Rondreis Canarische Eilanden: Hoe best eilandhoppen, tips + route?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Canarische Eilanden: Hoe best eilandhoppen, tips + route?

Eilandhoppen op de Canarische eilanden? Bezoek de 7 verschillende eilanden met onze rondreis

Eilandhoppen op de Canarische eilanden. Niet veel mensen beginnen eraan. Nochtans is het een aangename manier om de zon, zee, natuur en Spaanse cultuur te combineren met een ultiem vakantiegevoel wanneer je van het ene eiland naar het andere hopt.

Waan je jezelf in de Sahara in de geweldige zandduinen van Maspalomas op Gran Canaria, zoek de natuur op in het Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote en breng een bezoekje aan de machtige vulkaan El Teide op Tenerife. In dit blogartikel lees je alvast meer over de mooiste Canarische eilanden en wat er zoal te zien en beleven valt wanneer je gaat eilandhoppen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Canarische Eilanden

Duur5 - 14 dagen ()
VliegticketsJe kan het goedkoopste vliegtickets boeken bij TUIFly vanuit België of Transavia vanuit Nederland.
HuurautoJe huurauto online reserveren kan bij Sunnycars (alle verzerkeringen incl.), Eeasyterra (meestal de goedkoopste) of TUICars.
PakketreizenWil je graag een pakketreis naar de Canarische Eilanden boeken, kijk dan zeker even bij TUI, Sunweb of De Jong Intra
VerblijvenOvernachtingen per eiland:

Inhoud artikel

  1. Lanzarote

Lanzarote is de ideale bestemming voor wie houdt van een actieve en ongerepte vakantie. Als uniek biosfeerreservaat met een buitengewoon vulkanisch kegellandschap en prachtige stranden heeft Lanzarote veel te bieden, vooral voor wie meer wil dan gewoon wat ontspannen op het strand. Je staat misschien versteld te horen dat Lanzarote tegenwoordig een luxueuze vakantiebestemming is.

Lanzarote wordt minder ontsierd door hoogbouw dan bijvoorbeeld Gran Canaria of Tenerife. Het ongerepte landschap en de aantrekkelijke ontwikkeling zijn allemaal te danken aan de bekende architect en milieuactivist van Lanzarote, César Manrique. Je kan zijn werk overal bewonderen. Net dit gebrek aan torenhoge gebouwen is een van de dingen die Lanzarote onderscheidt als een meer verfijnde vakantiebestemming! Hieronder vind je alvast enkele bezienswaardigheden en plekjes die je zeker moet bezichtigen wanneer je op Lanzarote bent.

Cueva de los Verdes in Lanzarote

De Jameos del Agua, alsook de nabijgelegen Cueva de los Verdes, behoren tot een 6 km lange lavatube die ongeveer 4000 jaar geleden gevormd werd bij een uitbarsting van de La Corona vulkaan. Deze tubes gestolde lava lopen door onder de Atlantische Oceaan. Het woord "jameo" betekent in deze context letterlijk “lange openingen in de tubes”, die ontstaan wanneer delen van het dak instorten door de opbouwende druk door vulkanische gassen.

Timanfaya Nationaal Park en Parque Naturale Los Volcanes

Langs de noordwestkust van Lanzarote, kom je nog enkele interessante locaties tegen, vooral voor wie eerder geïnteresseerd is in de natuur en de geologie van het eiland. Timanfaya Nationaal Park en het omringende Parque Naturale Los Volcanes bieden enkele mooie wandelingen en een kans om even te ontsnappen aan de drukkere toeristenresorts en stranden.

Graag het Timanfaya Nationaal Park bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan! Met deze tours en excursies naar het Timanfaya Nationaal park ontdek je alvast de mooiste plekjes in en en rondom het park.

Namiddagje relaxen op een van de zandstranden op Lanzarote

Lanzarote is en blijft natuurlijk een échte zon- en strandbestemming. En naast het woeste vulkanische landschap en de bijzonder mooie bebouwing heeft het Canarische eiland ook de strandliefhebber veel te bieden. Van goud zand tot zwarte lava! Niets leuker dan een namiddagje door te brengen op een van de zandstranden van Lanzarote.

