16 x bezienswaardigheden Lanzarote: wat zien en doen + daguitstappen

Volledige reisgids kopen voor € 10

16 x bezienswaardigheden Lanzarote: wat zien en doen + daguitstappen

Welke bezienswaardigheden kan je op Lanzarote bezoeken? Kaartje met alle highlights + tips

Lanzarote zet zich meer en meer op de kaart als een verfijnde vakantiebestemming met respect voor natuur en cultuur. Dit is vooral te danken aan de inspanningen en het werk van architect en milieuactivist César Manrique. Zelfs in de door ons voorgestelde daguitstappen op Lanzarote die je even van het strand wegleiden, zal je zijn stempel terugvinden.

Benieuwd naar dit prachtige eiland? Lees dan zeker verder en ontdek de hidden spots en bezienswaardigheden op Lanzarote.

Voordelig je reis naar Lanzarote boeken

Ga op reis naar Tenerife met Tui, 8 dagen vanaf € 476: Bekijk het aanbod bij Tui
Op vakantie naar Tenerife bij Sunweb vanaf € 456 per persoon: Boek bij Sunweb
Je vakantie Tenerife bij Prijsvrij.nl vanaf € 282: Bekijk het aanbod
De vlucht duurt ongeveer 4,5 uur. Vlieg naar Tenerife met Tui Fly voor € 79

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden Lanzarote

  1. Wandel door het centrum van de hoofdstad Arrecife

Arrecife is de hoofdstad en belangrijkste stad op Lanzarote. Arrecife betekent letterlijk ‘rif’ in het Spaans. De naam van de stad is afkomstig van de kleine riffen en eilandjes die je hier langs de kust tegenkomt. De riffen waren heel handig om zich te beschermen tegen aanvallen van piraten, wat meermaals gebeurde tot de late 18de eeuw. Arrecife kon zo bloeien; het werd het commerciële centrum van het eiland en uiteindelijk ook de hoofdstad van Lanzarote, in plaats van Teguise, de hoofdstad tot 1852.

Net voor de kust kan je een ander intrigerend stuk geschiedenis zien liggen

Het wrak van de Temple Hall (Telamon), een cargoschip dat zonk in de ondiepe wateren net voor de kust, is hier blijven liggen (zie ligging op de kaart), met het grootste deel van de romp zichtbaar boven het wateroppervlak. Het schip zonk hier in 1981. Behalve de stranden - Playa del Reducto (onze persoonlijke favoriet), El Cable en La Concha , wat slechts 3 stranden uit het ruime aanbod in de buurt - heeft de stad nog veel meer te bieden.

REISGIDS: Nog meer ontdekken van Lanzarote? Download hier onze gratis reisgids Canarische Eilanden.

  1. Flaneren in de witgekalkte straatjes van Teguise

Teguise, de vroegere hoofdstad van Lanzarote, was de voornaamste nederzetting toen het in de 15de eeuw gesticht werd na de Spaanse verovering van de Canarische Eilanden. De naam is afkomstig van een inheemse prinses die getrouwd was met een verwant van de Franse ontdekkingsreiziger Jean de Béthencourt. De inheemse vrouwen van het eiland zouden buitengewoon mooi geweest zijn.

Wat zeker zien en doen in Teguise?

  • Neem je tijd om door de rustige, witgekalkte straten te slenteren.
  • Even uitrusten aan het pittoreske Plaza de la Constitución en bewonder er historische gebouwen van de stad.
  • Bovenop een heuvel in het hartje van de stad ligt het Castillo de Santa Bárbara. In het fort kan je nu een prachtig piratenmuseum vinden (meer info op de website).
  • Op korte afstand van de stadskern van Teguise, vind je de oude windmolen die het symbool is van de oostelijke Canarische Eilanden, en waar granen werden gemalen om gofiobloem te maken, een van de basisproducten van het eiland.
Naast Lanzarote zijn er nog enkele andere eilanden te bezichtigen die echt de moeite waard zijn. Bekijk hier welk Canarisch eiland je het beste kiest.
  1. Cactussentuin in Guatiza bezoeken

De Cactustuin in Guatiza, ten noorden van Arrecife, werd geplant in een oude grindkuil van een steengroeve die niet meer in gebruik was, naar het ontwerp van architect César Manrique. De tuin was meteen zijn laatste ontwerp voor het eiland.

