12 x mooiste bezienswaardigheden in Syracuse: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in Syracuse: wat zien & doen tijdens je verblijf?

2 april 2024 in Sicilië5 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Syracuse + verblijftips

Syracuse heeft een lange en fascinerende geschiedenis die weerspiegeld wordt in de vele monumenten en architecturale pareltjes. De stad is vooral bekend voor haar Griekse geschiedenis, cultuur en gebouwen en als geboorteplaats van de wiskundige en ingenieur Archimedes. Tijdens de antieke tijden, was dit één van de machtigste steden van de Mediterraanse wereld.

Vandaag de dag is het een UNESCO World Heritage site en een populaire culturele bestemming. Wij hebben de belangrijkste bezienswaardigheden in Syracuse alvast op een rijtje gezet voor jou.

Inhoud artikel

 1. Wandel door het historische centrum van Syracuse

Het centrum van Syracuse is verdeeld in twee delen: het eiland Ortygia en het vasteland van Syracuse. Ortygia is een klein eiland dat via een brug met het vasteland is verbonden en staat bekend om zijn smalle straatjes, barokke gebouwen en pittoreske pleinen. Het eiland heeft een lange geschiedenis en was ooit de thuisbasis van de Griekse en Romeinse nederzettingen. Het vasteland van Syracuse biedt een schat aan architectonische en historische bezienswaardigheden zoals het Archeologisch Park van Neapolis.

Piazza Duomo

Piazza Duomo is het belangrijkste plein van het historische centrum. Het plein is vernoemd naar de nabijgelegen kathedraal van Syracuse. Piazza Duomo is een prachtig plein in barokstijl waar je verschillende belangrijke bezienswaardigheden kan vinden. Zo heb je niet alleen zicht op de prominente kathedraal van Syracuse, maar ook het aartsbisschoppelijk paleis met prachtige binnenplaats en het barokke Palazzo Beneventano del Bosco.

Het Piazza Duomo is een populaire plek voor zowel toeristen als de lokale bevolking en wordt omgeven door gezellige restaurants, cafés en winkels. Het plein is ook de thuisbasis van verschillende festivals en culturele evenementen gedurende het hele jaar, waaronder het beroemde La fiesta di Santa Lucia, dat plaatsvindt op 13 december.

 1. Cattedrale di Syracuse

De Cattedrale di Syracuse ligt in het hart van Ortygia. Het ontstaan van een tempel op deze plek valt niet te dateren. We weten wel dat de Grieken hier in de 5de eeuw BC een tempel voor Athena bouwden. In de 7de eeuw werd er voor het eerst een kathedraal gebouwd. Die werd omgebouwd tot moskee in 878, en weer terug naar een kerk in 1085.

Een aantal elementen van Normandische oorsprong zijn gebleven, hoewel de kathedraal grotendeels in Siciliaanse barokstijl heropgebouwd werd, na de aardbeving in 1693. Dit gebeurde tussen 1725 en 1753 en de voorgevel werd toen ontworpen door Andrea Palma. In de kathedraal vind je een aantal relikwieën van Santa Lucia, de patroonheilige van de stad.

 1. Parco Archeologico Neapolis

Het Archeologisch Park Neopolis is met voorsprong de belangrijkste bezienswaardigheid in Syracuse en is een must-do voor iedereen met ook maar de kleinste interesse in geschiedenis. In dit archeologisch park huist Teatro Greco, dat uit de 5de eeuw BC dateert. Dit amfitheater, dat plaats biedt aan 16.000 personen, is beroemd omdat het het decor van de laatste twee tragedies van Aeschylus was. Zij werden voor het eerst hier opgevoerd in zijn aanwezigheid.

Naast het theater is er een diepe steengroeve waaruit gesteente voor de stad gehaald werd. Ooit zaten er 7.000 gevangen in de catacomben, waarmee deze plek bezaaid is. Deze gevangenen waren overlevenden van de oorlog tussen Syracuse en Athene in 413 BC.

TICKETS: Wil je graag het archeologisch park bezichtigen? Boek je rondleiding door het archeologisch park Neapolis online op voorhand.

Het Oor van Dionysios

Wanneer je het Parco Archeologico Neapolis bezoekt, dan is een bezoekje aan het oor van Dionysius (Orecchio di Dionisio in het Italiaans) een absolute must. Dit is namelijk dé beroemdste grot in Syracuse.

De 23 meter hoge grot is uitgehouwen uit de rotsen en heeft een gewelfd plafond met een centrale opening die lijkt op een oor. Het heeft haar naam te danken aan de Griekse tiran Dionysios I van Syracuse, die hier in de 5e eeuw v.Chr. regeerde. Volgens de legende zou hij de grot hebben gebruikt om de gesprekken van zijn gevangenen af te luisteren, omdat de geluiden versterkt worden en weergalmen door de grot.

