Bezienswaardigheden in de Baai van de Somme bezoeken? Info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden in de Baai van de Somme bezoeken? Info & tips

23 december 2023 in Picardië34 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Baai van de Somme bezoeken + verblijftips

Een spectaculair gebied van open water, duinen, moerassen met daartussen charmante dorpjes en kleinschalige kustplaatsjes zo kan je het best de Baai van de Somme omschrijven.

De monding van de rivier de Somme is een uitstekende plek voor een weekendje weg in Noord-Frankrijk, op slechts 3,5 uur rijden van Brussel. (4,5 uur van Rotterdam)

Inhoud artikel

 1. De 3 gebieden van de Somme

Het gebied is rijk aan culturele geschiedenis en prachtige landschappen. Er vallen drie gebieden binnen de baai te ontdekken:

 1. De Vallée de la Haute Somme (vallei van de Boven-Somme) in het oosten, waar de rivier de Somme met zijn beroemde moerassen (marais of marécages) zich een weg baant door het zacht hellende landschap.
 2. Het centrale gebied van Amiens en omgeving. Amiens is de hoofdstad van het departement Somme telt zo'n 130.000 inwoners en vooral gekend voor z'n gotische kathedraal.
 3. La Baie de Somme (Baai van de Somme) aan de Picardische kust in het westen, bezoek je vooral voor de badplaatsen en vissersdorpjes bij de monding van de Somme.

Onze tip: Download zeker onze routes in Picardië. Unieke wandelingen en autoroutes langs de mooiste plekjes van dit deel in Noord-Frankrijk.

Kaart met onze autoroute door de Baai van de Somme

 1. De Baai van de Somme

Een paradijs voor fijnproevers & natuurliefhebbers

De Baai van de Somme is een paradijs voor fijnproevers, vooral voor liefhebbers van al het lekkers uit de zee. Het biedt met zijn krachtige getijden en verbluffende vergezichten een ideale plek voor een adembenemend weekend. Het landschap inspireerde dan ook schilders, waaronder Delacroix en Degas.

Bekend om zijn ecologische diversiteit, maakt het deel uit van het natuurreservaat (het Parc du Marquenterre) en is een van de beste locaties om te vogelspotten in heel Frankrijk.

Het bekendste dorp van het gebied is het prachtige Saint-Valery-sur-Somme. Niet alleen vind je hier middeleeuwse wallen, een gotische kerk en een promenade langs de rivier, maar ook het startpunt van de Chemin de Fer de la Baie de Somme, een smalle spoorbaan uit de Belle Epoque over de hele lengte van de baai.

Diverse fauna en flora, Un Grand Site de France

De Baai van de Somme strekt zich uit van Le Hourdel in het zuiden tot aan Saint Quentin-en-Tourmont in het noorden. Bij eb strekt het zand zich uit zover het oog reikt en krijg je bij zonsopkomst en zonsondergang een prachtig zicht.

De baai heeft een enorme rijkdom aan fauna en flora met een grote diversiteit aan leefgebieden, waaronder natte weiden, steenachtige stranden en duinen en is een van de "Grand Site de France".

Meer dan 250 verschillende vogelsoorten brengen een deel van het jaar door in de baai, maar je kan hier ook de grootste kolonie zeehonden van Frankrijk vinden.

Het Maison de la Baie de Somme

Het Maison de la Baie de Somme is een andere goede plek om een wandeling te maken en meer te weten te komen over de baai. Deze bevindt zich in Lancheres.

Naast wandelen in de baai kan je er ook kajakken in de baai, fietsen of ballonvaren over de baai. Ook kun je hier gaan paardrijden. Het nabijgelegen Saint-Valerys-sur-Somme vormt een goede uitvalsbasis voor het organiseren van deze activiteiten en het verkennen van de baai in het algemeen.

 1. Bezienswaardige steden

Het is mogelijk om steden zoals Saint-Valery-sur-Somme of Le Crotoy te bezoeken en het uitzicht over de baai vanuit de stad te bewonderen, maar om de baai echt te waarderen moet je een uitstapje maken naar het strand. Saint-Valery-sur-Somme is een daarbij een van de beste plaatsen om dit te doen.

Elke dag kan je bij eb deelnemen aan een wandeling, waarbij een gids samen met jou het estuarium en de fauna en flora zal ontdekken. Deze wandeling biedt ook de opportuniteit om de zeehondenkolonie te zien.

Onze tip: Wil jij ook Sinat-Valery-sur-Somme verkennen? Download onze stadswandeling en zie de mooiste plekjes van het stadje.

Bezoek Saint-Valéry-sur-Somme bij eb

Het stadje Saint-Valéry-sur-Somme vind je ten zuiden van de Baai van Somme. Deze historische plek heeft een interessant verleden en veel idyllische plekjes die je kan bezoeken.

