18 x bezienswaardigheden op Tenerife? Tenerife tours, uitstappen + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

18 x bezienswaardigheden op Tenerife? Tenerife tours, uitstappen + tips

12 september 2019 in Canarische Eilanden2 reacties

Wat te doen op Tenerife tijdens je vakantie, 18 x inspiratie voor een leuke daguitstap

Tenerife is het grootste eiland van de 7 Canarische eilanden en veel meer dan zon en strand. Wist je dat je er de oudste stad van de Canarische eilanden vind en erkend is als UNESCO werelderfgoed?

Hou je meer van natuur? Dan zijn er excursies mogelijk naar prachtige natuurparken waar je kan wandelen langs vulkanische kraters en tussen lavavelden. Of wat denk je van dolfijnen spotten of snorkelen tussen de schildpadden? Lees er alles over in deze reisgids Tenerife.

Voordelig je reis naar Tenerife boeken

Ga op reis naar Tenerife met Tui, 8 dagen vanaf € 476: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar Tenerife bij Sunweb vanaf € 429 per persoon: Boek bij Sunweb

Je vakantieTenerife bij Neckermann.nl vanaf € 396: Bekijk het aanbod

De vlucht duurt ongeveer 4,5 uur. Vlieg naar Tenerife met Tui Fly voor € 57

Inhoud artikel

 1. Kraters, vulkanen en lava in het Teide Nationaal Park

De Teide-berg is de trots van Tenerife en het is ongetwijfeld de populairste natuurlijke bezienswaardigheid op het eiland. De vulkaantop ligt in het nationale park met dezelfde naam. Teide Nationaal Park is het derde oudste en grootste nationaal park in Spanje. Waar je ook verblijft op het eiland, hier moet je zeker naartoe. Het unieke landschap van kraters, vulkanen en gefossiliseerde lava, alsook de indrukwekkende piek zelf, maken dit zeker tot een van de meest indrukwekkende en bijblijvende bezienswaardigheden van Tenerife.

Er is een uitgebreid netwerk van paden en oriëntatiepunten vanwaar je kan genieten van onvergetelijke uitzichten. Dit zeer diverse gebied schittert het hele jaar door en je geraakt er van eender welk punt op het eiland.

Je kan de top van de Teide beklimmen, hoewel dit alleen aangewezen is als je fit, gezond en goed getraind bent. Je kan er ook heen met een kabelbaan. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om te genieten van de ronduit adembenemende uitzichten over Tenerife.
Het Teide Nationaal Park is zowel letterlijk als figuurlijk een hoog(te)punt van je bezoek aan Tenerife of de Canarische Eilanden.

Onze tip: Koop je tickets voor een bezoek aan het Teide Nationaal Park online.

 1. Rustige wandelen in de Montañas Negras

Voor wie de toeristische attracties liever vermijdt en de natuurwonderen van het eiland in een rustigere omgeving wil verkennen, is een rustige wandeling in de Montañas Negras, “Zwarte Bergen”, een aanrader. Hier kan je een aangename wandeling maken waarbij je eerder de bergen bewondert in plaats van beklimt.

Je komt langs een adembenemend uitzicht op Santiago del Teide, een gestolde lavastroom die dateert van de laatste uitbarsting van de Chinyero vulkaan in 1909, en je wandelt terug in de richting van de Teide en diens kleinere buur, Pico Viejo.

 1. Op zoek naar piraten in Masca, Tenerife

Voorbij Santiago del Teide vanuit de Montañas Negras ligt de groep bergdorpjes gekend als Masca. Masca ligt op 600 meter boven de zeespiegel in een kloof van het Teno Massief. Het was ooit de schuilplaats van piraten, die van hieruit op de uitkijk waren voor schepen. De piraten zijn reeds lang verdwenen op Tenerife, en werden vervangen door toeristen die naar deze pittoreske locatie komen. Er is een museum waar je meer kan ontdekken over het kleurrijke verleden van het stadje, alsook een aantal bars, restaurants en souvenirwinkeltjes.

De rit naar het stadje Santiago del Teide is steil, hobbelig en kronkelend, met steile afdalingen maar ook prachtige vergezichten over Tenerife — voor durvers is dit een lonende ervaring. Er gaan ook wandelpaden van en naar het bergdorpje, maar houd er rekening mee dat dit een moeilijk terrein is en dat je voldoende voorbereid moet zijn als je hier wil wandelen.