 1. Ondergrondse Catacomben van San Giovanni

De ondergrondse Catacomben van San Giovanni hebben een honingraatstructuur, met oude, christelijke, begrafenis nissen. Er zijn hier zo’n 20.000 vroegchristelijke tombes, onder de ruïnes van een Normandische kerk. In de Romeinse tijden was het verboden voor christenen om hun doden binnen de stadsmuren te begraven, dus zochten ze hun toevlucht in de doorgangen die de Grieken hadden gebruikt als ondergrondse aquaducten. Er zijn nog andere catacomben onder Syracuse, maar deze zijn de enige die open zijn voor publiek.

 1. Het belangrijke Archeologisch Museum van Syracuse

Het Archeologisch Museum van Syracuse is één van de belangrijkste archeologische musea in heel Europa. Het bevat een grote hoeveelheid artefacten uit de prehistorie, de Griekse en Romeinse periode, die hier in Syracuse of elders in Sicilië gevonden werden. In 2014 werd het museum uitgebreid om plaats te maken voor de Sarcofaag van Adelphia en andere vondsten uit de stedelijke catacomben.

LEESTIP: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

 1. De historische Tempio di Apollo

De Tempio di Apollo is één van de belangrijkste historische sites op het eiland van Ortygia, dat het hart van de oude stad Syracuse vormt. Hij werd waarschijnlijk gebouwd in de 6de eeuw voor Christus en is daarmee de oudste Dorische tempel in Sicilië. De tempel onderging verschillende transformaties doorheen de jaren. Zo is het een Byzantijnse kerk geweest, maar ook een islamitische moskee, een Normandische kerk, Spaanse kazernes en privéwoningen. De ruïnes van de tempel werden herontdekt in 1890 en werden toen uitgegraven.

 1. De fontein voor de godin Artemis/Diana

De fontein van Artemis is een prachtige art nouveau monument gelegen in het hart van het historische centrum van Syracuse, vlakbij de Piazza Archimede. De fontein heeft een standbeeld van de Griekse godin Artemis, ook wel bekend als Diana in de Romeinse mythologie, met een boog vast en omringd door vier engeltjes.

Het water stroomt vanaf de bovenkant van het beeld in een groot bassin eronder, dat wordt ondersteund door vier dolfijnen. De fontein van Artemis wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Syracuse en is een populaire toeristische attractie. Het staat ook bekend als de "Fontein van Diana" en is door de jaren heen het onderwerp geweest van vele schilderijen en foto's.

TIP: Mis niets tijdens je verblijf tijdens onze wandeling door Syracuse.
 1. Bezoek een markt en proef de Siciliaanse specialiteiten

Bezoek je graag eens een marktje? Dan is Mercato di Ortigia een goede optie. Dit is een levendige markt gelegen in de historische wijk Ortigia. De Mercato di Ortigia is een echte Siciliaanse markt, met kleurrijke kraampjes, vriendelijke verkopers en een geweldige sfeer. Het is ook dé place to be om de lokale Siciliaanse specialiteiten te proeven, zoals de beroemde Arancini (gefrituurde rijstballen), panelle (kikkererwtenbeignets) en verse visgerechten.

De markt is elke dag geopend behalve op zondag. Het is aan te raden om best zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan wanneer de kraampjes net zijn geopend en de verse producten op hun best zijn. Het is ook handig om contant geld bij je te hebben, omdat niet alle verkopers creditcards accepteren. Of volg meteen een wandeltocht door Syracuse inclusief proeverijen.

TIP: Heb je van al dat lekkers zien honger gekregen? Ga dan zeker eens langs Caseificio Borderi (bekijk ligging), een populaire plek bij zowel toeristen als locals. Caseificio Borderi staat vooral bekend omwille van zijn sandwiches. Gigi Borderi bereidt deze op een unieke manier, waarbij hij een selectie van kazen en vleeswaren op een zelfgebakken broodje stapelt en vervolgens de sandwich op artistieke wijze decoreert met een scala aan groenten en kruiden.
 1. Galleria regionale di Palazzo Bellomo

De Galerij van Palazzo Bellomo bevat veel interessante kunstwerken, zoals een mooie collectie Siciliaanse schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunst. Het paleis waarin deze galerij zich bevindt, dateert uit de 12de eeuw, ten tijde van de heerschappij van Hohenstaufen in Sicilië. Het paleis heeft een aantal goed bewaarde kenmerken uit deze tijd, en de voorgevel, de kelder en de benedenverdieping hebben nog steeds hun 12de-eeuws uitzicht.

In de 14de en 15de eeuw werden een aantal aanpassingen gedaan door de familie Bellomo, die toen het huis bezaten en naar wie het ook genoemd is. In de 18de eeuw werd het paleis een Benedictijns klooster, en sinds 1940 is het een museum.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je tickets voor het Palazzo Bellomo online op voorhand.

