Valle D'Itria: de mooiste trulli en witte dorpjes in Puglia

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onderdeel van de volledige reisgids

Valle D'Itria: de mooiste trulli en witte dorpjes in Puglia

23 december 2023 in Puglia4 reacties

De Valle d'Itria puilt uit van de prachtige kleine dorpjes, historische stadjes en steden, en de idyllische landschappen. Erg bijzonder hier zijn de trulli, een gebouw met een cilindervormige basis en een ongewoon, kegelvormig dak van kalkstenen tegels. Trulli werden reeds eeuwenlang gebouwd, maar de oudste die hier nog staan, dateren uit de 16de eeuw. Hoewel de meeste trulli nog steeds door de lokale bevolking bewoond worden, staan er nu ook enkele te huur als vakantiewoning.

Inhoud artikel

  1. De 1500 trulli van Alberobello

Alberobello staat bekend als de hoofdstad van de trulli en wordt algemeen beschouwd als een van de hoogtepunten van de Valle D'Itria. Er zijn echt overal trulli in Alberobello: je vindt er ongeveer 1500 trulli in het historisch centrum. Dit foto-postkaartdorpje staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Terwijl je in Alberobello bent, vergeet dan zeker niet de Trullo Sovrano te bezoeken, gebouwd in 1785, en de enige trullo met twee verdiepingen. Breng ook een bezoekje aan het Museo del Territorio 'Casa Pezzolla', dat zich in een aangrenzende trullo bevindt en ook bekend staat als ‘Tweeling Trulli’. Ga ook langs de trullo-Kerk van Sint-Antonius, die dateert uit 1926.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Alberobello in Trullo Essenza, een charmante B&B en een absolute aanrader. Trullo Essenza-Trulli Antì ligt op wandelafstand van de Trullokerk Chiesa di Sant'Antonio en biedt ruime kamers die modern zijn ingericht. Meer info en boeken.

  1. Trulli, gnostre en masserie in Noci

Het charmante Noci is een doolhof van straten verdoken in de prachtige bossen. Naast trulli, vind je in Noci ook de traditionele gnostre of driezijdige hoven die op de straat uitkijken. In deze gnostre worden vaak proeverijen en evenementen gehouden, dus het is zeker de moeite waard om eens te kijken wat er zoal te doen is tijdens je verblijf.

Je kan ook een kijkje nemen in de versterkte hoeves of masserie die je in de buurt van Noci en in de rest van dit rurale gebied kan vinden. Deze landhuizen zijn opvallend en geven extra charme aan dit deel van Puglia.

De Chiesa Matrice of Moederkerk in het centrum van de oude stad werd in 1316 gebouwd. Je vindt er een Madonna met Kind van de hand van Stefano da Putignano. De kerk is ook bekend omwille van haar veelkleurige doopvont.

  1. Schaduwrijke straten en elegante piazzi in Cisternino

Net als Alberobello en Locorotondo heeft ook Cisternino een prachtig historisch stadscentrum, dat in de laatste eeuwen amper veranderd is. Er staan je hier heel wat idyllische, schaduwrijke straten, historische kerken en elegante piazzi te wachten. Tijdens een wandeling kom je enkele panoramische uitzichten tegen die je het omliggende platteland laten zien, met zijn trulli en stapelmuren die over de golvende heuvels en heldergroene velden verspreid liggen.

  • Cisternino is ook de thuishaven van een enkele architecturale wondertjes, waaronder de Normandisch-Zwabische toren uit de 13de eeuw.
  • Er is ook de 14de -eeuwse kerk van San Nicola met voorgevel uit de 18de eeuw en funderingen uit de 6de eeuw. Op de top van haar 17-meter-hoge toren kan je een klein standbeeld van Sint-Nicolaas vinden.
  • Neem een kijkje in de barokke Kerk van San Cataldo of het indrukwekkende Palazzo Amati.
  • Tijdens de zomermaanden worden er ook een aantal festivals georganiseerd.
  • Proef ook eens de typische "fichi maritati" (vijgen gevuld met amandelen).

TIP REISGIDS PUGLIA: Wil je graag nog meer zien? Download onze gratis reisgids Puglia, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden.

  1. Ostuni: de witte stad van de Valle D'Itria

Ostuni wordt ook wel de Città Bianca of ‘witte stad’ genoemd omwille van haar witgekalkte gebouwen, die stralend schitteren in de zon. Oorspronkelijk werd er witgekalkt om de nauwe straatjes wat licht te geven, maar later werd het essentieel in de strijd tegen de pest.