 1. San Cristóbal de La Laguna: de oudste stad van de Canarische Eilanden

San Cristóbal de La Laguna was de eerste stad die ooit op de Canarische Eilanden gesticht werd en behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. La Laguna heeft een unieke sfeer, met koloniale architectuur en een charmant autovrij centrum. Er zijn tal van historische gebouwen: de neoklassieke kathedraal, de paleizen van Nava en Salazar, de kerken en kloosters, allemaal hoogtepunten bij een bezoek aan deze stad.

Bezoek zeker ook een van de kerken of paleizen

Trek ook wat tijd uit voor andere kerken, zoals de Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción, met haar merkwaardige klokkentoren en houten plafonds met schilderingen, en het Santuario del Santísimo Cristo de La Laguna. Tussen de paleizen, valt vooral het Palacio de Nava y Grimón (daterend uit de 16de eeuw) op, samen met het bisschoppelijk paleis, dat in 1664 werd gebouwd. Jammer genoeg kan je dit laatste niet bezoeken, maar er zijn wel mooie huizen op de Calle San Agustín die je wel kan bezoeken.
Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Tenerife moet zeker even stoppen bij het museum in deze straat. De universiteit (gesticht in 1792) is de oudste van de Canarische Eilanden.

Proef de lokale tapas

Tot slot, vergeet vooral ook niet om even binnen te springen in een van de tapasbars op Tenerife om de uitstekende lokale hapjes te proeven.
Een goed startpunt voor een wandeling door San Cristóbal de La Laguna is Plaza del Adelantado, op wandelafstand van alle historische gebouwen.

 1. Overweldigende natuur in het Anaga Natuurpark

Duik op Tenerife ook de bossen in van het mooie Anaga Natuurpark en je zal de Mirador Cruz Del Carmen ontdekken, met prachtige uitzichten over het eiland en de oceaan. Je kan er ook neerkijken over La Laguna en in de verte de top van de Teide spotten.

Je kan hiervoor ook een begeleide excursie boeken.

 1. Pyramides van Malpais de Güímar, Tenerife

Het Malpais de Güímar is een gebied dat een magnetisch effect zal hebben voor wie houdt van natuur en wild. Hier hebben de zwarte lava en het rode zand zich vermengd om een bijna buitenaards landschap te creëren. Wij vonden vooral de plekken waar een lavavloed zich door de spleten van de Montaña Grande heeft gewrongen erg bijzonder. Gemakkelijke wandelpaden leiden je door dit ongewone landschap.

Ook op Tenerife zijn piramides te vinden

Iets verder het binnenland in vind je enkele boeiende kunstmatige structuren, de Pyramides de Güímar. Er werd lang gedacht dat deze piramidale structuren uit droge steen afkomstig waren van het vroegere Guanchesvolk. Tegenwoordig zijn archeologen het er echter over eens dat ze van ergens in de 19de eeuw moeten dateren. Hoogstwaarschijnlijk werden ze gebouwd door boeren die stenen van hun landbouwgebied verplaatsten. De informatie op de plek zelf focust nochtans op eerdere theorieën en op het interessante leven van Thor Heyerdahl, een archeoloog die geïnteresseerd was in de piramides.
Een lavagrot op de site leverde vondsten van de Guanches op, hoewel deze niet gerelateerd zouden zijn aan de piramides.

 1. Dolfijnen & walvissen spotten en snorkelen met schildpadden

In totaal zwemmen er 27 verschillende soorten dolfijnen en walvissen rond Tenerife. Sommige daarvan kan je het hele jaar door spotten, andere dieren zoals potvissen, vinvissen of orka’s kan je enkel spotten in bepaalde periodes en met een flinke dosis geluk. Maart tot en met juni zijn de beste maanden om de dieren te zien, maar je kan ze zonder problemen het hele jaar door spotten.

7.1. De beste plek om de dolfijnen en walvissen te spotten

De meeste dieren zwemmen langs de zuidwestelijke kust van Tenerife. Vooral het kanaal tussen Tenerife en het buureiland La Gomera is erg populair. De meeste touroperators vertrekken vanuit Los Cristianos, Los Gigantes of Puerto Colón. We raden je aan om te kiezen voor een tocht vanuit Los Gigantes omdat je daar meteen dichtbij La Gomera bent.