Benieuwd naar meer? Lees onze uitgebreide blogpost met de mooiste stranden op Lanzarote.
  1. Fuerteventura

Wist je dat Fuerteventura letterlijk ‘sterke wind’ betekent? Het waait er dus zo goed als altijd. Maar het eiland ligt op zo'n 100 km van de Afrikaanse kust waardoor het hier het hele jaar door lekker warm is! Naast zon, zee en strand heeft deze bestemming ook heel wat te bieden voor de avontuurlijke reiziger.

Fuerteventura is het tweede grootste eiland van de Canarische Eilanden, en hoewel niet zo drukbezocht als Gran Canaria en Tenerife, is het toch ook een populaire vakantiebestemming. Of je nu wil leren de golven en de wind te domineren, of het kleurrijke vulkanische landschap wil intrekken, dit eiland zou wel eens jouw ideale vakantiebestemming kunnen zijn!

Parque Natural de Corralejo

Graag even ontsnappen aan de drukte en genieten van de rust en stilte in de natuur? Dan moet je in het Parque Natural de Corralejo zijn! Het natuurpark strekt zich uit langs de kust en bestaat uit uitgestrekte zandduinen en heeft de mooiste en grootste stranden van alle Canarische eilanden (Playas Grande). Soms lijkt het wel alsof je je middenin de Sahara bevindt. Het is ook een populaire bestemming voor kite- en golfsurfers.

Beeldhouwwerken en straatkunst bewonderen in Puerto de Rosario

Puerto del Rosario is de hoofdstad van Fuerteventua. Hier woont ongeveer de helft van de bevolking. Het is een gezellige moderne havenstad die zich pas echt begon te ontplooien in de 19de eeuw. De voorsteden zijn nogal wanordelijk opgesteld, maar ga naar de oude stadskern en daar vind je een aangename plek om te verkennen, met tal van winkels, sfeervolle bars en restaurants. Houd je ogen goed open want vooral de beeldhouwwerken en de straatkunst zijn hier de voornaamste bezienswaardigheden.

Waar overnachten tijdens je bezoek aan Fuerteventura? Bekijk onze favoriete hotels en vakantieresorts op Fuerteventura en haal het beste uit je verblijf!

  1. Gran Canaria

Gran Canaria is één van de populairste reisbestemmingen voor een zonvakantie. De Canarische Eilanden liggen ter hoogte van Marokko en zijn dan ook gezegend met een aangenaam subtropisch klimaat.

Op Gran Canaria kan je helemaal tot rust komen en ontspannen op langgerekte fijne zandstranden en afkoelen in de Atlantische Oceaan, maar er valt nog veel meer te zien en te beleven. Je kan er bijvoorbeeld ook de wijde natuur intrekken, dolfijnen en walvissen spotten en historische dorpjes bezoeken.

Roque Nublo

Roque Nublo, hét symbool van Gran Canaria. Het is een gigantische basaltrots van maar liefst 80 meter hoog die zich op een hoogte van 1813 meter bevindt. Het landschap rondom de rots is ruig en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Het wandelpad GC-600 brengt je naar de Roque Nublo en je passeert onderweg ook andere prachtige uitkijkpunten. Bij de rots heb je een prachtig uitzicht over Gran Canaria en je kan in de verte zelfs Tenerife zien liggen.

Bezoek historische dorpjes als Teror en Gáldar

Teror is het mooiste dorp van Gran Canaria. Wandel hier door het centrale plein dat omzoomd wordt door verschillende historische gebouwen. De huizen werden er in verschillende kleuren geschilderd en zijn allemaal uitgerust met een typisch Canarisch houten balkonnetje. Daarnaast is Teror ook een belangrijk bedevaartsoord op het eiland. Volgens de lokale legende verscheen hier de Virgen del Pino, de beschermheilige van het eiland. Jaarlijks wordt daarom een pelgrimstocht georganiseerd naar de Basilica de Nuestra Señora del Pino.

Gáldar is een klein authentiek dorp in het noorden, aan de voet van de bergen. Het is een gezellig dorp waar je kan rondwandelen tussen de smalle straatjes. Op zondag kan je hier ook de lokale markt bezoeken. Je kan er verse groenten en fruit uit de regio kopen. In Gáldar kan je ook heerlijk eten in enkele tapasbars aan het centrale plein Plaza de Santiago. Daar prijkt ook een mooie kerk.

