Gallipoli bezoeken? 11 x bezienswaardigheden, wat zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Gallipoli bezoeken? 11 x bezienswaardigheden, wat zien en doen?

14 november 2022 in Puglia2 reacties

De mooiste bezienswaardigheden in Gallipoli + verblijftips

Gallipoli was ooit een belangrijke nederzetting van de Oude Grieken voordat het een Romeinse kolonie werd. De stad werd in de vroege middeleeuwen geplunderd door de Vandalen en de Goten, en uiteindelijk heropgebouwd door de Byzantijnen.

Tegen de 18de eeuw was Gallipoli de thuishaven van de grootste olijfoliemarkt van de middellandse zee. Vandaag heeft het toerisme echter zowel de wijn- als de olijfolie industrie voorbijgestoken als voornaamste bron van inkomsten. Want dat er veel te zien en te beleven valt, zal je gezien haar geschiedenis niet verwonderen!

Inhoud artikel

 1. Barok in de Basilica Cattedrale di Sant’Agata

Het belangrijkste religieuze gebouw in Gallipoli is de Basilica Cattedrale di Sant’Agata, waarvan de bouw startte in 1629. Het is het beste voorbeeld van barokarchitectuur in de stad, met een voorgevel waarop je verscheidene beelden van Sint-Agatha en andere heiligen kan onderscheiden.

De kathedraal bevindt zich op de plaats van een vroegere kerk gewijd aan de heilige Johannes Chrysostomus en vanaf 1126 aan Sint-Agatha, maar deze kerk werd verwoest. De kathedraal werd ontworpen door Francesco Bischettimi en Scipione Lachibari naar tekeningen van Giovanni Bernardino Genuino. Het interieur is grotendeels het werk van de lokale artiest, Giovanni Andrea Coppola.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Gallipoli in B&B Ghalà, een charmante B&B en een absolute aanrader. Geweldige B&B op een toplocatie. Heel schoon.! Heerlijk en uitgebreid ontbijt op het dakterras met prachtig uitzicht. Meer info en boeken.

 1. Maak kennis met het historische Broederschap van de Rozenkrans in San Domenico al Rosario

San Domenico al Rosario, de kerk die aansluit op een vroeger Dominicaans klooster, werd in 1696 gebouwd. Hier is het historische Broederschap van de Rozenkrans gehuisvest. Gebouwd naar de ontwerpen van Valerio Margoleo di Martano, staat deze kerk op de restanten van een vroeger religieus gebouw, waarvan nog steeds wat architecturale elementen overblijven.

 1. De misschien niet zo Griekse Fontein

De Griekse Fontein, aan de andere kant van de brug die de oude stad scheidt van het modernere deel van Gallipoli, is een bekende plek. Er werd lang gedacht dat dit de oudste fontein van Italië was, uit de 3de eeuw, maar hij zou uiteindelijk uit de Renaissance stammen. De exacte leeftijd blijft een mysterie. De fontein werd naar zijn huidige plek verhuisd in 1560.

 1. De gevarieerde collectie van het Museo Civico E. Barba

Een ander fascinerend museum is het Museo Civico E. Barba. Deze 19de-eeuwse schatkamer in het hartje van de oude stad werd gefinancierd dankzij de medewerking van Emanuele Barba (1819-1887), een patriot van Mazzini die verbannen en gevangengezet werd voor zijn verzet tegen de Bourbon-regering. Hij was al leraar en dokter, en toen hij vrijgelaten werd, werd hij ook bibliothecaris en bracht de bonte collectie bijeen die je hier de dag van vandaag ziet.

