14 x mooiste bezienswaardigheden Frans-Vlaanderen en bijzondere stadjes

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x mooiste bezienswaardigheden Frans-Vlaanderen en bijzondere stadjes

23 augustus 2022 in Noord-Frankrijk7 reacties

Frankrijk à la Flamande, Frans-Vlaanderen is een heerlijke regio om rond te toeren met de auto of met de motor. Je hoeft echt niet lang te vertoeven om de band met Vlaanderen hier te ontdekken. Je ziet het namelijk onmiddellijk aan de huizen, bouwstijl van kerken en de vaak opduikende Vlaamse namen van dorpjes. Zo zegt men hier tegen een windmolen, gewoon een 'meulen'. Kortom, het maakt dat je de charme van het levendige sociale Vlaamse leven in een sfeer en vertier ook in Le Nord aantreft.

En oh ja, stap ook zeker eens een Vlaamse estaminet binnen en proef er letterlijk wat Frans-Vlaanderen is. Wil je graag de mooiste plekjes van Frans-Vlaanderen bezoeken? Wij hebben ze alvast voor je opgelijst!

Inhoud artikel

  1. Steenwerck

Net voor je Bailleul bezoekt, stop je best even in Steenwerck. Een stil maar gezellig dorpje met een rustig pleintje. Waar de omliggende natuur in de Leievallei rust uitstraalt, waar tradities van volkse leute én de ijverige arbeid van het plattelandsleven nog in ere gehouden worden. Kortom een beetje het Vlaamse leven van weleer. Vandaar dus dat we je een korte stop in Steenwerck toch ook wel aanraden.

Wat je zeker moet zien hier? De Byzantijnse kerk Saint-Jean Baptist. Je zou het niet direct verwachten dat je een Byzantijnse kerk zomaar ergens in een doodgewoon dorp als Steenwerck aantreft. Eigenlijk is het romaans-byzantijns al overheerst de oosterse toon hier wel door de koepel, de fraaie zijgevels met mozaïekwerk, de zuilen. Het grote Christusbeeld boven het portaal valt je onwaarschijnlijk ook wel op. Kom je graag iets meer te weten over het landelijke leven in Steenwerk begin de 20ste eeuw? Bezoek dan ook even het Musée de la Vie Rurale.

  1. Bailleul

Bailleul (Belle) zou zomaar een stadje kunnen zijn in Vlaanderen, maar het ligt wel degelijk in het noorden van Frankrijk, meer bepaald in Coeur de Flandre. De gevels van huizen en monumentale gebouwen ogen Vlaams door hun architectuur.

Enkele bezienswaardigheden in Bailleul

  • Belfort-stadhuis: Op het gelijkvloers onderin het belfort kan je de geschiedenis van de stad aflezen op panelen en op kleine videoschermen. Elk kwartier laat de beiaard mooie deuntjes met Vlaamse inslag horen. Vind jij trouwens de gouden zeemeermin Melusine?
  • Musée Benoît-de-Puydt: Dit herenhuis bevat de collectie van Benoît de Puydt, een geboren en getogen in Bailleul, griffier van beroep. Hij wist uiteenlopende stukken te verzamelen: schilderkunst (Franse, Vlaamse en Hollandse School), beeldhouwwerk, porselein uit China en Japan, meubelen en kunst uit 17de en 18de eeuw, aardewerk uit Delft, Rijsel en Bailleul, gravures, kant.. Ga het zeker eens bewonderen.
  • Maison de la dentelle: Hier worden nog steeds aan kinderen en volwassenen de ambacht van het kantklossen aangeleerd zoals vroeger. Het kantwerk als ambacht kende haar hoogtepunt twee eeuwen later.

Het mag vandaag allemaal authentiek lijken, maar zo goed als alles werd na zowel aanvallen van Duitsers als van geallieerden, gerestaureerd of heropgebouwd. Hierbij kreeg de stad een Vlaamse ‘look’. Inspiratie deed men op bij panden uit Brugge en Ieper. Met onze stadswandeling maak je alvast kennis met het Vlaamse Bailleul.

Ook leuk om te bezoeken: Ooit van Hommelpap gehoord, laat staan geproefd? Neen, geen pap zoals je allicht meteen denkt bij het woord maar wel een oerdegelijk artisanaal gebrouwen bier met als onmisbaar ingrediënt hommel, West-Vlaams voor hoppe. Bezoek zeker het deze micro-brouwerij La Ferme Brasserie Beck. Je kan hier de heerlijke bieren degusteren! Misschien wel eentje meenemen naar huis als souvenir?

