Piazza Navona in Rome bezoeken? Hét mooiste plein van Rome, wat te zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Piazza Navona in Rome bezoeken? Hét mooiste plein van Rome, wat te zien & doen?

16 mei 2023 in Rome1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan Piazza Navona in Rome: wat zeker zien?

Piazza Navona is één van de mooiste en bekendste pleinen van Rome. Piazza Navona is niet alleen erg gezellig, er valt ook heel wat te zien. Een van de 3 fonteinen op het plein, de Fontana dei Quattro Fiumi, werd namelijk gemaakt door de beroemde kunstenaar Bernini!

Je wandelt er tussen historische bouwwerken en langs gezellige restaurantjes en je zal er ook heel wat straatartiesten zien die het beste van zichzelf geven. Omdat Piazza Navona zo centraal in Rome ligt, is het ook de ideale plek om je ontdekkingstocht door Rome te beginnen. Lees alvast alles over je bezoek aan het Piazza Navona.

Tours & Tickets Rome online bestellen

TIP: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig deze top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren in 1 handige combi zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome. Loop de wachtrijen voorbij en laat je ticket zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op alle andere attracties in Rome. (bestel hem hier)

Hoe nog meer geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Inhoud artikel

  1. Het verhaal van Piazza Navona

Een omgevormde atletiekpiste

In het jaar 86 na Christus liet keizer Domitianus een nieuw stadion aanleggen voor atletiekwedstrijden. Het zogenaamde Circus Agonalis werd omringd door tribunes waar ruim 20 000 mensen naar de sportwedstrijden konden kijken.

In de zomer werd de atletiekpiste ook regelmatig onder water gezet voor de zogenaamde waterspelen waarbij zeegevechten werden nagespeeld. Er werd ook een keer een gladiatorengevecht georganiseerd.

Het belangrijkste plein van Rome

Na de val van het Romeinse rijk werden de tribunes weggehaald en werden er huizen opgetrokken rondom het atletiekveld. De piste zelf bleef open, maar er werden wel straten over gelegd. Vanaf de 15e eeuw werd Piazza Navona het belangrijkste plein van de stad.

De grote markten verhuisden toen namelijk van de Capidoglio naar de Piazza Navona. Op het einde van de 19e eeuw nam het nabijgelegen plein Campo dei Fiori die hoofdrol over.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Rome? Koop dan de Rome Tourist Card en geniet van korting op verschillende attracties

De aanleg van het plein

De beroemde fonteinen op Piazza Navona werden halverwege de zestiende eeuw in opdracht van paus Gregorius XIII op het plein geplaatst. De architect van dienst was Giacomo della Porta.

Een eeuw later liet paus Innocentius X verschillende paleizen en monumenten plaatsen in Rome. Ook hij besteedde heel wat aandacht aan het Piazza Navona. Het was in die tijd niet vreemd dat een paus de opdracht gaf om gebouwen op te trekken. Zijn voorganger, paus Urbanus VIII, had ook zijn stempel gedrukt op de Romeinse binnenstad.

De invloed van Donna Olimpia Maidalchini

Paus Innocentius X werd bij de aanleg van het plein vooral beïnvloed door Donna Olimpia Maidalchini, de vrouw van zijn broer Pamphilio Pamphili. Zij overtuigde de paus onder andere om een familiepaleis aan het Piazza Navona te bouwen, het Palazzo Pamphili, en ze wilde ook de bestaande fonteinen op het plein spectaculairder maken.

De fonteinen van Bernini

Paus Innocentius X wilde eigenlijk de kunstenaar Francesco Borromini inhuren om de standbeelden te ontwerpen, maar Gian Lorenzo Bernini wilde ook graag zijn schouders zetten onder het project. Omdat hij wist dat de paus hem niet mocht, overtuigde hij eerst Donna Olimpia met een zilveren maquette van de Fontana dei Quattro Fiumi.

Bernini kreeg de eer en hij werkte later ook de Fontana del Moro af met standbeelden. De Fontana del Nettuno, de derde fontein, kreeg pas later in de negentiende eeuw een upgrade door Antonio della Bitta.

De sampietrini

In de negentiende eeuw werd Piazza Navona verhoogd en aangekleed met de sampietrini, de typische kasseien die je overal in Rome kan zien. Sindsdien is het plein nog amper veranderd.

  1. Het gezelligste plein van Rome

Het Piazza Navona is een langwerpig plein en dat komt omdat het vroeger een atletiekpiste was. Dé blikvangers zijn de 3 fonteinen die het plein domineren. Piazza Navona wordt omringd door historische monumenten, belangrijke gebouwen, cafés en terrasjes. Er zijn ook veel straatartiesten en portrettekenaars te vinden en in de kerstperiode wordt er ook een grote kerstmarkt gehouden.

