De Palatijn-heuvel in Rome bezoeken: alle info voor je bezoek + tickets kopen

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De Palatijn-heuvel in Rome bezoeken: alle info voor je bezoek + tickets kopen

16 mei 2023 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Palatijn in Rome: alle info + waar tickets kopen?

Tussen het Forum Romanum en het Circus Maximus ligt de Palatijn, een van de zeven heuvels waarop Rome werd gebouwd. Op deze heuvel bouwden de eerste Romeinse keizers hun paleizen en tempels. De meeste daarvan zijn ondertussen al vervallen, maar er zijn nog enkele in goede staat die je vandaag de dag kan bezoeken. Wanneer je door de Palatijn wandelt, krijg je een goed beeld van hoe luxueus de keizers in hun paleizen leefden.

Lees meer over je bezoek + bestel je tickets voor het Palatijn in Rome hier.

Inhoud artikel

  1. De Palatijnse heuvel in Rome

De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het is gelegen in het centrum van de stad, ten oosten van het Forum Romanum en ten westen van het Circus Maximus.

De Palatijn was de locatie van de oudste nederzettingen in Rome en werd later het centrum van het keizerlijke leven. Volgens de legende zou Romulus, de stichter van Rome, zijn stad op de Palatijn hebben gesticht. De wijk die ontstond op de Palatijn kreeg al snel een prestigieuze reputatie en belangrijke Romeinen als Cicero, Augustus en Tiberius lieten er later hun woningen bouwen.

Vandaag de dag zijn er op de Palatijnse heuvel archeologische overblijfselen te vinden van enorme tempels, paleizen, villa's en andere imposante gebouwen. Een van de bekendste is het Paleis van Domitianus, dat uitgebreide ruïnes heeft die getuigen van de grootsheid van het Romeinse keizerlijke leven. Er zijn ook verschillende tuinen en terrassen met prachtige uitzichten over Rome.

Bestel je tickets voor de Palatijn in Rome hier

  1. Het huis van Augustus (Domus Augustea)

Casa di Augusto, ook bekend als het Huis van Augustus, was de privéresidentie van de Romeinse keizer Augustus, die regeerde van 27 v.Chr. tot 14 n.Chr. Hij was ook de eerste keizer die hier officieel woonde met zijn familie. Al snel volgden de andere keizers zijn voorbeeld en bouwden hun keizerlijke woningen op de Palatijnse heuvel.

Het Huis van Augustus werd ontdekt in de jaren zestig en is sindsdien gedeeltelijk gereconstrueerd. Het huis was oorspronkelijk een bescheiden structuur met maar twee verdiepingen. Tijdens je rondleiding zie je onder meer de zuilengalerij, studeerkamer, bibliotheken, kleine slaapkamer en de prachtige, goedbewaarde fresco's met scènes uit de mythologie in de zogenaamde Room of the Masks.

  1. Het Huis van Livia (Domus Livia)

Naast het Huis van Augustus staat het niet minder indrukwekkende Huis van Livia, ook bekend als de Domus Livia. Dit was de residentie van Livia Drusilla, de derde vrouw van keizer Augustus en een belangrijke figuur in het Romeinse Rijk. Het huis werd opgegraven in de 19e eeuw na de ontdekking van een loden pijp met het label "IVLIA AVGVSTA".

Bij het betreden van het Huis van Livia wandel je over een vloer bedekt met zwart-wit geometrisch mozaïeken die je naar de belangrijkste vertrekken leidt, zoals het tablinum en het triclinium (de eetkamer). De kamers waren telkens versierd met prachtige fresco's met mythologische taferelen en landschappen.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk van de mooiste bezienswaardigheden in Rome zien? Dan kies je best voor een Rome stadpas. Hiermee bespaar je heel wat geld uit en kan je ellenlange wachtrijen vermijden. Ontdek welke stadspas in Rome het voordeligst is voor jou.
  1. Flavische paleis (Domus Flavia)

Een ander belangrijk bouwwerk op de Palatijnse heuvel is het Flavische paleis, ook wel bekend als de Domus Flavia. Het werd gebouwd door keizer Domitianus in de 1e eeuw na Christus en was onderdeel van het grotere paleiscomplex Domus Augustana. Het paleis was ontworpen met een combinatie van Griekse en Romeinse architecturale elementen en werd gekenmerkt door zijn grandeur en weelderige versieringen.

