Sicilië bezienswaardigheden: 12 UNESCO sites om te bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Sicilië bezienswaardigheden: 12 UNESCO sites om te bezoeken

17 december 2021 in Sicilië5 reacties

Sicilië is een eiland met heel wat geschiedenis, en heel wat monumenten zijn goed bewaard gebleven. Dit zorgt er dan ook voor dat er op Sicilië heel wat bezienswaardigheden te vinden zijn die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van 12 sites op Sicilië die erkend zijn door UNESCO.

Inhoud artikel

 1. De Normandische Cattedrale di Cefalù

De Normandische Cattedrale di Cefalù is een 12de-eeuws gebouw met Byzantijnse mozaïeken en twee hoge torens. De kathedraal ligt in het hart van de oude stad van Cefalù en is één van de populairste van het hele land. De legende zegt dat de kathedraal opgericht werd nadat een Siciliaanse koning, Roger II, dat had beloofd nadat hij een storm overleefd had en aangespoeld was aan de kust van de stad. Het was ook een krachtig signaal van Normandische aanwezigheid. De bouw van de kathedraal begon in 1131 en werd voltooid in 1240.

 1. De Eolische Eilanden

De prachtige Eolische Eilanden liggen voor de noordoostelijke kust van Sicilië en zijn beschermd door UNESCO. De eilandengroep bestaat uit zeven eilanden met elk hun eigen karakter: Lipari, Salina, Stromboli, Filicudi, Vulcano, Panarea en Alicudi. Op de eilanden zijn er heel wat activiteiten te doen, zowel aan land als onder water. De Eolische Eilanden zijn ook de ideale plaats om heerlijke gastronomie terug te vinden.

 1. Het grootse Valle dei Templi

De Valle dei Templi is één van de belangrijkste historische sites op Sicilië. Het is van de meest groteske voorbeelden van de antieke, Griekse architectuur ter wereld. Uiteraard staat het ook op de UNESCO World Heritage lijst. Het is ook de grootste archeologische site ter wereld, aangezien het een gebied van zo’n 1.300 hectare beslaat. De naam ‘Vallei van de Tempels’ is behoorlijk misleidend, aangezien de verzameling tempels in werkelijkheid op een heuvelrug, net buiten Agrigento, staat. Je vindt er de overblijfselen van grote Griekse tempels, allen gebouwd in Dorische stijl.

Wil jij ook de tempelvallei bezoeken? Lees zeker onze blog met ons bezoek aan de Valle dei Templi.

 1. De grootste actieve vulkaan in Europa, Etna

De Mount Etna is de grootste actieve vulkaan in Europa. Deze berg is erg belangrijk voor de studie van vulkanen. Hij is zo’n 3.329 m hoog, hoewel de hoogte varieert met elke uitbarsting. In 2013 werd de Etna benoemd tot UNESCO World Heritage site. Dankzij de vruchtbare vulkanische grond, is er veel landbouwactiviteit in de buurt.

Wijn- en boomgaarden liggen verspreid over de lagere hellingen en vruchtbare vlaktes in het zuiden. De berg is zowel belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek, als in de eeuwenoude mythologie. In de Griekse mythologie hield Zeus het dodelijke monster Typhon gevangen onder de Etna.

 1. De mozaïeken van de Villa Romana del Casale

Villa Romana del Casale is een goed bewaarde Romeinse villa. Je kan er veel kenmerken van het dagdagelijkse, Romeinse leven zien, maar vooral de mozaïeken die op de UNESCO-lijst staan, zijn de moeite waard. Ze beelden verschillende scènes in het huis af.

Onze tip: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

 1. Het chaotische Catania

Catania mag dan wel chaotisch zijn, het is ook erg sfeervol, authentiek en groots. De stad weerspiegelt ‘jong’ Sicilië – de ruwe sfeer, de energie en de down-to-earth houding staat in sterk contrast met het meer verfijnde Palermo. Maar in de historische kern van Catania, op de UNESCO lijst, vindt in Palermo zeker haar gelijke.

