Polignano a Mare, Grotte di Castellana - 11 dagtuitstappen vanuit Bari

Volledige reisgids kopen voor € 10

Polignano a Mare, Grotte di Castellana - 11 dagtuitstappen vanuit Bari

14 november 2022 in Puglia1 reactie

In de streek rond Bari vind je heel wat interessante eeuwenoude dorpen en stadjes met elk hun eigen verhaal en specialiteit. Zo kan je olijven proeven in Bitonto, klifduiken in Polignano a Mare, de Kolos van Barletta bezoeken, carnaval vieren in Cannae...
Maar er is ook natuurschoon, zoals de indrukwekkende Grotte di Castellana.

Inhoud artikel

 1. Olijven proeven in Bitonto

Enkele afstand van Bari: 20 km

In Bitonto, ook bekend als ‘Olijvenstad’ dankzij de talrijke olijfboomgaarden in de buurt, worden olijven van de beste kwaliteit ter wereld geproduceerd. De moderne stad ligt op de site van een belangrijk Messapisch centrum, hoewel de exacte oorsprong van de nederzetting sinds lang verloren is gegaan. We weten wel dat het onder de Romeinen een municipium was, en tijdens de middeleeuwen een leengoed voor tal van verschillende families.

Een van de meest opmerkelijke historische gebouwen in het centrum van de stad is de 12de-eeuwse kathedraal van San Valentino. Er zijn ook enkele interessante musea in Bitonto: het Museo Diocesano en Pinacoteca ‘A. Marena’, waar je een collectie schilderijen uit de periode van tussen de 13de en de 18de eeuw kan zien, en het Museo Civico ‘E. Rogadeo’, met allerlei interessante archeologische voorwerpen.

 1. Kliffen, Volare en verdwalen in de straatjes van Polignano a Mare

Enkele afstand van Bari: 37 km

Op een glanzende kalkstenen klif ligt het kustdorpje Polignano a Mare, dat wereldbekend is voor het klifduiken, roomijs, en ook de geboorteplaats is van zanger Domenico Modugno (1928-1994), wereldberoemd dankzij het liedje Dipinto nel blu (misschien beter bekend als Volare - beluister het hier). Je vindt hier alles wat je nodig hebt voor een perfecte dagtrip (of namiddag) vanuit Bari. In de piepkleine oude stad, kan je gezellig verdwalen in de smalle, kronkelende straatjes. Hier en daar kom je terrasjes tegen met oogverblindende uitzichten op de kust en de Adriatische Zee.

In het dorp zie je ook een aantal charmante oude kerken en kan je wat afkoelen in het kristalheldere water aan het strand, een vaste favoriet bij de mensen van hier. Kinderen en tieners kan je de hele dag door zien springen van de kliffen langs het strand, terwijl andere buurtbewoners zich ontspannen naast het helderblauwe water. Lees ook ons blogartikel en kom alles te weten over Polignano a Mare.

 1. Trani, de parel van Puglia

Enkele afstand van Bari: 54 km

De aantrekkelijke zeehaven Trani staat bekend als de 'Parel van Puglia'. Er wordt aangenomen dat de nederzetting uit de 9de eeuw dateert. In de 11de eeuw was het reeds een bloeiende haven, die een erg belangrijke rol speelde tijdens de Kruistochten en uitgroeide tot een van de belangrijkste havens van de Adriatische Zee. In 1063 gaf Trani de eerste (nog overlevende) maritieme wet van het Latijnse westen uit.

Trani beleefde haar hoogtepunt in de middeleeuwen, en Keizer Frederik II liet hier een reusachtig kasteel bouwen. Jammer genoeg schiet er niets meer over van de oude stadsmuren en vestingen, maar het fort uit de 13de eeuw werd wel hersteld, en doet nu dienst als museum en concertzaal.

