Stromboli in Sicilië bezoeken en beklimmen? Alle info, foto's en tours boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Stromboli in Sicilië bezoeken en beklimmen? Alle info, foto's en tours boeken

14 maart 2024 in Sicilië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Strombolivulkaan in Sicilië + tickets kopen

De vulkaan Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Stromboli is continu actief en spuwt meerdere keren per uur lava omhoog. Door de vele explosies is de vulkaan ook in het donker goed te zien, en wordt Stromboli ook wel de vuurtoren van het Mediterrane gebied genoemd. Ook zorgen de uitbarstingen er voor dat Stromboli een populaire trekpleister is. Waar anders kan je zo dichtbij een actieve vulkaan aan het werk zien?

Tickets & tours voor je bezoek aan de Stromboli

Sicilië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar de Stromboli.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Het eiland Stromboli

Stromboli is een vulkaaneiland ten noorden van Sicilië. Het eiland is 1 van de 7 Eolische eilanden, een vulkanisch archipel in de Tyrreense Zee die tot de provincie Messina binnen de regio Sicilië vallen. Stromboli is het meest noordoostelijke eiland en ligt op zo’n 60 km afstand van het plaatsje Milazzo in het noordoosten van Sicilië.

Stromboli in cijfers

 • Stromboli is in totaal 12,6 km2 groot en rijkt op het hoogste punt 926 m boven zeeniveau. Vanaf de zeebodem gemeten is de vulkaan echter ruim 2700 m hoog.
 • Met een leeftijd van zo’n 160.000 jaar is het eiland het jongste van de archipel.
 • Op het eiland wonen zo’n 500 mensen die verdeeld over 2 dorpjes leven.
 • Stromboli is het dorp gelegen in het noordoosten. Bezoekers komen in dit dorp aan via de haven Scari.
 • Aan de andere kant van het eiland ligt het kleinere dorpje Ginostra. Hier is een tweede haventje te vinden, dat 1 van de kleinste havens ter wereld is.

Het leven op het eiland Stromboli

De bewoners van het eiland leven vooral van de toeristen die de vulkaan komen beklimmen. Enkele bewoners leven nog als vissers, maar de meesten werken in winkels, restaurants en de hotelletjes in de buurt San Vincenzo in Stromboli. Dit is het centrum van het dorp vanwaar ook de wandelingen naar de top van de vulkaan vertrekken.

 • Ook vind je hier de Chiesa San Vincenzo, de ontmoetingsplaats van het eiland. Een tweede kerk is te vinden in de buurt San Bartolo. De buurten Ficogrande en Piscità liggen daarentegen aan langgerekte zwarte zandstranden en zijn de ideale plek om van de zee te genieten.
 • De straten tussen de witgeschilderde huisjes zijn te smal voor auto’s, en daarom is het eiland autovrij. In plaats daarvan rijden er veel scooters en driewielige voertuigen. Door de kleine afstanden kan je je echter gemakkelijk te voet verplaatsen op het eiland. Om vanuit Stromboli bij Ginostra te komen moet je wel een boot nemen.
 • Voor de kust van het eiland, tegenover de wijk Piscità, ligt Strombolicchio. Deze rots steekt zo’n 60 m boven de zee uit en kan gezien worden als het kleinere broertje van Stromboli. Zo’n 230.000 jaar geleden vond de vulkanische activiteit op deze locatie plaats en lag hier een kleinere vulkaan. De huidige rots is vervolgens ontstaan doordat de lava in de gangen van deze vulkaan stolde nadat de activiteit was gestopt, waarna het omringende gesteente door de eeuwen heen door de erosie van de zee is afgebrokkeld.

Klik hier om je tour naar de stromboli te reserveren

 1. De vulkaan Stromboli

Stromboli is zo’n 160.000 jaar geleden ontstaan en is een stratovulkaan, een kegelvormige vulkaan. Uit documenten weten we dat de vulkaan al voor de laatste 2000 tot 5000 jaar bijna constant actief is geweest. Ongeveer elke 20 tot 40 minuten vindt er een kleine eruptie plaats in 1 van de 3 actieve kraters op de top van de vulkaan. Hierdoor is Stromboli de meest actieve vulkaan van Europa en 1 van de meest actieve ter wereld. Zelf de Stromboli aan het werk zien? Bekijk hier de tours naar de top van de vulkaan.

