Het Forum Romanum in Rome bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Het Forum Romanum in Rome bezoeken? Info, tips & tickets

15 mei 2023 in Rome1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan het Forum Romanum + waar tickets kopen?

In de Eeuwige Stad Rome duiken overal restanten op van het Romeinse Rijk, maar het Forum Romanum spant de kroon. Daar wandel je tussen een groot aantal ruïnes van wat ooit belangrijke tempels, juridische gebouwen of huizen waren.

Na de val van het Romeinse Rijk werden deze bouwwerken niet meer gebruikt waardoor er tegenwoordig enkel nog ruïnes over zijn, maar toch is het Forum Romanum één van de belangrijkste archeologische sites in Rome. Het domein biedt namelijk een uniek inzicht in het dagelijkse leven van de Romeinen en je vindt er enkele wereldberoemde gebouwen.

Hieronder geven we je alle informatie voor je bezoek en bestel je tickets voor het Forum Romanum alvast online om wachtrijen over te slaan.

Koop tickets voor het Forum Romanum vooraf online

Wij gaan regelmatig op citytrip naar Rome, we hebben één tip: koop je tickets voor bezienswaardigheden altijd online.
Zo kan je de wachtrijen overslaan en dien je geen tijd te verspillen bij de verschillende kassa's. Koop je skip-the-line ticket voor het Forum Romanum hier online (€ 21,50).
Er zijn ook combi-tickets voor het Forum Romanum samen met het Colosseum, zo zie je meer en bespaar je nog geld ook.

Hoe geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Forum Romanum

Waar Rome ontstond

Volgens de legende zou Romulus in de achtste eeuw voor Christus Rome gesticht hebben op de Palatijn, één van de 7 heuvels van Rome. De wijk die ontstond op de Palatijn kreeg al snel een prestigieuze reputatie en belangrijke Romeinen als Cicero, Augustus en Tiberius zouden er later hun woningen laten bouwen.

De drooglegging

Toen Rome nog een kleine stad was, lag er tussen de Palatijn en de heuvels van het Capitool en het Esquilijn een moerassig gebied dat voor begrafenissen werd gebruikt. In de zevende eeuw voor Christus werd het moeras drooggelegd door de aanleg van een nieuw riool, de Cloaca Maxima. Op die manier ontstond er een nieuw plein. Al snel werden er 2 tempels gebouwd, de Tempel van Saturnus en de Tempel van de Dioscuri. Het was het belangrijkste ontmoetingspunt voor de verschillende gemeenschappen die op de 7 heuvels woonden.

TIP: Wil je graag nog meer zien van dé topbezienswaardigheden in Rome? Dan raden we aan om een Rome Tourist Card aan te kopen. Hiermee heb je voorrang op trekpleisters als het Colosseum, het Forum Romanum & de Palatijnheuvel. Bestel je Rome Tourist Card online.

Het centrum van Rome

In de tweede eeuw voor Christus werd de macht van het Romeinse Rijk groter. Het Forum Romanum werd daardoor een belangrijke plek in het centrum van Rome waar Romeinen voor politieke, juridische en religieuze zaken samen kwamen.

Er werden markten op het Forum Romanum gehouden, maar er werden ook publieke aankondigingen gemaakt en er vonden gladiatorengevechten en publieke rechtszaken plaats . Het forum groeide door de eeuwen heen en er werden steeds meer gebouwen rondom het forum geplaatst.

Het einde van het Forum Romanum

Voor lange tijd was het Forum Romanum het centrum van het Romeinse Rijk, maar omdat de stad zo groot werd, verloor het plein steeds meer macht. De handel verhuisde naar verschillende andere marktplaatsen, er waren andere tempels ontstaan waar het volk terecht kon om aan de goden te offeren en de politiek verhuisde naar de keizerlijke paleizen op de Palatijn.

In de middeleeuwen trok de bevolking van Rome dan weer naar de gebieden rondom de Tiber waardoor het plein een weiland werd waar dieren graasde. De bouwwerken werden afgebroken om de materialen elders te kunnen gebruiken voor kerken en andere nieuwe gebouwen.

