Welke kerken en kathedralen in Rome bezoeken? Alle info voor je bezoek + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Welke kerken en kathedralen in Rome bezoeken? Alle info voor je bezoek + tickets

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Overzicht van de mooiste kerken en kathedralen in Rome + waar tickets kopen?

Rome is gekend als dé hoofdstad van het christendom. Er is dan ook een overweldigend aantal kerken die je vandaag de dag kan bezichtigen.

Maar welke kerken in Rome zijn nu echt een bezoekje waard? We zetten de mooiste kerken in Rome voor jou op een rijtje + hoe je tickets kopen op voorhand?

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Rome

Reisgids
VerblijvenAan te raden verblijven in Rome:
Tickets + rondleidingen
 • Bespaar tijd en geld met de Vaticaanstad Pas, €89 (boek je Vaticaanstad Pas)
 • Standaardticket voor de Sint-Pietersbasiliek incl. audiogids, €16 (boek je tickets)
 • Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek & Koepel met gids, €49 (boek je rondleiding)
 • Verken de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, €38 (boek je tour)
1. Bestel hier je tickets online 2. Bestel hier je kortingskaart
Bespaar-tipMeerdere monumenten in Rome bezoeken? Bespaar en koop de Toeristenkaart van Rome, hiermee krijg je toegang tot Colosseum, Forum Romanum & Palatijn, Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea, alle tickets in één handig toegangspas. Bekijk deze Rome kortingskaart hier.

Inhoud artikel

 1. Basilica di San Pietro in Vaticano

De Sint-Pietersbasiliek van Rome, in het Vaticaan, is het centrum van het christendom. Natuurlijk mag je deze kerk absoluut niet missen tijdens je bezoek aan Rome. De kerk werd ingewijd in het jaar 326. Op het einde van de 15e eeuw besliste de paus echter dat een nieuwe kerk opgetrokken moest worden. De werken duurden 120 jaar. Michelangelo nam het grootste deel van het project voor zijn rekening, waaronder het ontwerp van de wereldberoemde koepel.

Binnenin moet je zeker de koepel beklimmen en ook de kunstwerken bewonderen. Mis zeker de Pietà van Michelangelo niet. Een ander hoogtepunt is de Cathedra Petri, dat is een beeld van Sint-Pieter dat geldt als een van de heiligste punten in de kerk. Je zal ook veel mensen de baldacchino van Bernini zien bewonderen, een bronzen afdak dat gezien wordt als een van de belangrijkste barokke werken. De Sint-Pietersbasiliek is de rustplaats van maar liefst 91 pausen.

TICKETS: De Sint-Pietersbasiliek lokt ieder jaar miljoenen bezoekers. We raden je dus aan om je tickets voor de Sint-Pietersbasiliek vooraf online te boeken zodat je de lange wachtrijen ter plekke kan overslaan.

 1. Basilica di Santa Maria Maggiore

De Basiliek van Santa Maria Maggiore is een van de vier pauselijke basilieken, wat betekent dat enkel de paus hier missen mag opdragen. De kerk is uitzonderlijk rijkelijk gedecoreerd. Je ziet er Romeinse marmeren zuilen, 5e-eeuwse mozaïeken en een impressionant gouden plafond dat gemaakt zou zijn met het eerste goud dat Colombus meegebracht heeft uit Amerika. De kapellen van Sixtus V en Paulus V zijn erg bijzonder. De kerk valt ook op door de 75 meter hoge klokkentoren, dat is de hoogste van Rome.

 1. San Giovanni in Laterano

De San Giovanni in Laterano is ook een pauselijke basiliek, en niet zomaar een. Het is de belangrijkste kerk ter wereld! De San Giovanni in Laterano is namelijk de officiële moederkerk en de bakermat van het christendom. Dat staat ook op de voorgevel van de basiliek: "Mater et caput omnium ecclesiarum urbis et orbis" (Moeder en hoofd van alle kerken van de stad en de wereld). Deze kerk is al eeuwenlang de pauselijke zetel (en dus niet de Sint-Pietersbasiliek).

In de kerk worden relikwieën van de apostelen Petrus en Paulus bewaard. Je ziet er ook het doopvont waar de keizer Constantijn, die het christendom in het Romeinse Rijk legaliseerde, gedoopt werd. Er hangen ook indrukwekkende kunstwerken en aan de overkant van de basiliek bevindt zich de Heilige Trap waar Jezus zelf ooit over gelopen zou hebben.

Voor de kerk staat een Egyptische obelisk die in het jaar 357 met een speciaal gebouwd schip uit Thebe werd overgebracht naar Rome.

TICKETS: Wil je graag deze kerk bezoeken? Bestel je tickets voor de San Giovanni van Lateranen online op voorhand.

 1. San Paolo fuori le Mura (St. Paul outside the Walls)

De basiliek San Paolo fuori le Mura is de vierde en laatste pauselijke basiliek. Deze basiliek ziet er iets nieuwer uit. Na een catastrofale brand in 1823 moest de hele kerk namelijk heropgebouwd worden. Een deel van de kunstschatten in de kerk kon gered worden en die hangen er nog steeds.

Binnenin staan er opvallend veel en erg hoge zuilen. Elke paus ooit is hier bovenaan de muren afgebeeld. Wanneer je de sacristie binnenwandelt, vind je een kloostergang die naar de abdij ernaast leidt. Hier hangen indrukwekkende 13e-eeuwse mozaïeken.

 1. De drie andere pelgrimskerken

In Rome zijn er vier pauselijke basilieken, de kerken die we hierboven opgesomd hebben. Daarnaast zijn er nog drie andere pelgrimskerken. Samen vormt dit groepje kerken de bekende zeven pelgrimskerken van Rome. Pelgrims die naar Rome komen, krijgen een aflaat wanneer ze alle zeven pelgrimskerken bezoeken. We sommen de drie resterende pelgrimskerken hieronder op.

