14 x bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer: wat zien & doen tijdens je verblijf?

4 januari 2024 in Côte d'Opale14 reacties

Praktische info & tips met de top highlights en bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer

Graag even uitwaaien in Noord-Frankrijk, hier vind je alle info voor een weekendje in het pittoreske stadje Boulogne-sur-Mer. Een Franse kuststad aan de Opaalkust in het departement Pas-de-Calais. De stad wordt ook wel Cité de la Mer genoemd. Je kan hier dan ook de grootste vissershaven van Frankrijk bezichtigen. Of wat dacht je van een bezoekje aan het grootste zeeaquarium van heel Europa?

Er valt hier meer dan genoeg te zien en te doen. Benieuwd naar wat je van deze stad mag verwachten? Lees dan zeker verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer.

Inhoud artikel

  1. Wandel door de ommuurde bovenstad

Boulogne-sur-Mer bestaat uit een historische bovenstad en een iets “nieuwere” benedenstad. De kathedraal van Boulogne zie je alvast pronken in de ommuurde bovenstad. Verreweg het mooiste deel van de stad. Kuier hier door de pittoreske, smalle straten met klinkertjes en historische huizen en waan je zo’n 2000 jaar terug in de tijd. Hier en daar vind je een gezellig boetiekje en kan je even pauzeren met een lekker kopje koffie in een van de sfeervolle cafeetjes.
Download onze stadswandeling in Boulogne-sur-Mer, die je langs alle top bezienswaardigheden en verborgen brengt.

Promenade Charles Dickens

In het romantische, oude stadsgedeelte van de stad, kan je de Promenade van Charles Dickens wandelen. Volg deze ‘promenade’ die je meeneemt op de eeuwenoude Romeinse vestingmuur van de stad. Vanaf hier deze muren heb je telkens een mooi zicht over Boulogne-sur-Mer. Het ene als wat mooier als het andere natuurlijk. Deze korte wandeling brengt je langs oude ruïnes en typische Franse huizen en katapulteert je als het ware terug in de tijd. Het heeft zowat een sprookjesachtig karakter.

TIP OVERNACHTEN: gezellige, charmante B&B The Stay Well in het centrum van de stad. De kamers zijn ruim en eenvoudig ingericht een voorzien van alle luxe en comfort. Restaurants en bakkers zijn op slechts een steenworp afstand net zoals de zandstranden en vismarkten van Côte d'Opale. Meer info en prijzen.

  1. Bezoek Nausicaá: het grootste aquarium van Europa

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Boulogne-sur-Mer is het imposante Nausicaa, de grootste zeeaquaria van Europa in de vorm van een mantarog. Het magische decor beschikt over meer dan 50 aquaria met ongeveer 60.000 diersoorten.

Zo zie je bijvoorbeeld de effecten van vervuiling op koraalriffen. Je kan er alles leren over de zee en de dieren en je duikt er op verschillende manieren letterlijk onder water. Een uitje voor jong en oud dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje! Laat je tijdens je bezoek meenemen tot het diepste hart van de oceaan, zonder natte voeten te krijgen.

Tip: Het is de ideale uitstap als je wilt schuilen wanneer de weergoden niet goed gezind zijn. Je kan er met gemak een hele dag vertoeven.

Wat mag je verwachten van je bezoek aan dit gigantische aquarium?

  • Europa’s grootste aquarium in het hartje van Boulogne-sur-Mer.
  • 10 000 kubieke meter aquarium met tientallen haaisoorten, reuzenroggen en honderden andere zeedieren.
  • Een glazen onderwatertunnel van zo’n 18 meter lang waar je een betoverend uitzicht krijgt op het aquarium. Dé hotspot voor een leuke foto.
  • Maar ook pinguïns, alligators en zeehonden kom je tijdens je rondleiding tegen.
  • Interactieve exposities over de impact van onder andere klimaatverandering op het leven in de oceaan.
  • Extra tip: Na je bezoek moet je ook zeker eens een kijkje nemen aan de zijkant van het gebouw. Hier kan je gratis en voor niets meegenieten van de zeehondenshows die er opgevoerd worden.
  • Meer informatie vind je op de website.

TIP: Wil jij ook graag het grootste aquarium van Europa bezoeken? Ik kan het je alleen maar aanraden! Je koopt best je toegangsticket voor Nausicaa online vooraf. Zo kan je de lange wachtrijen vermijden (en geloof me, die zijn er!). Laat je niet afschrikken door de prijs, want het is zeker en vast de moeite waard.