In het museum vind je een gevarieerde verzameling van archeologische vondsten, munten, medailles, papieren geld, schilderijen, traditionele kledij en accessoires, keramiek en glaswerk, en een wapenkamer. Er is ook een collectie met huismeubilair en andere objecten, naast enkele natuurlijke en geo-minerale vondsten, fossielen, schelpen en fauna, alsook oude boeken en manuscripten. Meer info op de website

 1. Oude ambachten in het museum A Mesciu Veli

Het olie- en ambachten culturele museum A Mesciu Veli toont een 16de-eeuwse ondergrondse verbrijzelaar die gebruikt werd om lampolie te maken die vanuit Gallipoli geëxporteerd werd naar overal in Europa. Je vindt er ook andere artefacten die het verhaal van de oude ambachten vertellen. Deze fascinerende tentoonstelling is zeker een bezoek waard.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

 1. Het gouden strand en zuiver water van het stadsstrand van Gallipoli

Het 'Beach of Purity' is het stadsstrand van Gallipoli. Het is een mooie plek om te genieten van een gouden strand en zuiver water. Het licht dat danst op het water en valt op de oude stenen omwallingsmuren van de stad valt moeilijk te overtreffen en zorgt gegarandeerd voor enkele prachtige foto’s. Het is de ideale plek om uit te rusten of om iets te eten of drinken op een van de terrasjes langs het water. Ontdek hier nog meer mooie stranden in Puglia.

 1. Olijfolie in het Frantoi Oleari Ipogei Museum

Een van de verborgen parels van Gallipoli is het Frantoi Oleari Ipogei Museum, waar je persen vindt die gebruikt werden voor de vervaardiging van olijfolie. Deze molens werden gebouwd op de ruïnes van Messapische graanschuren en bevinden zich ondergronds om de olie bij koelere temperaturen te kunnen bewaren. De mannen die werkten aan de olijfolie woonden hier gedurende lange periodes van het jaar, samen met hun dieren—er waren stallen en muilezels om de wielen van de persen te doen draaien.
Je komt hier alles te weten over de belangrijke olijfindustrie die zo’n belangrijke rol gespeeld heeft in de ontwikkeling van Gallipoli. Meer info op de website

 1. Film en evenementen in het Kasteel van Gallipoli

Het Kasteel van Gallipoli dateert uit de 14de eeuw en werd door de jaren heen uitgebreid gerenoveerd en vergroot. Zo werd in de vroege 16de eeuw, een vijfde toren toegevoegd, als bescherming tegen aanvallen vanop zee.

Tot de 19de eeuw bleef het kasteel onveranderd, maar in de tweede helft van de 19de eeuw, werd de slotgracht aan de stadskant opgevuld en werden de bogen van de ophaalbrug begraven. Vandaag de dag wordt de vijfde toren in de zomer als filmzaal gebruikt, en in de grote zalen van het kasteel vinden tal van evenementen plaats, zeker de website eens checken tijdens je rondreis door Puglia.

 1. Kerkelijke geschiedenis in de Chiesa di Santa Teresa d’Avila

Een andere interessante kerk in Gallipoli is de Chiesa di Santa Teresa d’Avila, naast het klooster van de Karmelieten. In het interieur vind je een uitgehouwen presbyterium met schilderijen van de Heilige Familie.

Voor wie specifiek geïnteresseerd is in kerkelijk werk en geschiedenis, zijn er nog verscheidene kerken, waaronder de Karmelietenkerk die in 1836-38 gebouwd werd door Vito Donato da Galatone en waar je een schilderij van de lokale artiest, Giulio Pagliano kan zien. Ook de moeite waard is de Kerk van de Heilige Klaren en hun klooster. Deze werd gebouwd aan het einde van de 16de eeuw en is gewijd aan Sint-Petrus en Paulus. Deze kerk heeft ook enkele kunstwerken in goede conditie, waaronder een over de Verkondiging aan Maria.

 1. Waar overnachten in Gallipoli, Puglia?

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Gallipoli in B&B Ghalà, een charmante B&B en een absolute aanrader. Geweldige B&B op een toplocatie. Heel schoon.! Heerlijk en uitgebreid ontbijt op het dakterras met prachtig uitzicht. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 26 juli 2021 - Sacha

Zeer uitgebreide gratis gids😎

- 10 januari 2020 - Regien

Ongelooflijk in deze tijd, dat je nog zoveel mooie en bruikbare tips gratis kunt downloaden! Super!!👍😍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?