REISGIDS: Graag zoveel mogelijk inspiratie opdoen voor je vakantie op de Canarische Eilanden? Download onze gratis preview reisgids Canarische Eilanden en ontdek alvast enkele mooie plekjes.

Gran Canaria is een van de grootste eilanden van de Canarische eilanden. Je kan hier heel wat plekjes bezoeken. We raden je dan ook aan om hier enkele dagen te verblijven. Hieronder nog enkele hoogtepunten die je zeker moet gezien hebben wanneer je op vakantie bent in Gran Canaria.

  • Dunas de Maspalomas, een uniek duingebied dat lijkt op de Sahara, een absolute must-see op het eiland! Dunas de Maspalomas is een beschermd natuurgebied waar je mooie wandelingen kan maken.
  • Pico de las Nieves waar je kan genieten van het geweldige uitzicht bij een uitkijkpunt vanop een hoogte van 1949 meter.
  • Puerto de Mogán, een pittoresk vissersdorpje. Het wordt ook wel klein-Venetië genoemd omdat er zo veel kanalen en bruggen te vinden zijn.
  • Barranco de las Vacas, een spectaculaire ravijn waarin honderden palmbomen groeien. Het is een van de bijzondere plekken van Gran Canaria. In de ravijn ligt het gelijknamige dorpje Fataga. Dit is een dorpje dat de Canarische Eilanden typeert, met smalle, geplaveide straten en inheemse Canarische architectuur.
  • Benieuwd naar meer? Lees ons uitgebreid blogartikel met de niet-te-missen bezienswaardigheden op Gran Canaria.
  1. Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de 7 Canarische eilanden en heeft veel meer te bieden dan enkel en alleen zon en strand. Jammer genoeg wordt het etiket van massatoerisme al snel op deze bestemming geplakt. Maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Terwijl de volgebouwde zuidelijke strook van het eiland je een plaats biedt om te feesten of in de zon te liggen, zijn hier nog tal van andere plaatsen om de natuurliefhebbers en cultuurliefhebbers positief te verrassen.

Wist je trouwens dat de oudste stad van de Canarische eilanden zich in Tenerife bevindt? En dat deze erkend is als UNESCO werelderfgoed?

Op Tenerife heb je ook de mogelijkheid om enkele excursies en daguitstappen te maken. Wat dacht je van ene bezoekje aan een van de prachtige natuurparken waar je kan wandelen langs vulkanische kraters en tussen lavavelden. Of ga je misschien liever dolfijnen spotten in Tenerife of snorkelen tussen de schildpadden? Het kan hier allemaal!

Op zoek naar piraten in Masca

Voorbij Santiago del Teide vanuit de Montañas Negras liggen de bergdorpjes gekend als Masca. Masca ligt op 600 meter boven de zeespiegel in een kloof van het Teno Massief. Het was ooit de schuilplaats van piraten, die van hieruit op de uitkijk waren voor schepen.

De piraten zijn reeds lang verdwenen op Tenerife, en werden vervangen door toeristen die naar deze pittoreske locatie komen. Er is een museum waar je meer kan ontdekken over het kleurrijke verleden van het stadje, alsook een aantal bars, restaurants en souvenirwinkeltjes.

De Teide-berg, de trots van Tenerife

Deze berg is ongetwijfeld de populairste, natuurlijke bezienswaardigheid op het eiland. De vulkaantop ligt in het Teide Nationaal Park, het derde oudste en grootste nationaal park in Spanje. Het unieke landschap van kraters, vulkanen en gefossiliseerde lava, alsook de indrukwekkende piek zelf, maken dit zeker tot een van de meest indrukwekkende en bijblijvende bezienswaardigheden van Tenerife.

Het hoogtepunt - letterlijk en figuurlijk - is een ritje op de kabelbaan. Je hebt er een prachtig uitzicht op de oceaan en met een beetje geluk zelfs op de naburige eilanden. Boek alvast je tickets online zo kan je zorgeloos naar de top van El Teide (en eventueel naar het planetarium).

