Roadtrip Sicilië: Route van 2 weken met de auto of camper langs dé highlights

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Sicilië: Route van 2 weken met de auto of camper langs dé highlights

18 maart 2024 in Sicilië1 reactie

Roadtrip door Sicilië: route voor je rondreis op Sicilië me de auto of camper vanuit Catania

Sicilië heeft het allemaal: fantastische stranden, historische steden, pittoreske dorpjes, lekker eten en indrukwekkende landschappen. Het is met andere woorden de ideale vakantiebestemming.

Wil je graag deze schoonheid zelf ontdekken? Wij hebben alvast een roadtrip van 14 dagen door Sicilië uitgestippeld, van het bruisende Catania tot het levendige Palermo en de eeuwenoude tempels van Agrigento. Deze route brengt je van zuid naar noord en eindigt terug in Catania. Op het programma staan de hoogtepunten van het wondermooie Sicilië.

Praktische info & tickets voor je rondreis Sicilië

Duur7 - 14 dagen (download hier je gratis reisgids Sicilië)
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palermo of Catania, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis Sicilië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), Eliza was here (va.€ 475) of Euroreizen (va. € 705)
HuurautoOp Sicilië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1 & 2: Catania

Aangezien de meeste internationale vluchten aankomen in Catania, begint onze roadtrip door Sicilië hier. Vlieg je voor een of andere reden toch naar Palermo? Dan kan je ook opteren voor onze roadtrip door Sicilië vanuit Palermo.

Catania is na Palermo de grootste stad van Sicilië. Het is vandaag een van de belangrijkste economische hubs van het eiland. Catania wordt door de meeste toeristen vooral als uitvalsbasis gebruikt om mooie steden en stadjes in de buurt te bezoeken, maar ook Catania zelf heeft heel wat te bieden.

De stad draagt een turbulente geschiedenis met zich mee

In 1669 barstte de Etna hevig uit waardoor de kustlijn maar liefst twee kilometer op de zee inwon. Amper 24 jaar later sloeg het noodlot helemaal toe. Een aardbeving maakte het grootste deel van Catania met de grond gelijk en de stad moest grotendeels herbouwd worden, net als de rest van Oost-Sicilië. Uit die as werd echter de Siciliaanse barokarchitectuur geboren, een waar architecturaal hoogtepunt.

  • We raden je aan om de eerste dag, de dag van je vlucht, de straten van Catania te verkennen. Met onze stadswandeling door Catania kom je alvast langs dé hoogtepunten van de stad.
  • De wandeling in Catánia start aan Castello Ursino Museum, dit afschrikwekkende kasteel keek ooit uit over de stad vanop een klif in de zee.
  • Vervolgens zullen de Fontana dell’Amenano en Fontana dell’Elefante je aandacht trekken op het Piazza del Duomo, een van de meest memorabele bezienswaardigheden van de stad.
  • Een andere must-see in de stad is de indrukwekkende kathedraal van Catania in barokstijl.

OVERNACHTEN: Hotel Habitat is een modern en gastvrij boetiekhotel in het stadscentrum, op een steenworp afstand van het Bellini-theater. Voorheen was het een laat 19de-eeuwse fabriek waar vis werd verwerkt en gekweekt. Vandaag verblijf je er in stijlvol ingerichte kamers en geniet je 's ochtends van een ontbijt met verse producten van de markt. Meer info en boeken.

Wat kan je best doen op dag 2 in Catania?

  • Dag twee van je reis mag je zeker het Teatro Romano di Catania niet missen. Dit is het eerste van de vele Griekse en Romeinse overblijfselen die je op Sicilië zal zien. Het theater werd gebouwd in de 4e eeuw v.Chr.
  • Ga ook zeker eens naar de vismarkt (La Pescheria). Elke dag (behalve op zondag) wordt er hier vis in alle vormen en formaten aan de Siciliaanse bevolking verkocht (die je zeker moet proeven in een van de vele visrestaurants!).
  • Geschiedenis- en architectuurliefhebbers zullen ook de rondleiding door het Benedictijnse klooster weten te smaken. Dit was een van de grootste kloosters in Europa.
  • Proef tijdens je bezoek aan Catania ook een van de "minne" gebakjes, gebakjes in de vorm van een vrouwenborst.
  • Wil je zeker zijn dat je niets mist van de topbezienswaardigheden? Dan kan je een georganiseerde stadswandeling door Catania boeken met gids.