Stromboliaanse erupties

De erupties die plaatsvinden zijn meestal klein en ongevaarlijk. Hierbij worden kleine hoeveelheden gloeiend lava zo’n 100 tot 200 m de lucht boven de kraterrand geslingerd. In het magma zit echter ook gas dat slechts af en toe kan ontsnappen terwijl de lava naar boven stijgt. Dit zorgt ervoor dat de explosies gepaard gaan met vulkanische bommen, waarbij gesteente uit het binnenste van de vulkaan met de lava omhoog gegooid worden. Dit soort uitbarstingen worden Stromboliaanse uitbarstingen genoemd.

Ze komen ook voor bij andere vulkanen maar door de hoge frequentie aan erupties bij deze vulkaan en het feit dat dit 1 van de eerste vulkanen was die wetenschappelijk onderzocht werd zijn de uitbarstingen naar de Strombolivulkaan genoemd.

Andere erupties

 • Eens in de 2 tot 5 jaar vinden er echter ook paroxysmale explosies plaats in de kraters. Deze explosies zorgen voor meer gewelddadige uitbarstingen waarbij er geen lava maar veel puin, pyroklastisch materiaal en vulkanische bommen omhoog worden gespuwd. De askolom kan enkele kilometers hoog worden en het puin kan overal op het eiland en rondom in zee terecht komen. Bij eerdere paroxysmale uitbarstingen in 1986 en 2001 viel er een dode door de impact van een lavabom.
 • Als laatste zijn er af en toe ook nog effusieve uitbarstingen van de vulkaan. Hierbij wordt er weinig de lucht in geslingerd maar stroomt de vulkaan als het ware over, waardoor er lava uit de kraters naar beneden stroomt.
 1. Recente uitbarstingen

 • De laatste echt grote uitbarsting van Stromboli vond plaats in 1930. De vulkanische bommen die bij deze eruptie de lucht in werden geslingerd zorgden voor enkele doden en verwoestten een aantal huizen aan de voet van de vulkaan.
 • In de afgelopen eeuw kwam de vulkaan op 28 december 2002 heftig tot uitbarsting. Hierbij stroomden grote hoeveelheden lava vanuit een krater op 700 m hoogte de zee in. Vervolgens brak op 30 december een helling van de vulkaan af door aardbevingen wat een vloedgolf veroorzaakte toen deze in de zee viel. In het dorpje Ginostra raakten 6 mensen door deze tsunami gewond, werden vele huizen overspoeld en raakten enkele schepen los van hun ankers, maar er vielen gelukkig geen doden. Het eiland werd na deze gebeurtenissen tijden geëvacueerd.
 • In februari 2007 begon de vulkaan na een tijdje stil te zijn geweest opnieuw met het uitspuwen van lava, waarna de bewoners van Stromboli en het buureiland Panarea op 9 maart geëvacueerd werden in verband met de nieuwe lavastromen.
 • In april 2009 barste de vulkaan weer uit, en na verhoogde activiteit in januari 2013 werd het eiland weer even geëvacueerd.
 • Na de grote uitbarsting in 2013 was de vulkaan een tijdje stil. Pas in het voorjaar van 2017 begon de vulkaan weer activiteit te tonen, tot vreugde van zowel de bevolking van het eiland als de toeristen die de erupties van Stromboli wilden aanschouwen.
 • Voor 2 jaar bleef de vulkaan actief maar redelijk ongevaarlijk, tot er op 3 juli 2019 weer heftige uitbarstingen plaatsvonden. Hierbij reikte de aswolk bijna 5 km de lucht in en werd er heel wat gesteente de lucht in geslingerd. Een Duitse toerist werd hierbij dodelijk getroffen door een vulkanische bom. Later dat jaar, op 28 augustus, vond er nog een uitbarsting plaats waarbij een andere toerist gewond raakte.