  1. Boeschèpe

Boeschèpe bezoek je vooral om de windmolen Ondankmeulen. Het is namelijk het symbool van de stad. Hij staat op een lichte heuvel, even buiten het dorpscentrum.

Ondankmeulen

Deze molen heeft ooit nog elders gestaan, in Morbecque (Moerbeke) op een goede 25 kilometer hiervandaan. In 1884 besloot men de molen te verhuizen naar deze plek waar al een molen stond maar in slechte toestand. Waarom die naam? Er zou een dispuut ontstaan zijn tussen de molenaar en de timmerman toen die zijn factuur voorlegde van de werken. Ondank(baarheid) was er dus mee gemoeid. Vandaar de naam.

De laatste molenaar was Jérôme Ryckebosch die de molen 45 jaar bediende. Als eerbetoon kreeg een folkloristische reus de naam van Jérôme. Net naast de molen, kan je terecht in estaminet De Vierpot. Rieten manden, portretten van voorouders, houten banken, een kachel, volksspelen en… vierpotten (vuurpotten) aan het plafond. Een mooi decor een een gezellige sfeer.

Wil je nog meer ontdekken over het noord van Frankrijk? Download nu onze gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

  1. Godewaersvelde

Aan de voet van de Mont des Cats en de beroemde abdij is Godewaersvelde, gewaardeerd Village Erfgoed. Godewaersvelde ligt op een heuvel op een half uurtje rijden van Lille en de mooie stranden van Côte d'Opale. Hier werden de Vlaamse authentieke waarden bewaard gebleven in een rijk, gevarieerd en rustgevende natuuromgeving.

Er worden ook populaire feestelijke gebeurtenissen georganisseerd die het leven in Godewaersvelde enorm accentueert. Ook Musée de la Vie Frontalière en de estaminets helpen herstellen van de sfeer van vroeger.

Abdij van de Catsberg

De grootste trekpleister is wel de Abdij van de Catsberg. Het is een cisterciënzerabdij gesticht in 1826. Men doet er aan landbouwactiviteiten, richten een kaasmakerij op en een brouwerij. Nog altijd wordt er hier door Trappisten monniken kaas en boter op ambachtelijke wijze gemaakt.

De abdij zelf kan je niet bezoeken maar het uitzicht op de wandelpromenade voor de abdijgebouwen is grandioos rustgevend! Er is wel een bezoekerscentrum waar je wordt ingeleid in het leven van de monniken, de kaasmakerij.

  1. Cassel

Cassel is een versterkt stadje boven op een heuvel en niet zo ver van de Belgische grens met Poperinge. Prachtige uitzichten, gezellige steegjes, unieke estaminets en een rijk gestoffeerd museum in een historisch herenhuis. Samengevat? Heel veel afwisseling met een beetje geschiedenis en cultuur, veel natuur en lokale gastronomie. Genieten is hier het motto!

En daar geven we je heel wat tips voor. Ze liggen voor het rapen in Cassel. Voor de ene zal het Musée de Flandre een topattractie zijn, voor anderen de estaminets en nog anderen zullen het gewoon aangenaam vinden te wandelen in de steegjes. Laat het allemaal over je heen komen en geniet want dit is Cassel! Wil je graag een uitgestippelde wandelroute volgen? Bekijk onze verrassende stadswandeling door Cassel.

Jardin du Mont des Recollets

Als je Cassel naderde zag je wellicht een pijltje naar ‘Les Jardins du Mont des Récollets’. Deze tuin kreeg het label ‘Jardin remarquable’, 'een ‘opmerkelijke tuin’. Het is dan ook een typische Vlaamse tuin verbonden aan een grote hoeve. Je kan deze tuinen bezoeken maar hiervoor betaal je wel een toegangsprijs.

