8 top bezienswaardigheden Roubaix: Wat moet je zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 top bezienswaardigheden Roubaix: Wat moet je zeker zien en doen?

17 maart 2021 in Noord-Frankrijk1 reactie

Roubaix ligt net over de Franse grens en is aan een ware metamorfose toe. De stad is groot en welvarend geworden door de textielindustrie maar kende een terugval na de Eerste Wereldoorlog. Momenteel wordt er aan een nieuwe toekomst gebouwd, steunend op datzelfde industriële verleden in de textiel.

Wil je Roubaix bezoeken? Dan kan je niet om een brok geschiedenis heen! Wij hebben alvast de mooiste bezienswaardigheden voor je uitgezocht.


Inhoud artikel

  1. Verdiep je in de textielindustrie

Wie Roubaix wenst te bezoeken, kan niet om een brok geschiedenis heen. Op het eind van de 15e eeuw krijgt de stad het recht wol te verwerken. Het textielavontuur kan beginnen.

De komst van de eerste stoommachine brengt een ingrijpende verandering teweeg

De eenvoudige boerenbevolking die met thuis spinnen en weven, zag de kans om een boterham bij te verdienen. Zo werden ze in de tweede helft van de 19e eeuw verplicht naar de fabrieken te trekken waar de eerste textielmachines worden geïnstalleerd.

Loop tussen de woonwijken en steegjes

Er ontstond een grote nood aan arbeiders. Het aantal inwoners van Roubaix stijgt in enkele decennia van 8000 tot boven de 100 000. Ook veel Vlamingen verlaten het platteland om hier een zekerder toekomst op te bouwen.

Rondom de fabrieken ontstaan cités (ouvrières): arbeiderswijken, steegjes en beluiken met kleine huisjes zonder enig comfort. Tegelijkertijd laten textielbazen stijlvolle herenhuizen en handelspanden optrekken.

Alvast benieuwd naar de mooiste plekjes in het noorden van Frankrijk? Download onze gratis preview reisgids Noord-Frankrijk en mis niets tijdens je volgende bezoek!

  1. Grand Place

De Grand’Place wordt gedomineerd door een ontzagwekkend stadhuis en de kerk Saint-Martin. Het Hôtel de Ville met zijn gevel van 100m en met zijn oppervlakte van meer dan 6000m², moest zelfs met Parijs kunnen concurreren.

Burgemeester en textielbaron Eugène Motte vertrouwde het ontwerp toe aan architect Victor Laloux die ook de Gare d’Orsay in Parijs ontwierp. In een fries op de voorgevel staan in zes panelen de verschillende bewerkingen van de wol en zelfs kinderarbeid afgebeeld. Wandel ook even naar binnen, het interieur heeft namelijk paleisallures.

Bezoek je Roubaix op een zaterdag? Ideaal, dan kan je even rond snuffelen op de markt die plaatsvindt op Grand Place.
  1. Saint-Martin

Tegenover het stadhuis staat de kerk Saint Martin kerk te pronken. De Sint-Martinuskerk is het oudste gebouw in de stad. Halfweg de 19e eeuw werd de kerk uitgebreid om de vele arbeiders met hun groot gezin uit het katholieke Vlaanderen te kunnen opvangen.

Vanbinnen kan je verschillende schilderijen van Vlaamse meesters uit de 17e eeuw bewonderen alsook een altaarstuk dat het leven van Johannes de Doper uitbeeldt – een zeldzaamheid -, uit een Antwerps atelier.

Wil je graag een stadswandeling maken doorheen het centrum van Roubaix? Met onze uitgestippelde wandelroute Roubaix kom je langs musea, parken en ontdek je meer over het industriële verleden.

  1. La Piscine: Musée d’Art et d’Industrie

De meest interessante bezienswaardigheid van Roubaix is La Piscine. Een voormalig zwembad waarin nu een kunst- en industriemuseum gevestigd is. Het is bovendien niet zomaar een zwembad maar één gebouwd in art deco stijl.

Geschiedenis van La Piscine

In heel wat ‘cités’ was er niet eens stromend water. Het was Jean Lebas, de socialistisch burgemeester van toen, die aan de Rijselse architect en art decomeester Albert Baert de opdracht gaf een publieke badgelegenheid te bouwen voor alle inwoners van Roubaix.

Bewonder de kunstwerken vanuit de douchehokjes

De dag van vandaag is er dus een museum in gevestigd. Een unieke plek voor een museum, dat kan je wel zeggen! Het licht dat door de ramen komt en weerspiegeld wordt, geeft iets magisch aan de marmeren beelden die langs het bad opgesteld staan.

Veel originele details zijn gelukkig nog bewaard gebleven zoals de douchehokjes waar het zeepbakje nog in de muur zit. Hier worden bovendien verschillende kunstwerken tentoongesteld. Op de eerste verdieping ontvouwt zich een totaal andere kijk op dit kunstig interieur.