7.2. Boek hier je boottocht

Online kan je tickets kopen om walvissen en dolfijnen te spotten. De ene tour duurt langer dan de andere en ze vertrekken ook vanop een andere plek. Bij alle tochten krijg je een gratis drankje.

De touroperators kunnen natuurlijk niet garanderen dat je dieren zal spotten, maar als je geen walvissen of dolfijnen ziet, mag je gratis nog eens mee. Neem wel een trui of jasje mee, want op de boot kan het soms fris worden.

Er werden onlangs regels opgelegd die ervoor zorgen dat er niet te veel boten tegelijk het water opgaan. Plaatsjes zijn dus eerder beperkt en het is een daarom een goed idee om vooraf tickets te boeken.
 1. Wandelen in Montaña Chayofita

Verblijf je in Los Cristianos of Playa de las Américas, dan biedt Montaña Chayofita, dat net tussen de twee ligt, de kans tot een wandeltocht om wat calorieën te verbranden op Tenerife. Of misschien om je hoofd leeg te maken als de vorige nacht iets te zwaar is geworden.

 1. Waterpret in het Siam Waterpark Tenerife

Gesitueerd in Costa Adeje maar makkelijk te bereiken vanuit de resorts in het zuiden, ligt het Siam Waterpark dat volgens recensies op websites als het beste waterpretpark ter wereld is uitgeroepen. Het waterpark heeft een Siamees thema en opende zijn deuren in 2008. Er zijn een aantal spectaculaire ritten en attracties, waaronder een golfbad met de hoogste “golfbadgolven” ter wereld, en ook de langste ‘trage rivier’ ter wereld.

 1. Kliffen van Los Gigantes, natuurwonder van Tenerife

Het charmante kustdorpje Los Gigantes is steeds populair gebleven tijdens de snelle groei van het toerisme op Tenerife, en je vindt er een van de mooiste natuurwonderen van Tenerife. Het dorp wordt beschermd door de kliffen met dezelfde naam, die bijna verticaal in zee lijken te vallen. Deze gigantische kliffen werden door eeuwen van vulkanische activiteit en erosie gevormd, aan de voet van het Teno Massief.

De ‘Kliffen van de Giganten’, zoals de naam vertaald wordt, strekt zich uit vanuit het gelijknamige dorp tot Punta de Teno, het meest westelijke punt van het eiland.

 1. Het vissersdorpje Candelaria in het oosten van Tenerife

Een van de aangenaamste plekjes om te bezoeken aan de oostkust van Tenerife is het charmante vissersdorpje Candelaria. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is de indrukwekkende basiliek, die gewijd is aan de Heilige Maagd van Candelaria, de patroonheilige van de Canarische Eilanden. Op zondagen komt dit stadje tot leven met kerkgangers en winkeltjes die allerlei religieuze waren, souvenirs en bloemen verkopen.

 1. Punta de Teno: het meest westelijke punt van Tenerife

Punta de Teno is het meest westelijke punt dat je op Tenerife kan bereiken zonder in zee te vallen. Het is ook interessant om te bezoeken want er staat een vuurtoren en je hebt er mooie uitzichten. Dit punt wordt beschermd door het Teno Landpark, een belangrijk beschermd natuurgebied.

 1. Zoo en vulkanisch strand aan Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz ligt aan de noordkust van het eiland en is vooral bekend om zijn vulkanische stranden van zwart zand en de gigantische Loro Parque Zoo, die iets meer naar het westen ligt. Andere bezienswaardigheden hier zijn een zoutwaterzwembadcomplex ontworpen door César Manrique en een oude haven, met interessante gebouwen zoals een douanekantoor uit de 17de eeuw en een vervallen fort uit de 18de eeuw.

 1. Beschermde natuurpracht in Los Campeches

Los Campeches is een van de beschermde gebieden van het eiland en één van de voornaamste locaties voor natuurliefhebbers langs deze rustige en ruwe noordkust. Het is een nogal abrupt landschap vol natuurpracht, afgetekend door steile rotswanden. De kustkliffen van El Terrero liggen in dit gebied, alsook enkele grotten die ooit bewoond werden, en waar archeologen vondsten die meer vertellen over de vroegere bewoners van dit eiland hebben gedaan.