Klik hier om je tickets te reserveren

Nog meer inspiratie opdoen? Ontdek nog meer blogberichten over Tenerife:

  1. La Gomera

Ben je op zoek naar een avontuurlijke vakantie, weg van het massatoerisme? Dan is La Gomera de ideale bestemming! La Gomera biedt namelijk geen traditioneel strandpakket. Vanop afstand lijkt La Gomera een onneembare vesting met zijn uitstekende rotsen. Piepkleine weggetjes en wandelpaden banen zich een weg langs kliffen en ravijnen, en gaan kronkelend door weelderig groene valleien en rotsen, gevormd door eeuwenoude vulkanische activiteit.

Hieronder alvast enkele niet-te-missen bezienswaardigheden en plekjes in La Gomera

  • San Sebastián: de charmante hoofdstad van La Gomera met een gezellig historisch centrum met schaduwrijke plaza’s, door de zon verbleekte gebouwen in vrolijke kleuren en autovrije zones. De stad beweert dat Christoffel Columbus hier zou verbleven hebben op zijn reis naar de Nieuwe Wereld. Je kan in de stad letterlijk zijn “voetstappen” terugvinden.
  • De bijzondere basaltzuilen van Los Órganos, een schitterende natuurlijke klif, lijkt op een immens orgel van een kathedraal.
  • In het hartje van La Gomera ligt het groot beschermd gebied, Garajonay Nationaal Park, met enkele van mooiste wandel- en trekpaden van het eiland. Een reservaat vol wild dat wordt overdekt door een eeuwenoud laurierbos.
  1. La Palma

La Palma is het groenste eiland van de Canarische Eilanden, en is ongetwijfeld de ideale vakantiebestemming voor wie houdt van natuur en wil genieten van een ongerepte locatie om fauna en flora te ontdekken. Het hele eiland is een UNESCO-biosfeerreservaat, wat genoeg zegt over zijn biodiversiteit.

Voor wie echter graag afwijkt van het toeristische pad, heeft het eiland veel te bieden, met groen regenwoud in het noorden, rustgevende dennenbossen, en het ongelooflijke woestijnlandschap in het zuiden met zijn vulkanische kraters en gebogen rotsformaties. De hoofdstad is ook erg charmant, en heeft enkele mooie bezienswaardigheden.

Geschiedenis en hobbelige straatjes in Santa Cruz de la Palma

Santa Cruz de La Palma staat bekend om haar hobbelige straatjes, mooie architectuur en bedrijvige haven. Het is een compacte en goed bewaarde stad met een aantal bezienswaardigheden. In een vroeger klooster vind je nu het Museum van het Eiland La Palma, met etnografische collecties, kunst en tentoonstellingen over de natuurgeschiedenis. Een ander interessant museum is het Maritiem Museum, gebouwd in een replica van Christoffel Columbus’ schip, de Santa Maria.

Wil je graag nog meer ontdekken van La Palma? Met onze complete reisgids Canarische Eilanden mis je niets!

  1. El Hierro

El Hierro is het kleinste van de de grotere Canarische Eilanden. El Hierro is vrij afgelegen, en zo voelt het ook aan, wat een groot deel van zijn aantrekkingskracht voor avontuurlijke reizigers verklaart. Het leven volgt hier een traag ritme en er heerst een eenvoudige levensstijl.

El Hierro heeft een kust vol lavarotsen waartegen de grote golven van de Atlantische Oceaan beuken en kolken. In het binnenland vind je pittoreske landbouwgrond en bloemenvelden. En in het zuiden ligt er een bijna buitenaards vulkanisch landschap. Het is een unieke bestemming voor wie wil ontsnappen van de grote massa en op zoek is naar avontuur.

VERBLIJFTIP? Verblijf in het vakantiehuisje Gran Drago, gelegen aan de rand van het natuurreservaat Tibataje. Het bevindt zich in een gerestaureerd 19e-eeuws huis met een tuin met fruitbomen en een terras met tuinmeubels en uitzicht op zee. Meer info en boeken.

  1. Welk Canarisch Eiland kiezen voor je rondreis?

Eilandhoppen, wanneer je het ene eiland gezien hebt, kan je al snel hoppen naar het andere

De Canarische Eilanden bestaat naast heel wat kleine, onbewoonde eilandjes, uit 7 grotere eilanden die elk een bezoekje waard zijn. Gaat je voorkeur uit naar een ontspannende strandvakantie? Dan zullen de eilanden Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote je zeker weten te bekoren. Wil je vooral veel wandelen in ongerepte natuur? Dan zijn La Gomera, La Palma en El Hierro "jouw" Canarische eilanden.