Mijn tip: met een stadspas Rome krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart heel wat geld uit en je kan telkens de lange wachtrijen overslaan (geloof me, deze zijn er !). Je kan de stadspas Rome online boeken
  1. De fonteinen op Piazza Navona

Fontana dei Quattro Fiumi

La Fontana dei Quattro Fiumi, de vierstromenfontein, is de middelste en grootste fontein op Piazza Navona. Deze fontein werd in 1651 door Bernini ontworpen en is één van zijn meest bekende werken.

De fontein bestaat uit een bassin van travertijn met in het midden 4 standbeelden die de 4 bekendste rivieren ter wereld uit die tijd symboliseren.

  • De Europese Danube ligt het dichtst bij Rome van de vier en wordt daarom gekenmerkt door het Pauselijke wapen.
  • De Indiase Ganges kan je herkennen aan de roeiriem die symbool staat voor de bevaarbaarheid van de rivier.
  • De Afrikaanse Nijl kreeg een sluier die aangeeft dat er op dat moment nog niet veel bekend was over de bron van de Nijl.
  • De Amerikaanse Rio de la Plata zit op een stapel munten die symbool staat voor de natuurlijke rijkdommen die het Amerikaanse continent bezit.
  • In het midden van de vier beelden staat een obelisk van 16 meter hoog.

Fontana del Moro

Aan de zuidelijke kant van het plein staat de Fontana del Moro, de morenfontein. Deze fontein werd oorspronkelijk in 1575 ontworpen door de kunstenaar Giacomo della Porta, een leerling van Michelangelo. De Fontana del Moro bestaat uit een bassin van rooskleurig marmer met daarop een dolfijn en 4 Tritons, zonen van de zeegod Poseidon.

In 1653 voegde Bernini er echter nog een beeld aan toe. Hij ontwierp een man die op een schelp staat en de staart van de dolfijn vasthoudt.

Fontana del Nettuno

Aan de noordelijke kant van het plein staat de Fontana del Nettuno, de Neptunesfontein. Ook deze fontein werd ontworpen door della Porta, een jaar voor hij aan de Fontana del Moro zou werken. Deze fontein maakte hij van wit marmer en aan de bovenkant gebruikte hij stenen uit Pietrasanta. De fontein bestond in eerste instantie enkel uit het witte bassin.

Pas in de 19e eeuw besloot met om beelden aan de fontein toe te voegen om het geheel in balans te brengen met de Fontana del Moro. De kunstenaar Antonio della Bitta kreeg in 1878 de opdracht om het beeld van Neptunes in gevecht met een octopus te maken. Een andere kunstenaar, Gregorio Zappalà, maakte de zeenimfen bij de fontein.

  1. Stadio di Domiziano

Onder het Piazza Navona is het ook mogelijk om de opgravingen van het Stadio di Domiziano te bekijken. Het zijn de resten van wat ooit het belangrijkste atletiekstadion van Rome was. Op deze plek werden ooit de oorspronkelijke Olympische Spelen georganiseerd! De ruïnes liggen zo’n 4,5 meter onder het plein en zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

TICKETS: Bezoek het Stadio di Domiziano met een audiogids. Zo komen de ruïnes tot leven. Online kan je tickets boeken voor het Stadio di Domiziano. Een audiogids zit inbegrepen en met je online ticket kan je de wachtrijen voorbijsteken.

  1. De kerk Sant’Agnese in Agone

Familiekapel

De kerk Sant’Agnese in Agone prijkt langs Piazza Navona en valt meteen op door de witte façade en de mooie koepel. De huidige kerk werd in de 17e eeuw gebouwd aan het Palazzo Pamphili op de plek waar de heilige Agnes een marteldood stierf. De kerk deed dienst als de familiekapel van de Pamphili.

Een handvol architecten

De barokke kerk werd in eerste instantie ontworpen door Girolamo Rainaldi en zijn zoon Carlo Rainaldi in 1652, maar er kwam veel kritiek op het ontwerp en daarom kreeg architect Francesco Borromini uiteindelijk de opdracht. Na de dood van paus Innocentius X, die Borromini had ingehuurd, gaf de architect er de brui aan. Carlo Rainaldi kreeg de eer om de kerk af te werken.

Ook Bernini heeft meegewerkt aan het ontwerp en de kunstenaar Ciro Ferri was verantwoordelijk voor de fresco’s binnenin. In 1670 waren de bouwwerken voltooid.

