15 leuke daguitstappen en tours vanuit Otranto, Puglia

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 leuke daguitstappen en tours vanuit Otranto, Puglia

5 maart 2021 in Puglia0 reacties

Verken het meest oostelijke punt van Italië met onze 15 ideeën voor een daguitstap of excursie vanuit Otranto in Puglia!
Ontdek waar de Griekse held Aeneas aan land kwam in Italië, bezoek de zwavelbronnen van Santa Cesarea Terme, bewonder het grottencomplex van de Grotta Zinzulusa, of flaneer in de pittoreske straatjes van Santa Maria di Leuca.

Inhoud artikel

 1. Zon en strand aan de Baia dei Turchi

Enkele afstand vanuit Otranto: 7 km

Zijn stranden jouw ding en wil je even zonnebaden, dan is Baia dei Turchi de ideale plek wat te ontspannen en wat vitamine D op te doen. Houd er wel rekening mee dat het druk kan worden op dit mooie strand, vooral in het hoogseizoen. Je vindt hier een strook wit zand omringd door woeste natuur met de sprankelende zee aan de ene kant en de mediterrane struiken en dennenbomen aan de andere.

 1. De magische sfeer van Torre Sant’Andrea

Enkele afstand vanuit Otranto: 15 km

Een van de mooiste baaien
langs de kust tussen Lecce en Otranto is Torre Sant’Andrea. Je kan hier genieten van het kleine strand, met nog steeds een reeks torens uit de 16de eeuw die over deze strook kust waken. Dit is een ongerepte locatie, met rotspunten die hoog uittorenen boven de prachtige appelblauwzeegroene zee en een magische sfeer creëren. Langs deze kust vind je ook meerdere grotten en rotsen, zoals de Grotta del Canale, de Grotta del Pepe en Scoglio Tafaluro.


 1. De toren van Torre Dell’Orso

Enkele afstand vanuit Otranto: 17 km

In Torre Dell'Orso vind je naast een strand, ook de toren waar de stad naar vernoemd werd. De 16de-eeuwse toren werd vroeger als uitkijkpost gebruikt om Turkse schepen in het vizier te krijgen die op weg waren naar Salento.

 1. Sporen uit de prehistorie in Roca

Enkele afstand van Otranto: 20 km

In Roca, in de buurt van de moderne stad Melendugno, vind je een archeologische site waar sinds de jaren 80 enkele prachtige vondsten werden gedaan. Je vindt hier enkele van de best bewaarde voorbeelden van architectuur uit de Bronstijd (2000 v.C.) in Zuid-Italië, en ook bewijzen dat hier mensen leefden tijdens de IJzertijd en de klassieke tijden.

De nabijgelegen Grotta della Poesia werd voor religieuze doeleinden gebruikt. Duizenden offergaven aan een lokale godheid werden hier in drie talen teruggevonden: Grieks, Messapisch en Latijn.


 1. Trieste geschiedenis in de Grotta degli Amanti

Enkele afstand van Otranto: 21 km

De Grotta degli Amanti (Grot van de Minnaars) ligt in de pittoreske natuurlijke omgeving van Bosco del Cugnolo nabij Torre di Palme. Deze grot is verbonden met een triest verhaal uit de Eerste Wereldoorlog. Een koppel uit de buurt, Laurina en Antonio, schuilde in deze grot toen Antonio deserteerde uit het leger. Op dat moment stond op desertie de doodstraf. Hoewel ze voedsel kregen van de vissers om hen te helpen terwijl ze in de grot leefden, moesten ze vluchten. Toen men hun schuilplaats in een kerk ontdekte, besloot het koppel liever samen te sterven dan gescheiden te worden, en ze sprongen samen hun dood tegemoet.

 1. Barok en patisserie in Galatina

Enkele afstand van Otranto: 32 km

Galatina zou je als een van de best bewaarde geheimen van de streek kunnen beschouwen. Op slechts 20 km ten zuiden van Lecce, vind je ook in Galatina een bijna volledig intact barok stadscentrum. Galatina werd in de 12de eeuw gesticht, maar bereikte een ware apotheose in de 17de en 18de eeuw, toen er veelvuldig kerken en paleizen werden gebouwd, en de uitstraling van de stad werd vastgelegd. De grote en sierlijke voorgevels van de gebouwen zijn onveranderd gebleven sinds deze Gouden Jaren.

Vergeet bij je bezoek niet een van de lokale delicatessen te proeven: een gebakje gevuld met pudding.

 1. Het meest oostelijke puntje van Italië in Punta Palascia

Enkele afstand van Otranto: 6 km

Punta Palascia is het meest oostelijk gelegen puntje van Italië, dus misschien wil je wel gewoon zeggen dat je er geweest bent. Je vindt er ook prachtige vergezichten over de zee, de vuurtoren en het ongerepte landschap. Dat alles bij mekaar maakt het de perfecte plek voor een kustwandeling.

 1. Ontdek waar Aenas aan land kwam in Italië in Porto Badisco

Enkele afstand van Otranto: 9 km

Net ten zuiden van Punta Palascia vind je Porto Badisco, een rotsachtige inham die leidt naar een dun strookje zand en enkele grote grotten. Volgens de legende was het hier dat Aeneas voor het eerst voet aan wal zette op Italiaanse bodem, na zijn verblijf bij Dido in Carthago.