 1. Natuurlijke zwembaden gevormd door lava in Garachico

Garachico wordt vaak genoemd als een van de dorpen met het meeste pech ter wereld. Het heeft veel te verduren gehad in zijn korte geschiedenis: builenpest, overstromingen, stormen, brand, een sprinkhanenplaag en vulkaanuitbarstingen. De uitbarsting van 1706 was zeer berucht. Deze vernielde de haven, toen de bron van inkomsten van de stad.

Wie graag even afwijkt van het toeristische pad, vindt hier een van de mooiste dorpjes van Tenerife. Er zijn twee mooie, gerestaureerde kerken en een pittoreske geplaveide straat.
De grote trekpleister van het dorp zijn echter de natuurlijke zwembaden, gevormd door lava. Deze lavaformaties werden lang geleden door een vulkaanuitbarsting gecreëerd. De vulkaanuitbarsting uit 1706 plaatste de bekende rots bij het San Miguel Kasteel, dat uit de 16de eeuw dateert.

 1. Vlinders, drakenbomen en wijn in Icod de Los Vinos

In Icod de Los Vinos staat een van de indrukwekkendste drakenbomen van Tenerife, die meer dan 1000 jaar oud zou zijn. De boom staat in een park, waarvoor je toegang moet betalen. In hetzelfde park kan je ook genieten van de natuurlijke geneugten van de botanische tuinen. Net ernaast vind je een vlindertuin met meer dan duizend exotische vlinders.

Zoals je misschien al kon raden aan de ‘los vinos’-naam, wordt het stadje omringd door wijngaarden. Hier wordt de meeste wijn van Tenerife geproduceerd. Het oude stadscentrum biedt verscheidene opties voor wie graag wijn proeft. Er zijn ook een mooie kerk—Iglesia de San Marcos, met een zilveren kruis—en enkele oude plattelandswoningen.

 1. Botanische tuinen en geschiedenis in La Orotava

La Orotava is een goed bewaard historisch stadje op Tenerife, niet te ver van de hoofdstad en perfect voor een daguitstap of een wat grondiger bezoek. De interessante sites vind je allemaal op wandelafstand, dus laat de auto achterwege terwijl je door dit aangename stadje kuiert.

 • Onder de bezienswaardigheden hier zijn het Klooster van San Agustín, en de barokke kerk van Nuestra Señora de la Concepción.
 • Een van de aangenaamste delen van de stad zijn de Jardines del Marquesado de la Quinta Roja, die een groene long vormen voor zowel de bewoners als de toeristen.
 • Een andere aangename groene zone zijn de botanische tuinen, waar je meer dan 3000 verschillende plantensoorten kan aantreffen.

Voor wie geïnteresseerd is in lokale ambachten is het keramiekmuseum interessant, met honderden objecten in keramiek. Op korte afstand ligt het Loro Parque Dierenpark, een zoo dichtbij de zee met een grote verzameling dieren waaronder een gigantische pinguïnkolonie.

 1. Wandelen tussen de laurier, dennenbossen en watervallen in Las Lagunetas

Las Lagunetas biedt een charmant landschap van glooiende heuvels en diepe ravijnen. De omliggende vegetatie van dennenbossen speelt een sleutelrol in de bodembescherming en de voorziening van grondwater op Tenerife. Behalve dennenbossen vind je er ook het ecosysteem dat bekend staat als een monteverde—Macaronees heideland, gecombineerd met laurier en enkele inheemse bloemen. In deze zone vormt het Agua García bos een interessant voorbeeld van een oud laurierbos.

Zandpaden geven de iets avontuurlijkere reiziger de kans om dit gebied te voet of met de fiets te verkennen.

 1. Waar je hotel kiezen op Tenerife?

De keuze van hotel is gelinkt met wat je vooral wil doen tijdens je vakantie op Tenerife. Ben je van plan om vooral het strand, de zon en de zee op te zoeken, dan is het zuiden van Tenerife een goede plek om te overnachten. Je zal er echter niet alleen zijn.

Heb je het graag wat rustiger? Dan is de regio rond Playa San Juan en Los Gigantes een goed alternatief.

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie op de Canarische eilanden?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 7 augustus 2019 - Nijs w

Ik vind de tips nuttig en de site gebruiksvriendelijk

- 7 oktober 2018 - Wilfried Ramaekers

reistips waren heel zinvol en we hebben er veel gebruik van gemaakt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?