Dé 9 Mooiste bezienswaardigheden in Saint-Omer: wat te zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 9 Mooiste bezienswaardigheden in Saint-Omer: wat te zien en doen?

12 december 2023 in Noord-Frankrijk9 reacties

Wat te zien en doen in Saint-Omer? De mooiste bezienswaardigheden en highlights

Het land van Saint-Omer is jammer genoeg niet zo bekend bij de toeristen maar heeft heel wat te bieden tijdens je vakantie Noord-Frankrijk. Tijdens je bezoek zal je merken dat er zowel Vlaamse als Franse invloeden zijn in de bouwstijlen.

Saint-Omer ligt niet ver van de Belgische grens en is dan ook ideaal voor een heerlijk weekendje weg. Een korte wandeling door het stadscentrum van Saint-Omer laat je kennismaken met de geschiedenis, culturele rijkdom en een prachtig groen park pal in het centrum. In dit artikel lees je alvast iets meer over de bezienswaardigheden die je zeker moet zien tijdens je bezoek!

Inhoud artikel

  1. Theater van Saint-Omer

In Saint-Omer, in het voormalige stadhuis ligt een klein theater van vergeten pracht verborgen. Het theater werd gebouwd met de stenen die afgebroken werden van de St-Bertinabdij. En zoals steeds waren de plannen veel groter dan de uiteindelijke uitvoering ervan. Het plein is al veel ouder en dateert van de 13de eeuw, zowat dé grote bloeiperiode van de stad. Alhoewel het de naam 'Place Foch' kreeg heeft het zijn originele naam 'Grand marché' bij de lokale bevolking behouden.

Wil je graag een stadswandeling maken door het centrum van Saint-Omer? Wij hebben er alvast eentje voor jou uitgestippeld!

  1. Le jardin Publique

Een stadspark van 20 hectare midden in het centrum van een stad is wel een unicum. Bovendien heeft het door zijn hellingen ook mooie uitzichtpunten en windvrije hoekjes, ideaal om hier even te ontspannen. Bij de toeristische dienst die net voor je de tunnel instapt aan de rechterkant ligt, kan je een kaartje kopen; dit is noodzakelijk om je weg niet te verliezen.

Er is een arboretum, Franse en Engelse tuinen werden aangelegd. Het is hier heerlijk vertoeven en je kijkt je ogen alvast uit. Maar geen zorgen, op de wandelkaart zie je de wandelwegen met stippellijn aangegeven dus verloren lopen kan je zeker niet!

  1. O-L-Vrouwekathedraal

Saint-Omer heeft een bijzondere kathedraal. Dit is misschien wel dé grootste trekpleister van de stad, en terecht. De bouw werd gestart van voor 1200 met het koor, eigenlijk was dit nog een deel van de vroegere collegiale kerk. De toren werd tenslotte afgewerkt in de 15de eeuw en het werd een kathedraal in de daaropvolgende eeuw.

Het is zowat de grootste kerk van de wijde omgeving met een interieurlengte van 100 meter en een hoogte van 23 meter. Ze is in het laatste decennium prachtig gerestaureerd en daardoor komen de kunstwerken nog meer tot hun recht.

  1. Abdijruïnes St-Bertin

Ook de Abdijruïnes St-Bertin is eentje die op je lijstje moet staan als je Saint-Omer wilt bezoeken. Op deze plek ontstond Saint-Omer op een heuvel te midden een moeras. Eerst stond er een kapel en later besloot men hier een groot kloostercomplex gebouwd.

Na de Franse Revolutie werd de abdij volledig afgebroken en met de stenen werd onder meer het stadhuis gebouwd. Vandaag de dag krijg je via de informatiepanelen een goede indruk hoe de abdij er vroeger heeft uitgezien. Op het plein voor de abdij zie je een standbeeld van Suger. Hij was eerste minister onder de Franse koningen en verbleef hier!

  1. Kerk St-Denis

Wat je nu te zien krijgt is het gevolg van een restauratie uit de 18de eeuw toen de stad weer tot bloei kwam. Het waardevolst is de 13de eeuwse toren, de oudste van Saint-Omer. Aan de kerk is ook altijd een klooster verbonden geweest. Voor alle duidelijkheid, deze kerk kan niet bezocht worden.