Opgravingen

Aan het einde van de 19de eeuw begonnen de opgravingswerkzaamheden van het Forum Romanum. De archeologen probeerden toen de waardevolle ruïnes bloot te leggen om zo een idee te kunnen krijgen van hoe het plein er vroeger uitzag. Dergelijke opgravingen gebeuren nog steeds op het Forum Romanum. Recent werd er nog een stuk muur gevonden dat er al stond voor de stichting van de stad.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. De must-sees op het Forum Romanum

Het Forum Romanum is tegenwoordig een groot archeologisch park waar verschillende ruïnes staan die je een kijkje gunnen in het alledaagse leven in de Romeinse oudheid. Van sommige gebouwen staan er nog een aantal pilaren of muren recht, terwijl er van andere gebouwen enkel nog een fundering of een paar losse stenen overschieten.

Tempel van Saturnus

De tempel van Saturnus was één van de belangrijkste gebouwen op het Forum Romanum en is het enige bouwwerk waar nog de volledige inscriptie op de voorgevel te zien is. De tempel werd gebouwd in 497 voor Christus en is daardoor mogelijk het oudste gebouw van het Forum. Het werd deels door de Galliërs afgebrand, maar in 42 voor Christus werd de tempel herbouwd door Munatius Plancus.

Tempel van Vesta

De tempel van Vesta was gebouwd ter ere van de godin van het haardvuur. Het vuur in de tempel hoorde dan ook constant te branden en een speciale groep van toegewijde vrouwen, de Vestaalse maagden, zorgden ervoor dat het vuur dag en nacht aan bleef. In de tempel staat de haard nog deels overeind en je kan ook een deel van de ronde funderingen zien.

Tempel van Vespasianus

De tempel van Vespasianus werd gebouwd ter ere van keizer Vespasianus in opdracht van zijn zoon Titus. De tempel stond ook bekend als de vredestempel en werd zowel aan Vespasianus als aan Titus opgedragen.

Boog van Titus

De Boog van Titus is de oudste van de twee triomfbogen op het Forum Romanum. De boog werd in 81 na Christus gebouwd en herdacht de triomf van Vespasianus en Titus op de joden in 71 na Christus. De triomfboog staat nog zo goed als helemaal overeind en stond model voor een groot aantal triomfbogen die door de eeuwen heen gebouwd zijn. De Arc de Triomphe in Parijs is daar de meest bekende van.

Boog van Septimus Severus

De boog van Septimus Severus is de tweede triomfboog op het Forum Romanum. De boog werd in 203 na christus gebouwd om de triomf in de Parthische oorlogen te vieren van keizer Septimius Severus en zijn twee zonen Caracalla en Geta. De boog is een indrukwekkende 23 meter hoog en 25 meter breed en torent boven het Forum uit.

Curia Julia

Een ander deels overeind gebleven gebouw is de Curia Julia. Dat gebouw werd in 44 voor Christus gebouwd voor de senaat. Het gebouw raakte zwaar beschadigd in een grote brand, die mogelijk gesticht was door keizer Nero, maar werd later opnieuw opgebouwd door keizer Domitianus. Het gebouw is goed bewaard gebleven doordat het in de zevende eeuw omgebouwd werd tot de Sant’Adriano al Foro basiliek.

En veel meer!

Naast deze gebouwen zijn er van een hoop andere bouwwerken nog veel restanten te zien. Zo vind je op het Forum nog meerdere tempels, zoals de Tempel van Romulus, de Tempel van Castor en Pollux en de Tempel van Venus en Roma. Ook zijn er drie basilica te vinden en nog verschillende overheidsgebouwen.

Er zijn echter ook heel wat bouwwerken die de tand des tijds moeilijk doorstaan hebben. Verschillende bogen, altaren, beelden en tempels die in verschillende boeken beschreven werden, staan er vandaag niet meer.

 1. Openingstijden van het Forum Romanum

 • Het Forum Romanum is dagelijks open vanaf 9u en sluit één uur voor zonsondergang.
 • Het terrein is gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.
 1. Tickets om het Forum Romanum te bezoeken

Je kan geen ticket kopen om enkel het Forum Romanum te bezoeken. Er bestaan enkel combitickets voor het Forum Romanum en het Colosseum. Je kan deze tickets voor het Forum Romanum + Colosseum hier online kopen (€ 21,50).

