De tempelvallei van Sicilië bezoeken: Valle dei Templi in Agrigento

Volledige reisgids kopen voor € 10

De tempelvallei van Sicilië bezoeken: Valle dei Templi in Agrigento

14 maart 2024 in Sicilië0 reacties

Tegenwoordig behoort Sicilië tot Italië maar het eiland was in de Klassieke Oudheid erg in trek bij de Grieken. Zij bouwden hier de stad Akragas, die al snel uitgroeide tot een belangrijke en rijke stad, waardoor er geld was om meerdere tempels te bouwen.

De overblijfselen van de stad Akragas en haar tempels zijn nog altijd te zien bij de stad Agrigento, en worden gezien als een van de best bewaarde archeologische vondsten van Magna Graecia.

Praktische info, tours & tickets voor je bezoek aan de Valle dei Templi in Agrigento

Reisgids
OpeningsurenHet Parco Valle dei Templi is dagelijks geopend van 8u30 tot 20u, waarbij het ticketkantoor al om 19u sluit.
Ligging
 • Met de wagen adres parking: Contrada San Nicola, 92100 Agrigento AG, (zie ligging hier)
 • Hellenistisch Theater, aan de Contrada San Nicola, tegenover het Museo Archeologico Regionale
Tours op de EtnaBoek hier je tour online

Inhoud artikel

 1. Valle dei Templi in Agrigento

De Valle dei Templi is de belangrijkste archeologische opgraving van Sicilië en daardoor ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. De Vallei van de Tempels is gelegen in de stad Agrigento en ligt vol met restanten van de Griekse stad Akragas. Deze stad werd in de 5de-eeuw voor Christus door de Griekse dichter Pindarus benoemd als “de mooiste stad bewoond door de mens”.

Een van de best bewaarde steden uit Magna Graecia

 • De bouwwerken werden grotendeels in de 19de-eeuw opgegraven en gerestaureerd onder toezicht van de archeoloog Domenico Antonio Lo Faso Pietrasanta, en in 1997 werd het gebied opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • De Valle dei Templi is dan ook een van de grootste Griekse opgravingen in Italië, waarnaast het een van de best bewaarde voorbeelden is uit het oude Groot-Griekenland (Magna Graecia).

Waar ligt de Valle dei Templi op de kaart?

 1. Geschiedenis van de Valle dei Templi

De eerste sporen van een nederzetting dateren uit het jaar 580 voor Christus, toen kolonisten van de Griekse eilanden Kreta en Rhodos zich op het eiland vestigden. De nederzetting groeide al snel uit tot een belangrijk politiek en commercieel centrum genaamd Akragas. Met de rijkdom die de stad verwierf werden al snel meerdere tempels voor verschillende Griekse goden gebouwd.

Het belang van de stad zorgde er echter ook voor dat er rivaliteit met andere grote steden, waaronder Syracuse op Sicilië zelf en Carthago, aan de overkant van de Middellandse Zee in het huidige Tunesië. In het jaar 406 voor Christus werd Akragas verwoest door de Carthagers, en pas toen de Romeinen de stad overnamen in 210 voor Christus begon de stad weer opgebouwd te worden.

TIP: Op vakantie naar Sicilië? Download zeker onze reisgids Sicilië met een uitgestippelde route langs alle top bezienswaardigheden.

Landbouw en zwavelmijnen

 • Als Agrigentum werd de stad weer een belangrijk centrum, ditmaal door de vruchtbare landbouw die er plaatsvond en de zwavelmijnen in de omgeving. Er werden nieuwe tempels en gebouwen geplaatst, evenals grootse Romeinse villa’s.
 • Aan het begin van de Middeleeuwen kwam het Christendom op, en werd de Valle dei Templi gebruikt als een begraafplaats. Bewoners begonnen in deze periode echter ook uit de stad te trekken. Vervolgens werd Agrigentum tussen 829 en 840 na Christus overgenomen door Arabieren.
 • Zij vestigden zich rond de Colle di Girgenti en stichtte Kerkent, het begin van het moderne Agrigento. De Valle dei Templi werd amper nog bewoond en vooral gebruikt voor landbouw en keramiek werkplaatsen.