Bij je bezoek aan de cactustuin kom je langs meer dan 1500 cactussenbloemen van over de hele wereld. Verder vind je hier ook nog een gerestaureerde windmolen. Honger en dorst gekregen? Neem dan even een korte pauze in het gezellige cafeetje. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Hotel Boutique Palacio Ico is een historische villa, omringd door geplaveide straten. Het hotel is zorgvuldig gerestaureerd om alle elementen van de traditionele Canarische architectuur te laten schitteren en te behouden! Verblijf in een van de unieke kamers die zorgvuldig en luxueus zijn ingericht. Meer info en boeken.

  1. De lavatube van Jameos del Agua en Cueva de los Verdes

De Jameos del Agua, alsook de nabijgelegen Cueva de los Verdes, behoren tot een 6 km lange lavatube die ongeveer 4000 jaar geleden gevormd werd bij een uitbarsting van de La Corona vulkaan.

Deze tubes gestolde lava lopen door onder de Atlantische Oceaan. Het woord ‘jameo’ betekent in deze context “lange openingen in de tubes”, die ontstaan wanneer delen van het dak instorten door de opbouwende druk door vulkanische gassen.

TIP: Hier kan je uniek gaan dineren in een restaurant in de lavatunnel, unieke ervaring, meer info op de website.

  1. In de voetsporen van kunstenaar en architect César Manrique

De naam César Manrique zal je meerdere keren tegen komen tijdens je vakantie op Lanzarote. De kunstenaar en architect is geboren in Arrecife en is verantwoordelijk voor de typische bouwstijl van het eiland Lanzarote. De witte huizen met groene, blauwe of bruinen deuren en ramen zijn typerend voor zijn stijl.

Wanneer je op Lanzarote bent, moet je ook zeker eens een bezoekje brengen aan de voormalige woning van Manrique. Het bijzondere huis is gelegen in Tahiche en doet nu dienst als museum en Fundación César Manrique.

Enkele bezienswaardigheden die César Manrique heeft nagelaten:

  • Het uitkijkpunt El Mirador del Rio in het noorden.
  • Het restaurant in Timanfaya Nationaal Park "El Diablo"
  • De bijzondere Jardin del Cactus.
  • Het 5* hotel in Costa Teguise. Boek je verblijf in Hotel Melia Salinas en bewonder zelf de typerende kenmerken van César Manrique.
  • De Jameos werden trouwens ook omgebouwd door kunstenaar en architect César Manrique in de jaren 60. Men vestigde er een restaurant en bar in dat uitzicht biedt over een klein meer, alsook een zwembad en concertauditorium.

GEORGANISEERDE TOUR: Wil je graag zoveel mogelijk zien van zijn werk? Boek deze tour en loop in de sporen van César Manrique op Lanzarote en maak kennis met de fascinerende artistieke erfenis van César Manrique.

  1. Bewonder het mysterieuze groene meertje in El Golfo

Een uniek kleurrijk landschap met zwart zandstrand, donkere vulkanische rotsen en rode aarde, dat is Lago Verde! Ook wel gekend als Charco de Los Clicos in El Golfo, een klein gezellig vissersdorpje waar een erg ontspannen sfeertje hangt en enkele visrestaurants gevestigd zijn. Het groen getinte meer is ontstaan in een krater, waardoor de ligging van het meer erg mysterieus aandoet (zie ligging hier).

In het meertje groeien er bepaalde soorten algen waardoor het water deze typische groene kleur geeft. Wat deze plek zo bijzonder maakt, is het contrast van de zwarte omgeving met de zee die ernaast ligt en de grove rotsen. Erg indrukwekkend om te zien!

  • Overdag wordt deze toeristische site overspoeld door talloze touringcars. Daarom raden we je aan om Lago Verde zo vroeg of juist zo laat mogelijk op de dag te bezoeken. Zo kan je nog eens genieten van een prachtige zonsopgang of zonsondergang.
  • Je kan je auto parkeren bij het stadje El Golfo. Een halfuurtje wandelen, en je bereikt El Lago Verde.
  1. Prachtige vergezichten vanuit de Mirador del Río

Er zijn heel wat prachtige uitzichten in Lanzarote. Maar Mirador del Río, in het noorden van het eiland, is toch wel het bekendste uitzichtpunt op Lanzarote. De Mirador del Río is gelegen op de Famara-kliffen en biedt prachtige uitzichten over het kleine eiland Graciosa, een ander Canarisch Eiland. Je kan er ook ontspannen in het mooie La Corona Natuurreservaat.