  • Op stap met kinderen? Je kan ze prima meenemen naar dit museum.
  • In verschillende ruimtes vind je dozen met speelgoed zoals puzzels.
  • Even uitrusten? Het museum heeft ook een fijn restaurant en terras in een ommuurde tuin vol bloemen.
  1. La Manufacture

Duik in de wereld van de textielindustrie en breng een bezoekje aan La Manufacture. Je kan een presentatie bijwonen waarbij je alles leert over de evolutie van het weefgetouw: van het huiskamermodel, over het Jacquardmechanisme voor grote patronen tot de geautomatiseerde Picanol weefmachine.

Luister naar de verhalen van de mannen en vrouwen die in dit avontuur een rol speelden, en nog altijd spelen. Kortom, een modern museum waar gebruik wordt gemaakt van o.a. video om de verhalen van de textielarbeiders te vertellen.

  1. L’Hôpital de la Fraternité

Tegenover La Manufacture vind je l’Hôpital de la Fraternité. Eind 19e eeuw was de bevolking van Roubaix enorm aangegroeid. Maar door de zware arbeid, gebrek aan hygiëne en het gebruik van schadelijke stoffen in de textielindustrie werden heel wat zieken, ook veel kinderen, geteld.

Daar moest men natuurlijk iets aan veranderen. Een geheel van 23 paviljoenen opende zijn deuren in 1907. In 2002 werd La nouvelle Fraternité heropend als verblijf voor oudere behoeftige mensen en voor psychiatrische patiënten.

  1. La Condition publique

Wat in Roubaix zo opvallend is, is dat de gevels van de fabrieksgebouwen stijlvol en met kleurige motieven versierd zijn. Dat kon ook niet anders.. Ze waren immers het visitekaartje van de textielbaas. Een uniek voorbeeld daarvan is La Condition publique. Een gevel om van te snoepen.

  • Op de gevel ramskoppen (wol) en knoppen van de katoenbloem in geëmailleerde baksteen.
  • Van 1902 tot 1972 werd hier de binnengebrachte wol, katoen en zijde gecontroleerd en getaxeerd. Het was ook een van de eerste gebouwen in gewapend beton.
  • De dag van vandaag is het een cultureel centrum en trefplaats voor kunstenaars.
  • Op de dakterrassen merk je hoe internationaal bekend de textielindustrie van Le Nord, met Roubaix als centrum, was.
  1. Parc Barbieux

Wil je graag eventjes rustig ontspannen in de natuur? Loop dan eventjes door Parc Barbieux. Je vindt hier maar liefst 60 verschillende soorten bomen en heeft een eigen charme. De omgeving van het park van Barbieux vormt bovendien ook de rijkste zone van de stad Roubaix, omringd met veel luxe huizen.

Het park heeft meer te bieden dan je zou denken. Naast wandelingen kan je er terecht voor een potje jeu de boules, en minigolf maar je kan even goed gebruik maken van de waterfietsen en boten.

  1. Villa Cavroix

Op een dik kwartier wandelen (5 minuten met de auto), kom je aan Villa Cavrois. Deze villa mag zeker niet ontbreken op je lijstje als je toch in Roubaix bent. Meer en meer trokken textielbonzen naar buitenwijken van Roubaix om er in een stille omgeving, een stulpje neer te zetten.

Zo ook de industrieel Paul Cavroix die aan architect Robert-Mallet Stevens de opdracht gaf in Croix, een woning te bouwen voor zijn gezin met zeven kinderen en bijhorend huispersoneel. Een bezoekje aan deze villa zal je zeker niet teleurstellen.

  1. Combineer je bezoek met Lille

Vanuit Roubaix is het een klein halfuurtje rijden naar Lille. Je kan je bezoek aan de textielstad Roubaix dus perfect combineren met een bezoekje aan het mooie Lille. Zo heb je dubbel plezier en kan je genieten van wat de twee cultuursteden te bieden hebben. Lees ons artikel met de niet-te-missen bezienswaardigheden in Lille/Rijsel en bekijk onze wandelroute Rijsel/Lille.

Wil je graag in Rijsel/Lille overnachten tijdens je bezoek? Ontdek onze selectie van de leukste hotels, B&B's en hostels in Rijsel/Lille. Van goedkoop tot luxe, voor ieders budget

  1. Gratis wandelingen & autoroutes Noord-Frankrijk

Nog meer benieuwd naar het noorden van Frankrijk? Download onze gratis wandelingen en autoroutes in Noord-Frankrijk

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 14 september 2021 - Marc De Venter

Een aanrader is zeker de art-deco villa in al haar pracht in de gemeente Croix , net naast Roubaix. Ook de badinrichting in Roubaix is zeker een aanrader om te bezoeken!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?