 1. Het grote Monastero Benedettini

Het Monastero Benedettini is een UNESCO World Heritage site die open is voor het grote publiek en wordt hedendaags gebruikt door de Universiteit van Catania. Dit is één van de grootste Benedictijnse kloosters die zich bevinden in Europa. Het fascinerende aan het klooster is dat de verschillende onderdelen in allemaal verschillende periodes werden gebouwd. In het klooster is er een museum te vinden, Museo de Fabricca, waar je meer uitleg kan vinden over het gebouw en zijn constructie.

 1. De monumenten en pareltjes van Syracuse

Syracuse heeft een lange en fascinerende geschiedenis die weerspiegeld wordt in de vele monumenten en architecturale pareltjes. De stad is vooral bekend voor haar Griekse geschiedenis, cultuur en gebouwen en als geboorteplaats van de wiskundige en ingenieur Archimedes. Tijdens de antieke tijden, was dit één van de machtigste steden van de Mediterraanse wereld. Vandaag de dag is het een UNESCO World Heritage site en een populaire culturele bestemming.

 1. De mooie barokstad Noto

De mooie barokstad Noto is één van de pareltjes op de UNESCO-lijst. Noto is architecturaal zo perfect, dat je het gevoel hebt op een filmset te lopen. Het beste deel van de stad is waarschijnlijk wel de Corso Vittorio Emanuele, een wandelpad langs paleizen en kerken. Hoewel hier al eeuwenlang mensen wonen, dateert het Noto dat we vandaag de dag zien slechts uit de 18de eeuw. Toen werd het haast volledig heropgebouwd na de aardbeving van 1693.

Wil je graag zelf de stad gaan verkennen? Download onze stadswandeling Noto en zie de mooiste bezienswaardigheden.

 1. Het afgelegen Scicli

Scicli (uitgesproken als shiek-lie) is iets minder bekend en ligt ook iets verder weg van de gebruikelijke toeristische routes. Desondanks, en misschien ook wel juist daarom, is dit een erg aantrekkelijke plek, met een charmante, relaxte sfeer, en veel gebouwen uit de 18de eeuw.

 1. Het Arabische Castello della Zisa

Het Castello della Zisa is opgenomen in de UNESCO Arab-Norman Palermo and the Cathedral Churches of Cefalù and Monreale World Heritage Site. De bouw van dit kasteel begon in de 12de eeuw, onder het bevel van koning William I van Sicilië. De bouw werd uitgevoerd door Arabische ambachtslui. Het werd afgewerkt tijdens de heerschappij van zijn zoon. Het deed vooral dienst als een jachthuis en als zomerresidentie van de Normandische koningen. Het ontwerp is overduidelijk gebaseerd op Arabische architectuur, en er zijn ook heel wat kenmerken van Islamitische kunst, werktuigen en voorwerpen. Vooral de centrale hal met mozaïekdecoratie springt in het oog.

 1. Ragusa Superiore en Ragusa Ibla

Ragusa is een mooie barokke stad die werd opgedeeld in twee delen: het grotere, hogere deel van Ragusa Superiore en het oudere, lagere deel van Ragusa Ibla. Waar je ook bent, je ziet overal de barokstijl terugkeren. De twee delen worden gescheiden door een diep ravijn, dat door 4 bruggen overbrugd wordt. In Ragusa Superiore is er dan wel een kathedraal, toch is het Ragusa Ibla dat je zeker moet bezocht hebben als je er niet zo lang blijft.

Nog op zoek naar een aangenaam, bijzonder verblijf? Wat dacht je van een overnachting in een masserie? De meeste masseria liggen dan ook middenin de natuur waar je geniet van prachtige uitzichten. Bekijk onze favoriete mooiste agriturismo in Sicilië.

 1. Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

 1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 oktober 2020 - [email protected]

Sicillie staat op onze verlanglijst. De routekaart is verrassent duidelijk en nodigt je uit om spoedig te gaan

- 5 februari 2020 - Dina Verbakel

Ik Ben blij met jullie informatie.

- 9 januari 2020 - Yvonne

Veel duidelijke informatie, mooie site.

- 14 december 2019 - Arcolino

Heel goed gebruikt gemaakt van de tips topgids. 👍👍👍

- 14 november 2018 - danny peeters

zeer goed

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?