 1. De transformatie van de nimf Aretusa aan de Fonte Aretusa

De Fonte Aretusa is, volgens de mythe, de plaats van de transformatie van de nimf Aretusa. Ze stroomde van haar huis in Arcadia, onder de zee, en kwam terug bovengronds als een waterfontein, hier op Ortygia. Zowel Ovidius als Virgilius hebben deze mythe beschreven, en Percy Shelley schreef er een gedicht over in 1820.

 1. Bezoek het Museo dei Pupi

Zin in een bezoekje aan een museum? Wandel dan eens het Museo dei Pupi, ook bekend als het Museum van de Marionetten binnen. Een boeiend museum dat gewijd is aan de traditionele Siciliaanse marionettentheaterkunst.
Het museum werd opgericht in 1981 en biedt bezoekers de mogelijkheid om de geschiedenis van de Siciliaanse marionettentheaterkunst te leren kennen. Tijdens een rondleiding kan je een uitgebreide collectie van marionetten en rekwisieten, die teruggaan tot de 19e eeuw bekijken.

Sicilië, het land van de poppen

De Siciliaanse marionetten zijn handgemaakte poppen die zijn vervaardigd uit hout en stof en met de hand beschilderd zijn. Ze zijn vaak gekleed in traditionele kostuums en worden gebruikt om klassieke verhalen en legendes uit te beelden, zoals de strijd tussen de Saracenen en de Normandiërs. Een bezoek aan het Museo dei Pupi is een fascinerende ervaring voor diegenen die geïnteresseerd zijn in traditionele volkskunst en theater. Meer info op de website.

Breng ook zeker een bezoekje aan het poppentheater waar je zelf een voorstelling kan bijwonen. Boek je tickets hier.
 1. De stad bewaken vanop het Castello Maniace

Castello Maniace is een indrukwekkend kasteel en citadel die Syracuse bewaakt vanop het uiterste punt van Ortygia. Het werd gebouwd tussen 1232 en 1240 onder bevel van keizer Frederick II. Het werd genoemd naar de Byzantijnse generaal George Maniakes. Hij belegerde de stad en nam haar over in 1038.

 • Koning Peter III van Aragon woonde hier met zijn familie in 1288, en van 1305 tot 1536 werd het kasteel bewoond door verschillende Siciliaanse koninginnen.
 • In de 15de eeuw deed het kasteel dienst als gevangenis.
 • In de 16de eeuw werd het opgenomen in de verdedigingsstructuur van de stad.
 • Vandaag de dag kan je het kasteel bezoeken.

Bij een bezoekje aan het kasteel heb je toegang tot de prachtige kamers en kan je het interieur van het kasteel verkennen, evenals de binnenplaats, de kapel en verschillende tentoonstellingsruimten met middeleeuwse en renaissancevoorwerpen. Het kasteel biedt natuurlijk ook een prachtig uitzicht op de omliggende kustlijn en de stad Syracuse.

Bestel je toegangsticket hier

 1. Waar overnachten in Syracuse?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan het pittoreske Syracuse? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels op Syracuse.

 • Italië staat onder andere ook bekend voor de agriturismo. Wil je graag eens overnachten in zo'n unieke boerderij? Verblijf dan in het Agriturismo Papyrus! Een unieke boerderij van zijn soort in heel Italië vanwege de aanwezigheid van een museum van boerenkunst. In het privémuseum vind je traditionele boerenuitrustingen, keukengerei en ambachten. Bij aankomst geven de uitbaters graag alle informatie over de omgeving, typische lokale culturele evenementen, proeverijen en clubs om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Meer info en boeken.
 • Het Resident Hotel "Alla Giudecca" is gelegen in het historische centrum van het eiland Ortigia. Het hotel is een oud gebouw dat volledig is gerestaureerd, met respect voor de geschiedenis. De kamers zijn dan ook smaakvol ingericht en van alle comfort voorzien. In de kelder verbergt het hotel de parel van het oudste Joodse rituele bad in Europa dat we aanraden te bezoeken. De binnenplaatsen hebben een Arabische sfeer en in de grote en lichte ontbijtruimte biedt men elke ochtend een continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 januari 2024 - Dora Leemeijer

Het is een fijne ontdekkingsreis om het te lezen.

- 15 oktober 2022 - Marjolein Jolmers

Genoten van de stadswandelingen! Bedankt!

- 30 juli 2021 - Luc Ertryckx

Zeer goede en gedetailleerde uitleg - reisroutes = TOP

- 1 juli 2021 - Vanacker

De reisgidsen van "reisroutes" zijn altijd zo compleet en overzichtelijk dat ik geen opmerkingen of suggesties kan geven. Voor reizigers die niet weten hoe hun reis te plannen kan ik hen alleen maar aanraden zich te wenden tot "reisroutes" , van hen krijg je een overzichtelijk reisschema en dan zal je gegarandeerd het voornaamste gezien hebben. Ook allerhande nuttige tips worden medegedeeld zoals hotel faciliteiten en restaurantjes enz....

- 13 september 2020 - pat lapiere

ik denk dat er een foute foute staat bij de kathedraal van Syracuse????

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?