HOE ERHEEN? Wil je graag een excursie maken vanuit Lanzarote naar dit kleine eilandje? Dat kan! Bekijk hier het volledige aanbod excursies naar Graciosa.

  1. Vulkanen in Timanfaya Nationaal Park en Parque Naturale Los Volcanes

Langs de noordwestkust van Lanzarote, kom je nog enkele interessante locaties tegen, vooral voor wie eerder geïnteresseerd is in de natuur en de geologie van het eiland. Timanfaya Nationaal Park en het omringende Parque Naturale Los Volcanes bieden enkele van de beste wandelingen van het eiland zoals deze naar de top van de Caldera Blanca vulkaankrater (9,5 km).

Liever het Nationaal Park bezoeken op een ietwat originelere manier? Maak dan een ritje op één van de kamelen die op je liggen te wachten. Je kan een dagtocht door het Timanfaya Natioaal Park boeken en ter plekke een kameelrit optioneel bij boeken.

Timanfaya Nationaal Park

Het Timanfaya National Park zal je meteen herkennen aan de Montañas del Fuego, ook wel de vuurberen genoemd. Deze bergen doen met hun dramatische roodzwarte kleuren hun naam eer aan. Het Nationaal Park bestaat volledig uit vulkanische grond die nog steeds heel actief is. Al na een paar centimeter diep graven is de aarde al 100 graden. Tijdens je tour door dit gebied, geniet je van de meest unieke uitzichten.

  • Voorzie je van goede, comfortabele wandelschoenen.
  • Zorg dat je jezelf goed insmeert met zonnecrème, er is namelijk amper tot geen schaduw in het Nationaal Park.
  • Op warme zomerdagen, neem je best voldoende water mee zodat je niet uitdroogt.

GEORGANISEERDE TOUR: Graag het Timanfaya Nationaal Park bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan! Met deze tours en excursies naar het Timanfaya Nationaal park ontdek je alvast de mooiste plekjes in en en rondom het park.

  1. Verken het kleinere eiland La Graciosa

Twee kilometer ten noorden van Lanzarote vind je het kleinere eiland La Graciosa dat je kan bezoeken met een veerboot vanuit Orzola (35 min). Op dit eilandje zijn er geen wegen (wel zandsporen) dus je mag je huurauto achterlaten. Je kan het eiland te voet verkennen of met een 4WD-taxi.

Het ulkanische La Graciosa behoort tot een van de Canarische Eilanden en heeft een oppervlakte van 29 vierkante kilometer. Je kan hier wandelen over het prachtige zandstrand van Playa de las Conchas, de hoofdplaats Caleta del Sebo met een kleine vissershaven bezoeken of de hoogste berg Las Agujas met een hoogte van 266 meter beklimmen.

HOE ERHEEN? Wil je graag het eiland La Graciosa bezoeken? Boek je retour veerboot naar La Graciosa met ophaalservice.

  1. Rondleiding door de zoutvlakten van Janubio

Salinas de Janubio is gelegen op de weg van Playa Blanca richting Yaiza. Het is op deze plek dat het zout uit zeewater gewonnen wordt. Het zout werd oorspronkelijk gebruikt voor het inleggen van vis maar met de komst van het koel- en vriessysteem is de jaarlijkse productie van Salinas de Janubio sterk afgenomen.

Ook jij kan een bezoekje brengen aan de zoutvlakten van Janubio. Tijdens een rondleiding met een deskundige gids kom je meer te weten over de geschiedenis van de oogsttechnieken en de architectuur van de zoutvlaktes

Geniet tijdens je bezoek van het schaakbord met verschillende kleuren en vormen die de zoutpannen vormen. De bijzondere kleuren zijn het gevolg van de wisselende hoeveelheden water per zoutpan. Vergeet zeker je camera niet mee te nemen, instragram waardig plekje!

GEORGANISEERDE TOUR: Ontdek de grootste en oudste zoutpannen van de Canarische Eilanden en boek je rondleiding door de zoutpannen van Janubio online op voorhand. Met deze tour kan je ook nog eens genieten van een Flor de Sal-proeverij.