Wat wij speciaal vinden aan deze plek, is dat het water uit de baai heel ver wegtrekt bij eb, waardoor het gebied droog komt te staan. Onder begeleiding kan je een oversteek maken en over de zandbanken wandelen. Ga wel altijd met een gids, want de natuur kan gevaarlijk zijn.
Vanuit Saint-Valéry-sur-Somme kan je ook verschillende wandelingen maken. Ga bijvoorbeeld eens te voet naar het mooie Cap Hornu of bezoek het Le Crotoy, een gezellig badplaatsje in de buurt van de baai.

 1. Welke activiteiten kan je doen in de Baai van de Somme?

Le Parc du Marquenterre

Le Parc du Marquenterre is een groot beschermd park dat de noordelijke rand van de baai en de daarachter gelegen zandduinen bedekt. Het is de thuisbasis van 300 soorten trekvogels en je kan hier dan ook een 7 km lange tocht door het park maken om een glimp van enkele van deze prachtige vogels op te vangen. Verder biedt dit prachtige gebied ook nog vijvers, duinen, moerassen en zee. Er zijn ook hutjes waar je je kan 'verstoppen' om zo de vogels in hun natuurlijke habitat te spotten zonder ze af te schrikken.

De kortste wandeling duurt ongeveer een uur, maar er zijn ook goed gemarkeerde langere routes die je kunt bewandelen. Meer info op www.parcdumarquenterre.com

Fietsen in de Baai van de Somme

Er zijn 9 uitgestippelde fietsroutes in en rond de Baai van de Somme. Een overzichtje van de routes kan je hier downloaden.

 • Circuit du Tadorne: 24 km met vertrek in De Saint-Quentin-en-Tourmont
 • Circuit de l'Avocette: 8 of 19 km (kan je ook als wandeling doen) met vertrek in Le Crotoy
 • Circuit du Héron: 17 km met vertrek aan het station van Noyelles
 • Circuit du Gea: 21 km met vertrek in Nouvion-en-Ponthieu
 • Circuit de la Mésange: 28 km met vertrek in Saint-Valery-sur-Somme
 • Circuit du Gravelot Saint-Valery-sur-Somme: 13 of 28 km met vertrek aan het station van Saint-Valery-sur-Somme
 • Circuit du Vanneau: 28 km met vertrek in Cayeux-sur-Mer
 • Circuit de la Mouette: 15 km met vertrek aan het station van Mers-les-Bains
 • Tour de baie: 32 km met vertrek aan Gares du Crotoy of St Valery

Meer info kan je vinden op https://www.baiedesomme.org/

De stoomtrein

Nog een andere manier om de baai te verkennen is met de stoomtrein. De "Chemin de Fer de la Baie de Somme" reist van Cayeux-sur-Mer naar Le-Crotoy en stopt bij Saint-Valery-sur-Somme en Noyelles-sur-Mer. Je kunt in elk van deze steden in- of uitstappen. De spoorlijn omgeeft de baai en zorgt voor een geweldig uitzicht over de velden en moerassen.

Maak een rondreis door Picardië

De kustweg die ten zuiden van de baai loopt, tot aan Le Tréport, passeert een aantal prachtige kustplaatsen waar sinds het einde van de 19e-eeuw weinig lijkt te zijn veranderd. In Cayeux-sur-Mer vind je bijvoorbeeld een lang kiezelstrand met felgekleurde strandhutten.

Vervolgens kan je in Ault 19e-eeuwse villa’s bezichtigen, maar ook de natuurlijke schoonheid van de torenhoge witte kliffen is de moeite waard. Nog een andere aanrader zijn de prachtig gerenoveerde herenhuizen aan zee in Mers-les-Bains.

Onze tip: Wil je graag op rondreis door Picardië en de Baai van de Somme? Download onze uitgewerkte route door Baai van de Somme.

 1. De badplaats Le Crotoy

De populaire stad en badplaats Le Crotoy ligt aan de kust van Picardië in Noord-Frankrijk. Het ligt aan de Baai van de Somme en kijkt eigenlijk niet uit op de open zee, wat het strand een beschermd uitzicht op het zuiden geeft.

Het is een lang strand en bestaat uit fijn zand
, wat dan ook de belangrijkste reden waarom mensen Le Crotoy bezoeken. Omdat Le Crotoy aan de Baai van de Somme ligt, is er bij eb een enorme zandvlakte voor de stad, bijna zover het oog reikt. De baai is dan een enorm zandplateau bedekt met ondiepe plassen water.