Wil je meer ontdekken over het Forum Romanum, dan kunnen we aanraden om op stap te gaan met een gids, deze tickets + tour met lokale gids koop je hier voor € 30. Wie ook Circus Maximus Tour erbij wil bezoeken met een gids kan deze tour boeken, hiervoor betaal je € 59.

Het ticket is geldig voor twee dagen vanaf het moment dat het ticket voor de eerst keer gescand wordt en je kan er dus voor kiezen om de ene dag naar het Forum Romanum te gaan en de volgende dag pas naar het Colosseum. De toegang is gratis voor iedereen op de eerste zondag van de maand (koop dit ticket hier).

We raden je absoluut aan om vooraf online je tickets te bestellen. Zo kan je de erg lange wachtrijen grotendeels overslaan. Het spaart je heel wat tijd uit!
 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

De beste manier om de wachtrijen te vermijden is door de tickets vooraf online aan te schaffen en deze uitgeprint mee te nemen. Je kan dan in de speciale rij voor gereserveerde tickets gaan staan. Ook doe je er goed aan om vroeg op de dag naar het Forum Romanum te gaan of juist later in de middag tegen de avond aan. Niet alleen is het dan rustiger maar de temperaturen zijn dan in de zomermaanden aangenamer.

 1. Hoe bereik ik het Forum Romanum?

Te voet

Het Forum Romanum ligt in het centrum van Rome en is uitstekend te voet te bereiken vanaf veel andere bezienswaardigheden in de stad. Zo ligt het maar op vijf minuten wandelen van het Colosseum, op een kwartier te voet vanaf het Pantheon en op twintig minuten van het Piazza Navona. Het Forum Romanum heeft een ingang aan de Via delle Salara Vecchia en een ingang aan de Via di San Gregorio.

Met het openbaar vervoer

Om het Forum Romanum met het openbaar vervoer te bereiken neem je de metrolijn B naar de halte Colosseo. Vanaf daar is het nog enkele minuten wandelen naar het Forum Romanum.

Met de hop-on hop-off bus

Wil je graag op een eenvoudige manier langs alle top bezienswaardigheden komen? Stap op een hop-on hop-off bus, deze stopt vlakbij het Forum Romanum.

Met de fiets

Wil je graag Rome op een sportieve manier ontdekken? Wat dacht je van een fietstocht langs alle highlights in Rome? Je kan zelfs kiezen om dit met een e-bike te doen, leuker wordt het niet 😊.

Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zone Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in deze zone te rijden. Het Forum Romanum valt binnen deze zone, waardoor je het beste buiten het centrum kan parkeren en met het openbaar vervoer verder gaat.

Ligging van het Forum Romanum op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek aan het Forum Romanum

 • Het Forum Romanum is zeer open en er zijn amper schaduwplekken. Zorg daarom dat je je goed ingesmeerd bent met zonnecrème, draag een petje of hoed en neem voldoende water mee wanneer je het Forum Romanum gaat bezoeken.
 • Er zijn geen plekken op het Forum Romanum en het Palatijn waar je eten of drinken kan kopen. Er zijn wel drinkpunten waar flessen bijgevuld kunnen worden.
 • In de zomermaanden kan het extreem druk zijn op het Forum Romanum in verband met schoolreizen en de vakantieperiode. Om die drukte te ontkomen kan je het beste in de eerste lentemaanden of tegen het einde van de herfst gaan. In die periodes is het rustiger en de temperatuur is ook een stuk aangenamer.
 • Je draagt ook best een paar goede wandelschoenen.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Filmpje: hoe het Forum Romanum er vroeger uitzag

Benieuwd naar hoe het Forum Romanum er in zijn bloeiperiode heeft uitgezien? In dit filmpje werd het Forum Romanum digitaal gereconstrueerd! Als je het oude Forum in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 april 2023 - Elena

Het boek heeft me veel geholpen met het plannen van mijn reis naar Rome!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?