Hoewel hier zeker iets van aan is, houdt deze stelling geen rekening met de veelzijdigheid van elk Canarisch Eiland. Want naast grote resorts en stranden hebben bijvoorbeeld ook Gran Canaria en Tenerife prachtige plekjes in de natuur. Wat dacht je van een beklimming van de hoge top van de Teide? De hoogste berg van Spanje, met tal van geweldige wandelpaden! Of een namiddagje zweten in het unieke duingebied van Maspalomas dat lijkt op de Sahara?

Hieronder heb je alvast een kaartje met de ligging van de Canarische Eilanden

  1. Met de boot of het vliegtuig de eilanden oversteken?

Je stelt je natuurlijk de vraag, of je het best de Canarische eilanden oversteekt met de boot of met het vliegtuig. Beide opties zijn mogelijk en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Zo reis je in het vliegtuig misschien iets comfortabeler, terwijl je met de boot een extra unieke ervaring beleeft en je de omgeving van de eilanden kan bewonderen. Welke optie jij kiest, is natuurlijk geheel persoonlijk. Wij hebben alvast de mogelijke opties voor je toegelicht:

Met het vliegtuig

  • Er zijn twee luchtvaartmaatschappijen die tussen de Canarische eilanden vliegen: Binter Canarias en Canaryfly.
  • Beide hebben ze concurrerende prijzen voor hun vluchten en met een beetje geluk vlieg je al voor een paar tientjes naar het volgende eiland.
  • Binter biedt meer keuze in routes, maar is meestal ook ietsje duurder. Deze maatschappij vliegt ook meerdere malen per dag

Met de boot

  • Ga je liever met de boot? Dan heb je drie verschillende opties.
  • Fred Olsen heeft de snelste boten en maar is jammer genoeg de duurste van de 3.
  • Je kan ook kiezen voor Naviera Armas, deze veerboten gaan een stukje langzamer, maar zijn op de meeste routes ook een stuk goedkoper.
  • Tras Mediterranea is je laatste optie. Deze vaart slechts op een paar routes en niet meer dan een paar keer per maand. Deze wordt dan ook niet zoveel geboekt.
  • Wat eventueel wel handig is aan Tras Mediterranea is dat ze zelf ook vanaf de Canarische eilanden naar Ibiza, Mallorca, Menorca en verschillende steden op het vasteland van Spanje varen.
  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Praktische tips voor je vakantie op de Canarische eilanden

Zoals je kan zien, valt er heel wat te zien en te beleven op de Canarische eilanden. Ieder eiland heeft zo zijn eigen charme! We hebben nog enkele praktische tips samengesteld om je reis naar de Canarische eilanden zorgeloos te laten verlopen.

  • Ben je van plan om veel te wandelen? Dan raden we je aan om goede wandelschoenen mee te nemen.
  • Als je van plan bent om af en toe eens te gaan zwemmen, dan is het altijd handig om waterschoenen bij je te hebben.
  • Neem ook altijd je zwemkleding mee, ook wanneer je niet verwacht te kunnen zwemmen. Je weet maar nooit waar je met een wandeling passeert!
  • Zorg dat je altijd zonnecrème bij je hebt en smeer je goed en regelmatig in als de zon zich laat zien. Ook een zonnebril kan altijd van pas komen.
  • Wanneer je gaat wandelen, neem je ook altijd best een extra trui mee. Door de hoogteverschillen (zoals bv. bij de El Teide) kan het soms wat kouder zijn.
  • Ga je eilandhoppen op de Canarische eilanen? Als je met de wagen op een ferry op wil, wees dan zeker op tijd. Tijdens het hoogseizoen kan het er namelijk erg druk zijn, met lange wachtrijen van een paar uur!
  • Bestel je tickets voor tours en excursies op de Canarische eilanden online op voorhand zodat je lange wachtrijen ter plekke kan vermijden.
  1. Download je gratis reisgids Canarische eilanden

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?