  1. Wormhout

Wormhout bestond al in 1067, maakte toen deel uit van het graafschap Vlaanderen. Talrijke beekjes (becques, zoals ze hier zeggen) monden zich hier uit in de IJzer. Een bezoekje aan Wormhout? Wormhout biedt mooie wegen tussen het groen, ideaal voor het wandelen en fietsen. Bezoek zeker volgende bezienswaardigheden:

  • De trotse kerk Saint-Martin. Ze heeft zowel links als rechts van het hoogkoor prachtige retabels. De retabel van de huilende madonna bevindt zich links van het hoogkoor.
  • Bezoek het Fotomuseum Jeanne Devos. Een museum ondergebracht in een Vlaams huis uit de 18de eeuw waar Jeanne Devos, een Vlaamse fotografe van beroep, kwam wonen. Het museum aan haar toegewijd, brengt veel foto’s van haar. Tevens verkrijg je een inkijk in haar leven via tal van voorwerpen, meubels. Ook zie je fototoestellen waarmee ze werkte.
  • Molen Deschodt is meer dan 250 jaar oud. Dit is nog de enige resterende van de 11 molens die hier stonden in Wormhout.

  1. Esquelbecq

Esquelbecq klinkt een beetje vervlaamst als ‘Eikelsbeke’. Maar de naam is te danken aan de velen eiken die hier langs de oevers stonden. Hier kan je enkele uren vertoeven maar niet veel langer. Volgende bezienswaardigheden moet je hier zeker zien:

  • Maison du Westhoek: Dienst Toerisme: Hier kan je bijleren door een interactieve tentoonstelling over volksspelen, tradities, feesten en de geschiedenis van de Franse Westhoek bij te wonen.
  • Loop over de twee bruggen over de slotgracht en bezoek het kasteel van Ekelsbeke, een van de meest typerende Franse monumenten van wat men de 'Vlaamse architectuur' noemt. Dit juweeltje van de Renaissance met zijn slotgracht dateert uit de vijftiende eeuw met zijn kenmerkende torens en trapgevels.
  • La Plaine au bois – Britse militaire begraafplaats waar op een speciale manier 80 Britse soldaten herdacht worden. Deze werden op 28 mei 1940 op een brutale manier vermoord. Je vindt hier onder andere een reconstructie van een schuur, de kruisjes, de informatiepanelen, een vredesmonument en een overzichtsplatform. Je wordt héél stil als je leest op de bordjes wat hier is gebeurd.

Onze tip: Onze 3-daagse autoroute neemt je mee langs deze regio met een stukje verborgen Vlaanderen in Frankrijk. Download de autoroute door Frans-Vlaanderen.

  1. Bergues

Het versterkte stadje Bergues, omringd door wallen en grachten, wordt overschaduwd door de silhouet van haar belfort dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Dit Belfort bezoeken is dus zeker aangeraden! De beiaard maar liefst 50 beiaardklokken en bovenop het gebouw wacht je een prachtig uitzicht op het omliggende platteland.

  • Ook te bezichtigen is de oude Saint-Winocabdij, met een vierkante toren, een punttoren en een tuin.
  • Het oude pandjeshuis, een gebouw in bak- en natuursteen dat dateert uit de 17e eeuw, herbergt het gemeentelijk museum van Bergues. Deze plaats exposeert Vlaamse, Franse en Italiaanse schilderijen.
  • Waterpoort Nekerstor tijdens het bewind van de hertogen van Bourgondië opgericht.
  • Porte de Cassel, een ophaalbrug uit de 17de eeuw. Op het fronton zie je een afbeelding van de zon, verwijzing naar zonnekoning Lodewijk XIV. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op de courtine die tot naar de plek met de torens van Saint-Widoc loopt.
  • Maak onze uitgestippelde stadswandeling door Bergues en mis geen enkel plekje!

Bienvenue chez les Ch’tis

Misschien herken je wel de plaatsen langs waar je komt maar kan je niet thuisbrengen van waar? We helpen je wel even! Bergues vormde het decor van de kaskraker ‘Bienvenue chez les Ch’tis, een film uit 2008 van Dany Boon waarin het grappig klinkende dialect ch’ti werd gesproken, de verzameling van dialecten uit de regio Hauts-de-France (Nord-Pas-de-Calais en Picardië). De film heeft de stad op toeristisch vlak een belangrijke boost bezorgd.

  1. Hondschoote

Hondschoote dankt zijn welvaart aan de productie van de Saye (een lichte wollen stof) met een jaarlijkse productie geëxporteerd over heel Europa, van meer dan 100.000 delen. Deze gouden eeuw, de stad heeft nog steeds prachtige monumenten, voornamelijk op het centrale plein aanzienlijke afmetingen.