Het labyrint van kronkelende en smalle middeleeuwse straatjes en de historische sfeer zullen heel wat bezoekers kunnen bekoren. Klim naar de top van de oude stad, en je vindt er het indrukwekkende Aartsbisschoppelijk Paleis en de Concattedrale, die stamt uit de 15de eeuw en een interessante voorgevel met knap rozetraam heeft. De uitzichten alleen al maken een bezoekje aan Ostuni de moeite waard.

Op slechts 8 kilometer van Ostuni vind je enkele van de mooiste stranden in Puglia.

  1. Wijnen in pittoresk en charmant Locorotondo

Locorotondo is de tweede meest populaire stad in de Valle D’Itria en, net als Alberobello, slaagt ze erin om de bezoekers te betoveren. Deze stad wordt vaak beschouwd als een van de mooiste stadjes in Italië. Locorotondo is niet alleen bekend omdat het er zo pittoresk uitziet, maar ook voor haar wijnproductie, dus het is misschien geen slecht idee om hier een fles mee te nemen voor deze avond of als souvenir.

Locorotondo barst niet alleen van de bezienswaardigheden, maar ook het stadje zelf met haar charmante setting, lokt aan. Neem wat tijd om het heerlijke Centro Storico met zijn nauwe, rechthoekige huizen te verkennen, een witgewassen doolhof bovenop een groene heuvel. Het centrum biedt tal van prachtige hoekjes en is goed onderhouden, met bloempotten en nette straten. Wandel langs de straat die het centrum op de heuveltop omringt. Van hieruit heb je prachtige uitzichten over de groene en mooie Valle D’Itria.

Ga er wijnen proeven bij I Pastini, een gids maakt met jou een fietstocht door de vallei van het beroemde Locorotondo.
  1. Martina Franca: de grootste stad van de Valle D'Itria

Martina Franca is de grootste stad van de Valle D'Itria en ontegensprekelijk een bezoek waard tijdens je rondreis door Puglia. Trek zeker wat tijd uit om deze charmante plek te verkennen en dompel je onder in de sfeer.

Sinds Filip van Anjou deze stad in 1310 belastingvrij maakte en ook andere privileges verleende, werd Martina Franca het commerciële centrum van de regio. De stad trok vele handelaars, zakenmannen en rijke burgers aan en tot de eenmaking van Italië in 1861 werd was het een volledig omwalde stad, met 24 torens en vier poorten. Jammer genoeg werden intussen enkele van de torens en delen van de muur verwijderd.

Bezoek er zeker het Piazza Roma, waar je het indrukwekkende Palazzo Ducale zal zien. Van hieruit is het niet ver wandelen naar het hartje van de stad: Piazza Plebiscito en de sierlijke en mooie Basilica di San Martino.

  1. Bijzondere parel: Ceglie Messapica

Ceglie Messapica wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Maar wat velen mislopen, kan jij dus ten volle ontdekken. Ceglie Messapica is interessant omdat het er helemaal anders uitziet en ook een heel andere sfeer heeft dan andere stadjes van de Valle D'Itria. Het heeft een haast Moorse architectuurstijl.

Behalve de alomtegenwoordige palazzi, kerken en historische straten, staat hier ook een hertogelijk kasteel. Tegenwoordig heeft deze plek een reputatie opgebouwd als centrum voor verfijnde keuken en gastronomie. Dit maakt het misschien wel de perfecte plek om even te stoppen en de lokale producten te proeven.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Ceglie Messapica in Trullo Santangelo, een charmante 4* B&B en een absolute aanrader. Deze accommodatie biedt een buitenzwembad en je kan verblijven in een traditionele stenen trullo uit het eind van 1700. Meer info en boeken.

  1. Waar overnachten in de Valle D'Itria

Wil jij ook graag authentiek overnachten in Valle D'Itria? Wel dan hebben we enkele leuke suggesties voor jou. Geniet van het authentieke Italië in een typische masserie trulli of agritourismo. We maakten een lijstje van de verblijven die we ten zeerste kunnen aanbevelen (zelf getest en goedgekeurd !)

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids met onze Puglia route downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 24 juli 2021 - Herremans werner

Overzichtelijk, goede lay out, interessante tips, mooie foto’s. Beknopte maar in de artikels staat wel het belangrijkste. Informatief top.

- 6 juli 2021 - Verkeyn

Prachtige reisgids…je blijft maar kijken naar die foto’s, zooooooo mooiiiiii.We zijn al aan het plannen om er volgend jaar naartoe te trekken😜bedankt!👍

- 21 december 2019 - Ruud

Duidelijke informatie over een geweldige streek in zonnig Italië

- 26 februari 2019 - Yvonne Van Hoof

Ziet er allemaal prachtig uit. Binnenkort gaan we dit allemaal ontdekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?