Premium

Route door Frans-Vlaanderen? Langs estaminets & bijzondere stadjes

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Route door Frans-Vlaanderen? Langs estaminets & bijzondere stadjes

  • Startpunt: Steenwerck
  • Eindpunt: Gravelines
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 135 km
  • Duur: 3 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Noord-Frankrijk rondreis 7 dagen in hotels 3* met ontbijtbuffet

Noord-Frankrijk rondreis 7 dagen

Je verblijft op 3 locaties in Noord-Frankrijk, telkens in charmante 3* hotels, zo zijn de verplaatsingen beperkt. Inbegrepen: 6x ontbijtbuffet. Half pension in alle hotels mogelijk.

Download de route van Bailleul tot Gravelines, 3 dagen door Frans-Vlaanderen

Frans-Vlaanderen is een heerlijke regio om in rond te toeren met de auto of met de motor. Je zal ontdekken dat het hier nog wél best leuk auto- en motorrijden is. Vlaktes en licht golvende wegen, uitgestrekte graanvelden die een gevoel van openheid geven. Een streek die altijd nauw verbonden zal zijn met Vlaanderen.
Dat merk je gewoon. Vlaams klinkende namen van dorpen zoals Wormhout, Noordpeene, Hondschoote straten, Vlaamse familienamen op gevels van winkels, bedrijven, horeca. Een windmolen, en er staan er hier veel, heet hier gewoon een 'meulen'.

En dat ze daar evenveel houden van leute en gezelligheid, van lekker eten, van folklore en tradities, dat zal je snel ondervinden. Stap eens een Vlaamse estaminet binnen en proef er letterlijk wat Frans-Vlaanderen is.

Onze tip: Ga voor meer dan 1 dag de streek verkennen. Logeer in de mooiste vakantiehuizen, B&B's en kleinschalige hotels in de buurt. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)

5 stadswandelingen

Veel variatie zit in deze autoroute. Musea, bijzondere kerken, een bezoekerscentrum verbonden met een abdij, de Frans-Vlaamse heuvels, ... Frans-Vlaanderen telt leuke stadjes om enkele uren in te vertoeven.

Liefst 5 stadswandelingen hebben we eigenhandig opgemaakt: in Bergues, Bailleul, Cassel, Duinkerke en Gravelines. Deze laatste twee laten je kennis maken met de Frans-Vlaamse kustregio. Wie op zoek is naar een bestemming voor een weekendje, niet te ver af van huis, die weet waar naartoe. Frans-Vlaanderen en zijn gastvrije inwoners zullen je met open armen ontvangen.

Noord-Frankrijk

Stuur me de reisgids Noord-Frankrijk

Nog meer in de volledige reisgids Noord-Frankrijk

Ontdek Noord-Frankrijk met onze complete reisgids: 7 autoroutes + 22 wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids uniek.
Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Frans-Vlaanderen: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Hotels boeken met hoge korting (beperkt aanbod)

Booking.com

Waarom 3 dagen naar Frans-Vlaanderen? Dit is wat je zal zien:

De Vlaamse estaminets, in Frans-Vlaanderen kan je ze vinden in tal van steden en gemeenten. Estaminets zouden vooral ontstaan zijn tijdens de Industriële revolutie. De arbeiders kwamen in het estaminet voor nieuws, syndicale acties, vertier en sociaal contact. De laatste 15 jaar zijn estaminets een attractie geworden en daardoor zijn er ook nieuwe geopend. In deze pdf-gids Frans-Vlaanderen bieden we je de kans om er enkele te leren kennen: in Cassel, Bergues, Bailleul, Boeschepe, Esquelbecq, Godewaersvelde, Steenwerck, Steenvoorde,Terdeghem. Typisch is dat ze een Vlaamse naam dragen ('t Kasteelhof, 't Kerelshof, de Vierpot, le Blauwershof). Je vindt er naast een interieur dat doet terugdenken aan tijden van weleer ook volksspelen.  

Voor wie nog Pot'je Vleesch?