Verval van Agrigento en herontdekking in de 18de eeuw

 • In de 11de-eeuw werd Sicilië in bezit genomen door de Noormannen en werd de naam van de stad veranderd naar Girgenti. De volgende eeuwen verkleinde de populatie van de stad sterk, en pas in de 18de-eeuw begon Agrigento weer te groeien. Zo verbleef de Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe in 1787 in de stad, die het zicht op de Tempels van Concordia en Hera benoemde.
 • Door de groei van de stad werd de Valle dei Templi heftig ontgonnen, en werden onderdelen van de tempels hergebruikt voor bijvoorbeeld de Porto Empedocle.
 • In de 19de-eeuw begonnen opgravingswerken van de overblijfselen van de Griekse bouwwerken. Dit gebeurde grotendeels onder toezicht van Domenico Antonio Lo Faso Pietrasanta. Delen van de opgravingen zijn gerestaureerd. Echter zijn er nog altijd delen van de oude stad die niet zijn opgegraven.
 1. Parco Valle dei Templi in Agrigento

Bestuderen en beschermen van de archeologische vondsten

Nadat de Valle dei Templi in 1997 werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst werd het Parco Valle dei Templi opgericht in 2000 met het doel om de archeologische vondsten te beschermen en te bestuderen. Het park rondom de Vallei van de Tempels is zo’n 1300 hectare groot. Ondanks de naam is het archeologisch gebied niet in een vallei maar op een heuvel gelegen, met uitzicht over zee aan de ene kant en uitzicht over het moderne Agrigento aan de andere.

In de vallei zijn 9 tempels gelegen, waarvan er 6 te bezoeken zijn

 • Het gebied wordt aan de noordzijde beschermd door de heuvels van Rupe Atenea en Colle di Girgenti, terwijl het in het zuiden begrensd wordt door de Collina dei Templi.
 • Binnen het park zijn 9 tempels gelegen, waarvan 6 momenteel te bezoeken zijn, met daarnaast nog een aantal heiligdommen, necropolissen en andere constructies zoals de monumentale poorten.
 • Alle tempels zijn gericht op het oosten en volgen de Dorische stijl.
 • Het zijn hexastyle tempels met 6 zuilen aan de voorzijde, op de Tempel van Zeus na, die 7 zuilen aan de voorzijde heeft staan.
 1. Tempio di Giunone

De Tempel van Juno werd in de 5de-eeuw voor Christus gebouwd

De tempel was waarschijnlijk gewijd aan de godin Hera Lacinia, de Griekse versie van de latere Romeinse godin Juno. Hera was de Griekse godin van het huwelijk, familie, vrouwen en zwangerschap, de zus en vrouw van de oppergod Zeus en 1 van de 12 Olympische Goden. Dit is echter niet uit de overblijfselen van de tempel zelf te halen en wordt vooral gedacht door een passage van de Romeinse schrijver Plinius de Oudere.

Bijzonderheden Tempio di Giunone

 • De tempel is gelegen op het hoogste punt van de heuvel en heeft dan ook een prachtig uitzicht over de omgeving.
 • De tempel was zo’n 38 m lang en 17 m breed, met 6 pilaren aan de voorzijde en 13 zuilen aan beide kanten langs de lengte.
 • De tempel heeft een basis van vier treden, en het altaar binnen de tempel is te bereiken met nog eens 10 treden.
 • De Tempel van Hera werd waarschijnlijk zwaar beschadigd door een brand tijdens de verovering van Akragas door de Carthagers. Littekens hiervan zijn nog te zien op de stukken muur van de naos, een binnenruimte van de tempel.
 1. Tempio della Concordia

De best bewaarde tempel van de vallei

De Tempel van Concordia is de best bewaarde tempel in de Valle dei Templi en wordt gezien als een van de best bewaarde tempels uit de Griekse Oudheid. De naam heeft de tempel te danken aan een Latijnse inscriptie uit de 1ste-eeuw voor Christus die in de buurt van de tempel werd gevonden. Deze tekst verwees echter niet hiernaar en de tempel was dan ook hoogstwaarschijnlijk niet gewijd aan Concordia, de Romeinse godin van harmonie binnen gemeenschappen.