Dag 3: Taormina

Op dag 3 raden we je aan om Taormina te bezoeken. Dat is een prachtig stadje bovenop een heuveltop dat uitkijkt over de Mediterane kustlijn, met de Etna op de achtergrond. Het is een van de mooiste plekjes op Sicilië en ligt op slecht 55 kilometer (45 minuten rijden) van Catania.

  • Dé trekpleister in Taormina is het Griekse theater (ja, dat lees je goed, niet Romeins dus). Het spectaculaire Teatro Antico di Taormina ligt middenin het dorp en er worden vandaag nog steeds concerten en voorstellingen georganiseerd. Boek je tickets voor het oude theater van Taormina hier.
  • Voor het beste uitzicht moet je naar de Chiesa Madonna della Rocca (bekijk ligging). Die kerk domineert het stadje en biedt een waanzinnig uitzicht op Taormina en de kustlijn.
  • Dwaal ook door de Corso Umberto, de belangrijkste straat van Taormina, die overigens helemaal autovrij is. Je vindt er veel winkeltjes, restaurants en gezellige bars.
TIP: Vergeet je zwemkledij niet mee te brengen. Rondom Taormina liggen prachtige zandstranden verstopt in kleine inhammen. Het allermooiste strand is Spiaggia di Isola Bella (bekijk ligging), een smalle zandstrook die het vasteland verbindt met het kleine eilandje Isola Bella.

Dag 4: Bezoek aan de Etna-vulkaan

Op dag 4 bezoek je de Etna, misschien wel de beroemdste vulkaan van Europa. Je rijdt makkelijk naar de Etna vanuit Catania. Als je naar de top van de Etna wil klimmen, dan rijd je eerst naar de Refugio de Sapienza (bekijk ligging) op 1900 meter.

  • Daar kan je een korte wandeling maken naar de kraters van de Monti Silvestri.
  • Bij de refugio neem je een kabelbaan naar een hoogte van 2500 meter. Je kan die afstand ook te voet overbruggen, maar het wandelpad ligt bezaaid met losse stenen en neemt tijd in beslag.
  • Vanaf het kabelbaanstation kan je dan, met een gids, het wandelpad naar de centrale krater trotseren. Hoe ver je kan gaan, hangt af van de weersomstandigheden en de activiteit van de Etna.

Wil je de eerste dagen liever geen auto huren of verkies je om met een gids vanuit Catania naar de Etna te gaan? Dan is het een goed idee om een tour te boeken. Op deze dagtour naar de Etna word je opgehaald aan je hotel en vervolgens trek je in een kleine groep naar de Etna. Je verkent de kraters, een vulkanische grot en je krijgt ook lokale lekkernijen voorgeschoteld. De gids vertelt je onderweg over de geschiedenis van de vulkaan. Een aanrader! Boek je dagtour naar de Etna vulkaan hier, inclusief proeverij en grotbezoek.

Treed je liever buiten de gebaande paden? Dan raden we je deze gegidste off-road wandeling op de Etna aan. Je wordt opgehaald en rijdt vervolgens naar lavastromen uit 1792. Daarna trek je naar de bekendere delen van de Etna.

OVERNACHTEN: Rijd na je bezoek aan de Etna verder door naar Augusta (1u10min) waar je zal overnachten bij de vakantieboerderij Il Vecchio Frantoio. Of je kan er ook voor kiezen om wat dichter bij de Etna te verblijven in Catania.

