Bezienswaardigheden op de 7 Eolische eilanden: wat te doen en zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden op de 7 Eolische eilanden: wat te doen en zien?

14 maart 2024 in Sicilië0 reacties

De door UNESCO beschermde Eolische Eilanden rijzen als juwelen op uit de zee, voor de noordoostelijke kust van Sicilië.

Deze idyllische archipel bestaat uit zeven eilanden: Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi. Lees gerust verder en ontdek hoe je deze eilanden kan bezoeken en wat er allemaal te beleven valt op de prachtige Eolische eilanden

Tours en excursies boeken op de Eolische Eilanden

Eilandhoppen of de mooiste bezienswaardigheden en plekjes op de Eolische Eilanden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies op de Eolische Eilanden en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

Ligging van de Eolische Eilanden op de kaart

  1. Het mooie, historische Lipari

Lipari is het dichtst bevolkte eiland van de Eolische groep. Het eiland is ongeveer 37,6 m² en is zo’n 30 km verwijderd van de Siciliaanse kust. Lipari stad heeft een grote en een kleine haven en is opgedeeld in een beneden- en bovenstad. Wanneer je bij het eiland aankomt, zal het uitzicht gedomineerd worden door de burcht – je ziet 16de-eeuwse kasteelmuren die bovenop een Griekse Acropolis werden gebouwd. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de Cattedrale di San Bartolomeo, samen met andere religieuze gebouwen. Veel van hen, waaronder ook de kathedraal, hebben fresco’s en andere religieuze kunst. Je kan ook het archeologisch museum bezoeken.

Het eiland werd gevormd door vulkanische activiteit. Het is al bewoond sinds de neolithische periode, toen men er obsidiaan verhandelde. De puimstenen die op Lipari gevonden werden, hebben door de eeuwen heen ook al veel opgebracht. Vandaag de dag wordt het witte, sponsachtige puim van Lipari gebruikt in constructie en voor cosmetische doeleinden. Door dit witte puim krijgen de stranden van Lipari hun paradijselijk witte kleur. Er zijn veel mooie baaien die je te voet of per boot kan verkennen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Lipari? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Lipari.

  1. De modderbaden en vulkaankraters van Vulcano

Vulcano is het eerste eiland dat je tegenkomt als je met de ferry vanop Lipari vertrekt. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de modderbaden en de vulkaankraters in de zee, vlakbij de haven. Let op – als je in het vulkanische water en de modder waadt, zal je dagenlang opgezadeld zitten met een sterke zwavelgeur.

Zorg dat je een penning hebt voor een douche vóór je het water ingaat, zodat je alles er zo snel mogelijk kan afspoelen. Als het allemaal wat actiever mag, klim dan naar de top van de vulkaan. Van daaruit heb je een fantastisch uitzicht over de andere eilanden.

Graag je ferry op voorhand boeken? Boek je tickets voor je boottocht van Lipari naar Vulcano online. Bekijk het eiland vanaf de zee, stap uit bij de haven en geniet van de vrije tijd om het eiland te verkennen.

  1. Het dramatische Stromboli

Stromboli wordt vaak beschreven als het meest dramatische Eolisch eiland. Het is ook het enige eiland dat vandaag nog vulkanisch actief is. Het is zelfs de enige vulkaan ter wereld waarvan bekend is dat ze steeds actief is geweest, sinds het neerschrijven van de geschiedenis. De zijkanten van het eiland stijgen op een spectaculaire manier op naar de wolken, die permanent de top van de vulkaan verbergen. De grootste toeristische aantrekkingskracht is uiteraard de klim naar de krater van de Stromboli vulkaan.

Wil je graag het eiland Stromboli bezoeken? Wat dacht je van een onvergetelijke wandeltocht naar de top van Stromboli bij zonsondergang? Bestel je tickets voorhand online.

  1. Het groene en heuvelachtige Salina

Salina is een groen en heuvelachtig eiland dat perfect is voor ontspannende wandelingen. Verken de Pollara Bay, wandel naar de top van één van de twee vulkanen, of ga op zoek naar de 400 soorten planten die hier groeien. Dompel jezelf onder in de lokale kookkunsten terwijl je geniet van de zoete, lokale dessertwijn, de Malvasia delle Lipari, en proef zeker een gerecht met kappertjes – Salina staat hier namelijk voor bekend. De kappertjes bezorgden het eiland zelfs zijn naam, aangezien ze traditioneel bewaard werden in het zout van een klein zoutmeer, salina in het Italiaans.

Onze tip: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

  1. Het modieuze Panarea

Panarea kan je beschouwen als het meest modieuze eiland van de Eolische eilanden. Het mag dan wel het kleinste Eolisch eiland zijn, tijdens de zomermaanden is daar niets van te merken (ga niet in de winter, dan zijn de meeste plaatsen gesloten). Wanneer je ferry aanmeert in de haven, zal je waarschijnlijk luxueuze jachten zien liggen in de haven van het autovrije San Pietro. Probeer de dolce far niente (zalig nietsdoen) levenswijze uit en verken de mooie zwemlocaties rondom het eiland.