  1. Namiddagje relaxen op een van de zandstranden van Lanzarote

Lanzarote is en blijft natuurlijk een échte zon- en strandbestemming. En naast het woeste vulkanische landschap en de bijzonder mooie bebouwing heeft het Canarische eiland ook de strandliefhebber veel te bieden. Van goud zand tot zwarte lava: hier de mooiste stranden van Lanzarote! Niets leuker dan een namiddagje door te brengen op een van de zandstranden van Lanzarote.

Benieuwd naar meer? Lees onze uitgebreide blogpost met de mooiste stranden op Lanzarote.

Playa del Papagayo

Lanzarote heeft verschillende mooie stranden, maar Playa del Papagayo steekt er toch wel met kop boven uit. Het azuurblauwe water, goudgele strand en de dramatische kliffen maken dit ongetwijfeld tot één van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Lanzarote. Op je weg hier naartoe word je bovendien beloond met enkele fenomenale uitzichten over de ongerepte natuur van dit gebied.

GEORGANISEERDE TOURS: Wil je graag een uitstap maken naar Papagayo? Bekijk het volledige aanbod excursies naar Papagayo op Lanzarote. Van tochten met een catamaran tot kajakken en snorkelen op het strand van Papagayo.

  1. Daguitstap naar Museo Atlantico Lanzarote

Breng een bezoekje aan het eerste onderwatermuseum in Europa! 12 à 15 meter onder de grond ligt het Museo Atlantico, het allereerste onderwatermuseum voor schone kunst en een belangrijke trekpleister van Lanzarote. In dit bijzonder museum in Playa Blanca kan je duiken tussen de indrukwekkende beelden van kunstenaar Jason deCaires Taylor, bekend vanwege zijn onderwater creaties.

Beelden van het Museo Atlántico

Het Museo Atlántico is ontwikkeld als een enorm kunstmatig rif en bestaat uit tien verschillende groepen beelden. Zo heb je de Rubicon, een groep van 35 beelden van mensen die allemaal richting een prachtige muur met opening lopen. Echte bewoners van Lanzarote hebben hiervoor model gestaan. Daarnaast kan je het beroemde Vlot van Lampedusa bewonderen, een verwijzing naar de vluchtelingencrisis in Europa.

  • Verder zijn er diverse beelden die half cactus en half mens zijn waarmee de vervlechting van mens en natuur wordt uitgebeeld.
  • Als verwijzing naar de moderne samenleving en technologie zijn er ook beelden van een stel die een selfie neemt en van een aantal fotografen.
  • En in de Portal kijkt een beeld naar een spiegel waarin de oppervlakte van de oceaan wordt gereflecteerd.
  • En zo zijn er nog wel enkele bijzondere plaatsen ondergronds.
  • Wil jij ook graag dit museum bezoeken? Bekijk de website voor meer informatie.
  1. Wijngaarden van La Geria bezoeken

Ben jij een wijnliefhebber? Dan moet je zeker eens de wijngaarden van La Geria bezoeken. Tijdens je bezoek aan de wijngaarden, leer je meer over de landbouwevolutie van Lanzarote. In de 18e eeuw, na de vulkaanuitbarstingen, werd bijna een kwart van het eiland verwoest en besloten de lokale boeren een unieke plek te creëeren waar ze het land zonder water begonnen konden cultiveren.

Tijdens je wandeling zie je hoe de lokale bevolking deze unieke agrarische omgeving creëerde. Loop ook even naar het op twee na hoogste punt van het eiland en geniet van een adembenemend uitzicht op de omgeving.

TICKETS: Met deze rondleiding door de La Geria wijngaarden ontdek je alles over de wijnbouw op Lanzarote en kan je proeven van de heerlijke droge vulkanische Malvasia witte wijn uit de regio. Deze wordt trouwens beschouwd als een van de beste ter wereld.

  1. Natuurfenomeen Los Hervideros

Los Hervideros, een rotsformatie ontstaan door diverse natuurlijke invloeden, is gelegen aan de westkust van Lanzarote, ten zuiden van Timanfaya Nationaal Park. Dit bijzondere natuurfenomeen bestaat uit steile kliffen van lavagesteente, geulen en gaten waar je tussendoor kan wandelen.

De wandelpaden en uitzichtpunten bieden een spectaculair zicht op het water van de zee dat zich tussen het lavagesteente heen perst. Het meest indrukwekkend is dit schouwspel natuurlijk, wanneer de zee erg wild is.