 1. Geschiedenis in Andria

Enkele afstand van Bari: 65 km

Andria heeft een aantal historische bezienswaardigheden die het een interessante plek maken om te bezoeken. Andria groeide uit van een klein gehucht tot een stad en kreeg ook officieel die status rond 1046. Het werd een hertogdom onder de familie Anjou in de 14de eeuw, en werd later overgenomen door de Aragonezen, en het hertogdom ging over naar de toekomstige Koning Frederik IV van Napels. In 1551 werd het door de Spanjaarden verkocht aan Fabrizio Carafa voor de som van 100.000 dukaten. De Carafa’s heersten over Andria tot 1799, toen het na een lange belegering door de Fransen werd ingenomen.

De stad werd begunstigd door Keizer Frederik II. Je kan hier een 12de-eeuwse kathedraal bezoeken met een crypte uit de 7de eeuw, en een hertogelijk paleis, dat in de 16de eeuw gerenoveerd werd. Er zijn ook enkele interessante kerken die dateren van tussen de 9de en de 16de eeuw.

 1. De Kolos van Barletta

Enkele afstand van Bari: 65 km

Barletta is bekend om de Kolos van Barletta, een bronzen beeld van een Romeinse keizer, hoogstwaarschijnlijk Theodosius II. Dit is het grootste standbeeld dat nog overblijft uit het Laat-Romeinse Rijk.

Het beeld wordt door de lokale bevolking Eraclio genoemd, en volgens een legende zou het standbeeld ooit de stad gered hebben van een Saraceense aanval. Volgens het verhaal ging Eraclio de naderende Saraceense schepen tegemoet langs de kust en deed alsof hij huilde, zodat de Saracenen hem zouden vragen waarom. Toen ze dat inderdaad deden, antwoordde Eraclio dat hij overstuur was omdat men hem uitlachte als kleinste inwoner van Barletta. De Saracenen dachten toen dat alle inwoners van Barletta reuzen waren en vluchtten weg langs de kust.

Naast de Kolos, heeft Barletta ook een kasteel, met enkele delen die dateren uit de 10de eeuw. Hier vind je ook de 12de-eeuwse Basilica del Santo Sepulcro, de kathedraal van Santa Maria Maggiore, die bovenop een vroegere Neptunustempel werd gebouwd. In de kathedraal vind je graftombes uit de 3de eeuw. Er is ook een kerk van San Giacomo uit de 11de eeuw, die hersteld en opnieuw gewijd werd in 1751, kort nadat een aardbeving Barletta zo goed als volledig vernietigd had.

 1. Oude geschiedenis in Cannae

Enkele afstand van Bari: 76 km

Cannae (of Canne) is vooral bekend omwille van de Slag van Cannae, waarbij de Romeinen tijdens de Punische Oorlogen in 216 v.C. een vreselijke nederlaag leden tegen Hannibal. Later werd deze plek een municipium, en de overblijfselen van een klein Romeins dorp kan je nog steeds zien op de Monte di Cannae. Cannae floreerde onder de Romeinen, maar werd gedecimeerd door aanvallen van de Saracenen. De site werd volledig verlaten in de vroege Middeleeuwen.

 1. Turi, een verborgen parel

Enkele afstand van Bari: 28 km

Turi is de poort van de kalkstenen vlakte van Murgia naar de Valle D'Itria. Niet alleen de locatie is wat dit stadje zo aantrekkelijk maakt, maar ook de honingkleurige steen en haar geschiedenis die teruggaat tot de Byzantijnse periode. Turi werd gesticht op de plek van de vroegere Griekse nederzetting Thuriae. Het historisch hart van de stad is zalig om in rond te dwalen, en je komt er verschillende interessante architecturale hoogtepunten, geheime plekjes en bezienswaardigheden tegen.

Iets meer afgelegen van het toeristische pad, is deze plek een verborgen bezienswaardigheid van Puglia. Je kan er ook heerlijk eten. Dit is een landbouwregio, en het gebied rond Turi staat bekend om een bepaald soort kers, alsook de productie van olijfolie, amandelen en primitivo-wijn.