De vulkaan Stromboli wordt actief gemonitord door het Italiaanse Instituut voor geofysica en vulkanologie (het INGV). Zo kunnen ze bijhouden of de activiteit toeneemt of juist weer afneemt. Desondanks zijn grote uitbarstingen niet te voorspellen. Excursies naar de top van de vulkaan kunnen echter afgeblazen worden wanneer de activiteit van de vulkaan lijkt toe te nemen en wanneer er aardbevingen gevoeld zijn.

Boek hieronder je tour naar de Stromboli

 1. Hoe naar het eiland Stromboli reizen?

Het eiland Stromboli is gelegen in de Tyrreense Zee ten noorden van Sicilië en voor de kust van het Italiaans vasteland. Om op het eiland te komen dien je de boot te nemen vanuit het plaatsje Milazzo op Sicilië, vanuit Napels op het vasteland of vanaf 1 van de andere Eolische eilanden.

 • Zo vaart er dagelijks een draagvleugelboot van SNAV van Napels naar Lipari met een tussenstop op Stromboli. Meer info op de website. Ook kan je met deze boten vanaf Lipari, Panarea, Salina of Vulcano naar Stromboli.
 • Vanaf Lipari en Panarea zijn er ook dagelijks verbindingen met Stromboli met Ustica Lines en Siremar.
 • Daarnaast vaart elke donderdag ook een boot van de NGI tussen deze 3 eilanden. Meer info op de website.
 1. De Stromboli beklimmen

De vulkaan Stromboli kan beklommen worden, maar dit kan om veiligheidsredenen alleen met een gids. Om een uitbarsting van Stromboli te kunnen zien dien je dan ook een groepswandeling naar de top van de vulkaan te boeken. Door het beperkte aantal plekken is het aan te raden een wandeling op voorhand te boeken.

Touroperators

Er zijn 3 bureaus waarmee je de vulkaan kan beklimmen.

 • Magmatrek is de bekendste en populairste operator voor wandelingen naar de top van de vulkaan. De groepen bestaan uit minstens 10 personen, maar Magmatrek biedt ook losse wandelingen aan met een privégids. Een wandeling kost €28 per persoon en vertrekt aan het eind van de middag, zodat je met zonsondergang bij de top aankomt. Bekijk hier de website.
 • Ook Il Vulcano a Piedi biedt een late middagwandeling naar de top van Stromboli aan voor €28. Daarnaast biedt deze operator echter ook een wandeling met zonsopgang aan, waarbij je in de zomermaanden ’s nachts om 01:00 met de klim begint om vanaf de top de zon op kan zien komen. Deze wandeling kost €60 per persoon. Il Vulcano a Piedi biedt ook excursiepackages aan met een verblijf. Bekijk hier de website.
 • De derde operator is Stromboli Adventures. Deze excursies zijn te vergelijken met de excursies van Magmatrek. Zo biedt Stromboli Adventures naast de groepswandeling naar de top ook privewandelingen aan. De groepswandeling kost ook hier €28 per persoon. Bekijk hier de website.

Praktische info over de beklimming

De excursies naar de top van Stromboli duren in totaal zo’n 5 uur. Je neemt ongeveer elk half uur pauze om even op adem te komen en wat te drinken, zodat iedereen deze tocht kan maken. Het hoogteverschil is namelijk zo’n 900 m maar de wandeling zelf is van gemiddeld niveau en door de meeste wandelaars goed te doen, al is een goede conditie wel vereist.

De wandeling vindt plaats aan de noordoostkant van de vulkaan, waarbij je langs de Sciara del Fuoco loopt. Dit gebied is over de laatste 13.000 jaar door erupties en instortingen ontstaan en ligt als het ware als een litteken op de flank van de vulkaan. Nog steeds rollen hier regelmatig lavablokken naar beneden en komen lavastromen via deze kant naar benden. Het huidige actieve gebied ligt boven het lavaveld.
 • Eenmaal bovenaan heb je weer zo’n 30 minuten pauze terwijl je de rookwolken en mogelijk ook een kleine eruptie in de vulkaan kan aanschouwen. Vervolgens loop je in het donker weer naar beneden.
 • Doordat je vaak laat terugkeert is het aan te raden om deze nacht op het eiland te verblijven.
 • Bij de excursies krijg je een helm en een mondkapje van de touroperator. De mondkapjes gebruik je bij de terugweg zodat je de opstuivend as niet inademt.
 • Om de Stromboli te beklimmen heb je zelf goede stevige wandelschoenen nodig, evenals een hoofdlamp. Ook wordt goede winddichte kleding aangeraden en kan je eventueel wandelstokken gebruiken. Bekijk hier onze tips voor een goede wandeluitrusting!
 • Wanneer je niet in het bezit bent van de juiste materialen kan je deze ter plekke huren.
 1. Beste periode om Stromboli te bezoeken

