Castel del Monte - Ginosa: 5 daguitstappen vanuit Matera

Volledige reisgids kopen voor € 10

Castel del Monte - Ginosa: 5 daguitstappen vanuit Matera

23 december 2023 in Puglia0 reacties

Hoewel er in Matera zelf heel wat te zien is, zijn er ook leuke plekken in de buurt om verder te ontdekken. Krijg je niet genoeg van rotskerken, dan moet je zeker een uitstap plannen naar het nabijgelegen Parco della Murgia Materana. Ook de rotskerk van San Nicola in Casalrotto is dan misschien wel iets voor jou, lees er alles over in onze reisgids.
Ongerepte natuur vind je dan weer in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia, waar zich ook het beroemde Castel del Monte bevindt.

Inhoud artikel

  1. 150 rotskerken in het Murgia National Park

Enkele afstand van Matera: 12 km

Het Parco della Murgia Materana staat bekend voor zowel zijn natuurlijke als menselijke geschiedenis. Het is, samen met het Sassi-gebied in Matera, een UNESCO Werelderfgoed-site. Dit kalksteenplateau gaat naar beneden tot de Gravine di Matera.

Het gebied wordt sinds neolithische tijden bewoond en je vindt er nog steeds veel kenmerken die deze lange menselijke geschiedenis aantonen. Het meest opvallende van dit park zijn de vele rotskerken die hier verspreid liggen—meer dan 150 in totaal. Deze rotskerken dateren uit de middeleeuwen en zijn bekend om hun sierlijke fresco’s en gravures, bewijs van de rijke cultuur van grotwoningen in deze regio. Je zal ook heel wat versterkte boerderijen tegenkomen in dit gebied.

  1. Castel del Monte in het Parco Nazionale dell'Alta Murgia

Enkele afstand van Matera: 27 km

Het hoofdgebouw van het Parco Nazionale dell'Alta Murgia bevindt zich in de stad Gravina. Je vindt het bezoekerscentrum van het nationaal park in de ‘Toren van de Bewakers’, waar je veel informatie over zowel het park als de bezienswaardigheden zal krijgen.

In het park zelf kan je genieten van een natuurlandschap dat gevormd werd door millennia lange erosie. De mens heeft hier ook zijn impact gehad, maar het blijft toch vooral een plek waar de natuur ongestoord haar gang heeft kunnen gaan. Bezoekers kunnen er genieten van een uitgebreid assortiment fauna en flora, alsook van de karst-elementen zoals de Pulo dolines (ingestorte grotten).

In het nationale park vind je ook het Castel del Monte, een kasteel en citadel uit de 13de eeuw, gebouwd door Keizer Frederik II en opgenomen in de UNESCO-lijst. Het is het bekendste kasteel van Puglia, en zelfs van heel Italië. Het kasteel staat ook op de 1 cent Euromunten van Italië. Overal in het kasteel kom je het nummer 8 tegen. Castel del Monte heeft een perfecte octogonale vorm, met acht torens, die ook elk octogonaal zijn.

TIP TICKETS: Wil je graag dit bijzondere kasteel bezoeken? Bestel je tickets voor Castel del Monte: een begeleide rondleiding online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden en heb je snelle toegang tot een van de meest spectaculaire kastelen van Puglia.

  1. De rotskerk San Nicola in Casalrotto

Enkele afstand van Matera: 50 km

In het hart van het rotsachtige dorpje Casalrotto in Mottola, ligt de Chiesa San Nicola of de rotskerk San Nicola, de mooiste kerk van de streek. Ze biedt enkele interessantste fresco’s. De kerk werd in de 9de eeuw uit de rots gehouwen en bevindt zich naast de oude consulaire weg, in de middeleeuwen de ‘Via Trantina’ genaamd.

Een nis overdekt door een boog staat naast de ingang, en was waarschijnlijk bedoeld als graf voor de weldoener die de kerk gefinancierd heeft. Een metalen ladder geeft toegang tot de binnenkant, verdeeld in drie vleugels.
De uitgestrektheid van de fresco’s is ongelooflijk: het leven van de heiligen, Byzantijnse iconostases, delen uit de kruistochten, religieuze scènes en vluchten van de aartsengel, staan allemaal in schitterende kleuren beschreven op de muren van de crypte.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

  1. Het Normandisch kasteel van Ginosa

Enkele afstand van Matera: 25 km

Een ander mooi stadje gelegen op een heuveltop in deze streek is Ginosa, gekenmerkt door de Castello Normanno (Normandisch kasteel), dat door Robert Guiscard werd gebouwd in 1080 om de stad te verdedigen tegen de Saraceense troepen. Later werd het kasteel een residentieel paleis en je kan het tot op heden nog steeds zien, uitkijkend over het oude gedeelte van het dorp. Een andere opmerkelijke bezienswaardigheid hier is de Chiesa Madre (Moederkerk) die in 1554 werd gebouwd en gewijd werd aan Sint-Maarten van Tours. Het is een typisch Italiaanse kerk in barokstijl.

  1. Oude geschiedenis en buskruit in Cerignola

Enkele afstand van Matera: 115 km

Cerignola geeft je alweer de kans om de fascinerende geschiedenis van deze regio beter te leren kennen. Deze plek was al een municipium onder de Romeinen, maar moest volledig heropgebouwd worden na een aardbeving in 1731. Een interessant historisch feitje van Cerignola is dat hier de eerste strijd in de Europese geschiedenis werd gestreden waarvan de uitslag door buskruit werd bepaald.

Interessant om zien in Cerignola zijn de kathedraal, de Chiesa Madre (moederkerek) van Sint-Franciscus van Assisi die in de 11de - 12de eeuw werd gebouwd, de 16de-eeuwse Kerk van Beata Vergine del Monte Carmelo, het Palazzo Cirillo-Farrusi en het Piano delle Fosse del Grano.

  1. Waar overnachten in Puglia?

Een gouden tip: zoek een verblijf buiten de toeristische steden. Daar vind je vaak uitstekende mogelijkheden om te overnachten voor democratische prijzen. Als je met de auto op vakantie gaat, kan je perfect verblijven in de charmante kleinere dorpjes. Sommige onbekende dorpen liggen zelfs maar op een steenworp van de populaire plaatsen.

Wil jij ook graag authentiek overnachten in Puglia? Wel dan hebben we enkele leuke suggesties voor jou. Geniet van het authentieke Italië in een typische masserie trulli of agritourismo. We maakten een lijstje van de verblijven die we ten zeerste kunnen aanbevelen (zelf getest en goedgekeurd !).

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Puglia?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?