Boek je georganiseerde tour naar de Etna-vulkaan

Maak het jezelf gemakkelijk en boek je een georganiseerde excursie naar de Etna vulkaan. Zo hoef je je geen zorgen te maken. Tours en daguitstappen kan je eenvoudig online boeken via de site van GetYourGuide, met de niet-tevreden-geld terug garantie. Je kan annuleren tot 24u voor vertrek dan krijg je gewoon je geld terug.

Dag 5 & 6: Syracuse

Syracuse is een van de beroemdste steden van Sicilië en je zal meteen begrijpen waarom. De stad ligt op zo’n 70 kilometer (45 minuten rijden) van Catania. Daar moet je doorgaans wel wat extra tijd aan toevoegen om parking te vinden, helaas.

Syracuse bestaat uit twee delen, de stad op het vasteland en het eiland Ortigia, waar de belangrijkste bezienswaardigheden zich bevinden. De stad draagt een fascinerende geschiedenis met zich mee. Syracuse werd gesticht door de Grieken en groeide later uit tot een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het islamitische koninkrijk van de Aghlabiden.

Volg onze stadswandeling door Syracuse en ontdek dé hoogtepunten van de stad.

Laat je inpakken door de charmante straatjes en historische gebouwen in Ortigia

  • Bezoek zeker de centrale kathedraal, een christelijke kerk die bovenop de ruïnes van een tempel gewijd aan Athena gebouwd werd. De oorspronkelijke Dorische zuilen zijn nog steeds zichtbaar.
  • Het opvallendste bouwwerk is het Castello Maniace, een 13e-eeuws militair bolwerk dat vijanden uit Sicilië moest houden. Boek je tickets voor het kasteel van Maniace hier.
  • Het Parco Archeologico Neapolis kan uitpakken met een Grieks theater, een Romeins theater en kalksteengroeven.

OVERNACHTEN: Verblijf in de charmante appartementen van Maestranza72 by Bed&Bros. Meer info en boeken.

Dag 7: Noto

Vandaag verken je Val di Noto, het meest authentieke deel van Zuid-Sicilië

In deze vallei liggen stadjes die reeds door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen werden. Je kan zelf kiezen of je meerdere stadjes in je route op neemt, maar rijd zeker door naar het prachtige Noto, een waar pareltje dat na de aardbeving van 1693 volledig heropgebouwd werd in de intussen hooggeprezen Siciliaanse barokarchitectuur.

Tijdens je stadswandeling door Noto heb je instant het gevoel dat je op een filmset aan het lopen bent. Je wandelt langs talloze prachtige barokke gebouwen. Enkele topbezienswaardigheden die je zeker niet mag missen zijn: Porta Reale, één van de iconische plekken in de stad, Corso Vittorio Emanuele, een indrukwekkend wandelpad langs elegante paleizen en historische kerken.

Neem gerust even een pauze op het Piazza Municipio dat gedomineerd wordt door de Cattedrale di Noto, een ander groot barok gebouw uit de periode van heropbouw. Op dit plein vind je trouwens ook het Palazzo Landolina di Sant’Alfano, het Episcopal Palace en het 18de-eeuwse stadhuis. Het is de ideale plek om de aangename sfeer van de stad op te snuiven.

Wil je nog wat meer van deze streek verkennen?

  • Dan kan je eventueel nog doorrijden naar de stranden in het natuurreservaat Riserva di Vendicari. Het reservaat is ruim 1500 hectare groot en strekt zich uit langs de zee. Je vindt er enkele paradijselijke stranden waar je heerlijk kan ontspannen.
  • Ook het pittoreske vissersdorpje Marzamemi is zeker een bezoekje waard. Het authentieke vissersdorpje is een van de meest schilderachtige plekjes op Sicilië. Wandel door de kleurrijke straten van het dorpscentrum en proef van de Siciliaanse gerechten op een van de gezellige terrasjes met uitzicht op de omgeving.
  • Vergeet ook zeker niet om onderweg de adembenemende uitzichten en landschappen in je op te nemen!