  1. Het ongerepte Filicudi

Filicudi is ongerept en nog niet ontdekt door toeristen. Ondanks dat het maar 9 km² groot is, zijn de weidse uitzichten eindeloos. Wanneer je in de haven de ferry afstapt, is de 1 km lange wandeling langs de kust, richting Capo Grazione, zeker de moeite waard. Je hebt er een mooi zicht op de inactieve vulkaan en enkele dorpjes op de heuvelflank.

  1. Het geïsoleerde Alicudi

Alicudi is veel minder drukbezocht dan de andere Eolische eilanden en is daardoor ideaal voor een meer afgelegen en geïsoleerde vakantie. Er zijn zo goed als geen gemotoriseerde voertuigen en dus ook geen wegen; ezels dragen goederen van aan de haven tot aan de huisjes die verspreid liggen over de heuvelflank. Verwacht geen bruisend nachtleven, aangezien er naast het enige hotel op het eiland, maar één bar en één restaurant is.

Hoe dan ook is het een charmante plek, en de perfecte bestemming als je even op de vlucht bent voor de moderne wereld. Veel schrijvers en artiesten die in alle rust en vrede willen werken, hebben hier al hun toevlucht gezocht. Breng ook zeker genoeg cash geld mee, aangezien er geen geldautomaten op het eiland zijn.

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over de Eolische eilanden

Hoe bereik je de Eolische eilanden?

De beste manier om de Eolische eilanden te bezoeken, is door naar Catania te vliegen. Vanuit deze stad kan je een twee uur durende shuttle nemen naar Milazzo of Cefalù. Vanuit Milazzo, Cefalù (of vanuit Messina en soms vanuit Palermo en andere plaatsten in Sicilië) vertrekken er namelijk verschillende autoferry’s en snellere vleugelboten naar de Eolische Eilanden.

In Milazzo vertrekt het grootste aantal boten naar de eilanden. Hoewel de ferry’s de hele week, het hele jaar door, varen, zal je merken dat ze tijdens de zomermaanden veel frequenter varen. De boten varen minder op zondag. Als je last hebt van zeeziekte, kan je best een reispilletje innemen. De oversteek met de vleugelboten kan namelijk nogal hevig zijn.

Hoeveel tijd heb je nodig op de Eolische eilanden?

Wil je graag zoveel mogelijk van de Eolische eilanden zien? Dan raden we je aan om minstens één week op de Eolische eilanden te verblijven. Langer kan ook natuurlijk. Wanneer je je reis naar de Eolische eilanden aan het plannen bent, kan je best een paar eilanden aan elkaar koppelen.

  • Panarea en Stromboli worden bijvoorbeeld vaak aan elkaar gekoppeld omdat ze dicht bij elkaar liggen en verder van de andere eilanden.
  • Panarea ligt op slechts 30 minuten met de veerboot van Stromboli.
  • Salina en Lipari zijn echter centraal gelegen in de archipel en je kan vanaf daar vrijwel overal dagtochten maken.
  • Vulcano heeft ook dagtochten naar alle eilanden.

Ontdek hier alle mogelijke excursies en boottochten naar de Eolische eilanden

  1. Waar overnachten op de Eolische Eilanden?

Voor je bezoek aan de Eolische eilanden, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Eolische eilanden online bekijken.

Hotel L'Ariana ISOLE EOLIE

Het L'Ariana werd gebouwd in 1900 en bevindt zich op de rotsen. Het hotel heeft de charme van een koloniaals dorp en biedt alle gemakken van een modern hotel. Hotel L'Ariana is een ideale plek voor een ontspannen vakantie midden in de ongerepte natuur. Het ligt op wandelafstand van de haven van Rinella en vormt een perfecte uitvalsbasis voor excursies naar de andere Eolische eilanden. Dankzij de mooie ligging is het hotel ook een uitstekende plek voor diverse activiteiten in de buitenlucht, waaronder vissen, duiken en snorkelen. Meer info en boeken.

Hotel La Terrazza

La Terrazza ligt op het kleine vulkanische eiland Panarea. Dit hotel biedt karakteristieke kamers met witte en mediterraan blauwe tinten, een terras en uitzicht op de zee. Op 5 minuutjes wandelen, vind je de San Pietro pier waar de schepen vanuit Lipari aankomen. Iedere dag kan je genieten van het ontbijtbuffet, met vers fruit, kaas en croissants. In het restaurant wordt voornamelijk Argentijnse gegrild vlees geserveerd maar je kan er ook terecht voor een lekkere visschotel. Meer info en boeken.

Hotel Ravesi

Hotel Ravesi bevindt zich op een mooie locatie, omgeven door groene tuinen en ligt op wandelafstand van het strand van het eiland Salina. De prachtig ingerichte kamers bieden gratis internet en panoramisch uitzicht op de zee of de tuin. Verder beschikt het hotel over een overloopzwembad met uitzicht op de baai van Malfa en de eilanden Stromboli en Panarea.

Graag even ontspannen? Ga dan even langs de bar die gevestigd is in een voormalige wijnkelder. Hier kan je lekkere hapjes, drankjes en traditionele Eolische aperitieven proeven. In augustus organiseert het hotel ook concerten en live evenementen. Meer info en boeken.

  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?