Pot’je Vleesch is dé specialiteit van Frans-Vlaanderen en past perfect in het kader van een estaminet. Pot’je Vleesch is zoals het woord zegt een potje van diverse brokjes vlees. De soorten vlees zijn de de 3 k ’s: konijn, kip en kalf, maar er zijn ook al variaties op met varkensvlees. Omdat het in een pot bewaard is zitten die stukken vlees in gelei. Het vlees is bereid vooraleer het in de pot gaat. Voor alle duidelijkheid een Pot’je Vleesch eet je koud. Een echte vleeseter zal dit zeker lusten maar het is duidelijk niet voor alle smaakpapillen een lekkernij. Deze lokale specialiteit bestaat al honderden jaren en is ontstaan uit noodzaak om vlees te bewaren gedurende een langere periode. In tegenstelling tot wat velen denken worden er geen minderwaardige stukken vlees in verwerkt maar wel het beste vlees van het dier. De Confrérie van het Pot’je Vleesch kijkt daar op toe. Het is bovendien niet zo eenvoudig om dit klaar te maken want niet alle vleessoorten passen bij elkaar. ‘Vleesch’ is de oude Vlaamse schrijfwijze van ‘vlees’.

Bergues heeft nauwe steegjes, een belfort, stadspoorten, torens, stokoude gebouwen en monumenten Er liggen grachten, bastions, ravelijnen. Je kan er over remparts een eindje wandelen. Kortom, Bergues biedt absoluut een charmante 'look'. Het is er dan ook steeds gezellig rondlopen. Het heeft iets van Brugge zowaar. En misschien ken je het van de kaskraker 'Bienvenue chez les Ch'tis', een dolkomische film uit 2008 die grotendeels Bergues als decor had en de stad op toeristisch vlak een boost bezorgde. Met een kant-en-klare stadswandeling die we zorgvuldig uittekenden, hoef je niks te missen van de bezienswaardigheden in Bergues. 

Gravelines ligt door zijn ligging vlak aan zee aan de Frans-Vlaamse kust. Tot de 11de eeuw lag de zee zelfs … aan de voeten, maar toen het zeewater zich terugtrok werden huizen gebouwd. Het stadje is vaak het decor geweest van vijandelijke belegeringen. Waar mensen wonen, is er nood om zich te verdedigen. Dus werd Gravelines een versterkte stad. Eerst werd een aarden wal opgetrokken, daarna volgde een stenen versie. Dan kwamen kastelen, een stadsmuur, courtinnes, ... De architect Vauban had een belangrijke hand in de versterkingen van Gravelines. Vandaag wandel je er op restanten van een vestingmuur. Met de stadswandeling in Gravelines brengen we je naar dit alles. Je wandelt op restanten van een vestingmuur, je krijgt er een verrassend mooi zicht op de weg naar zee, je kan een uniek museum bezoeken gehuisvest in een vroeger kasteel, enz.      

Een stadswandeling in Duinkerke, daar hoog in Frans-Vlaanderen, biedt voor de doorsnee toerist een driedelige waaier aan bezoekmogelijkheden. Je hebt Duinkerke als puur toeristenstad, als bad- en als havenstad. Duinkerke is 'n beetje Vlaanderen in 'le Nord'. Zowaar twee belforten vind je er. Het traject van onze stadswandeling in Duinkerke brengt je langs gerenommeerde musea met kunst, zee- en scheepvaart, oorlog als enkele thema's. Je komt oog in oog met historische gebouwen. Krijg je honger en dorst van dit alles? Geen probleem want in Duinkerke zijn er meer dan 150 restaurants, brasseries en leuke cafeetjes. De zeepiraat Jean Bart wordt op vele manieren geëerd in de stad. Tijdens de wandeling kom je hem soms tegen. 

Bij het rondwandelen in Malo-les-Bains krijg je Duinkerke te zien vanuit een totaal andere invalshoek. Hier kijk je behalve naar de zee ook naar prachtige art nouveau gevels. Wil je de haven naderbij leren kennen, dan raden we aan om een havenrondvaart te maken. Vanaf de Place du Minck, nabij de toren van de Leughenaer kan je mee aan boord voor een leerzame tocht. Of ga je liever aan boord van een museumschip? Dat kan ook op de Duchesse Anne, een prachtige driemaster.  Conclusie: Duinkerke is een verrassende perfecte gastheer voor de Vlaming en de Nederlanders.  