AGRITURISMO: Er zijn in de buurt van Noto heel wat agriturismo waar je heerlijk kan overnachten. Je slaapt er in een traditionele woning en de meeste accommodaties hebben ook een zwembad. We raden je Valle Degli Dei AgriResor in Noto aan. Deze vakantieboerderij biedt klassieke accommodatie op het Siciliaanse platteland (900m van Noto), een buitenzwembad en een prachtig uitzicht op de tuin, de bergen en het landschap. Meer info en boeken.

Dag 8: Cefalù

Op dag 8 doorkruis je Sicilië naar het noorden, richting Palermo. De Siciliaanse hoofdstad ligt op 4 uur rijden, zo’n 280 kilometer verderop. Om de tocht wat minder zwaar te maken, raden we je aan om halt te houden in het charmante stadje Cefalù. Dat is een klein stadje aan de noordkust van Sicilië waar een echte vakantiestemming heerst. Het is 3 uur rijden van Siracuse of Noto en het is er werkelijk prachtig.

Wandel rond in de smalle straatjes, bewonder de 12e-eeuwse kathedraal en drink een Italiaans aperitiefje terwijl je naar de ronddobberende bootjes in de pittoreske haven tuurt. Wandel over het strand om de mooiste foto’s te maken van de stad en de karakteristieke heuvel erachter.

OVERNACHTEN: Je kan overnachten in Cefalù, maar houd dan wel rekening met hoge prijzen van hotels en restaurants. Of je kan ook meteen doorrijden naar Palermo en daar overnachten.

Dag 9 & 10: Palermo

Vervolgens verblijf je minstens twee dagen in Palermo

Hier valt heel wat te zien en te beleven, ook al heeft de hoofdstad van Sicilië geen al te beste reputatie. Het is namelijk de maffiahoofdstad van Italië. Palermo is bovendien ook niet de mooiste stad van het eiland. Je zal veel zwerfvuil zien, de kathedraal kan niet wedijveren met andere Italiaanse kerken en het is er vaak erg druk. En toch is Palermo zeker een bezoekje waard.

Palermo is een bijzonder complexe stad met een rijke geschiedenis. Daarvan getuigen de imposante bouwwerken die de stad de afgelopen 2000 jaar hebben vormgegeven. Het hoogtepunt tijdens ons bezoek aan Palermo was de dagelijkse markt die je kan bezoeken rondom de Via Porta Carini. Je kan er verse producten kopen, maar ook een kopje koffie drinken en een hapje eten. Nergens komt de Italiaanse keuken meer tot leven dan hier.

De mooiste gebouwen vind je rondom het achthoekige plein Quattro Canti, de kerk San Giuseppe dei Teatini bijvoorbeeld. In dat stukje Palermo zal je ook veel straatartiesten en graffitikunst tegenkomen. Wandel vooral gewoon rond in de straten van Palermo en laat de stad je zintuigen aanvallen.

Verder is Palermo beroemd om de eetkraampjes die je overal in de stad ziet opduiken. Restaurants zijn hier zelfs bijna overbodig. Je vindt veel eetkraampjes rondom de Mercato Vucciria. Kies er een kraampje uit, bestel je eten voor enkele euro’s en neem plaats op de stoeltjes. Lekker, goedkoop en je leeft zoals de echte locals. Probeer zeker de crocchè, gefrituurde aardappelpuree, en arancine, gefrituurde opgevulde rijstballetjes.

OVERNACHTEN: Verblijf tijdens je bezoek aan Palermo bij Family Affair. Deze charmante B&B biedt elegante kamers in het centrum van Palermo. Meer info en boeken.

Dag 11: Riserva naturale dello Zingaro

Na 2 dagen in Palermo is het tijd om de chaos van de stad te ontsnappen

Voor natuurliefhebbers raden we een daguitstap naar het Riserva Naturale Orientata dello Zingaro aan. Dat is een ongerept kustreservaat dat al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw beschermd wordt, nadat milieuorganisaties konden voorkomen dat de zone bebouwd werd. Haalje beste wandelschoenen al maar uit je valies!