De hoofdingang van de Domus Flavia was via Domus Augustana, een grote binnenplaats omgeven door colonnades. Deze binnenplaats leidde naar verschillende onderling verbonden kamers en zalen, waaronder de Aula Regia (Troonzaal) en het Lararium. De Domus Flavia had ook een grote zuilentuin, bekend als de Peristylium, die was versierd met fonteinen en beelden.

Binnen het paleis waren er verschillende zalen en kamers die dienden voor diverse functies, waaronder audiëntiezalen, ontvangstzalen, banketruimtes en privévertrekken voor de keizer en zijn familie. De kamers waren rijkelijk versierd met prachtige marmeren vloeren en muurschilderingen. Hoewel de Domus Flavia door de eeuwen heen schade heeft opgelopen, kan je er nog enkele fragmenten van de originele structuren en kunstwerken bekijken.

  1. Hippodroom van Domitianus

Het Hippodroom van Domitianus was een antiek stadion op de Palatijnse heuvel. Het werd gebouwd tijdens de regering van keizer Domitianus als onderdeel van zijn uitgebreid paleiscomplex. Het stadion had een langwerpige vorm met een ovale piste, vergelijkbaar met de bekendere Circus Maximus, en was oorspronkelijk 180 meter lang. Er waren tribunes voorzien aan beide zijden die vermoedelijk verdeeld waren op basis van sociale status. Het stadion diende als locatie voor atletiekwedstrijden en sportevenementen, zoals hardlopen en werpcompetities.

Pas in de 20e eeuw werd het stadion herontdekt en gedeeltelijk opgegraven. Vandaag de dag zijn er nog enkele overblijfselen van de tribunes en de ovale vorm van het stadion te zien op de Palatijnse heuvel. Het geeft een idee van de omvang en de structuur van het oorspronkelijke stadion.

  1. Neronian Cryptoporticus

Een andere interessante plek op de Palatijn is de ondergrondse gang genaamd "Neronian cryptoporticus", vlakbij de overblijfselen van het huis van Tiberius. Deze ondergrondse tunnel van 130 meter lang werd gebouwd tijdens het bewind van keizer Nero (54-68 n.Chr.) en verbindt verschillende paleisgebouwen op de Palatijn. Het gangenstelsel werd verlicht door kelderramen en bestaat uit een reeks gewelfde gangen en bogen die in een U-vorm rond een centrale binnenplaats liggen. Het is gebouwd met behulp van bakstenen en is versierd met mozaïeken en marmeren afwerkingen.

  1. De Farnesische tuinen

Naast de archeologische sites en overblijfselen, zijn er ook prachtige tuinen en terrassen te vinden op de Palatijn. Het was niet alleen een residentieel gebied, maar ook een plek waar keizers en de aristocratie konden genieten van prachtige tuinen en uitzichten over Rome. Een van de bekendste en mooiste tuinen zijn de Farnesische tuinen.

De Farnesische Tuinen, ook wel bekend als de Orti Farnesiani sul Palatino, waren prachtige tuinen gelegen op de zuidelijke helling van de Palatijnse heuvel. Ze werden aangelegd in de 16e eeuw en behoorden oorspronkelijk toe aan het machtige Farnese-geslacht, een invloedrijke Italiaanse familie.