Lange zandstranden en een mooie skyline

Verder is Le Crotoy zowel een aantrekkelijke als een levendige stad, met een ruime keuze aan cafés en restaurants en alle andere voorzieningen. Let tijdens je bezoek vooral op de kerk met een 13e-eeuwse gevel en het rode landhuis (nu een hotel) met twee torens die de skyline van de stad domineren.

TIP: Wil je graag bijzonder overnachten in de Baai van de Somme? Bekijk hier onze 10 favoriete verblijven.
 1. De stad Saint-Valery-sur-Somme

De stad Saint-Valery-sur-Somme ligt ten westen van het departement Somme van Picardië en ten zuiden van Le Crotoy aan de monding van de rivier de Somme. Samen met Le Crotoy en Le Hourdel is het een van de drie havensteden aan de Baai van de Somme.

De stad heeft verschillende historische bezienswaardigheden en ligt ook dicht bij de belangrijke natuurlijke omgeving van de baai, waardoor St-Valery-sur-Somme een van de meest bezochte steden in de regio is.

 1. Notre-Dame de Amiens

Je kent vast en zeker de Notre-Dame van Parijs, maar wat minder gekend is, is de Notre-Dame van Amiens. Het is de grootste middeleeuwse kathedraal ter wereld en is ongeveer 2 x zo groot als de Notre-Dame in Parijs.

De kathedraal staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de gotische sculpturen op de gevel zijn prachtig en in de zomer is er een gratis nachtelijke geluids- en lichtshow.

Maak je een stop in Amiens? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Amiens, zo zie je de mooiste plekjes van de stad.

 1. De drijvende tuinen van Amiens

De “drijvende tuinen” van Amiens, ofwel de Hortillonages, dateren uit de Romeinse tijd en strekken zich uit over 230 hectare moerasland en een doolhof van waterwegen en meren.

De Hortillonages zijn letterlijk tuinen op en langs het water. Ze zijn de locatie voor de jaarlijkse internationale tentoonstelling Art, Ville et Paysages die avant-gardekunst en landschapstuinen met buitengewone installaties combineert.

De tentoonstelling loopt van midden juli tot midden oktober. Sommige delen zijn te voet bereikbaar in het centrum van de stad, rond het Ile aux Fagots; de rest kan worden verkend met elektrische boten.

Ben je op bezoek in Amiens, download dan zeker onze gratis stadswandeling Amiens en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad.
 1. Fietsen en varen rondom Amiens

De rivier de Somme kronkelt zo’n 70 km in zijn groene vallei tussen Amiens en de kust. Het onlangs opgedoken jaagpad kruist kleine meren, sluizen en kanalen en maakt een geweldige fiets- of wandelroute.

Het huisje van de sluiswachter in Ailly-sur-Somme werd heropend als bureau voor toerisme, met (deels elektrische) fietsen en boten te huur.

 1. Ga ondergronds in Naours

Naours, nog niet ontdekt door het massatoerisme maar ooh zo bijzonder. Het is hier dat je wel een zeer spectaculaire bezienswaardigheid kan bezoeken. Een volledige ondergrondse stad (Cité Souterraine), die reeds meer dan 15 eeuwen bestaat. De grotten werden vooral gebruikt als schuilplaats, toen door de eeuwen heen de plaatselijke dorpjes te maken kregen met oorlogen, aanvallers en rovers.

Zo'n 3000 personen leefden er in 30 verschillende galerijen, zo'n 300 ruimtes en met ruim 2 km aan gangen. Wat dacht je van een bezoekje aan de bakker, beenhouwer of smidse onder de grond? Ook een veestal en kerk konden niet ontbreken onder de grond. Meer info kan je vinden op de site.

 1. Het binnenland van de baai

In het binnenland hebben sommige dorpen een bijna Venenachtig gevoel, vooral wanneer de frequente nevels aanwezig zijn.

Favières is bijvoorbeeld een stadje dat je zeker niet kan overslaan. Het is de thuisbasis van het beroemde Michelin restaurant La Clé des Champs, waar chef Bruno Flasque nog steeds wonderen op tafel tovert en waar de obers de zilveren cloches met een bloem verwijderen wanneer het gerecht wordt geserveerd.

 1. Gedenktekens in de Baai van de Somme

Het bezoeken van de gedenktekens, begraafplaatsen en musea van de Somme is een stevige wandeling, maar ook een intens emotionele ervaring.

Om een idee te krijgen van de loopgravenoorlog, begin je met het uitzicht over het Newfoundland Memorial in Beaumont-Hamel en ga je vervolgens 10 km zuidwaarts door de vallei naar het Somme-museum in Albert.

Daar kan je een aangrijpende ondergrondse reconstructie van het dagelijkse leven van een soldaat terugvinden.