Windmolens zijn de overgebleven getuigen van een ooit bloeiende nijverheid. Vaak maalt men niet meer om den brode maar louter vanuit toeristisch oogpunt, maar ze blijven bakens in het landschap die je aantrekken. In de pdf-gids Frans-Vlaanderen brengen we er enkele onder de aandacht. De Noordmeulen uit 1127 in Hondschoote wordt beschouwd als de oudste van Europa. In Boeschèpe vind je de Ondankmeulen naast een heel bekend Vlaams estaminet De Vierpot. Verder heb je er twee staan in Steenvoorde, de Moulin de la Roome en le Steenmeulen in Terdeghem, de molen Deschodt in Wormhout en eentje in Cassel, 

Je stond er misschien nog niet bij stil maar er ligt een lint van heuvels netjes achter elkaar deels in Frans-Vlaanderen, deels in België. De namen van de Belgische heuvellijn zijn je wel bekend: de Baneberg, Sulferberg, Monteberg, Scherpenberg en de Kemmelberg, veruit bekendste. Langs de Franse zijde zullen ze minder bekend in de oren klinken. Rond het onooglijke Berthen vind je ze geconcentreerd. De Mont des Cats is de hoogste (164 m) bij de abdij van Godewaersvelde. Dan heb je nog de Mont Noir, Mont de Boeschèpe, Mont Kokereel. Vanop de toppen zie je de dorpskernen verspreid met hun kerktorens als pylonen in het typische Frans-Vlaamse landschap.      

Er zijn er nogal wat aan curiositeiten in Frans-Vlaanderen. Om er enkele te noemen. Een Byzantijnse kerk vind je in een doodgewoon dorp als Steenwerck. Een museum met alleen maar muziek producerende voorwerpen (denk aan muziekdozen, fonografen, aangestuurde piano's) kan je bezoeken in hetzelfde Steenwerck. Waterkastelen staan zomaar tegenover een kerk in Bailleul. Ooit van Hommelpap gehoord of eerder geproefd? Haast je dan naar la Ferme Brasserie Beck even buiten Bailleul. Een radiomuseum hebben ze in Boeschèpe. Godewaersvelde heeft behalve een abdij en de Catsberg ook nog een museum over het smokkelen. In een gebied dicht bij de grens laat het zich raden dat smokkelen een lucratieve bezigheid was. Het fotomuseum Jeanne Devos zit wat weggestoken in een zijstraatje in Wormhout maar laat dat geen beletsel zijn om er een bezoekje te brengen. Wat dan gezegd van het Maison du Westhoek in Esquelbecq waar je naar een interactieve tentoonstelling kan over volksspelen, folklore, over feesten en over de geschiedenis van de Franse Westhoek. La Plaine au bois is een weinig gekende Britse militaire begraafplaats waar je bij een bezoek héél stil van wordt.  

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

99 ervaringen

- 4 september 2023 - Martine

Heel mooie gids. Gebruiken deze gids momenteel bij onze campertrip door deze bijzondere en mooie streek

- 30 augustus 2023 - de boeck jos

Heel handig met accurate info. Gidste ons vlekkeloos door Frans-Vlaanderen en zijn steden!!

- 21 september 2022 - Paul Van den Berge

Heel veel goed geordende inhoud. Goed gedetailleerd. Enkel meerdaagse aaneengesloten stappentochten vind ik niet terug. Dikke duim voor de samenstellers.

- 15 november 2021 - Lieve Van Essche

Zeer nuttige site! Gaan vast en zeker nog ideetjes uitproberen! 👍

- 10 november 2021 - Nancy Casier

Heel interessante bundel. Alleen spijtig dat er geen papieren versie van te verkrijgen is en maw zelf moet gaan afdrukken.

Stuur me de reisgids Noord-Frankrijk

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?