  1. Museum Sandelin

Het meest waardevolle museum van Saint-Omer is gehuisvest in een prachtig herenhuis uit de 18de eeuw. Er zijn drie thema's: geschiedenis van de regio, Museum voor Schone Kunsten en keramiek. Alhoewel alles in hetzelfde gebouw is opgesteld zijn er drie aparte routes uitgewerkt. Zeker niet te missen! Opgepast, dit museum is gesloten op maandag en dinsdag en ook tussen de middag van 12 tot 14 uur. Meer info op de website

  1. Cristal d'Arques

Cristal d'Arques bevindt zich in Arques, niet zo ver van Saint-Omer. En wanneer men over de stad Arques spreekt, denkt men meteen aan het kristalglaswerk. Deze stad is dan ook het centrum van een wereldwijd erkende vakkennis. Zo werd het allereerste glas-kristalwerk atelier hier gesticht in 1825 en breidde al snel uit dankzij innoverende technologieën. Een bezoekje hieraan mag dus zeker niet ontbreken!

Bezoek het Cristal d'Arques en ontdek de fabricagetechnieken, een functionerende productie-eenheid die je meeneemt van een druppel gesmolten glas tot het eindproduct. Kortom, dit bezoekje maakt dat je alles te weten komt over het fabricageproces.

Wil je graag nog meer te weten komen over de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk? Download onze gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

  1. Clairmarais

De Clairmarais (Klaarmares) is een moerassig gebied waarbij akkers gescheiden zijn door watergangen. Het vervoermiddel zijn platte schuiten of les bachoves. De Clairmarais bevatten vooral groentenpercelen waar bloemkolen zeer succesvol groeien door de vele kalkfosfaten die in het water aanwezig zijn. Maar veel van deze percelen zijn ook ingenomen door vakantiewoningen. Maak een boottocht op het moerasgebied, deze vertrekken in de omgeving van Saint-Omer.

  1. In de buurt van Saint-Omer

La Coupole

Op 5 km ten zuiden van Saint-Omer, in een oude krijtgroeve vind je het lanceerplatform voor de beruchte V2-raketten. Deze voormalige lanceerbasis is nu omgebouwd tot een modern en multimediaal museum. Dit moet je zeker bezocht hebben! We raden je aan hier een halve dag voor uit te trekken. Je krijgt hier niet alleen het verhaal van de vliegende bommen V2 die Zuid-Engeland en Londen moesten belegeren.

Talloze filmpjes, foto's, maquettes, dia-shows en zelfs twee enorme filmzalen tonen je de bizarre geschiedenis van de ontwikkeling van deze raketten, het menselijk leed dat ze hebben veroorzaakt en de basis die ze gelegd hebben voor de ruimtevaart. Je vindt er ook een ultramodern planetarium met een 360°-scherm van 15 meter hoog, alsof je zelf in de ruimte bent.

Musée la Coupole, dagelijks geopend, meer info over openingsuren en toegangsprijzen op de website

Blockhaus Eperleques

In Eperleques staat Le Blockhaus, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die vernield werd door de geallieerden en tenslotte opgegeven door de Duitsers omwille van de talloze bombardementen. Deze plaats, waar talloze burgers de dood vonden als opgevorderde, is ingericht als herdenkingsplaats. Een rondleiding vertelt je meer over de lancering van deze V2-bom en de horror die de Franse, Belgische en Nederlandse dwangarbeiders ondergingen.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Frankrijk met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 februari 2024 - Johan Fevery

Mooi overzicht van de talrijke mogelijkheden.

- 2 september 2023 - Eric Deboeck

Trés bien et utile. Merci

- 24 augustus 2023 - GPJM Oude Vrielink

Gelukkig ligt Saint-Ommer op gunstige afstand en mooi binnen "schootafstand" van Nederland.

- 24 mei 2023 - Eddy

Steeds interessant iets MEER en NIEUWS te vernemen....

- 9 februari 2023 - Marie Jeanne Stroobants

de moeite .... zeer duidelijk ... zal zeker gebruikt worden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?