  1. Filmpje: ga mee in de onderwaterwereld van Nausicaá

Ben je benieuwd wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de onderwaterwereld van Nausicaá? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken van ons bezoek aan het grootste aquarium van Europa. Als je zelf alles wil zien, kan je je tickets hier online boeken.

  1. Château de Boulogne-sur-Mer

Het Château van Boulogne-sur-Mer, dat ook wel het Château d’Amont wordt genoemd, is gelegen middenin de bovenstad. Het middeleeuwse kasteel werd gebouwd, samen met de ommuring van de bovenstad, in opdracht van de graaf van Boulogne. In de loop der eeuwen zijn er al verschillende aanpassingen geweest.

Vanaf de 17e eeuw werd het kasteel gebruikt als kazerne en na de Tweede Wereldoorlog als gevangenis. Later werd het aangekocht door de gemeente en in 1988 werd er het Kasteelmuseum geopend. Bovendien is het gebouw één van de eerste kastelen in Frankrijk zonder een Donjon, een versterkt gebouw binnen de muren.

Graag meer zien van de Opaalkust? Download onze reisgids Noord-Frankrijk met alle tips en info, zo mis je niets van de streek.

  1. Kasteelmuseum van Boulogne-sur-Mer

Zoals hierboven vermeld, bevindt het Museum van Boulogne-sur-Mer zich in het 13e eeuwse kasteel, vlakbij de oude Romeinse stadswallen. Bezoek de ondergrondse gangen en ontdek de vestingen van de Romeinse verdedigingsstructuur en de prachtige, Gotische gewelven.

Het museum herbergt tal van artefacten: van een Oud-Egyptische collectie met een echte mummy, tot een opmerkelijke mooie, Griekse vazencollectie uit de Klassieke Oudheid. Zoek je het liever wat verder? Dan heeft het museum ook een grote collectie van kunst uit het Precolombiaanse Amerika, Oceanië en Afrika. Wat je ook zeker niet mag missen tijdens je bezoek, is de collectie van Eskimo-maskers, een unicum in Europa!

  1. Basilique de Notre-Dame

In het oude stadsgedeelte van Boulogne-sur-Mer vind je ook de indrukwekkende Basilique de Notre-Dame. De 19e eeuwse kathedraal werd gebouwd op de ruïnes van een middeleeuwse kerk en zal je al van ver opvallen dankzij de mooie architectuur en de opmerkelijke toren die boven het stadje uit steekt.

Je zal merken dat, wanneer je de kerk verder binnenwandelt, er nog een extra kapel onder de koepel gevestigd is. Dit soort indeling vind je verder alleen in de Dome des Invalides in Parijs en de Saint Paul’s Cathedral in Londen. Tijdens de reconstructie van deze kerk heeft de ontdekking van de overblijfselen van de oude Romeinse crypte onder de kerk geleid tot inspiratie voor de bouw van een gigantische crypte onder de hele oppervlakte van de basiliek.

  1. Ga ondergronds in de crypte van Basilique de Notre-Dame

Je kan de crypte van de Balsilique de Notre-Dame ook zeker en vast bezoeken. Dat raden we je dan ook zeker aan! Dwaal door de ondergrondse gangen en bewonder de unieke 19e eeuwse muurschilderingen die figuratieve scènes omschrijven van de karakters van de kerk, het oude en het nieuwe testament en de geschiedenis van de Notre-Dame in Boulogne. Verder zijn er ook beeldwerken en archeologische vondsten met lapidaire elementen uit de Romaanse, Romeinse en Gotische kunst en architectuur terug te vinden in deze crypte.

Openingsuren crypte

  1. Belfort en stadhuis van Boulogne-sur-Mer

Het Belfort van Boulogne is een Romaans stukje architectuur uit de 12e eeuw en tevens ook het oudste gebouw van de stad. Vroeger diende het belfort als wachttoren van het grafelijk paleis. Je kan het Belfort ook beklimmen, vanaf hier geniet je van een prachtig uitzicht over de oude stad, de haven en het kanaal. Het belfort bevindt zich aan het opvallende stadhuis op een gezellig pleintje. Hier kan je genieten van een lekker kopje koffie.

  1. Sint-Nicolaskerk, de oudste kerk van de stad

In Boulogne-sur-Mer kan je heel wat kerken bezoeken. De Sint-Nicolaskerk dateert uit de 13e eeuw en is daarmee de oudste kerk van Boulogne-sur-Mer. Maar, daar zal je niet al te veel meer van merken omdat deze in de loop der geschiedenis grondig verbouwd werd. De rooms-katholieke kerk is vernoemd naar Saint-Nicolas, de patroonheilige van de wereldzeeën. Je kan de kerk ook zeker bezoeken als je dit wenst.