Bijzonderheden Tempio della Concordia

 • De tempel stamt net als de Tempel van Hera uit de 5de-eeuw en is zo’n 39 m lang en 17 m breed.
 • Ook deze tempel is gelegen op een basis van 4 stappen, met 6 pilaren op de korte zijdes en 13 pilaren aan de lange zijdes.
 • De tempel is zeer goed bewaard gebleven doordat het bouwwerk in de late 6de-eeuw na Christus werd omgebouwd tot een kerk gewijd aan de apostelen Peter en Paul.
 • De pilaren van de tempel zijn zeer goed bewaard gebleven, waarnaast ook het timpaan nog zeer duidelijk te zien is.

Zelf ook de Tempio della Concordia en de Valle dei Templi in Agrigento bewonderen? Download onze uitgestippelde rondreis Sicilië, en ontdek deze prachtige tempels.

 1. Tempio di Ercole

De oudste tempel van de Valle dei Templi

De Tempel van Heracles is de oudste tempel van de Valle dei Templi, en daarnaast ook de op een na grootste.

Bijzonderheden van de Tempel van Heracles

 • De tempel zou ooit net zo groot zijn geweest als het Parthenon op de Akropolis in Athene, met een afmeting van 74 m lang en 28 m breed.
 • De tempel, die rond 510 voor Christus werd gebouwd, had oorspronkelijk 38 zuilen.
 • De tempel werd echter verwoest door een aardbeving en tegenwoordig zijn er nog maar 9 zuilen te zien, die in de 20ste-eeuw gerestaureerd werden.
 • De naam heeft de tempel te danken aan een tekst van Cicero, die een tempel gewijd aan de Griekse held met een belangrijk standbeeld van Heracles benoemde vlak bij de agora. Het is echter nog niet bewezen of de agora van Akragas daadwerkelijk in dit deel gelegen was.
 1. Tempio di Giove

Ooit de grootste tempel, nu een ruïne

De Tempel van Zeus, in het Latijn bekend als Jupiter of Jove is gelegen op het Olympeion veld. De ruïnes van deze tempel wijzen erop dat dit de grootste van Akragas was, en waarschijnlijk een van de grootste van de Klassieke Oudheid. Echter was deze tempel waarschijnlijk verwoest door aardbevingen waarna het in de 18de-eeuw gebruikt werd voor de Porto Empedocle haven.

Bijzonderheden van de Tempel van Zeus

 • De tempel werd opgericht na de overwinning op de Carthagers in de slag om Himera in 480 voor Christus, en was 113 m lang en 56 m breed, met zuilen van meer dan 30 m hoog.
 • De tempel kreeg 7 zuilen aan de voorzijde in plaats van 6, zoals bij de andere tempels het geval was.
 • Bij de tempel waren grote standbeelden van zo’n 8 m hoog te zien.
 • De tempel was volgens de historicus Diodorus nooit afgewerkt. Tegenwoordig is alleen het opgerezen platform te zien.
 1. Tempio dei Dioscuri

Een gereconstrueerde ruïne tempel

De Tempel van de Dioscuri, de Griekse tweelingbroers Castor en Pollux, is gelegen bij het Santuario delle Divinità Ctonie, het heiligdom van de ondergrondse goden.

 • De tempel van Castor en Pollux is een van de meest karakteristieke ruïnes van de Valle dei Templi doordat deels gereconstrueerd is in de 19de-eeuw.
 • De funderingen van de tempel dateren uit de 5de-eeuw voor Christus.
 • De naam heeft de tempel te danken aan een passage van de dichter Pindarus waarin hij verwijst naar een festival ter ere van de tweeling in Akragas, maar waarschijnlijk was de tempel gewijd aan Demeter of Persephone, de godinnen waarnaar het gebied is vernoemd.
 1. Tempio di Vulcano

Waarschijnlijk een van de meest imposante (alhoewel het een kleine was)

De Tempel van Vulcan, of Hephaistos in het Grieks, is gelegen ten westen van de tuinen van Kolymbetra en ligt daardoor wat afgelegen van de andere vondsten in het park. Ondanks de naam was deze tempel waarschijnlijk helemaal niet gewijd aan de Griekse god van de smeedkunst, Hephaistos.