De tuinen werden gecreëerd op de overblijfselen van oudere keizerlijke paleizen en complexen

Ze werden ontworpen in de typische Italiaanse renaissancestijl, met geometrische patronen, terrassen, fonteinen en beelden. De Farnesische Tuinen waren vooral bekend om hun weelderige vegetatie, met prachtige bloembedden, fruitbomen, sierlijke heggen en exotische planten. Een toevluchtsoord van groen en schoonheid in het hart van de stad.

De tuinen waren voorzien van wandelpaden, rustieke prieeltjes en uitzichtpunten waar men kon genieten van het panoramische uitzicht over de stad Rome. Na verloop van tijd verloren de Farnesische Tuinen hun oorspronkelijke grandeur en raakten ze jammer genoeg in verval.

  1. Het uitzicht vanaf de Palatijn-heuvel over Rome

Het uitzicht vanaf de Palatijnse heuvel op Rome is werkelijk adembenemend. Als een van de zeven heuvels van Rome biedt het een verhoogde positie ten opzichte van de omliggende gebieden, waardoor je een panoramisch zicht hebt op verschillende iconische bezienswaardigheden zoals de ruïnes en tempels van het Forum Romanum, het beroemde Colosseum, de oude Romeinse renbaan van Circus Maximus en het imposante monument van Piazza Venezia.

  1. Bezoek het Palatijnse museum

Het Palatijnse Museum, oftewel het Museo Palatino, herbergt een uitgebreide collectie van archeologische vondsten die op de Palatijnse heuvel en in de omgeving zijn opgegraven. Het museum is gehuisvest in een gebouw dat dateert uit de 19e eeuw en is verdeeld over verschillende zalen. Tijdens een rondleiding zie je onder andere artefacten en kunstwerken die inzicht geven in het oude Romeinse leven en de geschiedenis de Palatijn.

De collectie omvat een breed scala aan gevonden voorwerpen, beeldhouwwerken, fresco's, mozaïeken, inscripties, aardewerk en architecturale fragmenten. Veel van deze artefacten zijn afkomstig van de opgravingen op de Palatijnse heuvel zelf, met inbegrip van de keizerlijke paleizen en villa's die daar ooit stonden.

Volg ook zeker onze wandeling door het Antieke Rome en ontdek gerestaureerde overblijfselen van het oude centrum.
  1. Wat kan je nog meer zien op de Palatijnse heuvel?

Er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken op de Palatijnse heuvel zoals:

  • Casa delle Vestali (Huis van de Vestaalse Maagden) ligt aan de voet van de Palatijn, naast de Tempel van Vesta, waar de Vestaalse Maagden verantwoordelijk waren voor het brandend houden van het heilige vuur.
  • Tempel van Magna Mater, gewijd aan de Anatolische godin Cybele, ook bekend als de Magna Mater. De tempel stond op de zuidoostelijke helling van de Palatijn en werd gebruikt voor de verering van de godin.
  • Tempel van Apollo Palatinus, gewijd aan de Griekse god Apollo. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Forum Romanum.
  • Verschillende kerken zoals Chiesa di San Sebastiano al Palatino en Chiesa di San Bonaventura al Palatino.
  1. Waar tickets kopen voor Palatijn in Rome?

Om het Palatijn te bezoeken, zijn er verschillende opties beschikbaar:

  • Je kan het Palatijn individueel bezoeken door een ticket te kopen bij de ingang van de Palatijn. Houd er rekening mee dat er vaak lange wachtrijen zijn, vooral tijdens het hoogseizoen. Het is dus aan te raden om zo vroeg mogelijk te gaan of je tickets voor de Palatijn online te kopen.
  • Er worden ook gecombineerde tickets aangeboden waarmee je toegang hebt tot het Palatijn, het Forum Romanum en het Colosseum. Ben je van plan deze drie sites te bezoeken? Dan raden we aan om zo’n combiticket aan te kopen, hiermee bespaar je geld en tijd. Boek je tickets voor het Colosseum, Romeins Forum & Palatijnse Heuvel hier.
  • Wil je graag zoveel mogelijk over de geschiedenis en de archeologische overblijfselen te weten komen? Dan kan je best een rondleiding volgen met een deskundige gids. Als je liever op je eigen tempo het Palatijn wilt verkennen, kan je een audiogids huren bij de ingang.

