De wijk Trastevere in Rome bezoeken? 10 topbezienswaardigheden, info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De wijk Trastevere in Rome bezoeken? 10 topbezienswaardigheden, info & tips

7 mei 2024 in Rome2 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Trastevere wijk in Rome

Trastevere is een oude volkswijk in Rome en misschien wel het gezelligste deel van de Italiaanse hoofdstad. Je wandelt er in smalle steegjes en tussen ouderwetse huisjes waaraan overal plantenbakken hangen. Dankzij zijn middeleeuws karakter lijkt Trastevere in grootstad Rome even een dorpje op het platteland. Het is ook de ideale plek om te gaan dineren, want je vindt er verschillende restaurants en vooral veel pizzeria’s.

Trastevere is een must voor wie Rome bezoekt! Ontdek alvast de topbezienswaardigheden in Trastevere en enkele praktische tips voor je bezoek aan deze wijk met een lokale gids.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van Trastevere

Visserswijk

Ten westen van de rivier de Tiber en ten zuiden van Vaticaanstad, ligt de wijk Trastevere. Deze wijk werd eerst bewoond door de Etrusken totdat de Romeinen het gebied veroverden om ook de andere oever van de Tiber te kunnen controleren. Trastevere werd vooral populair bij vissers en zeelieden en ook immigranten vestigden zich vaak in de wijk.

Een officiële stadswijk

Later trokken veel Joodse immigranten naar Trastevere en al snel groeide de wijk uit tot het centrum van de Joodse gemeenschap van Rome. Onder keizer Augustus werd de regio officieel één van de 14 stadswijken van Rome en kreeg toen officieel de naam Transtiberim, wat ‘over de Tiber’ betekent.

Veel beroemde mensen, waaronder Julius Caesar, besloten om hun villa’s in de wijk te laten bouwen. Ten tijde van keizer Aurelianus in de derde eeuw na Christus werd Trastevere ommuurd om de stad zo beter tegen Germaanse volken te kunnen verdedigen.

Middeleeuws doolhof

In de vierde en de vijfde eeuw werden de eerste kerken in de wijk neergezet en in 908 werd de eerste synagoge van Rome in Transtiberim gebouwd. Er kwamen aan sneltempo nieuwe gebouwen bij en zo werd Trastevere in de middeleeuwen een doolhof van kleine, nauwe straatjes waar geen wagens door konden rijden.

Een stad in een stad

Omdat de wijk wat verder ligt van de top bezienswaardigheden in Rome heeft de wijk een heel eigen identiteit ontwikkeld. Ook het multiculturele karakter van Trastevere heeft daartoe bijgedragen. In 1744 paste paus Benedictus XIV de grenzen van de verschillende wijken van Rome aan en Trastevere kreeg zo zijn huidige vorm.

Verken Trastevere met een gids

De meeste toeristen wandelen rond in Trastevere om van het gezellige karakter van de wijk te genieten, maar als je het echte Trastevere wil leren kennen, doe je er goed aan om de wijk met een gids te verkennen. Online kan je tickets kopen voor een gegidst bezoek aan Trastevere.
 1. Basilica di Santa Maria

De Basilica di Santa Maria in Trastevere is de oudste kerk in Rome. De kerk, die oorspronkelijk Titulus Callixit heette, werd al opgetrokken tussen 221 en 227. Omdat de kerk door de eeuwen heen vaak gerenoveerd en uitgebreid werd, dateert het grootste deel van deze basilica uit de 12e eeuw, maar er zijn ook enkele muren uit de 4e eeuw bewaard.

Opvallend is dat de zuilen die je in de kerk ziet gerecycleerd werden. Eerst stonden die in de thermen van Caracalla, maar later werden ze gebruikt om de kerk te decoreren bij renovaties. Ook de klokkentoren en de gouden façade van de kerk stammen uit de 12e eeuw. Het middeleeuwse karakter van de kerk is goed bewaard gebleven en je vindt er heel veel authentieke dertiende-eeuwse gouden mozaïeken van Pietro Cavallini.

De kerk ligt aan het Piazza di Santa Maria in Trastevere en is dagelijks open tussen 07:30 en 21:00, behalve wanneer er kerkdiensten bezig zijn.

