Wat te doen in de buurt van Gallipoli, Puglia? Onze 9 tips!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat te doen in de buurt van Gallipoli, Puglia? Onze 9 tips!

14 november 2022 in Puglia1 reactie

Daguitstappen vanuit Gallipoli: wat te doen in de omgeving?

Rond Gallipoli in Puglia vind je tal van kleine, historische stadjes en dorpen die de moeite zijn om te ontdekken.
Maar wist je dat je er ook de 'Maldiven van Salento' en één van de beste stranden ter wereld vindt?

Inhoud artikel

  1. Archeologie en een Byzantijnse fresco in Alezio

Enkele afstand van Gallipoli: 6 km

Alezio is alweer een typisch Pugliaans stadje met een lange en luisterrijke geschiedenis. Het gemeentelijk museum van de Messapi is een van de voornaamste attracties waar archeologische vondsten worden getoond die licht werpen op de vroege geschiedenis van de bevolking die hier in de buurt leefde in de 4de en 3de eeuw v.C.

Nog een belangrijke bezienswaardigheid is het Heiligdom van Santa Maria della Lizza, waarvan men algemeen aanneemt dat het in de 12de of 13de eeuw gebouwd werd, maar het zou ook ouder kunnen zijn. De resten van een Byzantijnse fresco suggereren dat het reeds 200 jaar eerder gesticht zou kunnen zijn. De fragmenten van de fresco’s, die dateren van tussen de 10de en de 16de eeuw, tonen vooral verhalen uit het leven van de Maagd Maria en zouden ooit het volledige interieur bedekt hebben.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Gallipoli in B&B Ghalà, een charmante B&B en een absolute aanrader. Geweldige B&B op een toplocatie. Heel schoon.! Heerlijk en uitgebreid ontbijt op het dakterras met prachtig uitzicht. Meer info en boeken.

  1. Elegante herenhuizen en een kasteel met hangende tuin in Presicce

Enkele afstand van Gallipoli: 32 km

Op een steenworp van de Ionische kust ligt Presicce, een rustig en elegant stadje. In dit gebied zijn er tal van stromen en bronnen, die reeds mensen aantrokken sinds de 4de eeuw voor Christus. De stad groeide en ontwikkelde zich tijdens de middeleeuwen, toen hier welvarende handelaars en ambachtslieden woonden. Elegante herenhuizen en monumenten tooien de smalle, kronkelende straten en je kan ook een intrigerend en bijzonder grottencomplex onder de Piazza del Popolo bezoeken. Deze ondergrondse kamers werden vroeger gebruikt als olijfmolens, en de overblijfselen hiervan kan je nog steeds zien.

De geschiedenis van de olijfolie van deze stad, wordt jaarlijks in augustus gevierd met een olijfoliefestival. Ook het kasteel met een hangende tuin is een bezoekje waard.

  1. Specchia: één van de mooiste dorpen van Italië

Enkele afstand van Gallipoli: 37 km

Niet ver van Presicce, in het noordoosten, vind je nog een ander interessant en historisch dorp, Specchia. Dit pittoreske dorp met middeleeuws centrum ligt op een heuveltop te midden van olijfboomgaarden en wordt beschouwd als een van de mooiste van Italië. Hier vind je vele historische parels, waaronder de ondergrondse oliemolens en een aantal historische gebouwen, vooral in de buurt van het prachtige Piazza del Popolo.

TIP REISGIDS PUGLIA: Wil je graag nog meer zien? Download onze gratis reisgids Puglia, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden.

  1. Ontdek de 'Maldiven van Salento' in Spiaggia di Pescoluse

Enkele afstand van Gallipoli: 40 km

Spiaggia di Pescoluse, het strand bij Pescoluse, wordt vaak omschreven als de ‘Maldiven van Salento’ en wordt beschouwd als een van de beste stranden in de regio. De lange zanderige kust strekt zich uit over 4 km en je kan er in de zon liggen naast het kristalheldere water. Deze plek is populair, en je ziet al snel waarom. Je kan hier makkelijk wat tijd uittrekken om te ontspannen aan zee, met alle faciliteiten voor toeristen bij de hand. Nog meer mooiste stranden in Puglia vind je hier.

  1. Oude architectuur in Galatone

Enkele afstand van Gallipoli: 13 km

Galatone, naar het zuidwesten toe, heeft enkele mooie en interessante architecturale parels. De belangrijkste is de Crocifisso della Pieta, een kerk in barokstijl, gebouwd tussen 1696 en 1710. Zowel de voorgevel als het interieur zijn rijkelijk en weelderig gedecoreerd. Recht tegenover de kerk staat een paleis uit de 14de eeuw dat ooit de zetel van de Markiezen van Galatone was. Daarnaast zijn er nog tal van mooie gebedsplaatsen in en rondom het stadje.

  1. Kerken in Nardo

Enkele afstand van Gallipoli: 24 km

Maak tijdens je rondreis door Puglia ook een stop in de historische stad Nardo. Begin daar je ontdekkingstocht op het Piazza Salandra in het midden van de stad. Vergeet geen bezoek te brengen aan de kathedraal van Nardo, die rond het jaar 1000 werd gebouwd. Deze heeft tegenwoordig een voorgevel uit de 18de eeuw, maar vanbinnen wordt de romaans-gotische stijl nog steeds bewaard.

Andere kerkelijke noemenswaardige gebouwen zijn de kerk van San Domenico, Chiesa del Carmine, de kerk van San Cosimo en de Tempel van de Osanna.

  1. Punta Prosciutto: één van de beste stranden ter wereld

Enkele afstand van Gallipoli: 43 km

Punta Prosciutto zou een van de beste stranden ter wereld zijn. Houd je van ongerept water, wit zand, lokale gastvrijheid en ongedwongen eetgelegenheden in strandhutjes, dan is dit the place to be.

  1. Archeologie in Saturo

Enkele afstand van Gallipoli: 87 km

In Saturo vind je een interessante archeologische site waar verscheidene historische periodes worden uitgebeeld. De site ligt op een stuk land dat uitsteekt in zee. Het is een aantrekkelijke plek om even de benen te strekken.

  1. Waar overnachten in Gallipoli, Puglia?

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Gallipoli in B&B Ghalà, een charmante B&B en een absolute aanrader. Geweldige B&B op een toplocatie. Heel schoon.! Heerlijk en uitgebreid ontbijt op het dakterras met prachtig uitzicht. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 10 januari 2024 - Bart Franken

Ik ben nu al begonnen met het uitstippelen van onze vakantie dankzij de Reisgids van Geert

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?