De kerk vind je terug op Place Dalton en is een echte ontmoetingsplek. Veel mensen spreken er dan ook af om te gaan winkelen of om samen te genieten van drankje in één van de diverse omliggende cafés en restaurants.

  1. Bewonder de kleurrijke street-art van de stad

Wanneer je hier door de straten wandelt, zal je hier en daar bijzonder mooie mural kunstwerken opmerken. In Boulogne-sur-Mer barst het namelijk van de indrukwekkende street-art! De stad heeft tal van befaamde internationale straatkunstenaars uitgenodigd om de stad onder te dompelen in kleur en poëzie. Op die manier zorgt de kleurrijke street-art voor een moderne en dynamische look aan de stad, die zich ontpopt tot een urban openluchtmuseum.

Bovendien kan je zo de stad op een originele manier leren kennen. Slenter op je eigen ritme door de straten en ontdek tal van urban verrassingen en street art juweeltjes. Wil je ook een wandeling langs de street-art muren maken, download hier onze stadswandeling.

TIP: Wanneer je de street-art route wilt doen, raden we je aan om goede wandelschoenen te dragen. De wegen in de bovenstad van Boulogne-sur-Mer gaan af en toe steil omhoog en de kasseien maken het soms wat glibberig.

  1. De grootste vissershaven van Frankrijk

Wist je dat Boulogne-sur-Mer de grootste vissershaven heeft van Frankrijk?! Deze haven voorziet het hele land van lekkere vis en zeevruchten. Maak een wandeling langs de haven van de stad en bewonder de kleurrijke vissersbootjes die op het water liggen te dobberen. Nadien kan je lekker eten in een van de gezellige restaurants langs de haven.

Tip: Er is dagelijkse verse vis te kopen op de kades van de haven in Boulogne, een absolute must om te bezoeken. Bij de kraampjes kan je proeven van de vers gevangen vis!
  1. Namiddagje relaxen op la plage de Boulogne-sur-Mer

Bezoek je Boulogne-sur-Mer in de zomermaanden en wil je graag even genieten van het zonnetje? Dan kan je ook een namiddagje relaxen op het brede zandstrand. In de zomer vind je hier genoeg voorzieningen om een hele dag aan zee te vertoeven. Is het toch niet zo mooi weer? Dan kan je hier nog altijd terecht voor een leuke wandeling.

Tip: Echt een volledige dag doorbrengen op het strand? Dan trek je best naar Wimereux. Deze charmante badplaats ligt op zo’n 5 kilometer ten noorden van Boulogne-sur-Mer. Slenter over de boulevard, langs de kleurrijke villa’s uit de Belle Epoque met een lekker ijsje. Hier heerst een erg bijzondere sfeer.

  1. Maak een mooie boottocht op zee

Trek je liever het water op? Dat kan natuurlijk ook! In de haven van Boulogne kan je aan boord gaan van La Florelle voor een boottocht langs de prachtige kustlijn van de Opaalkust. Het aanbod voor boottochten is hier erg verschillend: van een simpele boottocht door de haven van Boulogne tot een boottocht naar de indrukwekkende kapen van Cap Griz Nez en Cap Blanc-Nez. Meer info over de actuele boottochten en tarieven in Boulogne-sur-Mer.

  1. Namiddagje shoppen in Boulogne-sur-Mer

Een namiddagje shoppen? Waarom niet! Boulogne-sur-Mer loopt over van de sfeervolle boetiekwinkeltjes. De meeste winkels bevinden zich rondom het Place Dalton. Je vindt er kledingwinkels van zowel onbekende als bekende merken zoals Lacoste en Zara. Je bent hier zeker een namiddagje zoet.

Slecht weer? Geen probleem, dan kan je nog altijd naar het Cité Europe trekken. Op zo’n 20 minuten rijden van Boulogne-sur-Mer vind je het grote winkelcomplex met zo’n 140 verschillende winkels, tal van restaurants, een bioscoop en een bowlingzaal. Meer info op de website.