 1. Authentieke charme in Cerfignano

Enkele afstand van Otranto: 11 km

Iets verscholen van de zee ligt Cerfignano, een lieflijk dorpje, typisch voor het binnenland van deze regio. De kleine, witgekalkte huisjes zorgen voor de authentieke charme van deze plek, en ook het prachtige uitzicht over de zee maakt het dorpje steeds populairder bij bezoekers, vooral in juli tijdens het groot feest van de traditionele keuken: de Sagra degli Antichi Sapori.

Cerfignano werd oorspronkelijk gesticht door Griekse kolonisten, lang voor de Romeinen hier hun militaire uitkijkpost maakten. Dat betekent dat deze plaats, net als zovele in Puglia, een lange en rijke geschiedenis heeft.

 1. Moorse architectuur en zwavelbronnen in Santa Cesarea Terme

Enkele afstand van Otranto: 16 km

Santa Cesarea Terme staat alom bekend bij buitenlandse toeristen en is uniek onder de kustdorpen die je zal tegenkomen tijdens deze rondreis. Een van de dingen die deze plek zo anders maakt, is de architectuur in islamitische stijl. Hier vind je sierlijke kerken in Moorse traditie en kastelen, met elkaar verbonden door stille steegjes.

Santa Cesarea Terme werd pas een apart dorp in 1911, toen hier in de buurt bronnen werden gevonden. Het zwavel-bevattende water zou therapeutische eigenschappen hebben.

 1. Het grottencomlplex van Grotta Zinzulusa

Enkele afstand van Otranto: 20 km

Grotta Zinzulusa is een indrukwekkend grottencomplex met kleurrijke rotsen waar het krioelt van zeeleven. De naam van de grot komt van een woord uit het lokale dialect dat ‘vodden’ betekent, zinzuli, en die naam verwijst op zijn beurt naar de bijzondere karstformaties, meer bepaald de stalactieten, die van het plafond hangen.

 1. Romeinen en een fort in Castrum

Enkele afstand van Otranto: 20 km

Het middeleeuwse stadje Castro heeft wortels die teruggaan tot het Romeinse Castrum Minervae, een dorp zo genoemd omwille van een tempel gewijd aan Minerva. De naam Castro komt van het Latijnse castrum—fort. Het oudste deel van het nog bestaande kasteel in de stad dateert van de 12de-13de eeuw en werd op een vroegere byzantijnse structuur gebouwd.

 1. Strand, vergezichten en prehistorische grotten in Canale del Ciolo

Enkele afstand van Otranto: 50 km

Het Canale del Ciolo is een kleine fjord of inham die wordt overspannen door een brug met ongelooflijke uitzichten over de zee aan de ene kant en de rotsachtige hellingen van de inham aan de andere kant. Ga naar beneden via een steile trap en je komt uit bij een klein strand waar het in de zomer redelijk druk kan worden. Een wandelpad dat vertrekt vanaf dit strand geeft je de kans om de natuur van deze wonderbaarlijke plek te verkennen, en neemt je mee, langsheen een grot waar paleolithische en neolithische overblijfselen gevonden werden, naar het dorp Gagliano del Capo.

 1. Art-nouveau en religieuze heiligdommen in Santa Maria di Leuca

Enkele afstand van Otranto: 58 km

Santa Maria di Leuca ligt op de meest zuidelijke tip van het Salento Schiereiland, waar de wateren van de Adriatische en de Ionische Zee in mekaar overvloeien. Dit was altijd al een favoriete vakantiebestemming van de Puglianen zelf, en dit reeds sinds de vroege jaren 1900. De geschiedenis van deze vakantiegangers is duidelijk te zien in de Art Nouveau-villa’s die je nog altijd langs de zee promenade ziet.

De naam Leuca komt van het Griekse woord, leukos, dat licht of lumineus betekent, terwijl de rest van de naam verwijst naar het religieuze heiligdom dat hoog boven de haven werd gebouwd. Hier zou ooit een Minerva-tempel gestaan hebben maar deze zou met de komst van de Heilige Petrus (Sint-Pieter) wonderbaarlijk in elkaar gestort zijn. Er werd eeuwen later, in augustus 343 n.C., een nieuw heiligdom gebouwd, gewijd aan Paus Julius I. Dit is nog steeds een bedevaartsoord. Vooral in het midden van augustus is het hier druk, wanneer het katholieke feest van Maria-Hemelvaart wordt gevierd.

Dichtbij het heiligdom vind je nog een ander herkenningspunten van het dorp, een vuurtoren, die in 1864 werd gebouwd op de plaats waar vroeger ooit een uitkijktoren stond. Een andere bezienswaardigheid is een kunstmatige waterval die het einde van het aquaduct van Puglia aangeeft en die pas werd afgewerkt in 1941.

 1. Waar overnachten in Otranto?

Otranto is een erg fijne plek om te overnachten. Maak je een rondreis door Puglia, dan is dit een leuke tussenstop.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?