Noord-Frankrijk rondreis van Lille tot Calais: complete voorbeeldroute

Volledige reisgids kopen voor € 10

Noord-Frankrijk rondreis van Lille tot Calais: complete voorbeeldroute

10 365 x gedownload74 ervaringen
 • Startpunt: Lille
 • Eindpunt: Calais
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 460 km
 • Duur: 7 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Noord-Frankrijk rondreis 7 dagen in hotels 3* met ontbijtbuffet

Noord-Frankrijk rondreis 7 dagen

Je verblijft op 3 locaties in Noord-Frankrijk, telkens in charmante 3* hotels, zo zijn de verplaatsingen beperkt. Inbegrepen: 6x ontbijtbuffet. Half pension in alle hotels mogelijk.

Autoroute Noord-Frankrijk van Lille via Saint-Omer en Le Touquet naar Calais

Deze rondreis door Noord-Frankrijk bevat in 7 dagen een superaanbod aan mogelijkheden. Variatie troef met autoroutes, stadswandelingen, museabezoek, een tochtje op een platte schuit en óók belangrijk 3 heerlijke verblijfadresjes***. We starten met een verkenning van Lille (Rijsel). Nadien volgen nog wandelingen in Arras, Cassel, Saint-Omer, Boulougne-sur-Mer, Montreuil-sur-Mer en Le Touquet.

De autoroute door Frans-Vlaanderen zal zeker voor aangename momenten zorgen en moet het opkomend gevoel van heimwee wat drukken. Na een laatste verblijf in Montreuil-sur-Mer klimmen we langzaam terug naar boven, maar niet vooraleer we een grondige verkenning doen van de prachtige Côte d'Opale tussen Boulogne en Calais.

Dag per dag route rondreis Noord-Frankrijk

 • Dag 1: heenreis via Lille met een stadswandeling - 2 nachten in Lens: La Maison Rouge ***
 • Dag 2: Museum Louvre Lens en autoroute Eerste Wereldoorlog of stadswandeling Arras
 • Dag 3: Autoroute door Frans-Vlaanderen met stadswandeling in Cassel - 2 nachten in Lumbres (Saint-Omer): Hotel du Golf ***
 • Dag 4: Stadswandeling Saint-Omer en Museum La Coupole of boottocht op de Clairmarais
 • Dag 5: Stadswandeling Boulogne-sur-Mer - 2 nachten in Montreuil-sur-Mer: Hotel Best Western L'Hermitage ***
 • Dag 6: Stadswandelingen in Montreuil-sur-Mer en in Le Touquet (duinen en stad)
 • Dag 7: terugreis via de autoroute van de Côte d'Opale tussen Boulogne en Calais
Noord-Frankrijk

Gratis rondreis Noord-Frankrijk downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Noord-Frankrijk

Ontdek Noord-Frankrijk met onze complete reisgids: 7 autoroutes + 15 stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids uniek.
Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Noord-Frankrijk: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Niet te missen bezienswaardigheden langs deze autoroute Noord-Frankrijk

Het Louvre in Parijs werd stilaan te klein, vandaar dat het in casu de Franse regering was die besliste om ergens in Frankrijk een tweede filiaal open te stellen. Men koos de stad Lens en niet toevallig deze oude mijnstad. Door de sluiting van de mijnen kon Lens wel een 'economisch' zetje gebruiken, in dit geval met behulp van de toeristen. Het Museum Louvre staat overigens op de voormalige mijnsite. De nabijheid van de autosnelweg, Lille op een half uurtje rijden en Vlaanderen dichtbij en bovendien veel Engelsen die hierlangs passeren op weg naar het zuiden, allemaal beweegredenen om Lens te kiezen.

Het is een immens groot gebouw waarin vier afdelingen de permanente collectie toont als tijdelijke. Hoewel, dat permanente moet je ook niet te letterlijk nemen want op regelmatige basis worden de tentoonstellingen aangepast. Er is immers voldoende materiaal vanuit Louvre Parijs.

De kans is groot dat je bij een wandeling in Cassel Nederlands zal horen praten. De Vlaming en Nederlanders komen nog altijd graag afgezakt naar Cassel. Deze stad ligt niet eens zo ver van de Belgische grens (Poperinge op 20 km). Je moet een heuvel op (de Casselberg) om er te geraken en als je ook nog eens tot naar het plateau klimt in het Parc du Château, dan word je daar getrakteerd op een fabuleus uitzicht over de regio. Oriëntatietafels helpen je om te weten wat waar ligt.

Met de stadswandeling die wij in Cassel uittekenden, kom je langs de bezienswaardigheden van Cassel. Er is de markt met de estaminets, het goed aangeprezen Musée départemental de Flandre, de kerk Notre-Dame, het ruiterstandbeeld van maarschalk Foch en het reeds genoemde park boven. Maar ook stap je op de 'promenade des remparts', dit is het wandelpad, fraai aangelegd op de vroegere vestingwallen met 'vreemde' bruggetjes.