  1. Waar ligt Boulogne-sur-Mer op de kaart?

  1. In de buurt van Boulogne-sur-Mer

Trek je er graag een paar dagen op uit? Dat kan natuurlijk ook! Er is meer dan genoeg te zien en te doen in de omgeving van Boulogne-sur-Mer. Hieronder vind je alvast een paar niet te missen adressen in de buurt van het pittoreske Boulogne-sur-Mer:

Wimereux met kleurrijke Belle Epoque villa's

Wimereux is een stap terug in de tijd! Een badplaats omringd met mooie Belle Epoque-villa’s. Elke villa heeft hier zijn uniek verhaal en veel van deze oude monumentale gebouwen dienen tegenwoordig als hotel, B&B of appartement waar je kan overnachten. Wimereux is een must-see voor alle kunstliefhebbers en een ideale uitvalbasis om zowel het noorden als het zuiden van de opaalkust te verkennen.

Wandelen van Cap-Blanc-Nez naar Cap-Gris-Nez

Houd je van wandelen? Dan zit je hier zeker goed. De opaalkust heeft een prachtige kustlijn om ontzettend mooie wandelingen te maken. Bovendien geniet je hier ook van de zalige rust en stilte terwijl de wind door je haren vliegt. Onze tip? Parkeer je wagen aan Cap-Blanc-Nez en wandel langs de kust richting Cap-Gris-Nez (wandeling van 22 km).

De witte kliffen, het blauwe water en de groene begroeiing zorgen voor een prachtig kleurcontrast en een uitzicht dat je niet snel beu raakt. Op een heldere dag, is er zelfs een grote kans om de kliffen van Dover te zien (Engeland).

Calais

Je kent het wel, het bruisende Calais tegenover de witte kliffen van Dover. We kennen Calais vooral als passagiershaven voor de overzet naar Engeland maar daarnaast is de havenstad vooral geliefd om zijn gezellige zandstrand, gastvrijheid en vriendelijk sfeer. Bezoek er de historische gebouwen en beklim het belfort en geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving. Wat heb je nog meer nodig?

  1. Waar overnachten in Boulogne-sur-Mer?

Voor je bezoek Boulogne-sur-Mer, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Boulogne-sur-Mer online bekijken.

ibis-hotel Boulogne sur Mer Centre Cathédrale

Het ibis-hotel Boulogne sur Mere Central Cathédrale ligt tegenover de oude stadsmuren en de kathedraal van Boulogne-sur-Mer. De ligging van het hotel is ideaal en vlak bij de toeristische attracties zoals het aquarium Nausicaa, de stranden, het casino en de vissershaven. Buiten een ideale ligging biedt het hotel stijlvolle comfortkamers aan die voorzien zijn van alle nodige comfort.

Er wordt elke dag een ontbijtbuffet geserveerd met zowel zoete als hartige gerechten, zoals eieren, heerlijke verse fruitsalade, yoghurt en vruchtensappen. Zoete deegwaren die ter plaats worden gebakken en verse Franse madeleines worden ook aangeboden, evenals een warme drank en een stuk fruit om eventueel mee te nemen. Meer info en boeken.

Hôtel Métropole

Hotel Metropole Boulogne, volledig gerenoveerd, ligt op een bevoorrechte locatie in het stadscentrum van Boulogne-sur-Mer. De accommodatie beschikt over elegante, ruime kamers. En wanneer je de kamer beu gezien bent, kan je altijd even ontspannen in de tuin of in de bar. Graag de omgeving verkennen? Bij de receptie kan je altijd terecht voor tips over vervoer en wat er in de omgeving te doen is. Meer info en boeken.

The Stay Well

Of verblijf in de gezellige, charmante B&B The Stay Well in het centrum van de stad. De kamers zijn ruim en eenvoudig ingericht een voorzien van alle luxe en comfort. Restaurants en bakkers zijn op slechts een steenworp afstand net zoals de zandstranden en vismarkten van Côte d'Opale. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Côte d'Opale

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Côte d'Opale? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete 3-daagse autorondreis langs de Opaalkust uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je rondreis Côte d'Opale hier. Nog meer zien van de regio Noord-Frankrijk? Koop onze complete reisgids Noord-Frankrijk langs 200 bezienswaardigheden, inclusief 7 wandelingen.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 februari 2024 - Gerard Ketels

bedankt voor de reisgids kwam goed van pas

- 1 januari 2024 - Nancy Van Herck

Super mooie wandelingen!!!

- 23 oktober 2023 - Rudy Van Rintel

Duidelijke reisgids. Zeer overzichtelijk met de nummering. Zoals al jullie reisgidsen.Top.

- 29 mei 2023 - danny de vrieze

mooie stad met veel cultuur

- 22 april 2023 - Els Van Wiele

Fantastisch! Beter dan de reisgidsen die je koopt. Heel leuke dingen. Ook zeer duidelijk! Parkings zijn ook aangegeven. Ik ga er zeker nog gebruik van maken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?