 1. Vier carnaval in Putignano

Enkele afstand van Bari: 41 km

Putignano ligt genesteld tussen de heuvels. Het stadje is het meest bekend om haar Carnaval, het oudste en langst durende festival van Italië. Het festival, dat hier sinds 1394 wordt gehouden, start op Tweede Kerstdag en eindigt op Vastenavond, de dag voor Aswoensdag. Er worden vier parades gehouden: 3 op de zondagen van de laatste maand en 1 op de avond van de laatste dag van het Carnaval. Sinds 2005 wordt er ook een zomerparade in juli gehouden.

Of je hier nu wel of niet tijdens Carnaval bent, de oude stad van Putignano is alleszins een mooie plek om te ontdekken. Het Centro Storico heeft enkele interessante sites om te bezoeken en het is een goede plek om een hapje te eten, of om gewoon wat te zitten en de wereld aan je voorbij te zien gaan. Er zijn enkele interessante kerken en een gemeentelijk museum waar je even kan binnenspringen.

 1. De prachtige grotten van Grotte di Castellana

Enkele afstand van Bari: 43 km

De Grotte di Castellana zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Puglia. Deze prachtige grotten begonnen zich meer dan 90 miljoen jaar geleden te vormen tijdens het Krijttijdperk. Alles wat we nu kennen als Puglia lag toen onder water, overspoeld door een oude zee. De schelpen en karkassen van de reusachtige kolonies schelpdieren en andere onderwaterflora- en fauna die hier hun habitat hadden, zorgden voor de voorraad kalksteen die nu zo karakteristiek is voor de regio.

Mettertijd ontstond er een ondergrondse rivier die de kalksteen vormgaf en erodeerde. Het was tijdens het Kwartair, zo’n 2,5 miljoen jaar geleden, dat de grotten hun huidige schoonheid begonnen te vertonen.

Sinds de grotten geopend werden voor het publiek, zijn er al meer dan 15 miljoen bezoekers gepasseerd om zich te vergapen aan de wonderbaarlijke collectie stalactieten, stalagmieten en andere formaties, met hun verbazingwekkende kleuren en vormen. In de grotten heerst het hele jaar door een constante temperatuur van zo’n 16-18 graden en de rondleiding neemt je mee tot een diepte van ongeveer 60 meter.

 1. De rotskerk in La Grotta di San Michele

Enkele afstand van Bari: 44 km

Op zo’n 3 km van Putignano, in het gehucht met dezelfde naam, vind je La Grotta di San Michele in Monte Laureto. Deze plek wordt al sinds lange tijd als een plaats voor religieuze vieringen gebruikt: eerst als devotieplaats voor de god Apollo en later gewijd aan de Aartsengel Sint-Michaël.

Een lange trap leidt naar een grote zaal in de rotskerk, waar je nog steeds enkele fresco's kan bewonderen.
De grot is de merkwaardigste plek van religieuze devotie in dit gebied: volledig uitgehouwen uit de rots, vind je in de holte nog stalactieten en een bijzonder licht dat plechtigheid en mysterie uitstraalt en weerkaatst wordt in het aanwezige water.

 1. Meer uitstappen in en excursies in Bari

Leuke excursies en proeverijen in Bari

 1. Waar overnachten in Bari?

In Bari verbleven we in de authentieke B&B Sant Anna, in het oude centrum vlakbij de zee (met uitstekend ontbijt).
Bekijk nog meer leuke vebrlijven in Bari.
We verbleven er 1 nacht waarna we onze rondreis door Puglia verder zetten in een traditionele masseria.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 6 februari 2020 - Hans Jabaaij

Dank voor de reisgids. We gaan hem zeker gebruiken bij de voorbereiding van - en tijdens onze vakantie.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?