Wil je meer te weten komen over de verwoestende vliegende bommen uit de Tweede Wereldoorlog, dan kunnen we een bezoek aan het museum La Coupole ten zeerste aanraden. Het museum ligt bij Saint-Omer (7km). Wat tijdens de oorlog een lanceerbasis was is omgebouwd tot een multimediaal museum. Je krijgt er te lezen en te zien over de vliegende bommen doch ook het verband met de ruimtevaart. Hier steek je heel wat van op. De geschiedenis van de ontwikkeling van de bommen, de inzet tijdens de strijd, het veroorzaakte leed en hoe ze een aandeel hadden bij de ruimtevaart. Alles mooi verpakt in films, foto's, maquettes, infoborden, ... Wil je het goed doen, trek er minstens een halve dag voor uit. 

Als je daar dan toch bent, neem er ook Blockhaus Eperlecques mee, ten noorden van Saint-Omer. Het is een flink uit de kluiten gewassen bunker, heringericht als herdenkingsplaats als eerbetoon aan de vele burgerslachtoffers (vooral opgevorderden) en soldaten.

Verwacht je niet aan zeewater in Montreuil-sur-Mer. De zee ligt op een kwartiertje rijden. Maar er lag wel een economisch belangrijk handelskanaal, de Canche dat evenwel compleet zou verzanden. De stad kan je in twee delen opsplitsen, een boven- en benedendeel. Met de stadswandeling blijven we vooral in de hogere straten, wat ook het oudste gedeelte is. Je wandelt op de citadel, op de markt, in de straat bekend als decor voor de eerste verfilming van 'Les Misérables', voorbij een kerk en kapel en in de pittoreske rue du Clape-en-Bas.

Le Touquet ligt in het departement Pas-de-Calais, ook wel Paris-Plage genoemd. Dat komt omdat met deze in de 19de eeuw gelanceerde benaming gehoopt werd om de Parisiens tijdens het weekend naar het strand van Le Touquet te kunnen lokken. Maar misschien was die ruim 250 km toch iets te ver voor de Parijzenaar. Niettemin, wij komen er wél en doen er een wandeling van net iets meer dan 6 km. De route laat je het mondaine karakter zien, de villa's, de jachthaven en nog een paar andere bezienswaardigheden. Maar we gaan ook de natuur in en wandelen een flink stuk op het strand en in de duinen, in een natuurgebied met het estuarium van de Canche, enz.

Als je pas voor het eerst zou kennismaken met de Côte d'Opale ga je je bijna zeker afvragen waarom je nog niet eerder hier was. De Opaalkust, al klinkt dit wat 'ruwer' in onze eigen taal, is een aaneenschakeling van natuur, architectuur, cultuur en gastronomie. In de rondreis Noord-Frankrijk kiezen we voor een traject tussen Boulogne-sur-Mer tot in Calais. We volgen de kustlijn op de D940. Kom wel af en toe uit de wagen of je mist een paar 'finesses' van deze autoroute. Maak een wandeling bv. langs de krijtrotsen van Les Dunes de la Slack bij Wimereux. Het Musée 39-45 handelt over de volledige tijdsduur van de Tweede Wereldoorlog (Ambleteuse). Een ander museum is het Musée du Mer de l'Atlantique, bekend als Batterie Todt. Het is een bunker die als lanceerbasis gebruikt werd voor bommen op Engeland. Er is ook aandacht voor de Atlantikwal.

En uiteraard kunnen we de Côte d'Opale niet verlaten zonder een frisse neus te halen op de iconische plekken Cap Griz-Nez en Blanc-Nez. Wie nog wat meer inspiratie wil voor bezoekjes zijn er nog Blériot Plage, de Eurotunnel en eindigen doen we in stijl met een verkenning van Calais.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

74 ervaringen

- 16 juni 2021 - GUIDO MYLLE

NOORD FRANKRIJK.....OPAL KUSTEN....N940 ROUTE

- 3 april 2021 - Lieve De Deyn

Goede reisgids boordevol leuke tips . De autoroute en verzorgde wandelroutes nemen we zeker mee , als het corona virus maar snel weg is . Dan pas kunnen we er zeker van genieten .

- 14 september 2020 - Anne Van Rentergem

Wij deden deze volledige route van 3/9 tot en met 9/9/2020. Perfecte gids !! en wat een mooie verblijfslocaties met prima catering. Een prachtig en gevarieerd aanbod. Wij bezochten op onze startdag ook nog villa Cavrois in Croix(Roubaix) ! een modernistische villa met momenteel enkel objecten van Muller-Van Severen (Belgisch designerduo en zoon van Maarten Van Severen) tevens mooie tuin. Hier moet je wel reserveren (tijdslot respecteren). Louvre (Lens) moet je ook reserveren maar er is geen tijdslot. Onze GPS had wel wat problemen om het Golfhotel te vinden ; is niet echt in Lumbres zelf maar een deelgemeente. In Arras is er betalend te parkeren doch alternatief is dat je het bezoek aan Arras combineert met bezoek aan de citadel de Vauban. Daar is een ruime gratis parking en rijdt er op heel geregelde tijdstippen een gratis elektrisch pendelbusje naar het stadscentrum. De gids vermeldt de gezellige markt op zaterdag maar dan zie je niets van de pleinen ! Beter op een niet marktdag bezoeken. Ook in Saint-Omer is er op zaterdag marktdag ; wij bezochten het op zondag!

- 22 juli 2020 - Bert Quaghebeur

De honger om deze streek te ontdekken is groter geworden.

- 22 juli 2020 - J.f.alink

Lijkt mij heel leuk om te doen eind van dit jaar

Gratis rondreis Noord-Frankrijk downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?