Boek hieronder je combinatietickets voor de Palatijn in Rome

  1. Waar is de Palatijn in Rome gelegen?

De Palatijn is gelegen in het centrum van Rome, ten oosten van het Forum Romanum en ten westen van het Circus Maximus. De historische site is makkelijk te bereiken vanuit verschillende delen van de stad.

Ben je in de buurt van het Colosseum of het Forum Romanum? Dan ligt de Palatijnse heuvel op slechts 5 minuten wandelen. Het ligt ook op wandelafstand van het Piazza Venezia. Bezoek je de Palatijn met het openbaar vervoer? Dan kan je de metro (lijn B, blauwe lijn) nemen en uitstappen bij het Colosseo station.

TIP: Neem de hop-on hop-off bus in Rome, stap uit bij de halte “Colosseum” en wandel van daar verder naar het Palatijn. Zo geniet je op je weg naar de Palatijn ook nog eens van andere iconische bezienswaardigheden in Rome. Boek hier je tickets.

Kaartje met de ligging van de archeologische sites op de Palatijn in Rome

  1. Waar overnachten in de buurt van de Palatijn?

Wil je graag overnachten op wandelafstand van de Palatijnse heuvel in Rome? Hieronder hebben we alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & B&B's in de buurt van de Palatijn. Door te overnachten in de buurt van Palatijn, kan je de site zo vroeg mogelijk bezoeken en de horde toeristen vermijden. Daarnaast ben je ook in de directe omgeving van het Colosseum, Forum Romanum en het Circus Maximus.

  • Het Kolbe Hotel Rome kijkt uit op de Palatijn en heeft een prachtig middeleeuws interieur gecombineerd met een moderne inrichting. Sommige kamers hebben bakstenen muren en hoge gewelfde plafonds uit de 15e eeuw. Na een heerlijke nachtrust, geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Palazzo Velabro beschikt over moderne kamers met airconditioning, een fitnesscentrum, gratis WiFi en een gemeenschappelijke lounge. Na je bezoek aan Palatijn kan je nog genieten van Italiaanse gerechten. Meer info en boeken.
  • Een ander verblijf in de buurt van Palatijn is het charmante Il Monastero Collection. Het verblijf beschikt over eigentijdse kamers met antiek meubilair en moderne faciliteiten. Meer info en boeken.
  1. Praktische info voor je bezoek aan de Palatijn

  • Openingsuren: Palatijn is dagelijks geopend van ’s morgensvroeg tot in de vroege avond. De exacte openingsuren kunnen variëren.
  • Bezoek het Palatijn zo vroeg mogelijk om de massa toeristen te vermijden.
  • Wil je graag wat meer achtergrondinformatie over de voormalige paleizen en tempels? Dan raden we aan om een rondleiding met (augio)gids te volgen.
  • Bij het bezoeken van het Palatijn is het aan te raden om goede, stevige wandelschoenen te dragen.
  • Breng voldoende water en eventueel wat snacks mee. Er zijn mogelijkheden om waterflessen bij te vullen op het terrein.
  • Ook zonnecrème is belangrijk! In de zomerperiode kan het erg warm worden en is het belangrijk om je zo goed mogelijk te beschermen tegen de zon.
  • Respecteer de regels. Betreed geen afgesloten gebieden en raak de ruïnes niet aan.
  • Er zijn enkele toiletten voorzie, maar het aanbod is beperkt.
  • Last but not least: neem vooral de tijd om te genieten van deze prachtige historische site. Er valt heel wat te ontdekken.

Boek je rondleiding hier

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?