Bijzonderheden Tempio di Vulcano

 • Deze tempel was waarschijnlijk een van de meest imposante (alhoewel een van de kleinere tempels) in de Valle dei Templi
 • Tegenwoordig blijft er bijna niets over van de tempel behalve 4 treden en 2 pilaren.
 • De tempel werd rond 430 voor Christus gebouwd en was waarschijnlijk zo’n 13 m lang en 6,5 m breed.
TIP: Op vakantie naar Sicilië? Download zeker onze reisgids Sicilië met een uitgestippelde route langs alle top bezienswaardigheden.
 1. Tempio di Demetra, Tempio di Athena en Tempio di Asclepio

Naast de 6 tempels die in het park te bezoeken zijn zijn er nog 3 andere tempels te zien

 • De restanten van de tempels van Demeter, Athene en Asclepius zijn ver van de andere vondsten aan de randen van de Valle dei Templi te zien.
 • De tempel van Demeter is gelegen aan de voet van de Rupe Atenea en was in de 12de-eeuw omgebouwd tot een kerk.
 • De tempel van Athene is op de Girgenti heuvel gelegen, buiten de Valle dei Templi. De restanten van de tempel werden verwerkt in een kerk, waarbinnen delen van de tempel nog gezien kunnen worden.
 • De tempel van Asclepius ligt op het San Gregorio veld en heeft nog enkele muren overeind staan.
 1. Overige ruïnes

Naast de restanten van de tempels zijn er nog een hoop andere ruïnes te vinden in de Valle dei Templi

 • Zo zijn enkele oude stadspoorten terug te zien, en kan je een bezoek brengen aan verschillende necropolissen, zoals de 4de-eeuwse Grotte Fragapane, een van de grootste catacomben van Sicilië.
 • Ook het oude gymnasium, het ekklesiasteron waar de Grieken bijeenkwamen om lokale problemen te bespreken en het bouleuterion zijn te zien in het park.
 • Daarnaast kan je een bezoek brengen aan de Giardino della Kolymbetra, een vroegere vijver of zwembad, maar tegenwoordig een tuin vol citroen-, sinaasappel- en olijfbomen.
 1. Museo Archeologico Regionale

Bij de Valle dei Templi kan je ook het regionale archeologisch museum vinden. Hier zijn de vondsten te zien die in en rondom de tempel gevonden werden. Het museum werd geopend in 1967 in een voormalig klooster, waarvan de Chiesa di San Nicola nog te zien is. Naast tentoonstellingen over de opgravingen en vondsten in het Parco Valle dei Templi zijn er ook tentoonstellingen over andere archeologische vondsten op Sicilië te zien. Meer info op de website

 1. Openingsuren Valle dei Templi

 • Het Parco Valle dei Templi is dagelijks geopend van 8u30 tot 20u, waarbij het ticketkantoor al om 19u sluit.
 • In de zomermaanden van juli tot en met september is het park geopend tot 23u, met een sluiting van het ticketkantoor om 22u, waarbij het mogelijk is om ’s nachts de verlichte tempels en zuilen te bezichtigen.
 • Het museum is dagelijks geopend van 9u tot 19u30. Het ticketkantoor sluit hier om 19u.

Tours naar de Valle dei Templi

 1. Tickets voor Valle dei Templi kopen

De tickets voor het Parco Valle dei Templi

 • Een standaard ticket kost €12.
 • Bezoekers tussen de 18 en 25 jaar kunnen een ticket met korting voor €7 kopen.
 • Bezoekers jonger dan 18 jaar mogen gratis naar binnen, evenals bezoekers met een handicap.

Combinatieticket Parco Valle dei Templi en het Museo Archeologico Regionale

 • Deze tickets kosten €15,50 voor een standaard ticket en €9 met korting.
 • Een combinatieticket voor het Parco Valle dei Templi en de Giardino della Kolymbetra kost €17 voor een standaard ticket en €11 voor een ticket met korting.
 • Het park is elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken. Let op: in verband met COVID-19 is dit tijdelijk afgeschaft.