Basilica di San Sebastiano fuori le Mura

Deze pelgrimskerk ligt even buiten de stadsmuren, langs de beroemde oude Romeinse weg Via Appia. De kerk ziet er langs de buitenkant weinig indrukwekkend uit, maar het is historisch wel een belangrijke kerk. De kerk is gewijd aan de heilige Sebastiaan, die er ook begraven ligt. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan de apostelen Paulus en Petrus. In de buurt van de kerk liggen heel wat catacomben.

Basilica di Santa Croce in Gerusalemme

Deze kerk van ‘Het Heilig Kruis in Jeruzalem’ werd gebouwd in de vierde eeuw en moest de relikwieën herbergen die de heilige Helena naar Rome gebracht had. Ze was de moeder van keizer Constantijn. Tot de relikwieën behoren fragmenten die zouden behoren tot het oorspronkelijke kruis en de doornenkrans van Christus.

Tip: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Rome? Koop dan de Rome Tourist Card en geniet van korting op verschillende attracties

Basilica di San Lorenzo fuori le Mura

Deze kerk is gewijd aan de heilige Laurentius, een van de eerste christelijke martelaren in Rome. Deze pelgrimskerk bevindt zich naast de oudste begraafplaats van Rome. In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk beschadigd door een bombardement. Veel kunstschatten gingen toen verloren.

 1. Santa Maria del Popolo

De kerk Santa Maria del Popolo is een bijzonder interessante kerk. Het zou ooit een kapel geweest zijn waar de boze geest van Keizer Nero werd verdreven. Het was later een Augstijner kerk waar ook Maarten Luther vaak de mis heeft opgedragen. De gevel is opgetrokken in renaissancestijl en werd door Bernini gerestaureerd.

Een van de zijkapellen, de tweede aan de linkerkant, werd in 1515 door niemand minder dan Rafaël ontworpen. De Cesari-kapel kan uitpakken met twee beroemde schilderijen van Caravaggio.

 1. Santa Maria in Trastevere

De Santa Maria in Trastevere zou de eerste zijn waar openbaar christelijke diensten gehouden werden in Rome, aan het einde van de 3e eeuw. In de 12e eeuw kreeg de kerk een grondige renovatie. Je vindt hier een klokkentoren, de voorgevel is aangekleed met mozaïeken en binnenin kan je een verguld houten plafond bewonderen.

 1. San Pietro in Vincoli

In de San Pietro in Vincoli ligt een van de ketens waarmee Petrus gevangen gehouden zou zijn in de Mamertijnse gevangenis in Rome. Vandaag is de kerk vooral bekend omwille van enkele topwerken van Michelangelo. Je kan hier onder andere zijn beeld van Mozes zien, een van de meest gelauwerde beeldhouwwerken ter wereld.

 1. Santa Cecilia in Trastevere

Santa Cecilia in Trastevere zou gebouwd zijn op het huis van een Romeins meisje dat stierf als martelaar. Onder de kerk bevinden zich ook effectief de resten van een Romeinse villa. Je ziet hier nog het 13e-eeuwse fresco van het laatste oordeel van Cavallini.

 1. Santa Maria in Cosmedin

Santa Maria in Cosmedin is een klein kerkje uit de 6e eeuw dat bedoeld was voor de Griekse gemeenschap in Rome. Binnenin bevindt zich een relikwie van de heilige Valentijn en je wandelt er over mooie mozaïekvloeren, maar de kerk is vooral bekend omwille van de Mond der Waarheid die aan de gevel hangt. Het is een Romeins putdeksel dat zou werken als een antieke leugendetector. Het is een populaire toeristische trekpleister.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in deze prachtige stad en download je reisgids Rome inclusief stadswandeling!

 1. Santa Maria sopra Minerva

De Santa Maria sopra Minerva werd gebouwd bovenop een Romeinse tempel gewijd aan de godin Minerva. Het is de grootste gotische kerk van Rome. Het bouwwerk werd voltooid in 1453. Je vindt er heel wat grafkapellen waar prominenten uit de Romeinse middeleeuwen begraven liggen. Er staat ook een Christusbeeld van Michelangelo.

 1. Santa Pudenziana

De basiliek van Santa Pudenziana is een van de enige kerken in Rome die nooit verwoest en herbouwd werd. De plattegrond van de kerk ziet er nog precies zo uit als in de 4e eeuw en er is nog een vroegchristelijke mozaïek uit die periode te zien. Er zijn door de eeuwen heen wel kleine verandering aangebracht en die zorgen voor een interessante architecturale mix.

 1. Sant'Andrea al Quirinale

Sant'Andrea al Quirinale was de favoriete verwezenlijking van Bernini zelf. Het is een unieke kerk waar kunst en architectuur naadloos in elkaar overgaan. Het is een rijkelijk versierde barokke kerk die zeker een bezoekje waard is. Er is hier zoveel te zien dat je bij het binnenwandelen helemaal overdonderd wordt.

 1. San Clemente al Laterano

De kerk van San Clemente werd gebouwd in de 4e eeuw, maar werd in de 12e eeuw helemaal herbouwd. Het is een van de uniekste kerken van Rome, want hier kan je een reis terug maken in de tijd. Onder de huidige basiliek bevindt zich de oudere basiliek, die helemaal bewaard is gebleven. Een kerk bovenop een kerk dus. En zo’n 20 meter onder de grond liggen de resten van twee Romeinse gebouwen die je eveneens kan bezoeken.

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?