  1. Palazzo Pamphili

Naast de Sant Agnese in Agone staat het Palazzo Pamphili, het familiepaleis van de Pamphili. Het gebouw werd ontworpen door Girolamo Rainaldi in opdracht van paus Innocentius X. Ook de architect Francesco Borromini mocht zijn zegje doen.

Na de bouw werd de schilder Pietro da Cortona ingehuurd om de galerij van het paleis te decoreren met een fresco. Het Palazzo Pamphili was de woning van Donna Olimpia Maidalchini. Sinds 1920 doet het paleis dienst als de Braziliaanse Ambassade.

  1. Het Palazzo Braschi

Een onafgewerkt paleis

Ook het indrukwekkende Palazzo Braschi ligt aan Piazza Navona. Dit paleis werd aan het einde van de achttiende eeuw gebouwd door Cosimo Morelli in opdracht van hertog Luigi Braschi Onesti, een neef van paus Pius VI. Door de dood van Braschi Onesti in 1816 stopten de bouwwerken en raakte het paleis in verval.

Bolwerk van Mussolini

De Italiaanse staat kocht het gebouw op in 1871 en bouwde het om tot de zetel van het ministerie van binnenlandse zaken. Het werd ook het politieke hoofdkwartier van Benito Mussolini.

Museo di Roma

In 1952 werd het Palazzo Braschi omgebouwd tot het Museo di Roma waar een grote collectie kunstwerken tentoongesteld worden. Je kan er schilderijen, tekeningen, foto’s, boeken, keramiek en meubilair bewonderen uit de periode van de middeleeuwen tot halverwege de twintigste eeuw.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de Italiaanse hoofdstad? Download dan zeker onze reisgids Rome met drie uitgestippelde wandelingen.

  1. Tickets om het Piazza Navona te bezoeken

Wil je graag het mooiste plein van Rome bezoeken? Het Piazza Navona is gratis te bezoeken, maar voor verschillende bezienswaardigheden er om heen dien je wel entree te betalen.

  • Een ticket voor het Museo di Roma kost 7€ en kan je ter plekke of online boeken.
  • Voor het Stadio di Domiziano betaal je 8,50€. Online kan je tickets boeken voor een bezoek aan het Stadio di Domiziano met audiogids, een aanrader!
  • De kerk Sant’Agnese in Agone is gratis te bezoeken.
  1. Openingstijden van Piazza Navona

Het Piazza Navona en de fonteinen zijn openbaar en zijn dan ook op elk moment van de dag te zien. De verschillende bezienswaardigheden rondom het plein hebben echter wel eigen openingstijden.

  • De kerk Sant’Agnese in Agone dagelijks open van 9u tot 13u en van 15u tot 19u.
  • In het weekend blijft de kerk open tot 20u.
  • Het Museo di Roma is elke dinsdag tot en met zondag van 10u tot 19u te bezoeken.
  • De ruïnes van het Stadio di Domiziano zijn dagelijks toegankelijk tussen 10u en 19u.
  1. Hoe bereik ik Piazza Navona?

Te voet

Piazza Navona ligt erg centraal in Rome en is goed vanaf andere plekken in de stad te bereiken. Zo ligt het Pantheon slechts op vijf minuten wandelen van het plein en het is een half uurtje te voet vanaf de Palatijn. Ook Vaticaanstad ligt op een half uurtje.

Met het openbaar vervoer

Neem de metrolijn A naar de halte Spagna vanwaar je nog zo’n 10 minuten moet wandelen naar Piazza Navona.

Met de auto

Rome is één van de drukste steden van Europa en het wordt daarom afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Daarnaast heeft Rome een Zone Traffico Limitato en dien je een vergunning te hebben om in die zone te rijden. Het Piazza Navona valt binnen die zone waardoor je het beste buiten het centrum parkeert en met het openbaar vervoer verder reist.

Ligging van het Piazza Navona op de kaart

  1. Praktische info voor je bezoek aan Piazza Navona

  • Het plein is erg toeristisch en dat trekt ook veel zakkenrollers aan. Wees daarom voorzichtig met je spullen.
  • Er zijn veel straatverkopers en bedelaars op het plein.
  • De Sant’Agnese in Agone heeft net als veel andere kerken in Rome regels. Je schouders en knieën moeten bedekt zijn.
  1. Filmpje: het verhaal van Piazza Navona

Geïnteresseerd in het verhaal van Piazza Navona? In deze video kom je nog meer te weten over dit bijzondere plein in hartje Rome. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Rome moeten reizen!

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 december 2022 - Ester

Duidelijke site en bevat veel informatie! Er is veel te zien in Rome, dus neem de tijd om alles goed te bewonderen. Wij waren er 4 dagen, maar dat is zelfs nog te kort om alles te zien!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?