 1. Piazza di Santa Maria in Trastevere

Piazza di Santa Maria is het kloppende hart van de wijk en een belangrijke ontmoetingsplaats voor de lokale bewoners. Ook de oudste basiliek van de stad die we daarnet beschreven, kan je hier terugvinden op het Piazza di Santa Maria. Verder wordt het plein omringd door heel wat gezellige restaurants met terrasjes waar je heerlijk kan dineren en genieten van het uitzicht.

Niet ver van het centrale plein, vind je het gezellige straatje Vicolo della Torre. In dit fotogenieke steegje kan je enkele prachtige foto's maken. Ieder balkon is hier gedecoreerd met groene klimplanten en het zonnetje dat over de daken schittert maakt het een schilderachtig decor.
 1. Basilica di Santa Cecilia

De Santa Cecilia in Trastevere is de tweede oudste kerk van de wijk en stamt uit de 5e eeuw. De kerk, die eerst de Titulus Ceciliae werd genoemd, is door de eeuwen heen meerdere keren uitgebreid en gerenoveerd. Het grootste deel van deze basiliek stamt daardoor uit de 9e eeuw.

In de crypte van de kerk liggen de relieken van Sint-Cecilia en haar man Sint-Valerian opgeborgen. Die waardevolle overblijfselen werden in de 9e eeuw in opdracht van paus Paschalis I in de kerk geplaatst. Je kan de Basilica di Santa Cecilia bezoeken op het plein Piazza di Santa Cecilia.

 1. Heerlijk Italiaans eten in Trastevere

Trastevere staat bekend als het culinaire hart van Rome. En terecht! Je zal er heel wat eetkraampjes tegenkomen en je vindt er tientallen restaurants waar je traditionele gerechten kan proeven. Er worden ook leuke tours georganiseerd die je meenemen langs de beste adresjes.

Online kan je tickets kopen voor een culinaire tour langs de eetkraampjes van Trastevere en wie 's avonds moeilijk een restaurant kan uitpikken om te dineren kan ook meegaan met de gastronomische dinertour door Trastevere. Beide absolute aanraders!
 1. Museo di Roma in Trastevere

Het Museo di Roma is gevestigd in een zeventiende-eeuws gebouw. Dit museum focust op het leven in Rome in de 18e en 19e eeuw door middel van tekeningen, schilderijen, prenten en aquarellen. Er worden ook nog heel wat andere objecten tentoongesteld en je vindt er ook werken van de dichter Trilussa. Het Museo di Roma in Trastevere heeft regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

 • Het Museo di Roma in Trastevere ligt aan het Piazza di S. Egidio en is elke dinsdag tot en met zondag van 10u tot 20u open.
 • Je kan er binnen tot 19u. Een ticket voor het museum kost 6€ of 5€ met korting.
 • Meer info op de website.
 1. Villa Farnesina

Aan het begin van de zestiende eeuw liet Agostino Chigi, penningmeester van paus Julius II, een villa bouwen aan de oever van de Tiber. De villa werd ontworpen door Baldassare Peruzzi en moest dienen als een zomerpaleis. Later in diezelfde eeuw ging kardinaal Alessandro Farnese samen met zijn familie in de villa wonen en daarom werd het gebouw naar hem vernoemd.

Het sobere landhuis wordt omgeven door symmetrisch aangelegde tuinen en binnen ziet het er nog uit zoals het in de Renaissance werd ingericht. In de villa zijn ook verschillende fresco’s terug te vinden van Rafaël, Il Sodoma, Sebastiano del Piombo en Giulio Romano.

De Villa Farnesina ligt aan de Villa della Lungara 230 aan de oever van de Tiber. Een aantal kamers zijn elke maandag tot en met zaterdag tussen 09:00 en 14:00 opengesteld en op de tweede zondag van de maand tussen 09:00 en 17:00. Een ticket kost 10 euro voor volwassenen, jongeren en senioren hebben korting.

Onze tip: online kan je tickets boeken voor een interessante tour door Villa Farnesina. Een must voor wie geïnteresseerd is in architectuur!
 1. Palazzo Corsini

In de achttiende eeuw liet de familie Corsini een barok paleis bouwen recht tegenover de Villa Farnesina. Het gebouw kwam op de plek van een vijftiende-eeuwse villa en werd ontworpen door Ferdinando Fuga. Het paleis wordt omringd door mooie tuinen die leunen tegen de Colle de Gianicolo.