De wandelingen worden in de periode van half maart tot eind oktober georganiseerd. De wandelingen vertrekken tussen 15:00 en 17:30, maar de precieze vertrektijd hangt af van de tijd van de zonsondergang. Je vertrekt namelijk zo’n 2 uur voor zonsondergang.

Klik hier om je tour naar de stromboli te reserveren

 1. Tours die Stromboli bezoeken

 • Een wandeling vanaf Stromboli kan je via GetYourGuide boeken. Hierbij loop je de wandeling met een Engels-, Frans- en Italiaanssprekende tourgids. De wandeling begint bij de informatiebalie op het Piazza San Vincenzo in het dorp Stromboli en begint 2 uur voor zonsondergang. In totaal duurt de wandeling zo’n 5 uur. Een ticket kost €25 per persoon. Bovenop de tour komst nog €5 toeristenbelasting die je ter plekke dient te betalen.
 • Het is ook mogelijk om de vulkaan vanaf een boot te bewonderen. Met de tour vanuit Milazzo trek je eerst naar Panarea, het kleinste eilandje van de Eolische archipel, waar je 2 uur de tijd hebt om het kustplaatsje Porto San Pietro te ontdekken. Vervolgens trek je langs de andere eilanden verder naar Stromboli, waar je vanaf zee de kans hebt om de uitbarstingen te kunnen aanschouwen. Deze tour is te doen vanaf €65 en wordt begeleid door een Spaans-, Engels-, Frans-, Duits- en Italiaanssprekende gids. Je vertrekt ’s ochtends om 10:30 vanuit de haven van Milazzo. Boek je boottocht hier.
 1. Praktische tips voor je bezoek

 • Wandelschoenen en een zaklamp zijn noodzakelijk voor een bezoek aan de Stromboli. Deze wandelbenodigdheden zijn eventueel ook in het dorp te huren.
 • Open schoenen zijn absoluut niet toegestaan. Bekijk hier onze tips voor een goede wandeluitrusting.
 • Zorg dat je warme kleding meeneemt voor boven. Ook is een extra shirt aan te raden om deze boven eventueel te wisselen als je veel hebt gezweet.
 • Neem minstens 1,5 l water per persoon mee en neem snacks mee voor onderweg.
 • Heb je een gevoelige huid, vergeet dan niet om zonnecrème te smeren.
 • De wandeling naar de top van Stromboli is steil en je dient dus wel enigszins fit te zijn, maar om de wandeling voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken worden er elke 30 minuten pauzes ingelast.
 • De wandeling is niet geschikt voor mensen met astma, hartaandoeningen, rugklachten en vertigo, mensen die slecht ter been zijn en zwangere vrouwen.
 • Ook is het niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar.
 • In verband met de veiligheid kan de gids op het laatste moment besluiten om de tocht af te blazen of aan te passen als de weersomstandigheden niet goed zijn of wanneer het risico op heftigere uitbarstingen groter wordt. Ook kan de excursie gestopt worden in verband met het lichamelijk welzijn van de deelnemers.
 1. Wat is de ligging van Stromboli op de kaart?

 1. Filmpje: Vulkaanuitbarsting van de Stromboli!

Ben je benieuwd hoe zo'n vulkaanuitbarsting eruit ziet? In dit filmpje krijg je een spectaculaire uitbarsting van de Stromboli te zien. Als je zelf deze indrukwekkende vulkaan wilt verkennen zal je natuurlijk naar het eiland moeten afreizen!

 1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?