Ook het Thiepval-monument voor de vermisten in Authuille, ontworpen door Sir Edwin Lutyens, huist een sombere sfeer en het bijhorende museum kijkt onconventioneel naar de grote strijd, met een gigantisch zwart-wit cartoon-stijl tafereel dat doet denken aan het Bayeux-tapijt.

 1. Breng een bezoekje aan Abbeville

De grote stad Abbeville markeert het einde van dit specifieke stuk van de Somme. Deze stad is waar Charles de Gaulle zelf nog de verdediging georkestreerd heeft tijdens de Duitse invasie van Frankrijk in mei 1940, nog vóór zijn benoeming van grootheid.

Helaas is het historische middeleeuwse hart verbrand tot een sintel toen de stad viel. Dat is het geval met zoveel steden op de route van de Blitzkreig, van hier naar de bron van de Somme. De twee grote vuurzeeën uit de 20e eeuw hebben hun treurige stempel gedrukt.

 1. Ontdek de tuinen van Maizicourt

Rondom een prachtig 18de eeuws kasteel vind je de Tuinen van Maizicourt waar je overrompelt zal worden door mooie natuur gelegen in een prachtige omgeving. Dit is overigens een ideale fotoplek voor liefhebbers van rozen.

Verdwaal even in de tuinen en bots op heel wat kleine weggetjes, bloemen en struikjes, laat je inspireren door de Japanse stijl en let vooral ook op de sierkersen in hun felroze kleur. Leuk om eventjes door te wandelen wanneer je in de buurt bent! Meer info vind je op de website van de Jardins de Maizicourt.

 1. Wandelen in Fort Mahon

In Fort Mahon kan je urenlang wandelen langs de vele duinen en mooie kust. Deze plek vind je nog wat verder in het noorden gelegen. Fort Mahon onderscheidt zich dankzij haar natuurlijk erfgoed en de brede waaier aan zowel sportieve als recreatieve activiteiten. Om de kustlijn van Fort-Mahon te ontdekken, raden wij het pad van Royon aan. Dit is een gemarkeerde wandelroute van ongeveer 4 kilometer die je langs het resort naar Quend-Plage leidt. Ideaal als je al wandelend de lokale flora en fauna te ontdekken.


 1. Waar overnachten in de Baai van de Somme?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in de Baai van de Somme.

 • Saint-Valery-sur-Somme: B&B Au Vélocipède is een gezellige accommodatie met een eigen kunstgalerie met werk van lokale kunstenaars. De B&B biedt kamers met geluidsisolatie en zijn ingericht met een mix van antieke voorwerpen en designmeubelen. Daarbovenop word je verwend met een heerlijk ontbijt, gratis! Meer info en boeken.
 • Le Crotoy: De residence Pierre & Vacances Premium biedt schitterend uitzicht op de zee en de baai. Het gebouw is geïnspireerd op de belangrijkste architectonische kenmerken van de huizen in Le Crotoy en heeft grote balkons, enorme atriumramen en laag overhangende daken met dakkapellen. Meer info en boeken.
 • Ault: Genesteld in het hart van een bos op slechts 300 meter van de zee, verwelkomt Villa Antalya je voor jouw verblijf in de Baai van de Somme. Je wordt hier overdonderd door de rust en sereniteit die de omgeving uitstraalt. s' Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt dat bestaat uit huisgemaakte jam, pannenkoeken, sinaasappelsap en zoete deegwaren. Mmmm.. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: krijg een kijkje op de Baai van de Somme

Wil je nu al zeehondjes spotten in de Baai van de Somme? Bekijk dan zeker dit filmpje!

 1. Met onze reisgids door de Baai van de Somme

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Baai van de Somme? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis route door de Baai van de Somme of onze stadswandeling in Saint-Valery-sur-Somme of wandeling in Amiens.

Baai van de Somme

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 mei 2024 - Marianne

Een mooi gebied. Zag vele mooie dorpen en steden. We gaan het binnenkort ontdekken.Arras al eens geweest, Geweldig.

- 2 juli 2023 - Goossens

waar natuur nog natuur is én rust nog rust. Houden zo !

- 13 juni 2023 - Mariet Dhollander

Zeer goede reisgids, veel wandelingen hieruit gevolgd! Aanrader!

- 21 mei 2023 - Alex Boel

Prachtige, bijna complete gids. Gebruik deze gidsen al jaren om mijn reizen voor te bereiden. Alleen ontbreekt er, zoals in alle gidsen hier, een inhoud overzicht met namen van steden, dorpen en bezienswaardigheden. Mss in de toekomst?

- 25 maart 2023 - Mariet Dhollander

We hebben al verschillende wandelingen van Reisroutes gedaan en altijd weer een aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?