Wat je zeker zal opvallen is het stadhuis in een Vlaamse renaissancestijl. De voorgevel pronkt in witte en grijze steen en tussen de dubbele rij vensters vind je wapenschilden afgebeeld van notabelen, rijke familiegeslachten. Tegenover het stadhuis staat de kerk Saint-Vaast in een witte steen et de toren die er in 1513 bij kwam en eigenlijk het enige wat overgebleven is van de originele kerk. De rest brandde af in juli 1582.

  1. Duinkerke

Duinkerke, ook wel bekend als Duunkerke en Dunkerque. Duinkerke is de derde grootste haven van Frankrijk. Maar daarnaast is er uiteraard nog meer te zien. Het stadscentrum van Duinkerke heeft meerdere troeven: historische gebouwen zoals de Saint-Eloi kerk, musea als het FRAc en Museum LAAC, veschillende shoppingscentra en de zee bij de kleurrijke wijk Malo-les-Bains. Met onze stadswandeling Duinkerke mis je niets van de hoogtepunten van de stad.

Nog geen verblijf voor je bezoek aan Duinkerke? Overnacht in Hôtel Merveilleux Côté Mer gelegen aan het strand en geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijtje. Liever het volledige aanbod eens doornemen? Bekijk de mooiste hotels en verblijven in Duinkerke.

  1. Gravelines

Gravelines of Grevelingen in het Nederlands, ligt eigenlijk net op de grens van Pas de Calais in het Frans-Vlaanderen. Het stadje is eigenlijk door zijn ligging (vlak aan zee) altijd al het decor geweest van vijandelijke belegeringen. Tot de 11de eeuw lag de zee zelfs aan de voeten, maar toen het zeewater zich terugtrok werden huizen gebouwd. In de loop der jaren werden er talrijke versterkingen opgericht om de inwoners te verdedigen. Een eenvoudige aarden wal werd een stenen omwalling. Er kwamen kastelen bij, een stevige stadsmuur met bastions, grachten en remparts. De hand van architect Vauban zorgde voor een voltooiing.

Vandaag kan je langs overblijfselen van die vestingmuur wandelen en kom je beetje bij beetje meer te weten over de verdedigingsstrategie. Wie rust zoekt, zal die zeker vinden tijdens een stadswandeling in Gravelines. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd en soms loop je op de remparts, vanwaar je een verrassend uitzicht hebt op de zee.

  1. Windmolens van Frans-Vlaanderen

Watermolen, windmolen, om meel te malen of olie te winnen. Ooit telde men er maar liefst 3000 in Nord-Pas de Calais tot begin 19de eeuw. Vandaag de dag vind je er nog zo'n 30-tal. Onlosmakelijk verbonden met het landschap van Vlaanderen, vormen deze windmolens van het Noorden opmerkelijke getuigenissen van landelijk erfgoed. Wij hebben er enkele voor je uitgehaald:

Noordmeulen in Hondschoote

De Noordmeulen in Hondschoote dateert uit 1127 en wordt daarmee als de oudste molen van Frankrijk beschouwd. De staakmolen werd gerestaureerd door de Franse overheid en is geklasseerd als “Monument Historique”. Iedere eerste zondag van de maand wordt er in een bijgebouwtje demonstraties gegeven over het weven en in de molen vind je aanwijzingen die terug gaan tot de 12e eeuw.

Steenmeulen in Terdeghem

De Steenmeulen is de enige stenen molen die nog overeind staat in de regio. Deze molen werd gebouwd in 1864 en kan je nog steeds bezoeken. Wil je graag deze molen bezoeken? De beste manier om dat te doen, is door je te laten begeleiden tijdens een rondleiding. De moleneigenaars en leden van de vereniging zijn echte enthousiastelingen die je met plezier meer vertellen over de geschiedenis van de molen en uitleg geven over de werking ervan.

Molens van Steenvoorde

In Steenvoorde vind je twee molens: de Noordmeulen, een graanmolen en de Drievenmeulen, een staakmolen uit 1776.

  1. Bezoek een van de Vlaamse estaminets

Un estaminet, ce n'est pas un restaurant, et pourtant, on y mange. Ce n'est pas un café et pourtant on y boit. C'est tout simple comme à la maison.” Vertaald: “Een estaminet is geen restaurant en toch kan je er eten. Het is ook geen café en toch kan je er iets drinken. Het is er doodeenvoudig zoals thuis.

