind. Vooral tijdens zonsondergang of zonsopgang kan je hier prachtige foto's maken!

REISGIDS: Wil je graag nog meer fotogenieke plekjes op de Canarische Eilanden bewonderen? Download onze gratis preview reisgids Canarische Eilanden en ontdek de verborgen plekjes!

  1. Playa de Verodal, het rode vulkaanstrand

El Hierro is de typische strandvakantie bestemming. Het eiland staat vooral bekend om zijn prachtige natuur. Maar toch vind je hier en daar een kleine strandje zoals het Playa de Verodal bij La Frontera. Dit roestkleurige vulkanische strand is gelegen aan de voet van een klif in het noordwesten van het eiland. Het wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van El Hierro en wordt omringd door een ruige kustlijn met indrukwekkende kliffen.

Let op: Omwille van de sterke stromingen en golven is het niet aan te raden om hier te zwemmen. Echter kan je hier wel lekker luieren op het strand en genieten van het spectaculaire landschap met bijzondere kliffen in een vulkanische omgeving.
  1. Geniet van de mooiste uitzichten op El Hierro

Er zijn verschillende plekken vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het eiland El Hierro en de andere Canarische eilanden. Een van de bekendste uitzichten heb je vanaf Mirador la Peña op 645 meter hoogte in het noorden van het eiland. Je geniet hier van een prachtig uitzicht over de baai van El Golfo.

Neem ook even een kijkje bij het gebouw, dat ontworpen is door kunstenaar César Manrique. Je kan hier ook gezellig lunchen of dineren bij het exclusieve Restaurant Mirador de La Peña terwijl je geniet van een bijzonder mooi uitzicht over de vallei van El Golfo. Het gebouw is versierd met prachtige planten, grote uitkijkramen en stenen plafonds.

Andere uitzichtpunten die de moeite waard zijn:

  • Mirador de Isora kijk je uit over Las Playas met zijn imposante kliffen en perfecte boogvorm. Daarnaast heb je er ook zicht op de bekende Roque de la Bonanza.
  • Mirador de Bascos op een hoogte van 850 meter in La Dehesa biedt een prachtig zicht over het ruige westen van het eiland zoals Roques de Salmor. Op heldere dagen kan je ook La Palma zien liggen.
  • Mirador de las Playas is gelegen op 1070 meter hoogte op 20 minuten rijden van Valverde.

VERBLIJFTIP: Verblijf in het bijzondere Puntagrande Hotel in Frontera, aan een van de lavastenen. Het hotel wordt omgeven door de oceaan en biedt een spectaculair uitzicht. Vanaf het panoramische terras heb je uitzicht op zee en de bergen. Meer info en boeken.

  1. Processie Bajada de la Virgen

Om de 4 jaar wordt er op de eerste zaterdag van juli de patroonheilige van het eiland El Hierro - de Virgen de los Reyes - in een 28 km lange processie rondgedragen op het eiland El Hierro. Het beeld wordt vergezeld door dansers gekleed in traditionele witte en rode kleding met veelkleurige hoeden, waarbij er muziek wordt gemaakt met castagnetten en trommels.

Op het feest verzamelen duizenden inwoners van het eiland zich vroeg in de ochtend bij het Santuario de Nuestra Señora de los Reyes klooster in La Dehesa (Westkant van het eiland) en wordt het beeld naar Valverde gedragen (dit evenement vindt plaats in 2021, 2025, 2029, ...).

Ontdek alvast enkele sfeerbeelden van Bajada de la Virgen in onderstaand filmpje

  1. Hoe kom je in El Hierro?

El Hierro is het eiland dat het moeilijkst te bereiken is van alle Canarische Eilanden. De kleine luchthaven kan je per vliegtuig vanuit Tenerife bereiken, of je kan ook met de ferry vanaf Los Cristianos naar het eiland varen.

  1. Waar overnachten op El Hierro?

Voor je bezoek aan El Hierro, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels, vakantiehuizen en appartementen in El Hierro online bekijken.

  • Op zoek naar een aangenaam verblijf in de hoofdstad? Verblijf in het vakantiehuisje Gran Drago, gelegen aan de rand van het natuurreservaat Tibataje. Het bevindt zich in een gerestaureerd 19e-eeuws huis met een tuin met fruitbomen en een terras met tuinmeubels en uitzicht op zee. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het Hotel Parador de El Hierro gevestigd. Het rustig gelegen hotel wordt omgeven door een weelderige tuin en biedt kamers met een elegant interieur in koloniale stijl, een buitenzwembad en uitzicht op de Atlantische Oceaan. Meer info en boeken.
  • Hotel Ida Inés is gelegen in de vallei van El Golfo, aan de noordoostelijke kant van El Hierro. De kamers zijn ruim en bieden een prachtig uitzicht op de kust en de bergen. Meer info en boeken.
  • Een andere aanrader is het vakantiehuis in Taibique met ruime accommodatie voor twee personen, een prachtig uitzicht op zee, een gemeubileerd terras en barbecuefaciliteiten voor wanneer het mooi weer is. Meer info en boeken.
  1. Waar best een auto huren op de Canarische eilanden?

Welk eiland je ook kiest, een huurauto raden we zeker aan. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook onderweg naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Begin meteen aan je vakantie met een huurauto

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

  • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
  • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
  • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!

HUURAUTO: Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

  1. Wat is de beste reistijd om de Canarische eilanden te bezoeken?

Je hoort meestal dat de Canarische Eilanden het hele jaar door mooi en aangenaam zijn. Toch kan het geen slecht idee zijn om je bezoek tussen maart-mei of september-november te plannen. In deze tussenseizoenen zijn de stranden niet zo druk, er zijn minder toeristen, en de prijzen van hotels en andere zaken zijn ook wat goedkoper.

In de zomer en de winter komt het grootste aantal toeristen, waardoor het ook moeilijker wordt om de juiste accommodatie te vinden, en nog veel moeilijker is om de ‘echte’ Canarische Eilanden te ontdekken, zonder de hordes toeristen.

  1. Download je gratis reisgids Canarische eilanden

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

  1. Duiken en snorkelen bij vissersdorpje La Restinga

Liever een dag in het water doorbrengen? Dat kan ook. Bij het meest zuidelijke dorpje van het eiland La Restinga kan je heerlijk duiken en snorkelen! De prachtige onderwaterwereld van Mar de las Calmas is gevormd door vulkanische activiteit en de zeebodem is bedekt met bijzondere rotsformaties, grotten en tunnels. Je kan er anemonen, zeepaardjes maar ook roggen en egelhaaien spotten.

Nadien kan je nog even rondwandelen in het knusse dorpje dat ook bekend staat omwille van de vissersbootjes die hier in het water liggen te dobberen. Ga dineren in een van de gezellige restaurants en geniet van een heerlijk gerechtje bereid met verse vis.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische eilanden downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 20 januari 2019 - Greet de Wit

Heldere en toegankelijke informatie

- 6 oktober 2018 - [email protected]

Zeer duidelijke omschrijving en plaats aanduiding. Goed in gebruik. Positief.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?