  • Vertrek in de ochtend om zo de zwaarste hitte voor te zijn.
  • Rijd naar het dorpje Scopello, waar je de huurauto kan achterlaten om vervolgens 7 kilometer in noordelijke richting te wandelen.
  • Je passeert ruige kustlijnen vol rotsformaties die spectaculaire foto’s opleveren. Het is een heel andere kant van Sicilië, weg van de populaire zandstranden.
  • In totaal leg je 14 kilometer af, een stevige wandeling die minstens een 5-tal uur in beslag neemt. Je hoeft natuurlijk niet helemaal tot het einde te wandelen.

Daarna kan je nog afreizen naar Castellammare del Golfo, een populaire strandbestemming waar je je benen even rust kan gunnen. Ben je geen fervente wandelaar? Dan kan je ook meteen afreizen naar Castellammare del Golfo. Het historische stadscentrum en het schilderachtige kasteel, waaraan het stadje haar naam te danken heeft, lokt zowel Siciliaanse als buitenlandse toeristen.

Dag 12: Trapani

Trapani ligt zo’n 100 kilometer van Palermo, ongeveer anderhalf uur rijden. Ook dit is een historisch dorpje dat de moeite waard is om te bezoeken. Trapani is een oud vissersdorpje, maar tot op de dag van vandaag is de vishandel nog erg belangrijk. Zo gaan de vissers iedere ochtend al heel vroeg op pad om verse vis te vangen. Wandel langs de lokale vismarkt in de haven, door de gezellige straatjes en ga lekker lunchen met adembenemend zicht op zee.

  • Nadat je het centrum verkend hebt, kan je eventueel nog doorrijden naar San Vito Lo Capo, een klein uurtje verderop. Het is een van de belangrijkste stranden in de regio en het kan er dan ook behoorlijk druk worden. Dit uitgestrekte zandstrand biedt alle faciliteiten die je op een zonnige stranddag kan wensen. Ideaal voor wie met kinderen naar Sicilië reist.
  • Zin in cultuur? Dan kan je een uitje maken naar de tempel van Segesta. Het is een van de best bewaarde tempels van Italië. De tempel van Segesta werd in de 5e eeuw v.Chr. gebouwd, maar het bouwwerk werd om een ongekende reden nooit helemaal afgewerkt. Fantastische foto’s gegarandeerd!

OVERNACHTEN: We raden je aan om te overnachten in Trapani, zo spaar je jezelf de rit terug naar Palermo uit. Verblijf in Badia Nuova Aparthotel in het historische centrum van Trapani. 's Ochtends kan je genieten van een continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

Dag 13: Agrigento

Van Trapani rijd je in een dikke twee uur naar Agrigento, zo’n 175 kilometer verderop. Agrigento is hét archeologische centrum van Sicilië. Je vindt er, net buiten de stad, de zogenaamde Vallei der Tempels. Bovenop een heuvel die uitkijkt over een prachtig landschap pronken maar liefst negen Griekse tempels en ruïnes, die allemaal op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Wanneer je ze ziet opduiken, zal er ongetwijfeld een ‘wauw’ over je lippen rollen.

Enkele tempels in de Vallei der Tempels die de moeite zijn

  • De bekendste tempel is die van Concordia, gebouwd in de 5e eeuw v.Chr. Het is de best bewaarde tempel van het gebied. Aan wie de tempel gewijd is, is niet bekend. Er werd een inscriptie met daarop de naam van de godin Concordia gevonden even verderop, waar de tempel haar huidige naam aan te danken heeft.
  • Nog een merkwaardige tempel is die gewijd aan Heracles. Het is de oudste tempel van de vallei. Vandaag blijven er echter nog maar acht zuilen van over.
  • De beste kiekjes neem je bij de tempel van Castor en Pollux. Er blijven amper vier zuilen van over, die gereconstrueerd werden, maar ze vormen een bijzonder fotogeniek geheel.