Dit is misschien wel de beste omschrijving aan wat je je mag verwachten in een authentieke Vlaamse estaminet in Noord-Frankrijk. Sommigen onder ons kennen misschien wel de 'bruine kroegen' van vroeger, de typische volkscafeetjes. Jammer genoeg vind je ze bij ons steeds minder, maar in le Nord vind je ze bijna achter elke hoek. Men noemt het hier 'Estaminet' en geloof ons maar, veel Vlaamser kan het niet.

Geschiedenis achter estaminets

Estaminets zouden vooral ontstaan zijn tijdens de Industriële Revolutie. De arbeiders kwamen in het estaminet voor nieuws, syndicale acties, vertier en sociaal contact. De laatste 15 jaar zijn estaminets een attractie geworden en daardoor zijn er ook nieuwe geopend. Typisch is dat ze een Vlaamse naam dragen. Daarnaast moet het interieur doen terugdenken aan het begin van de vorige eeuw. Omdat de arbeiders er ook kwamen voor hun vertier zijn er ook volksspelen aanwezig.

Waar kan je deze estaminets vinden?

Je vindt er onder andere in Cœur de Flandres, Côte d’Opale, Lille, Baai van de Somme, Artois, Hainaut-Avesnois en in Boullonnais. Maar het aantal echt authentieke is toch al flink geminderd. Diverse horecazaken hebben wel het uithangbord van estaminet maar brengen toch niet meer de originele sfeer van meer dan honderd jaar terug. Volgende estaminets zijn nog wel een bezoekje waard!

  • Estaminet ’t Kasteelhof: Dit is een authentieke Vlaamse estaminet gelegen in de ‘hof’ of tuin van het kasteel dat hier boven op de heuvel stond. Vanop het terras heb je hier een mooi zicht over de regio. Je kan hier onder meer in de winkel heerlijke streekproducten aankopen en daar zal je ook de chef vinden die je een plaats in het estaminet zal toewijzen. Het interieur is prachtig, er zijn volksspelen aanwezig en de drietalige menukaart is zeer divers.
  • Estaminet Kerelshof: Het Kerelshof is centraal gelegen op de Grand Place net tegenover het museum in Cassel. Hier hebben ze zowat 80 verschillende biersoorten. Geniet van de retro inrichting en er zijn uiteraard volksspelen aanwezig.
  • Estaminet de Vierpot: Deze hebben we eerder al eens vernoemd. Estaminet de Vierpot was vroeger een boerderij bij de molen, maar is later omgebouwd tot een typische estaminet met een decor dat recht uit de jaren 1900 komt.
  • Estaminet Le Blauwershof: Deze estaminet vind je in Godewaersvelde. Proef hier zeker het Blauwersbier! Het zal je alleszins niet teleurstellen.

  1. Proef de specialiteit uit Frans-Vlaanderen

Pot’je Vleesch is dé specialiteit van Frans-Vlaanderen en past perfect in het kader van een estaminet. Pot’je Vleesch is zoals het woord zegt een potje van diverse brokjes vlees. De soorten vlees kan je linken aan de 3 k ’s: konijn, kip en kalf, maar er zijn ook al variaties op met varkensvlees.

Omdat het in een pot bewaard is zitten die stukken vlees in gelei en voor alle duidelijkheid.. een Pot’je Vleesch eet je koud. Het klinkt niet voor iedereen even appetijtelijk maar een echte vleeseter zal dit zeker lusten. Deze lokale specialiteit bestaat al honderden jaren en is ontstaan uit noodzaak om vlees te bewaren gedurende een langere periode.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Frankrijk met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 10 maart 2024 - eric allewijn

Heuvelland in Frans-Vlaanderen van Belle naar Cassel via fietsknooppunten,prachtig.

- 25 februari 2024 - eric allewijn-

Al enkele keren rondgefietst in het noordfranse heuvelland met de fietsknooppunten,Fantastisch!

- 7 februari 2024 - Ivan Callewaert

Opnieuw een prima gids om de bijzonder mooie stadjes in Frans-Vlaanderen te ontdekken. We hebben er van genoten

- 4 november 2023 - Carlier. Freddy

Prima document die me als Belgische kustbewoner helpt mijn Franse buren beter te ontdekken en doelgericht uitstappen te maken

- 3 december 2022 - August Peeters

Zeer interessant

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?