Binnenin vind je de kunstgalerij Galleria Nazionale d’Arte Antica di Palazzo Corsini, kortweg de Galleria Corsini. Het grootste deel van de collectie is privé-eigendom van de familie Corsini. Het gaat vooral om werken uit de Renaissance en uit de barok. De topwerken zijn van de hand van Giovanni Lanfranco, Guido Reni en Carlo Maratta.

 • Adres: Het Palazzo Corsini ligt aan de Via della Lungara 10.
 • Het museum is elke woensdag tot en met maandag open van 8u30 tot 19u met laatste toegang om 18u30.
 • Een standaard ticket kost 12 euro. Iedereen jonger dan 18 mag gratis naar binnen.
 1. Orto Botanico

Achter het Palazzo Corsini ligt de Orto Botanico verstopt. Deze botanische tuin is eigendom van de Sapienza Università di Roma. Je vindt er maar liefst 7000 soorten bloemen, planten en bomen, verdeeld over verschillende tuinen. De blikvangers zijn de Japanse theetuin met bamboebos en de prachtige fonteinen die verspreid liggen over de tuinen.

 • De Orto Botanico ligt aan Largo Cristina di Svezia 23A-24 en is elke maandag tot en met zaterdag open van 9u tot 18u30 van april tot oktober
 • Van 9u tot 17u30 van november tot maart.
 • Een ticket kost 8 euro.
 1. Colle de Gianicolo

Bovenop de heuvel Gianicolo ligt een mooi groen openbaar park. Je kan er een wandeling maken van een kwartier naar de top van de heuvel om daar van het prachtige uitzicht over de stad te genieten. In het park zelf staan ook heel wat bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn.

Helemaal onderaan de heuvel, aan de Via Garibaldi, staat de marmeren fontein Fontana dell’Acqua Paolo die in opdracht van paus Paulus is neergezet. Aan de noordelijke kant van de heuvel vind je aan de passeggiate del Gianicolo een indrukwekkende zuil en op de top prijkt ook een standbeeld van Giuseppe Garibaldi te paard. Daar wordt dagelijks om twaalf uur een kanonschot afgevuurd.

 1. Vlooienmarkt Porta Portese

Elke zondagochtend kan je tot 14u de bekendste en populairste vlooienmarkt van Rome bezoeken rond de straten Via Portuense en Via Ippolito Nievo bij de Porta Portese. Op de vlooienmarkt worden allerlei objecten verkocht zoals kleding boeken, servies en antiquiteiten.

 1. Hoe bereik ik Trastevere?

Te voet

 • Trastevere ligt aan de linkeroever van de Tiber en is vanuit het centrum van Rome goed te voet te bereiken.
 • Zo is het van het Piazza Navona zo’n twintig minuten tot 30 minuten wandelen, afhankelijk van je bestemming binnen Trastevere, en vanaf de Palatijn en het Colosseum ben je zo’n 30 tot 40 minuten onderweg naar het meest oostelijke deel van Trastevere.

Met het openbaar vervoer

Er zijn verschillende buslijnen waarmee je naar Trastevere kan komen. Zo kan je onder andere de buslijnen 23, 115, 280 en 870 naar Lgt Sanzio/Filipperi of Piazza Della Rovere nemen.

Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zone Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in deze zone te rijden. Trastevere valt binnen deze zone waardoor je het beste buiten het centrum parkeert en met het openbaar vervoer verder reist.

TIP: Met de Rome Tourist Card kun je eenvoudig de top attracties Colosseum, St. Pieter en het Vaticaan Museum in 1 combi reserveren zodat je nog meer uit je bezoek kunt halen.
 1. Praktische tip voor je bezoek aan Trastevere

De wijk ontwaakt veelal pas tegen het einde van de middag en in de avond. Overdag kan je er vaak rustig rondwandelen en er zijn dan ook geen rijen bij de bezienswaardigheden. In de avond komen de toeristen echter massaal naar Trastevere om er te dineren.

 1. Filmpje: maak kennis met Trastevere

Benieuwd naar hoe Trastevere eruitziet? In deze video kom je nog meer te weten over deze idyllische wijk in hartje Rome. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 januari 2023 - Jos van der Poel

Leuke tips en prima gids.

- 1 juli 2022 - Vanessa Cant

Wijk Trastevera is echt de moeite! Bus en tram zeker nemen. V-bril gebruiken in Thermen Van Caracalla.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?