Boek je rondleiding bij de Vallei van de Tempels hier

Dag 14: Terug naar Catania

De laatste dag keer je terug naar Catania, geef je de auto af en breng je je laatste momenten door op Siciliaanse bodem. Wil je graag je roadtrip nog wat uitbreiden? Dan kan je overwegen om een leuke daguitstap te maken vanuit Catania. Vanuit Catania zijn er verschillende tours die je kan boeken zoals naar de wijngaarden. Geen tijd om je vakantie uit te breiden? Dan kan je gewoon even uitrusten op een gezellig terrasje in de stad en alvast je volgende reis naar dit fantastisch stukje Italië plannen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie op dit prachtige Italiaanse eiland met onze reisgids Sicilië.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen vanuit Catania

Welke lokale lekkernijen proeven in Sicilië?

De culinaire hoofdstad van Sicilië is Palermo

  • Zoals we eerder zeiden moet je zeker de crocchè en arancine proberen. Maar er valt nog veel meer gastronomie te ontdekken.
  • Het typische Siciliaanse ontbijt is brioche con gelato. Dat is een brioche-broodje belegd met, jawel, een heerlijk bolletje Italiaanse gelato. Een aanrader!
  • En net als in de rest van Italië vind je ook in Sicilië fantastische ijskraampjes. Ideaal om af te koelen onder de Siciliaanse zon.
  • Probeer ook de typische granita. Dat is een mengsel van ijs met fruit, koffie of nog iets anders.
  • Verder zal je in Sicilië ook heerlijke pastagerechten op menukaarten zien verschijnen. Een ding is zeker: in Sicilië zal je geen honger lijden.
Proef nog meer van de typische Siciliaanse gerechten.

Hoe bereik je Sicilië?

Het Italiaanse eiland Sicilië heeft twee grote luchthavens: Palermo en Catania. De meeste internationale vluchten landen in Catania, ook al is Palermo de hoofdstad. In deze rondreis gaan we ervan uit dat je landt in en vertrekt vanuit Catania, al kan je de route natuurlijk makkelijk aanpassen/omkeren en vanuit Palermo reizen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie op dit prachtige Italiaanse eiland met onze reisgids Sicilië.

Hoe reis je door Sicilië?

We raden je aan om een auto te huren op Sicilië wanneer je buiten de directe omgeving van Palermo en Catania wil reizen. Bussen zijn eerder schaars en komen waarschijnlijk niet overeen met je reisplannen. Met een eigen auto kan je veel meer plekken zien en ook halt houden waar je zelf wil.

Tip: we raden je aan om de auto pas op te halen in Syracuse op deze rondreis. Zo bespaar je een aardige duit. Parkeren in Catania of Palermo is niet evident én je kan makkelijk met het openbaar vervoer reizen naar Taormina, de Etna (mits je kiest voor een tour naar de Etna) en Syracuse.

Met de trein reis je in een half uur of een uur (hangt af van de hoeveelheid stops) naar Taormina. Het nadeel is wel dat je dan nog een wandeling naar het centrum moet maken. Je kiest daarom beter voor de bus, die rit duurt ongeveer anderhalf uur, maar brengt je wel recht naar het centrum én de bus is goedkoper. Je reist eveneens makkelijk met de trein of de bus naar Syracuse. Bussen naar Syracuse vertrekken vanop het Piazza Borsellino en je stapt uit in het hartje van Syracuse.

Nog een tip: kies bij voorkeur voor een hotel met parking, als je er eentje kan vinden. Het zal je frustrerende zoektochten naar parkeerplekjes in Palermo, Catania en Syracuse besparen.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 augustus 2023 - A vd Berg

Heb niet de gehele gids, maar een klein deel. Zeer mooi vormgegeven.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?