Bezoek het park met een audiogids

 • Het is mogelijk om bij het ticketkantoor een audiogids te huren met uitgebreide informatie over de verschillende bezienswaardigheden in het park.
 • De audiogids is beschikbaar in het Italiaans, Engels, Frans, Spaans, Duits en Chinees.
 • Een audiogids kost €5 en je dient een identiteitskaart of rijbewijs achter te laten als borg.
 • Let op: in verband met COVID-19 kunnen audiogidsen tijdelijk niet gehuurd worden.

Je kan ook een rondleiding met gids door door het park volgen

 • Van juli tot en met september vertrekt dagelijks om 10u de Percorsi Sotterranei tour voor €10.
 • Deze tour wordt gehouden in het Engels.
 • Daarnaast kan je van april tot en met december in het weekend met de Visita alla Valle dei Templi tour meegaan voor €7. Deze tour wordt gehouden in het Italiaans.
 1. Hoe bereik je best de Valle dei Templi?

Er zijn 3 toegangen tot het Parco Valle dei Templi. De hoofdingang is gelegen bij het Hellenistisch Theater, aan de Contrada San Nicola, tegenover het Museo Archeologico Regionale (zie ligging hier).
De andere ingangen zijn gelegen bij de Tempel van Hera aan de Via Panoramica dei Templi en bij de Porta V aan de Via Caduti di Marzabotto.

Te voet

Het Parco Valle dei Templi is op enkele kilometers van het centrum van Agrigento gelegen en is te voet te bereiken.

Met het openbaar vervoer

 • Wanneer je met het openbaar vervoer wilt komen kan je vanaf het busstation op Piazzale Rosseli en het centrale treinstation van Agrigento op Piazza Marconi de bussen 1, 2, 2/ en 3/ nemen naar de Valle dei Templi.
 • Stap uit bij Fermata Museo Archeologico. Je arriveert hier tegenover het ticketkantoor bij het Hellenistisch Theater.
 • Neem bus 1 naar Fermata Templi-Gate V om uit te stappen bij het ticketkantoor bij Poort V of bus 2 naar Fermata Tempio di Giunone om uit te stappen bij het ticketkantoor bij de Tempel van Hera.

Met de auto

 • Vanuit Agrigento is het maar enkele minuten rijden naar de Valle dei Templi. Bij elk van de 3 ingangen zijn parkeerplaatsen te vinden.
 • Het ticketkantoor bij het Hellenistisch Theater ligt aan de Contrada San Nicola.
 • Het ticketkantoor bij de Tempel van Hera aan de Via Panoramica dei Templi.
 • Het ticketkantoor van Porta V aan de Via Caduti di Marzabotto.

Ga mee met een georganiseerde tour

 1. FAQ en veelgestelde voor je bezoek

 • Draag comfortabele maar stevige schoenen. Het park is namelijk zo’n 2 km lang waarvan vet grootste deel niet bestraat is.
 • Breng genoeg water en eventueel wat snacks met je mee. Er is een klein café op het terrein te vinden maar de prijzen liggen redelijk hoog.
 • Smeer je in met zonnecrème en breng een pet of hoed met je mee. Het terrein is buiten gelegen en er is weinig schaduw te vinden. In de zomermaanden kan je het beste vroeg op de ochtend of later in de middag het park bezoeken om de heetste zon te vermijden.
 • Een bezoek neemt ongeveer 2 tot 4 uur in beslag.
 • Het Parco Valle dei Templi biedt een gratis app aan waar je meer informatie over de bezienswaardigheden kan vinden, de verschillende bezoekerspaden op kan zoeken of kan luisteren naar de audiogids. Via de app is het ook mogelijk om tickets te kopen.
 • Zelf ook Valle dei Templi in Agrigento bezoeken? Download onze uitgestippelde rondreis Sicilië, en ontdek deze prachtige tempels.
 1. Rondreizen in Sicilië met de auto

Als je zo veel mogelijk van het eiland wilt zien, is een auto waarschijnlijk de beste optie. Je kan ook een elektrische of hybride auto huren; dat maakt de reis een pak milieuvriendelijker. Je kan Sicilië ook op de fiets verkennen. De wegen zijn vrij goed, en hoewel sommige wegen overbelast zijn, valt het verkeer meestal vrij goed me, vooral buiten het hoogseizoen.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Valle dei Templi

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de Valle dei Templi? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Sicilië!

 1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis preview reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?