  • Los Hervideros kan je gratis bezoeken.
  • Deze toeristische site is gelegen op de weg van Salinas de Janubio richting het vissersdorpje El Golfo.
  • Je kan je huurauto gratis parkeren bij de ingang.

HUURAUTO: Ben je van plan om het volledige eiland af te reizen en zoveel mogelijk te zien? Dan beschik je best over een eigen auto want het openbaar vervoer komt namelijk niet overal. Wij raden je dan ook aan om een auto te huren via Sunny Cars.

  1. Waterpret in het Aqualava Waterpark

Even nood aan wat afkoeling? Trek dan een dagje uit om het Aqualava Waterpark te bezoeken. AquaLava Waterpark ligt aan het bekende Playa Blanca, in het zuiden van Lanzarote en is een eerbetoon aan het unieke, spectaculaire landschap van Lanzarote. Het waterpark biedt ruim 9.000 m² waterplezier aan binnen- en buitenglijbanen, een lazy river, een zoutwater golfslagbad, een kunstrand en een gigantische waterspeeltuin. Zowel jong als oud zal zich hier weten te vermaken.

TICKETS: Geniet een hele dag in het waterpark en bestel je tickets voor het Aqualava Waterpark online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

  1. Extra: Ontdek de hidden spots op Lanzarote

Lanzarote heeft tal van mooie bezienswaardigheden en plekjes om te ontdekken. Maar ga ook even op zoek naar de verborgen pareltjes van het eiland. Zo kan je de grote massa vermijden en kan je even de rust en stilte opzoeken op plekken die even mooi zijn om te bezoeken.

  • Bajo de la Montana, een van de vele vulkanische wonderen van Lanzarote. De krater is gedeeltelijk weggetrokken door de zee en wat je vandaag de dag nog ziet is de intense rode kleur. Je kan de top van de Bajo de la Montana beklimmen.
  • Tenesar, ook wel het 'verloren dorp' van Lanzarote genoemd. Het dorpje is afgelegen van de andere toeristische plekken op Lanzarote en het is de thuisbasis van felrode krabben!
  • Montana Roja ligt naast een van de belangrijkste resorts op het eiland en biedt een prachtig uitzicht over Plata Blanca! Montana Roja is een vulkanische krater met een hoogte van 194 m (626 ft).
  • Ben je eerder op zoek naar iets anders met kalm ondiep water? Bezoek dan zeker eens de donkere rotsen, het witte zandstrand, duinen en turquoise water van de Caleton Blanco Lagoon (bekijk de ligging) om te genieten en te ontspannen. Ontsnap aan de drukte van de stad en neem de tijd om deze bijzondere plek te verkennen en spring in de lagune om af te koelen!
  1. Waar overnachten op Lanzarote?

  • De hoofdstad van Lanzarote, Arrecife, is een uitstekende uitvalsbasis voor een strandvakantie als je geen standaard toeristisch resort wil en liever de culturele toer opgaat.
  • Ook Puerto del Carmen is een goede uitvalsbasis om de voornaamste bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken.
  • Tot slot is ook Playa Blanca een leuke plaats om te overnachten. Je bent hier op slechts 38 km van de culturele bezienswaardigheden van de hoofdstad l(hoewel dat wel de andere kant van het eiland is).
  • Lees ook zeker onze favoriete verblijven op Lanzarote.

Waar je ook logeert op Lanzarote, het hele eiland ligt altijd binnen handbereik. Bekijk alle accommodaties in Lanzarote op Booking.com.

Liever een volledige pakketreis boeken naar Lanzarote?

  1. Waar best een auto huren op de Canarische eilanden?

Welk eiland je ook kiest, een huurauto raden we zeker aan. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook onderweg naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Begin meteen aan je vakantie met een huurauto

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

  • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
  • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
  • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!

HUURAUTO: Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

  1. Download je gratis reisgids Canarische eilanden

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 26 december 2023 - de rudder daniel

Zeer omvangrijke info! Zeer bruikbaar.

- 31 oktober 2023 - Ingrid Serneels

De gids geeft goede informatie als voorbereiding van de vakantie!!!

- 20 juni 2023 - Ingrid

Wij zijn super blij met de reisgids ,we halen hier zéker heel veel tips en info uit. SUPER

- 25 februari 2023 - Katleen Van Overwaele

Heerlijke nuttige reisgids. Mooie wandelingen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?